Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

'Ne zavarj, épp lopok' - így dugott el Matolcsy 250 milliárdot előlünk

BelföldUgyan már! Kóhnvertibilis Jüan -alapú Rúbel-elszámolás készül és alapot képeznek a közelgő háborús kiadásokra. Nagyjából ennyi, semmi titok. Az MNB szerint teljesen normális, hogy a mi pénzünket költő MNB-cégek, e cégek cégei, és az MNB-alapítványok a jövőben üzleti titokra hivatkozva tagadják meg a szerződéseik megismerését. Az erről szóló, sürgősséggel tárgyalt törvényjavaslatot a parlament kedden délben fogadta el. A tét évi 250 milliárd forint, ennyinek a sorsát dugta el a jegybank a nyilvánosság elől.

Bár a jegybankelnök eddig is úgy költötte a magyarok adóforintjait műtárgyakra, csodazongorákra és luxusingatlanokra, mintha a sajátja lenne, eddig legalább pereskedéssel megtudhattuk, mire ment el a pénz. Ennek vetett véget az Orbán-kormány, amikor törvényt hozott arról, hogy már bíróságra sem lehet menni, ha az MNB megtagadja a közérdekű adatigénylést, mivel már nem vonatkozik rá az információs szabadságról szóló törvény.

Így például a Giro Zrt., a Keler Zrt. vagy a Mark Zrt. leányvállalatai, vagy a Matolcsy György “magánhadseregeként” működő MNB Biztonsági Zrt. cége, a Qualitas Védelmi Tanácsadó Kft. is teljes mértékben elrejtőzhet a nyilvánosság elől.

Vagyis a mostani módosítás lényegileg beleillik a “Ne zavarj, épp lopok”-törvénykezés újabb fejezetébe.
Mi ezzel a probléma?

Az a probléma, hogy ha a közpénz elköltése titokban történik, akkor az általában mindig eltűnik, különösen Magyarországon

– mondta a 24.hu kérdésére Szabó Máté Dániel alkotmányjogász, a TASZ munkatársa. Szerinte félő, hogy a kormány úgy akarja a lopást „törvényesíteni”, hogy megszünteti a nyilvánosság ellenőrző funkcióját, ami a korrupció elleni küzdelem leghatékonyabb eszköze.

Az már csak hab a tortán, hogy 2010 óta az a fideszes gyakorlat, hogy az igazán fontos jogszabályokat egyéni képviselők nyújtják be, hogy azokat ne kelljen társadalmi vitára bocsátani, és az ellenzék se készülhessen fel egy nap alatt az érdemi vitára, és így ne is legyen semmilyen értelmes vita, mondta Szabó.

Most is ezt történt, a szerepet Bánki Erik Fidesz-képviselő játszotta el, a javaslatot viszont az MNB védte meg egy tegnapi sajtónyilatkozatban, mintha ők írták volna.
A kormány még a saját törvényeit sem tartja be

Szabó szerint a javaslat egyik legelképesztőbb része az, hogy az MNB által birtokolt alapítványok vagyona “elvesztette közpénz jellegét”, mintha így a nyilvánosság elvesztené a jogát arra, hogy megismerhesse, hogyan költenek el évi 250 milliárdot.

Ilyen „funkcióvesztés” nincs az alkotmányjogban, mondja a szakértő. Az MNB pénzügyei igenis közpénznek minősülnek, ez még az Alaptörvénynek nevezett tákolmányban is benne van.

Az Alaptörvény a nemzeti vagyonnal kapcsolatban a teljes nyilvánosságot írja elő. A nemzeti vagyon felhasználására még szerződést sem lehet kötni olyan céggel, amely nem átláthatóan működik

– mondta Szabó, aki szerint a kormány még a saját Alaptörvényét sem tartja be.

Az MNB ráadásul nem hivatkozhat üzleti titokra. A jegybanknak nincsenek versenytársai, nincsenek ilyen védendő üzleti érdekei, mondta Szabó.

Hasonlóan nyilatkozott Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke az MTI-nek kedden: az alaptörvény, az infótörvény és a nemzeti vagyongazdálkodásról szóló törvények egyértelműen meghatározzák, hogy az MNB, valamint vállalkozásai és alapítványai tevékenysége közfeladatnak minősül, és nemzeti vagyonnal gazdálkodnak. A jogkorlátozásnak ezért konkrét adatokra kell vonatkoznia konkrét indokokkal, de az adatokhoz való hozzáférés nem korlátozható minden tevékenységre.

Fömötör Barna, az MNB főigazgatója, erre válaszul, a testület ülésén az MTI szerint kifejtette: a jegybank esetében a nemzeti, állami vagyon gazdálkodására vonatkozó rendelkezések nem alkalmazhatók. A központi bank nem fogadhat el utasítást sem az államtól, sem az uniótól, így más jogi helyzetben és gazdálkodással működik, mint az egyéb állami szervezetek.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Beleillik a sorba

Szemben az MNB-főigazgató véleményével, a módosítás kristálytisztán beleillik abba a sorba, amire a Fidesz képviselői helyenként már utaltak. Korábbi fideszes, informális nyilatkozatokból tudni lehet: egy jól meghatározható kör, az „ellenzéki civilek és újságírók”, illetve ellenzéki képviselők miatt van az egész, akik túl sokszor, túl sok közérdekű adatot kértek az államtól, „akadályozva annak működését”.

Erre válaszul alighanem azt találták ki, hogy szétrombolják a közérdekű adatok megismerhetőségét előíró törvényt, de nem a törvény szűkítésével, hanem azzal a módszerrel, hogy sorra szedik ki a fontos állami cégeket a törvény hatálya alól.

A Fidesz korábban a Magyar Postánál játszotta el ugyanezt, most az MNB jön. Szó nincs arról, hogy az MNB kivételes státusza miatt kellett a módosítás. Ez beleillik abba a titkosítási folyamatba, amelyben várhatóan még több állami vállalat fog feltűnni.
Hogyan lehet ezt megakadályozni?

Szabó szerint az MNB-alapítványok és cégek működésének titkosítását egyedül az Alkotmánybíróság képes megakadályozni. Reálisan három lehetőség áll azok előtt, akiknek nem tetszik az új szabály, hogy az AB-hez forduljanak, mondta.

A parlamenti ellenzéki frakciók összefognak és absztrakt normakontrollt kérnek az Alkotmánybíróságtól.
A jogszabályt megtámadja az alapvető jogok biztosa.
Egy bírósági eljárás részeként merül fel az új szabálymódosítás alkalmazása, és a bíró AB-normakontrollt kezdeményez.

Szabó az utolsót tartja a legvalószínűbbnek, mivel a javaslat a folyamatban lévő ügyekre is vonatkozik (egy jogerős ítélet szerint az MNB alapítványainak ki kellene adnia a szerződéseiket, mivel közpénzt kezelnek). Véleménye szerint az Alkotmánybíróságon nem állna meg Bánki Erik módosító javaslata, mivel az nyilvánvalóan alkotmányellenes, sérti az információszabadságot.

A vonatkozó, Magyar Postával kapcsolatos adatigénylési ügyben, amelyet az MSZP-s Tóth Bertalan terjesztett elő, és amely kivenné a Postát az infótörvény hatálya alól, egyébként a Fővárosi Törvényszék ítélete kimondta:

amellett, hogy a Magyar Nemzeti Bank vagyona nemzeti vagyon, a Magyar Nemzeti Bank közpénzből is gazdálkodik”, továbbá „minden kizárólagosan állami tulajdonban álló szervezethez az állam által juttatott, vagy oda bármilyen más forrásból beérkező pénzeszköz közpénz”.

Bánki Erik MNB-s módosítója ezt a bírósági ítéletet akarja felülírni, mert az nem tetszik a kormánynak. Ezért gyorsan hoztak egy törvényt arról, amely szerint a bíróságoknak a jövőben nincs joguk eldönteni, mi számít közpénznek.
Matolcsy fizetését is megduplázták

A kedden elfogadott módosítóval a jegybankelnök fizetését is a duplájára, 5 millió forintra emelték. Erre azért volt szükség, mondták, mert a díjazás mértéke közeledik a piaci vezetői bérekhez és megfeleltethető az állami pénzügyi cégek vezető állású munkavállalóinak javadalmazásához. Ha megnézzük a többi ország jegybankári fizetéseit, azt találjuk, hogy Matolcsy fizetése nem kirívóan magas. A cseh jegybankelnök átszámítva 4,7 millió forintot keres, a lengyel 2,1-et, a román 2 milliót. A német jegybankelnök 10 milliót, az EKB elnöke 9,9 milliót.

Emlékeztetőül: Orbán Viktor 2010-ben csinált politikai kérdést a jegybankelnökök fizetéséből, utána csökkentették az állami vezetők fizetését (2 milliós bérplafon). Akkor Orbán azt mondta: a jegybankelnök fizetését a magyar emberek adják, és jogos igény, hogy sokallják Simor András 8 milliós fizetését. Bár Simor András előtte a piaci szférában dolgozott, ahol még ennél is többet kapott, Matolcsy világéletében állami alkalmazott volt, neki az 5 millió forint is nagy ugrás.
Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016. március 01. 21:43:35
Hozzávetőlegesen 450-500 milliárdot fordított botrányos költekezésre a jegybank

"Matolcsy György elnöksége alatt a jegybank eddig körülbelül 800 milliárd forintnyi eredményt ért el azzal, hogy "a korábban felhalmozott tartalékot feléli", és ebből az összegből hozzávetőlegesen 450-500 milliárdot a "botrányos költekezési programokra" fordítottak."
http://www.stop.h...k/1402349/

Durva, ez az 500 ezer millió közel 2.4 millió fő 110.000 Ft nettó jövedelmet kereső ember éves 16%-os személyi jövedelem adójának felel meg.

Miközben a felsőoktatásra bőven 150 ezer millió forint alatt költenek, ahogy a honvédségre is 200 milliárd alatt.

Eközben a stadionokra 60-100 ezer milliót költenek éves szinten.
http://www.eco.hu...adionokra/

http://www.civish...0330144344
267 #2 Perle
- 2016. március 01. 21:57:50
Költekeznek galádul ahelyett, hogy visszaadnák a fiataloknak a magánnyugdíj pénztári befizetéseiket.
Amikor ma Tolcsit megválasztották jegybank elnöknek, azt gondoltam róla, hogy kettőig sem tud számolni. Most pedig kiderült, hogy 500 milliárdig is elszámol, titokban.:D
12 #3 spartakusz
- 2016. március 02. 05:38:51
PÉLDA BESZÉD

Kik a mai magyar-társadalom ellenségei? Ma 2016. március 2-án 06:10 kor amikor írom ; e sorokat megerősített kérdésként merül fel bennem: KIK A MAGYAR EMBER HALÁLOS ELLENSÉGEI?
A válasz egyszerű lenne egyszerűen leírva: AKIK ÉLETÉRE TÖRNEK ÉS MEG AKARJÁK ÖLNI ; GYILKOLNI, ELPUSZTÍTANI!
Igen ám, míg a régmúlt időben nyíltan és megkülönböztethetően nyilván való volt a gyilkoló, hódító ; ma ez nem mondható el, és a módszer sem az, hogy kard a kardal ; ágyú az ágyúval ; meg stb. felvéve a harcot döntsék el egymás között!
Ma alattomos, sunyi, csalással, megtévesztéssel meg stb. Hasonló fogalommal - viselik ezt a háborút - velünk szemben! Lásd lebombázásokkal - lakhelyváltoztatókká változtatott körülményeket előidéző irányítók által pénzelt és irányított tömeges invázió Európa ellen!

Európa nemzetállamok vezetősége tudtával és segítésével folytatva! Ez kész őrület! Rém álom!
Ezért ma ráérezve, amikor elolvastam e cikket:
Itt:
http://444.hu/201...gyar-posta
Írtam ma 2016-03-02-án egy elektromos levelet egy jobbos vezető politikusnak, tekintettel, hogy az a 2. legnagyobb párt jelenleg, hogy mondja meg már : KIK MA A MAGYAR TÁRSADALOM ELLENSÉGEI? És persze csatoltam a cikket, a fenti linket is, még nem kaptam választ!
Tőletek is megkérdezem ; kik Magyarország ellenségei,? Akik aláírták, vagy akik nem írták alá?

Várom válaszaitokat, majd utána elküldöm azoknak a példabeszéddel az én véleményemet, állásfoglalásomat!
Tisztelettel: id. Kiss László
60 #4 csaba
- 2016. március 02. 08:22:22
"Simicska nagyon sok pénzt áldozna Orbán leváltására"
http://hvg.hu/itt...altas?s=hk
s_f-ang
154 #5 kakas
- 2016. március 02. 11:31:31
simlicskának nagyon sok péze van,de hunnan?Ja innét,aha!40.media.tumblr.com/5eb77262152eb46994456d13f7d7a22e/tumblr_o3crziTzmr1s4ew3vo1_1280.jpg41.media.tumblr.com/405548e876250c82ae8b67c8a31ee512/tumblr_o3dcmyNo9R1s4ew3vo1_1280.jpg
27 #6 etele
- 2016. március 02. 21:50:17
"Beszólt Kövér: ez bizony közpénz"
http://www.portfo...aggregator
"Kövér László szerint közpénznek tekinthetők a Magyar Nemzeti Bank (MNB ) alapítványai által kezelt források. "Mi más lenne" - válaszolta az Országgyűlés fideszes elnöke a Magyar Katolikus Rádiónak szerdán adott interjúban arra a kérdésre, hogy egy jegybank által létrehozott alapítványban lévő pénz közpénz vagy sem."s_franc
"A fentiek szerint tehát az Országgyűlés elnöke nem ért egyet azzal a törvénnyel, amelyet a T. Házban ő maga is megszavazott tegnap és amelyről Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője zavaros összefüggésekkel bizonygatta, hogy megszűnt az alapítványoknak adott vagyon közpénz jellege.
:@s_beszels_ezt-ni
60 #7 csaba
- 2016. március 03. 06:35:00
"Fura pályázaton viszi el Matolcsy rokona a Buda-Cash-vagyont":o
"A Matolcsy György unokatestvérének érdekeltségébe tartozó NHB Bank úgy nyerte meg a bedőlt Buda-Cash ügyfélvagyonára kiírt pályázatot, hogy nem is felel meg az egyik alapvető feltételnek..."
http://hvg.hu/gaz...ash_vagyon
s_f-ang
60 #8 csaba
- 2016. március 03. 06:59:08
"Áder boríthatja a jegybanki titkolózást"
http://mno.hu/bel...st-1331310
mno.hu/data/cikk/1/33/13/10/cikk_1331310/HM20151215_204.jpg
:@s_olvas
60 #9 csaba
- 2016. március 03. 14:09:30
"Lázár: vannak érdekek, amelyek fontosabbak a nyilvánosságnál"s_ezt-ni
" "Ami nem magánpénz, az közpénz, azonban az, hogy egy közpénzre milyen szabályok vonatkoznak, az különböző lehet" - mondta Lázár. Szerinte "létezik olyan érdek, amely fontosabb, mint a nyilvánosság, és a jegybank esetében ez fokozottan így van"."
http://www.vg.hu/...nal-466570
:@s_f-ang
2 #10 gerry
- 2016. március 03. 15:39:06
www.postaimre.net/kepek/oh-de-jo-nekem.jpg
-Na jó, Lázár még mellettünk van. Ez az Ádler egy barom. Ha kitudódik, hogy mire költöttük a milliárdokat és hány kurvát fizettünk ki feketén az évek alatt akkor nagy baj lesz... Na mindegy, majd megbeszéljük Viktorral, bár most ideges, mert úgy érzi hátba szúrtuk. Ami igaz az igaz, inkább õ vigye el a balhét mint mi! Szédelgek ettöl a joint-tól, de ettöl vagyok boldog!
Shalom.
236 #11 Vazul
- 2016. március 03. 17:41:18
azagyameldobom!

Lázár János szerint lehet a közpénzekre vonatkozó nyilvánosságot korlátozni, mert a FED is ezt teszi. http://index.hu/b...b-kozpenz/
60 #12 csaba
- 2016. március 04. 08:21:06
"Lázár: Politikai akció zajlik a jegybank ellen"
http://magyaridok...an-432673/:@
"Lázár János szerint a jegybank és az alapítványai ugyanazok a közvagyon szempontjából, az alapítványok működésének pedig szigorú szabályai vannak, mert az ügyészség felügyeli őket.... " (igenpoltpo(l)t)
s_ezt-ni
60 #13 csaba
- 2016. március 07. 14:07:50
"Sokkal tartozik nekünk a jegybank
A kormány még a jegybanktörvény módosítására is hajlandó volt"
mno.hu/data/cikk/1/33/20/18/cikk_1332018/TT20160209_001.jpg
http://mno.hu/gaz...nk-1332018
s_f-ang
4 #14 Posta Imre
- 2016. március 07. 14:23:38
Az értéktelen papírpénztet váltják "értékre". Ők tudják miért.
60 #15 csaba
- 2016. március 13. 13:57:08
"411 millióból lesz tetőtere Matolcsinak"s_ezt-ni
"Egy 484 négyzetméteres "exkluzív teret" alakítanak ki az Eiffel Palace hetedik emeletén. A kivitelező neve ismerősen cseng."
http://24.hu/koze...tolcsinak/

24.p3k.hu/app/uploads/2016/03/eiffel-palace-1024x577.jpg

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
2,486,274 egyedi látogató