Hungarian Real News

Magyar Mátrix - HUN UNIÓ

PJP Egyesület

Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A szélsőjobb a szakadék szélére sodorta Szlovákiát

Külföld"Szlovákiának" is "annyi". Előkészítik a csehekkel való újra "egyesülést". Ja és persze "mindenkinek" láthatóan elment a maradék józan esze. A szélősjobboldali és az újonnan alapított pártok törtek előre a szlovák parlamenti választáson. Hiába kapta a legtöbb szavazatot Robert Fico kormányfő pártja, nem biztos, hogy új kormányt tud alakítani. A politikai instabilitás rosszkor jött, júliustól Szlovákia lesz az Európai Unió soros elnöke.

A vasárnapi szlovákiai parlamenti választásnak nincs igazi nyertese. Hiába kapta a legtöbb voksot (28,3 százalékot) Robert Fico miniszterelnök baloldali pártja, egyedül nem tud kormányt alakítani, de az sem világos, hogy a Smer a parlamentbe bejutó további hét párt közül melyikkel léphet koalícióra.

Pedig Fico igyekezett mindent megtenni, hogy harmadszor is miniszterelnök legyen. Orbán Viktorhoz hasonlóan menekültellenes nézeteket képviselt, Brüsszel menekültelosztási tervét megtámadta az EU bírósága előtt. Annak ellenére beleállt ebbe a témába, hogy Szlovákiát szinte teljesen elkerülték a migránsok. A kormányfő jóléti intézkedésekkel is igyekezett szavatokat szerezni, lehetővé tette, hogy a diákok és a nyugdíjasok ingyen utazhassanak a vonatokon.

A választás előtti utolsó heteket mégsem tudta uralni. A kampány utolsó szakasza a tanárok és az egészségügyi dolgozók tüntetéseiről szólt. Ficót az ellenfelei többször is olyan nem túl hatékony populistának bélyegezték, aki figyelmen kívül hagyja az oktatás és az egészségügy problémáit.
Szép fehér nap

A választási eredményeknek leginkább a szélsőséges pártok örülhetnek. Hatalmas meglepetésre 8 százalékkal bejutott a parlamentbe Marián Kotleba Mi Szlovákiánk Néppárt nevű formációja. A hagyományos pártok nem vették komolyan, hogy két éve Kotlebát megválasztották a besztercebányai megyei önkormányzat élére.

Kotleba korábbi megszólalásaiban többször is a cigányokat szidta, akiket parazitáknak nevezett, és „feltételezett holokausztról” beszélt. Az ügyészség emiatt faji gyűlöletkeltéssel vádolta meg, az eljárást végül megszüntették. Pár éve finomított a megszólásain, gárdista uniformisát öltönyre cserélte és a migránsokat kezdte bírálni. A menekültekre utalva egyik tavalyi beszédét úgy indította, hogy „szép fehér napot” kívánt.

Nem csak egy szélsőjobboldali párt jutott be a parlamentbe. A korábban a magyarellenességéről ismert Szlovák Nemzeti Párt (SNS) négy év szünet után tér vissza az országgyűlésbe, a párt számára már ez is komoly siker. A két radikális párt így összesen 16,6 százalékot kapott. A szlovák internetet így elárasztották az olyan karikatúrák, ahol a szlovák címerben szereplő kereszt horogkereszté alakul át.


Karikatúra a Sme című szlovák napilapból

Nem sok jót mond el a hagyományos pártokról az sem, hogy a négy hónappal ezelőtt alakult Sme Rodina (Család vagyunk) bejutott a törvényhozásba. A párt céljairól, elképzeléseiről nagyon keveset lehet tudni. A párt vezetője pedig egy olyan üzletember, aki újságcikkek szerint a szlovák alvilághoz kötődő emberek társaságában mozgott.
Kieső helyről az élre

A Szabadság és Szolidaritás (SaS) a második helyen végzett, pedig az a veszély fenyegette, hogy be se jut a parlamentbe. A 12,1 százalékos eredményével végül a legerősebb jobboldali párt lett. A jó szereplését valószínűleg annak köszönhette, hogy a kormánypárttal szemben határozta meg magát. Nagy kérdés, hogy Richard Sulík pártelnök össze tudná-e fogni a jobboldali pártokat, vezetni tudna-e egy többpárti kormányt. Jelenleg európai parlamenti képviselő, le kellene mondania a mandátumáról, és haza kellene utaznia.

Az SaS után nem sokkal maradt le, 11 százalékot ért el az OLaNO, az Egyszerű Emberek és Független Személyiségek mozgalma. A párt listáján Szlovákia több ismert személyisége is szerepelt, így széles rétegeket tudtak megszólítani. Rendszerellenes pártként jött létre, kiszámíthatatlan politikai erő, egy esetleges jobboldali kormány esetén megkerülhetetlen.

A Siet (Háló) nevű pártot sokkolta a 5,6 százalékos eredmény, a február közepén mért adatokhoz képest a szavazatok felét kapták meg. A bukás oka lehet, hogy nem konfrontálódtak eléggé a kormánypárttal. A párt elnöke, Radoslav Procházka a 2014-es elnökválasztáson harmadik lett a szavazatok 21,2 százalékával, így valószínűleg túl gyorsan elhitte magáról, hogy ő lehet a jobboldal új vezetője.
Fotó: AFP / SAMUEL KUBANI

Radoslav Procházka

A Magyar Koalíció Pártja (MKP) zsinórban harmadszor sem jutott be a parlamentbe. Vezetői korábban azt mondták, ha most sem jutnak be, akkor felhagynak az országos politikával és regionális szinten próbálnak tevékenykedni. Bejutott viszont 6,5 százalékkal a Most-Híd szlovák-magyar vegyes párt. Ők sem elégedettek, két számjegyű eredményt vártak.

A szlovák jogszabályok szerint a választásokat megelőző két hétben nem lehetett nyilvánosságra hozni a közvélemény-kutatási eredményeket. Ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a hagyományos pártok nem észlelték időben a választási preferenciák megváltozását, nem tudták időben korrigálni, mozgósítani a saját választóikat.

A patthelyzet ahhoz is vezethet, hogy sem Fico, sem a jobboldali ellenzék nem tud stabil kormányt alakítani, így akár előrehozott választások is várhatnak az országra. Ráadásul júliustól Szlovákia veszi át a hollandoktól az EU soros elnöki posztját, a migránsválság kezelésében így komoly szerep hárulhat Pozsonyra. Ez egy stabil kormány hiányában nem lesz egyszerű feladat.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. március 06. 19:22:57
Cseh politikusok szerint nehéz lesz a szlovák kormányalakítás

Nagyon nehéz lesz új kormányt alakítani Szlovákiában a szombati parlamenti választás eredménye alapján - vélekedtek vasárnap a cseh politikusok. Egy stabil szlovák kormány felállása Csehország számára is nagyon fontos - mutatnak rá Prágában -, hiszen júliustól fél évig Szlovákia tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztségét.

"Azt kívánom Szlovákiának, hogy mihamarabb erős és stabil kormány alakuljon, amellyel mint legközelebbi szomszédok, az EU és a V4-ek keretein belül továbbra is szorosan együtt tudunk működni" - írta Bohuslav Sobotka miniszterelnök sajtónyilatkozatában. Egy stabil szlovák kormány létrehozása Csehország számára is rendkívül fontos. "Az új szlovák kormány az év közepétől elnökölni fog az Európai Unióban, s a Cseh Köztársaság kész minden segítséget megadni ehhez a feladathoz" - közölte Sobotka nyilatkozatában.http://kitekinto....tx_Jub4WNk


Mit kell tudni a neonáci Kotlebáról?

A tegnapi választások egyik legkellemetlenebb meglepetése, hogy a Marian Kotleba által vezetett Mi Szlovákiánk Néppárt 8,1 százalékos eredményt szerzett.

Kotleba 1977-ben született. Már ifjúkorában a szélsőséges ideológia rabjává vált. Egy besztercebányai középiskolában informatikát tanított, ám összetűzésbe került a szülőkkel, mert veszélyes nézeteit a diákokkal is megosztotta. Bár nem működhetett tovább oktatóként, az tanintézmény igazgatója nem is bocsátotta el: rendszergazdává tette meg.

2003-ban került az ultranacionalista, neonáci Szlovák Testvériség élére. Roppant aktívnak bizonyult, már legalábbis ami a romaellenes menetek szervezését illeti. Verekedéseket, erőszakos cselekmények sorát provokálták ki.http://kitekinto....tx9F-b4WNk
137 #2 balu
- 2016. március 07. 12:07:39
Hehe... azért az 8 százalék nem "csak úgy" jött össze. A volt cionseggnyaló kormánypárt, az SDKU-DS (Dzurinda stb.) meg tökös 0,3%-ot szerzett. Nade még a "liberális" SaS vezére, Sulík is igencsak euroszkeptikus és nyíltan bevándorló-ellenes. Megy a vonyítás kóhnéknál rendesen. Már a választások éjszakáján "előrehozott választásokat" emlegettek - csak abból meg valszeg megint csak Kotleba jönne ki jól. Olvastam valahol, hogy az egyik "elemző" a DennikN nevű libsi lapban elszólta magát, azt találván írni, hogy Kotleba tkp. azért neonáci meg fasiszta blablabla, mert nem állnak mögötte nagynevű nemzetközi pénzügyi csoportok :-)

Az igazán kellemetlen meglepetés az lenne, ha sikerülne összeütniük egy kormányt.
4 #3 Posta Imre
- 2016. március 07. 13:14:57
Balu a csehekkel majd sikerül. Így lesz Csehszlovákia és határrevízió, meg minden.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
2,502,019 egyedi látogató