Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az EU után a NATO is megrendül? Nekünk is van miért félnünk

TechnikaTrump= adu, ütõkártya, tromf...trump of doom = végítélet harsonája...trumper = csaló... Szóval, olyan az õ szerepe, mint a kõ repedésébe vert faék. Minél többen lehugyozzák, anál jobban megdagadva hasít. Trump megkérdõjelezi azt a biztonságpolitikát, amely az USA nemzetközi viszonyait támasztja alá 70 éve. A NATO európai biztonsági garanciáitól egyre nyíltabban határolódik el. Ez a radikális fordulat mintha senkit nem érdekelne itthon, holott a hazai páncélos erõ technikailag tökéletesen elavult és harcértéke a nullához közeli.

A brüsszeli merényletek olajat öntöttek az amerikai republikánus elnökjelöltek vitájára. Trump és Cruz radikálisnál radikálisabb kijelentésekkel próbálják egymást muszlim-ellenességben túlharsogni. Trump megismételte javaslatát, hogy a muszlimokat nem szabad beengedni az Egyesült Államok területére.

Egyben újonnan megererõsítette, hogy terroristák kihallgatása esetén engedélyezné a legválogatottabb kínzási módszereket. Sõt egyetértett Cruz-zal, hogy az USA területén lévõ muszlim lakóközösségeket rendõrségi járõrözés alá kell vonni. Mindennek tetejébe pedig nem zárta a nukleáris erõ alkalmazását az Iszlám Állam ellen.

Nyílt NATO-ellenesség

Ami viszont számunkra húsbavágó, az Trump egyre nyíltabb NATO-ellenessége. Pár nappal ezelõtti interjújában egyenesen felesleges intézménynek nevezte, amelyet sok-sok évvel ezelõtt alapítottak. Szerinte a dolgok a világban megváltoztak és Amerika túl sokat fizet Európa biztonságáért. Ezt a figyelmeztetést a komolyan kell vennünk, mert az amerikai Republikánusok kemény magjában hónapok óta erõsödik a meggyõzõdés, miszerint véget kell vetni egyes NATO-tagállamok potyautas bliccelésének és felül kell vizsgálni a Washington által korábban adott háborús garanciákat.
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Európa iránt Trump politikailag is viszonylag kevés érdeklõdést mutat. Ukrajnának szerinte európai országoktól kellene segítséget kérnie, az ukrán helyzet - mint egy év eleji konferencián kifejtette - megítélése szerint európai ügy, nem amerikai. Láthatóan nem érdeklik õt a NATO ügyei és a NATO európai biztonsági garanciái sem. Európáról pedig azt állította, hogy konfliktusai nem érik meg, hogy amerikai életeket áldozzanak értük. Ugyanakkor Trump lát együttmûködési lehetõséget Oroszországgal és híve Putyin elnöknek is.

Összességében Trump emelte magasba a felhorgadó amerikai nacionalizmus zászlaját, amely népi hevületbe már jó adag „izolacionista”, bezárkózó érzület vegyül a kisemberek részérõl. A „Trumpizmus” megértésének egyik kulcsa éppen az, hogy az amerikai plebejus kisember le akarja vetni magáról a birodalom terhét.

Trump és a republikánusok szakmai érvelése azonban sántít. Bár az európaiak valóban kevesebbet költenek védelemre, mint a NATO által elvárt 2 százaléka a GDP-nek, összességében azonban ez az összeg eléri az évi 300 milliárd dollárt. Ez több, mint az oroszok és a kínaiak védelmi költségvetése együttesen és az USA 600 milliárd dolláros költségvetése mögött a második helyen áll a világon.

Jó reggelt Magyarország!

Magyarország esetében a védelmi kiadások csupán a GDP 0,76 százalékát teszik ki az idén, amelyet a kormányzat 2022-ig a nemzeti össztermék 1,39 százalékáig tervez fokozatosan emelni. Az ország hadserege jelenleg alkalmatlannak tûnik alaprendeltetésének betöltésére, a terület fegyveres védelmére. Trump szavai azonban a hazai közélet ingerküszöbét sem érik el, ami nem jó ómen a jövõre nézve.

A Fidesznek 2010-ben sikerült egy olyan kormányprogramot készítenie, amelyben példátlan módon csupán egyetlen mondat (vagy inkább szó) szerepelt a haderõrõl: „A nemzeti ügyek kormánya a honvédelemben, a környezetvédelemben és a kulturális értékek védelmében érvényre juttatja a nemzeti egység akaratát, és helyreállítja a közjó primátusát”. Ehhez képest a jelenlegi realitás az, hogy a csapatoknál lévõ technika csupán mintegy 30 százaléka fogható hadra, a többi csak részlegesen mûködõképes. A teljes hazai páncélos erõ technikailag tökéletesen elavult, fenntartása költséges és harcértéke a nullához közeli.
Link

Hozzászólások

159 #1 vanyusha
- 2016-03-25 09:09
trump of doom = végítélet harsonája.
„A hirtelen és készületlen haláltól ments meg, (Magad) Uram, minket!"
Realitás: 2015 szeptember – 2016 napjaink érgörcs, agyi, vérzéses, nem vérzéses, mikrohullámú sugárzás ajándéka.
A 750ml infúzió desztillált víz +só oldat 3-5 mp csepp kb. 30perc tudnád te is alkalmazni, vagy tehetetlenül nézed, mi nem történik?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,685,488 egyedi látogató