Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Magáncég felügyelte a tûzszerészeket

BelföldAz álpintérsanyi magáncége? A büntetés-végrehajtásban is lecserélik az állományt az "õ" embereire. Emlékeztek az in-kal történetemre? Na, ilyen ez az orosz rulett. A keret tizenegy százalékát szánták a legfontosabb munkára · Orosz rulett volt a bombák elszállítása

Minden szakmaisággal ellentétes, hogy egy magáncég szakfelügyelete alatt végezték a honvéd tûzszerészek a hortobágyi volt bombázó lõtér mentesítését. A vállalkozás szerzõdése szerint a tûzszerészeknek a megsemmisítendõ bombákat egy külön helyre kell szállítaniuk és ott felrobbantaniuk. A projekt 3,4 milliárdos keretébõl pedig mindössze 11 százalékot szántak a legfontosabb, legveszélyesebb munkálatokra, a tûzszerészeti mentesítésre.

A honvédelmi miniszter 30 napot adott a július 1-jei, négy emberéletet és egy súlyos sebesülést követelõ hortobágyi tûzszerész-tragédia katonai kivizsgálására. Ezzel párhuzamosan folyik a rendõrség közigazgatási eljárása. A vizsgálatok lezártáig egyik érintett szervezet és a tûzszerészi mentesítést elnyerõ magáncég részérõl sem kívánnak nyilatkozni a részletekrõl. Így lapunk a fellelhetõ iratok elemzésébõl, valamint volt és jelenlegi tûzszerészekkel folytatott háttérbeszélgetések során bukkan rá újabb és újabb megdöbbentõ részletekre.

A birtokunkba jutott dokumentumok szerint például a volt bombázó lõtér európai uniós pénzeket is felhasználó tájrehabilitációs projektjeit elnyerõ vállalkozás szakfelügyeletet gyakorolt a tûzszerészek munkája felett, ami minden szakmaisággal ellentétes. A honvédség tûzszerészei a vonatkozó törvények és szabályzatok alapján végzik a munkájukat, a szakmai felügyeletet kizárólag parancsnokaik gyakorolhatják. Ám a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság és a Különleges Biztonsági Szolgáltató és Tanácsadó Kft. között 2013-ban megkötött két szerzõdés szerint a munkálatok során a tûzszerészeti szakfelügyeletet a magáncég látja el a Magyar Honvédség I. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós Ezred tûzszerész-alakulatának munkája során is. Azaz egy magáncég szakmai felügyeletével végezték a bombák megsemmisítését.

Ennél is érthetetlenebb a szerzõdések azon kitétele, amely a bombák szállításáról rendelkezik. „Azon robbanótesteket, melyeket nem lehet elszállítani, a projektcélterület déli részén kijelölt, bombatölcsérekkel sûrûn tarkított területen lehet felrobbantani.” A tragédia utáni napokban szakemberek sora jelezte a sajtónak, hogy – egyes kivételekkel – a bombákat a feltalálás helyén kell megsemmisíteni, és hogy a hatástalanított, szállításra elõkészítendõ bombák mozgatása során következhetett be a tragédia. A tilalom oka, hogy például egy évtizedek óta földben lévõ robbanótest esetében nem lehet tudni, hogy megváltozott-e a robbanóanyag összetétele, ami azt a mozgatásra rendkívül érzékennyé teszi. A kivételt egyébként az jelenti, amikor a bomba emberi életet veszélyeztet, például sûrûn lakott területen találják meg. Ilyenkor a tûzszerészek „orosz rulettet” játszanak, és a gyújtószerkezet eltávolítása után legtöbbször ölben viszik a testet a szállító jármûvükhöz. Megjegyzendõ, hogy a hét végén a Ferihegy 2-n talált bombát a szabályoknak megfelelõen a helyszínen semmisítették meg.
A szakmaiságot figyelmen kívül hagyva

A hortobágyi mentesítéskor azonban szakértõk szerint minden szakmaiságot felrúgva olyan gyakorlat alakult ki, hogy a megsemmisítésre váró robbanótesteket lõtéren belül szállították egy központi gyûjtõhelyre. Ezzel a jelek szerint idõt spóroltak meg, a szerzõdésben ugyanis olvasható, hogy a magáncég feladata a fémrepeszek összeszedése is, egy helyrõl pedig gyorsabban begyûjthetõ a repesz is, mint több ezerrõl.

A hortobágyi bombázó lõtér tájrehabilitációja két ütemben folyik. Az alapkiírás szerint 1,9 milliárd forintba került volna, európai uniós fejlesztési pénzek és hazai költségvetési forrás felhasználásával. Ám a projekt költségvetése igencsak alultervezettnek bizonyult, hiszen még egy év sem telt el az indulás óta, és 2014-ben a kormány 3,4 milliárdra emelte a rá fordítandó összegét. A 3,4 milliárdból a projektgazda nemzeti park mindössze 11 százalékot szánt a legfontosabb, legbonyolultabb és legveszélyesebb munkálatokra, a tûzszerészeti mentesítésre. Amirõl aztán nagyon gyorsan kiderült, hogy szintén alultervezett, betarthatatlan határidõket tartalmazott, és 2015-ben maga a nemzeti park kezdeményezte a határidõk módosítását a magáncéggel aláírt szerzõdés módosítása során. Indoklásukban a fõ hangsúlyt a terület szennyezettségének alulbecsülése kapja. „Az elõtalálások számának nagyarányú növekedése különösen nem volt elõre látható. A projekt elõkészítési szakaszában a célterületen egy szúrópróbaszerûen kiválasztott 0,25 hektáros mintaterületen történtek elõzetes mérések a robbanótestekkel való szennyezettség felmérésére, becslésére.” Más érdeklõdõ cégek úgy jártak el, hogy a bombázó lõtér több területén próbamérést végeztek, és ezek eredménye alapján álltak el a pályázattól. A szerzõdés teljesítése során ki is derült, jóval nagyobb a szennyezettség, mint ahogy becsülték.

A szerzõdés módosításának másik fõ indoka, hogy mivel a tûzszerészeti mentesítés csak azután jelenthetõ készre, hogy a tûzszerészek megsemmisítették a robbanótesteket, és a maradványokat is összeszedték, a magáncég nem tudott a szerzõdés szerinti ütemben számlázni, így egy évig csak a szerzõdés szerinti összeg 10 százalékát jelentõ elõlegért dolgozott alvállalkozóival (!) a területen. Az alvállalkozók bevonása szintén a projekt tervezésekor elkövetett hiba következménye, a feladat alábecsülése miatt történhetett meg. A vártnál több munkához ugyanis több szakember kell.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2016-07-25 10:21
Borítékolható volt, hogy valamit nem pontosan úgy csináltak, ahogy kellett volna. Hogy mivel gyõzték meg õket, és hogyan, hogy "barkácsolni" próbáljanak az már mindegy. Lényeg, hogy nem a helyzetnek megfelelõ módszert alkalmazták. Valóban orosz rulettet játszottak. Csak az a kérdés, hogy miért , mert ha valaki tisztában van avval amit csinál, az egy tûzszerész.
2 #2 gerry
- 2016-07-25 12:46
Már csak ki kell várni azt a néhány évet amikor nyilvánosságra hozzák, hogy hány száz millió tünt el ugyanebben az idõben... persze titkosítani fogják nemzetvédelmi okokból, meg elévültetik és mindenki boldog és elégedett lesz. A pórnép meg kussoljon és válasszon magának pártot a megfelelõ idõben.
267 #3 Perle
- 2016-07-25 13:43
Milliárdok tünhettek el magáncégek zsebében, mert korábban, 2009 táján 8 milliárdot szánt az akkori orrmány a honvédelmi objektumok védelmére civilek által. Már akkor teljesen helháborító volt, hogy civileknek adták ezt a magbízást, állítólag takarékosságból. Bezzeg a HM-et katonák õrizték továbbra is. A vezetõk drágábban adták volna az életüket..
A mostani honvédelmi miniszternek nem tetszett ez a megoldás, mégis alatta is elkövették ugyanazt a hibát, sõt tragédia lett belõle. Minden részvétem az áldozatok hozzátartozóké. Nehéz lehet belenyugodniuk abba, hogy értelmetlenül, mások hibája haltak meg a családtagjaik.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.52 másodperc
3,399,920 egyedi látogató