Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A magyarok szoronganak, áldozatnak érzik magukat

Belföld Zsidó firkálmányokkal a Mennyországba!
Magyarország. Szorongás az eltûnés miatt címmel jelent meg Párizsban egy kötet a magyar néplélekrõl.

Francoise Pons kötetét a Párizsi Magyar Intézetben mutatták be. A Közép- és Kelet-Európával foglalkozó francia újságírónõ esszéje a brüsszeli Éditions Nevicata kiadó Néplélek nevû sorozatában jelent meg.

Amikor egy szerzõdés a nemzeti politikák fájdalmainak bûnbakjává válik, jobb megérteni azt

– olvasható a kötet borítóján. A szerzõ célja az volt, hogy a Franciaországban sokszor túlozva és karikírozva bemutatott kortárs Magyarország összetettségére, finomságaira irányítsa rá a figyelmet.

A Magyarországot három évtizede rendszeresen látogató újságírónõ saját tapasztalatai és benyomásai alapján írta kötetét. Szerinte a XVI. századtól elszenvedett török, Habsburg, majd szovjet elnyomás következtében az eltûnés miatti szorongás hatja át a magyarokat. Ezt erõsítik a trianoni szerzõdés következményei, az ország területe kétharmadának és lakossága közel hatvan százalékának elvesztése.

A magyarok a szerzõ szerint meg nem értettnek és áldozatnak érzik magukat, miután a traumát még mindig nem dolgozta fel az eltûnt nagyság iránt nosztalgiázó társadalom. A politikát is az identitás fennmaradásának érzése hatja át és határozza meg az irányvonalát. Ugyanakkor a magyarok nagyon szeretnek élni, a nyomasztó múlt miatti depresszió feloldásáról tanúskodnak a balatoni nyarak, a fürdõkultúra vagy a Sziget fesztivál is.

A kilencven oldalas könyv második felében interjú olvasható Ablonczy Balázs történésszel a trianoni szerzõdésrõl, Lackfi János költõvel a magyarok pesszimizmusáról, Soós Eszter Petronella politológussal pedig Orbán Viktor politikájáról.

A kötet bemutatóján rendezett kerekasztal-beszélgetésen a szerzõ mellett részt vett Deme Tamás szociológus és Marie-Elizabeth Ducreux, a francia tudományos akadémiának megfelelõ CNRS kutatója.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2017-02-08 15:06
1.bp.blogspot.com/-XH0U7QojKQ8/WBpoaqrmRHI/AAAAAAAAV30/iizITIGEJTgp5nEDx7BcC4icZnceNXufACLcB/s1600/Hongrie%2B2.jpg

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
3,405,468 egyedi látogató