Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Szép csendben államtitkokat cserélünk az oroszokkal

BelföldItt a piros, hol a piros? Április elsejétõl minõsített adatokat, azaz államtitkokat is cserélhet a magyar és az orosz kormány. A formális megegyezésbõl nem derül ki, mit is osztunk meg az oroszokkal, de a paksi bõvítés is a témák között lehet – mondta az MNO-nak Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja.

Feltûnés nélkül, az utolsó oldalakon jelent meg a pénteki Magyar Közlönyben: egy tavaly decemberben meghirdetett egyezmény alapján, április elsejétõl államtitkokat is kicserél majd a magyar és az orosz kormány. A decemberi hirdetmény kitér arra is, hogy a magyar kabinet ugyanilyen megállapodást kötött a horvát és a montenegrói kormánnyal.
Mit árulnak el?

A pénteki közleményt Szijjártó Péter külügyminiszter tárcája adta ki, a bejelentés hangsúlyozza, hogy a megállapodás a minõsített adatok védelmérõl is szól. Ugyanakkor arról semmi sem derül ki, hogy konkrétan milyen típusú adatokat osztanának meg az oroszokkal – pedig uniós tagállamként, a NATO szövetségeseként korántsem mindegy, hogy milyen információt adunk át a mindkét szövetségi rendszerrel szemben álló orosz föderációnak.

Írásban érdeklõdtünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnál, szerettük volna megtudni, hogy

Milyen adatok cseréjérõl van szó?
Érinti ez a paksi bõvítés ügyét?
Tájékoztatják-e a részletekrõl a NATO és az EU illetékes szerveit?
Mely orosz és magyar hatóságok, intézetek vesznek részt az adatcserében?

Választ egyelõre nem kaptunk, ha érkezik reakció, frissítjük cikkünket. A minõsített adatok besorolása alapján a felek egyébként szigorúan titkos, titkos, bizalmas és korlátozott terjesztésû információkat oszthatnak meg egymással.
Nem ismerjük, de fizetjük

A bejelentés annyira feltûnésmentes volt, hogy Szél Bernadett, a nemzetbiztonsági bizottság LMP-s tagja is az MNO-tól hallott róla elõször. „Formális megállapodásról van szó, ami nem szokatlan két állam kapcsolatában, az ugyanakkor aggasztó, hogy még számunkra sem egyértelmû, milyen minõsített adatokat küldenénk az oroszoknak” – mondta lapunknak az LMP társelnöke, aki szerint jó eséllyel a paksi bõvítés részletei is a minõsített adatok között lehetnek – és így Moszkva és Brüsszel is jóval többet tud majd a több ezer milliárd forintos projektrõl, mint a magyar állampolgárok, akik majd kifizetik a költségeket.

Friss fejlemény, hogy a Roszatom két hét után minden magyarázat nélkül leállította a paksi bõvítés referenciamunkájának tartott novovoronyezsi Roszatom atomerõmû 6-os számú reaktorblokkját.
Rákérdeznek a részletekre

Szél Bernadett attól ugyanakkor nem tart, hogy az adatok cseréje uniós vagy NATO-titkokat sértene, az ilyen adatközlés szerinte a szövetségesekkel egyeztetve, harmonizált keretek között zajlik. A politikus az MNO-nak azt ígérte, részletes tájékoztatást kér az orosz–magyar megállapodásról a nemzetbiztonsági bizottság következõ ülésén.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
3,392,378 egyedi látogató