Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Minden harmadik orosz sorköteles alkalmatlan a katonai szolgálatra

KülföldAz orosz katonaorvosi szolgálat fõigazgatóságának igazgatója, Alekszandr Fiszun a Rosszijszkaja Gazetának elmondta: az idei sorozáson megjelent fiatalok durván harmada egészségügyi okból alkalmatlannak minõsült a katonai szolgálatra. Ráadásul ez egyáltalán nem rendkívüli – évek óta stabil trendrõl van szó.

Az orosz hadseregrõl valóságos rémtörténetek keringenek az újoncokkal való bánásmódról, ami nem egyszer halállal végzõdik, így érthetõ, hogy sokan próbálnak betegséget tettetve megszabadulni a szolgálati kötelezettségtõl, azonban ezek aránya még így is jelentéktelen. Az igazi probléma a fiatalok valóban rossz fizikai állapota, illetve Fiszun szerint az is, hogy az orvosi felvételi bizottságok igen szigorú feltételekhez kötik a behívást. A sorozásnál legalább három orvosi bizottság vizsgálatán kell átmenni az újoncoknak – nincs szükségük beteg katonákra a seregben — írja a The Moscow Times.

Az alkalmatlanság leggyakoribb okai idén az ízületi betegségek voltak, a második helyre a neuropszichológiai, a harmadikra a keringési és légzõszervi – magas vérnyomás és asztma – kerültek.

Az októberben kezdõdött idei õszi sorozáson több mint hatvanháromezer fiatalt vittek a seregbe az Interfax hírügynökség jelentése szerint, erõsen hullámzó társadalom-lélektani környezetben. A fegyveres erõk iránti lelkesedés a Krím megszállását és a szíriai légicsapások megkezdését követõen fellángolt, de a társadalom erõsen megosztott.

A legújabb közvélemény-kutatás szerint a válaszolók negyede úgy vélte, hogy a hadsereg “morálisan, és idõnként fizikailag is megnyomorítja a fiatalokat”, míg hatvannégy százalék szerint erkölcsi és fizikai szempontból is edzésüket szolgálja. Mintegy tíz százaléknak az a véleménye, hogy a szolgálati idõ alatt csak megaláztatásokból szereznek tapasztalatot a fiatalok, de legalább négyszer ennyien nevezték meg a fizikai erejük, bátorságuk, kitartásuk, élettapasztalatuk és más pozitív vonások
növekedését. A negatív hozzáállás kedvezõbb, mint egy 1990-es hasonló felmérésben volt, amikor negyvenkét százalék minõsítette megnyomorító tapasztalatnak a katonai szolgálatot.
Barabás T. János
Link

Hozzászólások

128 #1 bogyo
- 2015-11-06 16:48
mivel voltam sorállományú így tapasztalatból:

3.bp.blogspot.com/-wGDzDl63Vr8/UKfX4dvoMZI/AAAAAAAAOi8/f5Tww3T0irE/s1600/0+%282%29.jpg

bár mindenki a saját szintjén (szellemi) élte meg, vagy ki magát. s_nezem
69 #2 Szalonna
- 2015-11-06 16:57
Már írtam múltkor.... rengeteg az alkoholista és a drogos is. Hatalmas méreteket öltenek a számok.
69 #3 Szalonna
- 2015-11-06 17:08
A Szpecnaz-kiképzés célja, hogy a legdurvább helyzetekben is hideg fejjel gondolkodó gyilkológépet faragjanak a katonákból; erre pedig leginkább úgy lehet gyakorolni, hogy ilyen helyzetekbe dobják õket. Az egyik kedvenc trükkjük az, amikor egy több napos, a fizikai teljesítõképesség határait feszegetõ, (néha étlen-szomjan tartott) terepgyakorlat után a kommandósokat felverik az éjszaka közepén, azzal, hogy ellenséges kémet fogtak a táborban, aki menekülõfélben van, és minden áron el kell kapni. Több kilométeres õrült rohanás kezdõdik az éjszakában, aminek a végén egy elhagyatott falu egyik romos épülete a célpont, ahol az állítólagos kém bujkál. A Szpecnaz-újoncok berontanak a házba, ahol vaksötét, és fémfalú szobák labirintusa várja õket, ami derékig, késõbb nyakig valamilyen ragadós folyadékkal van teli. Vérrel. Amikor erre a katonák rádöbbennek, harci kutyákat engednek utánuk a vérfürdõbe, és az ajtó bezárul mögöttük

Az egyik kedvenc trükkjük az, amikor egy több napos, a fizikai teljesítõképesség határait feszegetõ, (néha étlen-szomjan tartott) terepgyakorlat után a kommandósokat felverik az éjszaka közepén, azzal, hogy ellenséges kémet fogtak a táborban, aki menekülõfélben van, és minden áron el kell kapni. Több kilométeres õrült rohanás kezdõdik az éjszakában, aminek a végén egy elhagyatott falu egyik romos épülete a célpont, ahol az állítólagos kém bujkál. A Szpecnaz-újoncok berontanak a házba, ahol vaksötét, és fémfalú szobák labirintusa várja õket, ami derékig, késõbb nyakig valamilyen ragadós folyadékkal van teli. Vérrel. Amikor erre a katonák rádöbbennek, harci kutyákat engednek utánuk a vérfürdõbe, és az ajtó bezárul mögöttük.

Aki ezek után nem lesz szabályos elmebeteg vagy nem tépik szét a kutyák, azokkal kezet ráznak, mert kommandósok lettek, de a neheze csak ezek után jön.

Amúgy, mellékesen, van a kiképzésnek egy része, amikor napokon át kergetnek, majd éhen-szomjan döglesz, amikor jön a riadó. A faluban ellenség van. Bezavarják õket egy házba, ami tele van vérrel. Állati. A falról tetemek lógnak. Amikor mindenki bent van, beeresztenek pár harci kutyát, aztán lesz ami lesz. De még ezután is, amikor kijutnak (már ha kijutnak) tovább hajtják õket, hogy meglegyen a kellõ hatás.

HARCOSOKAT NEVELNEK. Ez egyértelmû. Akinek nincs valamilyen kapcsolata a vérrel mentálisan vagy nem kötõdik hozzá valamilyen szinten, az meg se próbálja, lefordítva. A harcosoknál bevett szokás volt a rég múltban is hogy az ellenség vérével jelölték meg magukat. Csak hogy meg legyen a dolgoknak a kellõ lelki és pszichikai vonzata.

Míg Magyarországon egy kommandós alakulatnál arra mennek hogy minél jobban megkíméljék az elkövetõ életét - erõszakot csak a legvégsõ esetben alkalmazzanak - addig az oroszoknál "állatias" ösztönökre nevelik a kommandósokat hogy a prédát el kell ejteni - kivétel ha információt kell belõle kiszedni - egyértelmû a harcos ösztön kinevelése és a vér, ez a vadászösztön felszínre hozatala. Ugyan akkor, meg kell tanulni az életet tiszteletben is tartaniuk, mert elvégre ezek nem elmebeteg gyilkológépek, ahogy a vadász sem vagy a harcos sem az, a vadászat is a személyiségformáló dolog, ott megmutatkozik sok minden az illetõ aktuális szellemi és lelki állapotáról. A természetbõl csak annyit vegyél el amennyire szükséged van, se többet se kevesebbet.
4 #4 Posta Imre
- 2015-11-06 18:16
Csaba, már egy ideje Yüanban megy a biznisz.

Bogyó, a "minõségre" mennek. Senkit nem érdekelnek mára a "tömeghadseregek", mikor hibrid-háború van az "ellenséges" területen, diverzióval, precíziós kiiktatással...a többiek persze kellenek kezelõknek, operátoroknak, objektumõröknek..., de lassan a "buta katona" csak az usa-nak lesz jó...no meg sokan arra, hogy "feláldozhatóként" a statisztikai hullaszámot növelve azt a látszatot keltség, hogy valódi háború zajlik. Színház ez.
48 #5 ro-zsola
- 2015-11-06 18:25
Szalonna , nem kell mindent elhinni. Sok rémtörténet kering az oroszokról
4 #6 Posta Imre
- 2015-11-06 18:38
Rozsola és zömükben sajnos, de igazak, csak ugye az "orosz" gyûjtõfogalom. Nagyon sok kiskatona hal meg tisztázatlan körülmények között, beavatás alkalmával. Ez csak egy a sok közül. Õk gyedovsinának nevezik. A keménykedés is egy dolog, de az is, hogy ott szép szóval nem sokra menne a kiképzõ.
48 #7 ro-zsola
- 2015-11-06 20:11
vannak esetek. ilyen az élet. naponta átlag 22 amerikai katona lesz " öngyilkos "
4 #8 Posta Imre
- 2015-11-06 20:34
Rozsoéa, nem kell idealizálni! Tisztán üzleti projekt egy kis "fehéremberes' és "keresztényi" és közben mégis "pogány" szkyta szósszal meglöttyintve. Legalább 2 generáció kell mostantól, hogy valami tényleg és nem csak a nagy demagóg szinten érezhetõ legyen, vagy egy kiadós "kitaposom a beled" móka, de az holokosztot jelent megint, az meg eddig a mocskos zsidó feltámadásához vezetett mindig.
48 #9 ro-zsola
- 2015-11-06 20:59
Nem szokásom. Meg kell teremteni egy bizonyos hangulatot majd figyelni a reakciókat.
69 #10 Szalonna
- 2015-11-06 21:42
Rozsola. Teljesen nyilvánvaló hogy az oroszok így képzik ki a kommandósokat. És jó is van így, persze ha már túlélik, sokan nem.... azért van hogy nem mindenkinek sikerül azután embernek maradnia, és nem feltétlen lesz elmebeteg, nem errõl van szó, csak elvesztik az arcukat.... olyan mentális sokknak teszik ki õket, amennyire embert lehet, úgy sem tudjuk mi zajlik ott, felfogni nem lehet, azt át kellene élni. Imre által leírt kis orosz katonák bäszogátsa is tény, ez is pszichológiai hadviselés és megalázás, de ott biztosan kiderül kinek sikerül egyben maradni, de a kommandó az elit, hogy valaki oda akarjon menni, kell hozzá némi agymosottság is, mondják.

"Viktor Suvorov: Spetsnaz - The Inside Story of the Soviet Special Forces"

Az alábbi könyv leírja, nem a kisebbik ujjamból szívtam ki...
75 #11 talpi
- 2015-11-06 23:00
Szalonna.
Azért az "írói szabadság" nem hagyható figyelmen kívül. Adjuk meg az esélyt annak is. Kétségtelen, hogy nem bánnak "kesztyûs kézzel " ezen egységekben a "nebulókkal", de a végzettek sem kapnak más bánásmódot. Egy biztos, amikor az ember oda bemegy, kapásból összetörik mint a perecet, s egy másik ember kerül ki onnan. Azt azért nem fogadom el, hogy "gyilkosokat" képeznek. Nem, katonákat, de azokból is a lehetõ legjobbakat. Más dolog, hogy utána, "egyénileg fejlõdni kell, mert az "idõ nem áll meg". Amúgy a lehetõ legbékésebb emberek, ha nem hozzák ki belõlük az állatot. A végletekig kitartanak, jogszerûen élnek, betartanak,minden lépést, és bíznak a "törvényességben". Mindaddig, míg azt nem látják, "homok került a gépezetbe", na onnantól, jobb nem a környéken maradni annak, kinek nem vaj, csak "vajas papír is van a fején. A füle mögött nem sok lehet, mert az az elsõ, mitõl megválik, kinek túl okos a "homloka"
48 #12 ro-zsola
- 2015-11-07 01:51
Amirõl beszéltél az már a múlt. Ok egy specnazos kemény mint kalapács de " ferde " mint a sarló.
Valamikor valaki irt valamit , " féljetek , rettegjetek mert az oroszok annyian vannak mint a kínaiak "
Valójában egy specnazos nem elmebeteg gyilkológép mint az amerikai " kollégája ". A túlnyomó részük nyakkendõs diplomata és bazi nagy teleobiektívvel felszerelt fényképezõgépes turista.
Alapjáraton az orosz mellett beszélnek még 3-4 nyelvet , szakmát tanulnak stb.
Egy specnazos ereje a meglepetésben rejlik. Persze nem kell félteni , profi katona de a hangsúly az álcán van. " ÁÁÁ dehogy hisz Pista jó ember " . Gondoljátok ti mindaddig amíg " helyzet nem lesz ".
Persze vannak a " közismertek " akik mindig katonai egyenruhában vannak. Tudod hogy van ez , " elédraknak egy fát hogy ne láthasd az erdõt ".
Természetesen a krém a tortán a Specnaz. De a krémnek is van saját krémje. Erre használják a " jelzõket ". Van mezei specnazos , különleges , profi , profibb , legprofibb és a profi legprofibb stb.
2 #13 gerry
- 2015-11-07 05:20
ro-zsola! ....meg én.s_V

...és persze a csúcson Chuck Norris akirõl köztudott, hogy egyszer állon rúgott egy lovat amelynek az utódait ma zsiráfként ismerjük!
s_hihi
75 #14 talpi
- 2015-11-07 05:29
Ro-zsola, ahogy mondod, észre sem veszed, mert azt tanulta, s hidd el, "attól, hogy még nem is ismered" attól még Õ ott van, nagyon ott van. Szakmát tanul, többet is, hidd el, igaz, nem "professzionális szinten, de eladni nem tudják. Egy viszont biztos, ha "helyzet" van, ott lesz, hol lennie kell, hiszen, mindíg is ott volt, de nem túl"nagy távolságban"' a feladatától. Még egy dolog, ha embert és barátot keresel, benne megtalálod, s ha megkedvel, nem lesz gondod a biztonságodra, erre mérget vehetsz, viszont, "meg ne próbáld átverni"
75 #15 talpi
- 2015-11-07 06:09
Nos Ro-zsola, 'az már a múlt"
Itt nagyon, nagyot tévedsz, olyan, hogy múlt, csak a történelemben létezik, amirõl ugye tudjuk,/ annak ellenére, hogy az ellenkezõjérõl próbálnak meggyõzni/, "nem ismétli önmagát.
Ez a dolog is sántít, nem kicsit. Hiszen, ha megnézed, Örök körforgás van, max a ""ruházata" változik.
Olyan, hogy "öreg spezes" nincs, az egy életforma, egyszer lehet beleszületni, mert az "életképtelen" kihullik, és onnantól, írd és mond, egy "teljesen más ember születik", hidd el, fel sem ismernék sokan, :) sõt, Na sebaj, majd egyszer csak felébrednek az emberek és rájönnek, mi is az ami jó.
Tudod, valahol, a régi-régi MAGyarokhoz hasonlóak,,lélekben és tetteikben egyaránt. Valami hasonló.
69 #16 Szalonna
- 2015-11-07 08:21
Egy kommandós ereje a MENTÁLIS ÉS A LELKI erejében rejlik, elsõ sorban, akiben ez nincs meg az mehet a víz alá, a fizikai állóképesség mindig harmadrendû, véletlenek nincsenek. Elõször küldik a speciális bevetési egységek tagjait is. orvosi és pszichológiai vizsgálatra és csak utána a fizikai alkalmasságira, NEM FORDÍTVA, mert ha te gyenge vagy mentálisan meg lelkileg hogy végigcsináld, egyáltalán nem fog számítani milyen a testfelépítésed, mert akkor fejben és lélekben nulla vagy a feladathoz.
Specnazban nincs mezei, oda selejtezõkön keresztül lehet bejutni még a hadseregen belül is, a bekerülési arány 60/4.

Talpi, ez is igaz, fõleg ha a szovjet idõket nézzük, de amikor az orosz modellt, elemezgetjük, akkor õk nem aprózzák el, tehát megcsinálják ezeket a dolgokat az nem kétség hiszen a harctérre hidegfejû gyilkológépekre van szükség az adott feladathoz, akik bármilyen körülmények között tiszta fejjel döntenek, tehát az elmebetegség alapjáraton kizárva, dühöngõ õrültek ide nem kerülnek be, ide halál nyugodt emberekre van szükség, becserkészni valamit általában nem trombitaszóval szoktak, kivétel amikor már a hajtás van. Tehát teljesen nyilvánvaló hogy ilyen fizikai igénybevételnél - ha azt nézzük - terhelésnél békés embereket találsz, mert akkora energiákat használnak fel amit az átlag nem. Viszont mivel kommandóról van szó, tõlük jóval határozottabb agressziót várnak el mint egy sima rendõrtõl vagy hasonlótól. Nem véletlen a speciális jelzõ.
4 #17 Posta Imre
- 2015-11-07 12:30
Tán betettem ezt is vagy egy éve. csak példa a specnazra. Ez egy alfa, bevethetõ fijúggg, lyányok külföldön, civilként, de mégsem...nyelvet is beszélnek, meg minden. [movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=7U6QgwxNxJU[/movie]
75 #18 talpi
- 2015-11-07 13:46
Szalonna
A következõ a történet. Mindenek felett, elsõre, azért a fizikai felmérés zajlik. Nem kell erõmûvésznek lenned, viszont, amit meg kell csinálnod, elsõre, az kissé kiveszi az erõt, nem kicsit, a végén, már nem tudod, az a fájdalom, amit érzel a lelkedbõl, vagy a testedbõl jön, de van. Eszed veszted, már-már megdöglesz a 12, km, terepen, nagyjából, hegynek föl völgynekl le és utána, a lövészet. Mondjuk elõtte is van, de az csak gyakorlás. MAjd néhány hét után, ismét kérdések tömege. Mennyire is gondolod komolyan. Na az "igazi " orvosi vizsgálat csak ezután jön, Kecskemét ROVKI 3 nap. Szó szerint, mindenre kiterjedõ, szemfenék vizsgálat végbélen keresztül, és ne legyenek kétségei senkinek ezeket a dokikat "megvenni" nem lehet-.
Láttam ott hajózót, aki a rendes éves vizsgálata után, az öngyilkossággal kekeckedett, mert levették a sugárhajtómûves géprõl és csak forgó szárnyasra kapott minõsítést.
Nos, ezek a vizsgálatok fél évente ismétlõdnek, ha több a bevetés, akkor sûrûbben, és nincs kecmec. Legnehezebb a terheléses EEg, mert ott semmire nem szabd figyelned, viszont mindenféle háttér zajt keltenek és azt hiszem azt a reakció idõt figyelik, amikor vissza relaxálsz a semmire. Nem egyszerû és a fene tudja mibõl mit állapítanakmeg, mert a papíeok olyanok, mint a seizmiográf lapja, egy 7,5 ös rengésnél, teli s tele utórengéssel.
Na valahogy így, a többi már terep munka, de nem kevés, heti hét nap,és a végtelenségig.Nincs esõ, nincs hó-szél, sötét, vagy világos, csak könny, és rommá foszlott emberek, akik azért a végén csak oda "vánszorognak" és basszus, idõre, :)
48 #19 ro-zsola
- 2015-11-07 13:46
Ez olyan Farkasok akarom mondani Medvék völgye ?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.84 másodperc
4,126,828 egyedi látogató