Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kína veheti át az USA szerepét a közel-keleti békefolyamatban

BelföldAzért ez még nem biztos, mert ott van még pl...had gondolkozzak...hm...most nem jut eszembe, de ott van! Kína veheti át az Egyesült Államok szerepét a közel-keleti békefolyamatban, miután az amerikai elnök egyértelmûen állást foglalt az izraeli fél mellett – azzal, hogy hivatalosan is elismerte Jeruzsálemet a zsidó állam fõvárosának. A palesztinok ezek után nem tekintenek hiteles közvetítõként Washingtonra, Peking viszont egyre aktívabban dolgozik azon, hogy a béketárgyalások folytatódjanak.

Csaknem 50 ezer palesztin imádkozott egyszerre pénteken a kelet-jeruzsálemi Al-Aksza-mecsetnél.
A tömeg ezután hangos tüntetésbe kezdett, az ellen tiltakozva, hogy az Egyesült Államok Izrael fõvárosának ismerte el Jeruzsálemet. A Szent Város keleti fele a palesztinok reménybeli leendõ fõvárosa, az amerikai döntés ezt nem vette figyelembe.


A tüntetõk a palesztin zászlók mellett magasba tartották Recep Tayyip Erdogan fotóját is. A török elnök vezeti azokat a muszlim országokat, amelyek a nemzetközi színtéren támadják az egyoldalú amerikai lépést.

A palesztinok ügyét egy igazi nagyhatalom is támogatja: Kína nyíltan bírálta Donald Trump Jeruzsálemrõl szóló döntését, és Peking át is venné Washington közvetítõi szerepét a palesztin–izraeli konfliktusban – miután a palesztinok már nem tekintenek hiteles közvetítõként az Egyesült Államokra.

A kínai külügyminiszter a palesztin elnök képviselõit fogadta Pekingben, és megerõsítette nekik: Kína szilárdan támogatja a kétállami megoldást és egy független Palesztina létrehozását.

Kína közel-keleti különmegbízottja a találkozón megerõsítette, amit külügyminisztere is leszögezett a független palesztin állammal kapcsolatban.

„A felek úgy látják, hogy a nemzetközi közösségnek támogatnia kellene a békefolyamat újrakezdését, támogatnia kellene a palesztin állam létrehozását az 1967-es határokkal. Úgy gondolják, hogy Kína globális partnerként képes fontos szerepet játszani abban, hogy megteremtse a feltételeket az erõsebb és hatékonyabb nemzetközi békéltetõ erõfeszítéseknek” – mondta Kína közel-keleti megbízottja, Kung Hsziao-seng.

A különmegbízott hozzátette: Kína a jövõben nagyobb szerepet akar játszani a palesztin–izraeli konfliktus igazságos, tartós és átfogó rendezésében.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.27 másodperc
3,406,523 egyedi látogató