Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Visszaállították a hadkötelezettséget, menekülnek a férfiak Litvániából

KülföldLitván (egyébként orosz) Dimitrij kollégánk mondta, õt is marasztalták volna és olyan 1500 jewrót ajánlottak, ha marad a seregben most a nyáron. Na, lesz sorkatonaság, vagy lesz? Algirdas Butkevicius litván miniszterelnök nem tartja kizártnak, hogy az általános hadkötelezettség újbóli bevezetése miatt nõtt meg hirtelen a kivándorlás az országából.

Butkevicius egy rádióinterjúban arra a jelenségre hívta fel a figyelmet, hogy a hadköteles fiatal férfiak egy része azután utazott külföldre, hogy megkapta a sorozást megelõzõ egészségügyi vizsgálatra szóló behívót.

Statisztikai adatok szerint idén 27 százalékkal nõtt a kivándorlók száma a tavalyi évhez képest. A 3,5 millió lakosú balti köztársaságot mintegy negyvenezren hagyták el - nagyjából ennyi lakosa van Marijampolénak, az ország hetedik legnagyobb városának.

Vilnius a megnövekedett orosz katonai fenyegetettségre hivatkozva márciusban állította vissza a sorkatonai szolgálatot ideiglenes jelleggel, öt évre. A 19-26 éves férfiakat hívják be kilenchónapos fegyveres szolgálatra, évente 3-3,5 ezer sorkötelest. Öt év alatt így 16 ezer tartalékost képeznének ki. Egyes katonai egységeknél az állások csaknem kétharmada betöltetlen, és a hadkötelezettség visszaállításától ennek a problémának az orvoslását is várják.

Az általános hadkötelezettséget 2008-ban szüntették meg Litvániában, négy évvel az ország NATO-csatlakozása után.

A jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget annektálása után a további orosz terjeszkedéstõl való félelem miatt Észtország, Lettország és Litvánia is kérte a NATO katonai erejének növelését területükön. A térségben sokan attól tartanak, hogy Moszkva az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva Ukrajna után a három balti ország valamelyikében is beavatkozik.Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-11-12 20:32
Germany May Call Retired Soldiers Back to Duty Amid Refugee Crisis

The German SPD party wants to call retired military personnel back to duty in order to deal with the immigration crisis more effectively, Focus Online reported.

The increasing influx of refugees to Germany requires an increase in the armed forces. The German SPD party therefore suggested that military personnel and civil servants in early retirement go back to work to deal with the newcomers, Focus Online wrote.

Read more: http://sputniknew...z3rJMtHty7
128 #2 bogyo
- 2015-11-13 09:41

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
4,458,155 egyedi látogató