Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Erõsödõ antiszemitizmus

BelföldEzek homofóbok és parajnásak is, hisz a titkosszolgálatuk a többivel keveri a szabadkõmûves maceszt, ahogy eddig is. Azért a végmondat beszédes. Szélsõjobb és iszlamista veszélyrõl szólnak a nyugat-európai jelentések

Egyre több jelentés erõsíti meg: az antiszemitizmus mind nagyobb problémát jelent Nyugat-Európában, ahol mintegy egymillió zsidó él, csaknem a felük Franciaországban.

Hétfõn a franciaországi zsidó szervezeteket tömörítõ Crif közölte: több nagyváros peremkerületeiben is a mindennapok részévé vált a zsidóellenesség, ezért az ott élõ zsidók sokszor az elköltözés mellett döntenek. Becsléseik szerint ez a jelenség a külvárosban élõ zsidók közül mintegy 50-60 ezer embert érintett a 2000-es évek eleje óta.

Francis Kalifat, a Crif elnöke szerint az jelenthetné a megoldást, ha az igazságszolgáltatás elrettentési céllal különösen keményen lépne fel az antiszemita tettek elkövetõivel szemben.

A francia belügyminisztérium összesítése szerint tavaly 2016-hoz képest ugyan 335-rõl 311-re csökkent az antiszemita gyûlölet-bûncselekmények száma – a zsidóellenes fenyegetések száma pedig még nagyobb arányban mérséklõdött –, ám az erõszakkal járó antiszemitizmus „nyugtalanítóan nõtt” 2017-ben.

Tavaly 97 ilyen bûncselekményt követtek el, míg 2016-ban 77-et. Egyötödével nõtt a zsidó valláshoz köthetõ helyszínek (zsinagógák, temetõk stb.) elleni támadások száma is.
Horogkeresztekkel telefirkált sírkövek egy strasbourgi zsidó temetõben

Horogkeresztekkel telefirkált sírkövek egy strasbourgi zsidó temetõben
Fotós: Reuters

A nyugat-európai zsidók mintegy 90 százaléka francia, brit vagy német földön él, és a nagy-britanniai és németországi fejlemények is nyugtalanítók. Egy nemrég közölt jelentésben az áll, hogy az Egyesült Királyságban tavaly 1382 antiszemita incidenst regisztráltak, míg 2016-ban 1346-ot.

A legjellemzõbb ezek közül, hogy zsidókat nyilvánosan gyaláztak. A zsidóellenes erõszak egyharmadával nõtt egy év alatt, 145 ilyen esetet jegyeztek fel. Gyakoribbá váltak a zsinagógák elleni támadások is (egy év alatt 74 eset).

Nem minden jelentés részletezi a zsidóellenesség indítékát, de ebben szerepel, hogy az incidensek mintegy negyede mutatott párhuzamot a náci idõk antiszemitizmusával, és mintegy tizedükben állapítottak meg kifejezetten szélsõjobboldali indítékot. Néhány tucat esetben a muszlim valláshoz köthetõ vagy kifejezetten iszlamista motívumot dokumentáltak.

Németországban az elmúlt években állandósult az antiszemita bûncselekmények száma. Friss kormányadatok szerint 2017-ben 1453 ilyen esetet jegyeztek fel, köztük 32 erõszakcselekményt. Az esetek túlnyomó többségét szélsõjobboldali beállítottságú tettesek követték el.

A vallási, jellemzõen iszlamista indítékból elkövetett zsidóellenes bûncselekmények száma 25 volt. – Az új Európa egyre inkább a harmincas évek Európáját idézi – mondta a minap Ronald Lauder, a Zsidó Világkongresszus elnöke.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-02-20 19:51
Kanadai zsidó vezetõk szerint Magyarország “kifejezetten befogadó ország”
2015 december 3 12:09 du.43 hozzászólás

Latorcai Csaba, az Orbán kormány kiemelt társadalmi ügyekért felelõs helyettes államtitkára egy hetes kanadai körútat zárt le a héten Vancouverben, ahol ismét találkozott zsidó közösségi vezetõkkel, akik már korábban is dicsérõ szavakkal illették, hogy mennyire befogadó lett Magyarország, különösen a zsidóság számára. Az MTI így hozta le a hírt Latorcai sikeres kanadai útjáról, melynek során azzal bíztatta Kanada új liberális kormányát, hogy az Orbán és Trudeau kormányok ugyanazokat az értékeket osztják:

“Latorcai Csaba azt mondta, hogy nemrég Magyarországon járt vancouveri zsidó vezetõk elismeréssel nyilatkoztak a magyar kormány fellépésérõl az antiszemitizmus és a gyûlöletbeszéd ellen. Hangsúlyozták, hogy Magyarország a zsidó közösség szempontjából kifejezetten befogadó ország, különösen a jelenlegi európai helyzetben. Felmerült a részükrõl a magyarországi közösségi látogatások rendszeressé tételének és több magyar kormányzati kulturális program támogatásának a lehetõsége is”–áll az MTI beszámolójában.

“Az ottawai német nagykövetségen Latorcai Csaba és Heisler András részt vett a holokauszt áldozatainak szentelt emlékmû adománygyûjtõ rendezvényén. A helyettes államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a magyar kormány elkötelezett mindkét totalitárius rendszer áldozatairól való megemlékezés mellett.Elmondta, hogy Andrew Bennett, a kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelõs utazó nagykövete rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetõk – középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történõ – felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét. Szóba került az a lehetõség is, hogy a szomszédos országok kormányai mellett Kanada is Magyarország partnere legyen valamelyik határon túli, magyar gyökerû zsinagóga rekonstrukciójába”–jegyzi még az MTI.

Még ehhez hozzáfûzi: az Orbán kormány továbbra is támogatja 25 millió forinttal azt a vitatott kommunizmus áldozatainak emlékére tervezett emlékmûvet Ottawában, ami jelenleg helyszín nélkül maradt, miután bebizonyosodott, hogy az eredetileg tervezett belvárosi teren nem épülhet fel. Mind Ottawa polgármestere, mind pedig az új liberális kormány komolyan bírálta az emlékmûvet, a tervezési folyamatot és az elõzõ kormány által kijelölt helyszínt is. Errõl a fejleményrõl talán lemaradt Latorcai Csaba, ugyanis az MTI-nek ezt állította: “a magyar kormány kész 25 millió forinttal segíteni a kommunizmus áldozatai ottawai emlékmûvének megépítését, amelyet az új kanadai kormány is támogat.”

A vancouveri zsidó vezetõk akik azt mondták Latorcainak, hogy Magyarország a zsidók számára kimondottan befogadó ország, szerintem egy torz tükrön keresztül látják a helyzetet. A Fidesz tudatosan épít az iszlámofóbiára, immár körülbelül egy éve. Ez nem mindig volt így. Taktikusan kihasználja politikai célokra az emberek félelmeit és elõítéleteit. A Fidesz politikai sikere is abban rejlik, hogy rendszeresen méri a társadalom pulzusát és a legrosszabb ösztönökre építi és változtatja meg – sokszor eléggé radikálisan – politikáját és irányzatát.

Ha elfelejtik a zsidó közösségi vezetõk, hogy mennyire gyorsan és radikálisan irányt tud váltani a Fidesz, amennyiben ezt aktuálpolitikai céljai megkövetelik, akkor el jön az a nap, amikor majd erre rádöbbennek, de addigra nem biztos, hogy maradnak szövetségesei az ellenzéki közegekben, akiknek lesz még energiájuk és lehetõségük hatékonyan szolidaritást vállalni velük.
Andrew Bennett kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelõs utazó nagykövete (középen), az MTI szerint "rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetõk - középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történõ - felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét."

Andrew Bennett kanadai diplomáciai tárca vallásszabadságért felelõs utazó nagykövete (középen), az MTI szerint “rendkívüli elismerését fejezte ki a Nemzetközi Holokauszt Emlékezeti Szövetség (IHRA) magyar elnökségének tevékenysége miatt. Latorcai Csaba ismertette a magyar kormány elhagyott zsidó temetõk – középiskolai közösségi szolgálat bevonásával történõ – felújítását célzó programját, amely egyszerre szolgálja az örökségvédelem és az antiszemitizmus elleni harc ügyét.”
http://kanadaihir...do-orszag/
809 #2 megmondhatom-e
- 2018-02-20 20:18
vannak itt jó hírek és rosszak .
"A zsidóellenes erõszak 1/3-ával nõtt egy év alatt"

Figyeljetek slomók és kálmánolga , nehogy kimozduljunk az egyensúlyi helyzetbõl! Akkor aztán nagy pofára esés lesz!
819 #3 rozsola
- 2018-02-21 14:22
Jó vicc !
Megmondhatom-e ! Mi lenne ha lakatot tennél a pofádra ? Unom már a szöveged. Idejössz és pofázol baromságokat.
819 #4 rozsola
- 2018-02-21 14:37
Franci(a)s Kalif(á)at(us) megmondta a " frankót "

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.49 másodperc
3,386,720 egyedi látogató