Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Török-magyar védelmi együttmûködés erõsítésérõl tanácskoztak Budapesten

BelföldLesz akkor kebabos szpáhi, janicsár-kurucos lecsóval, juhé, Jézus és Mohamed összeborul végre és eljõ a világbéke, sallári shalooom! Törökország és Magyarország védelmi együttmûködésének erõsítésérõl tanácskozott a két ország védelmi minisztere csütörtökön Budapesten.

Simicskó István honvédelmi miniszter a megbeszélést követõen, a Honvédelmi Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarországnak is érdeke, hogy Törökország stabil és erõs legyen.

Mint elmondta, tanácskozásukon kiemelt téma volt a tömeges illegális migráció és az azzal járó veszélyek, így a terrorizmus is.

A miniszter köszönetet mondott török kollégájának mindazért, amit ezen a téren Európa, s így Magyarország biztonságáért tettek az elmúlt években.

Simicskó István kifejtette: Törökország napjainkban is négymillió migránst lát el. A migrációs válsághelyzet kezdete óta mintegy 270 ezer szíriai gyermek született Törökországban.

Szólt továbbá arról, hogy Törökországnak a terrorizmus elleni küzdelemben is komoly tapasztalatai vannak. Ennek nyomán fontos érdekünk, hogy a két ország közötti titkosszolgálati együttmûködést is erõsítsék.

Törökország az egyik legerõsebb hadsereggel rendelkezõ szövetséges ország – közölte Simicskó István, hozzátéve: megállapodtak abban, hogy fokozzák a két ország hadseregének együttmûködését közös hadgyakorlatokban, képzésben, kiképzésben is.

Simicskó István kitért arra is: az idén 170 éves Magyar Honvédség történelmi fejlõdési lehetõségek elõtt áll. Török kollégájának elmondta, hogy egy tízéves fejlesztési tervet állítottak össze, amelynek fontos része a magyar hadiipar fejlesztése. Hozzátette, Törökországnak komoly a hadiipara, ezért a török szakemberek tudására, tapasztalatára is számítanak, megvitatták a két ország hadiipari együttmûködésének lehetõségeit.

A két ország történelmi múltját érintve az elsõ világháborús emlékekre is kitértek. Simicskó István azt mondta: a török nemzetvédelmi miniszter felajánlotta, hogy akár még idén egy méltó emlékhelyet avathatnak Gallipolinál, ahol egykor a török hadsereg mellett egy magyar egység is harcolt.

Nurettin Canikli török nemzetvédelmi miniszter Budapestet a világ egyik legszebb városának, Magyarországot pedig a NATO keretén belül egy erõs, baráti szövetséges országnak nevezte.

“A török nép a magyar népnek közeli barátja” – fogalmazott, hozzátéve: közöttük nem adódik és a jövõben sem adódhat probléma.

A török miniszter azt mondta, az aktuális kérdésekben a két ország közös nevezõn van. Törökország támogatja Magyarország illegális bevándorlással kapcsolatos nézetét – közölte Nurettin Canikli.

Törökország mindent megtesz azért, hogy a Magyarországra nehezedõ illegális migrációs nyomást enyhítse. Ezért ezen a területen is tovább erõsítik a két ország között együttmûködést – emelte ki a török miniszter, aki szerint az illegális migrációval és a terrorizmussal szembeni küzdelemben is nagy erõre van szükség.

Nurettin Canikli azt mondta: Törökország negyven éve küzd a terrorizmussal és továbbterjedésének megakadályozásáért. A török fegyveres erõk jelenleg is harcokat folytatnak a terroristákkal szemben, s ezt a küzdelmet addig folytatják, amíg az érintett területeket meg nem tisztítják a terroristáktól – szögezte le a miniszter.
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-03-08 19:15
"Törökország mindent megtesz azért, hogy a Magyarországra nehezedõ illegális migrációs nyomást enyhítse"

Talán épp fordítottja lesz igaz ennek a kijelentésnek. A törökökön lévõ nyomás lesz enyhítve, beengedve a náluk dekkoló migránsokat " baráti" kérésre.

Törökország mindig visegrádi ország akart lenni, hát most sikerült.
Azt azért a mai napog nem értem, miért kell az észak atlanti katonai szervezet tagállamainak még egymással is külön-külön is védelmi megállapodást kötni?:|
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-08 19:24
NABUKO-DONOZOR....

Lezárult egy per, amiben százmilliárdokat követeltek a magyar államtól

Február végén hivatalosan is lezárult az a per, amit a francia Engie energiaóriás indított a magyar állam ellen még 2016-ban – derül ki a cég csütörtökön közzétett éves beszámolójából.

A franciák korábbi lapértesülések szerint 200 milliárd forintra perelték az államot, azért, mert álláspontjuk szerint Magyarország megsértette a befektetõvédelmi elveket. A rezsicsökkentéshez köthetõ jogszabály-változások ugyanis ellehetetlenítették a franciák gázvezetékeket fenntartó hálózati cégének gazdaságos üzemeltetését. Ez pedig az Engie becslése szerint ekkora kárt okozott számukra.

Az eljárás, ami egy washingtoni választott bíróságon futott (ICSID, International Center for Settlement of Investment Disputes), azért zárult le, mert az érintett hálózati céget az Engie idõközben eladta a magyar államnak. A köztulajdonban lévõ Nemzeti Közmûvek Zrt. (NKM) még októberben jelentette be, hogy adásvételi szerzõdést írtak alá a franciákkal az Égáz-Dégáz Földgázelosztó Zrt. megvásárlásáról. A tranzakció eredményeként a 3,4 millió, fõleg lakossági gázfogyasztót kiszolgáló NKM 23 ezer kilométernyi gázvezeték-rendszerrel gazdagodott.

A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra, és ez a mostani beszámolóból sem derül ki, vélhetõen azért, mert az ügyletet csak idén januárban zárták le. Annyit ugyanakkor éves jelentésében elárult az Engie, hogy az eladás eredményeként a csoport nettó adósságállománya nagyjából 100 millió euróval (nagyjából 31 milliárd forinttal) csökkent. Mivel az említett összeg nagyságrendileg megegyezik Égáz-Dégáz kötelezettségállományával, a beszámolóban elrejtett félmondat arra utalhat, hogy az NKM átvállalta a tartozást. Ennek nagy részét egyébként egy, a francia anyacégtõl kapott kölcsön tette ki...
https://g7.24.hu/...-allamtol/
896 #3 PirX
- 2018-03-08 21:42
A hódítás (eredeti cím: Fetih 1453) 2012-ben bemutatott török történelmi dráma, akciófilm.

Cselekménye 1453-ban csúcsosodik ki, amikor II. Mehmed oszmán szultán megtámadja és hosszú, véres csata után elfoglalja Konstantinápolyt. https://youtu.be/...

A történet érdekessége, hogy többször emlegetik a magyarokat és a magyar sereget (akik XI. Konstantin bizánci császár hívására Konstantinápoly védelmére indulnak), akiktõl rettegni kell, mert "ha megérkeznek, mindannyian meghalunk" - mondják a török fõtisztek és katonák. (Wikipédia)

Online: http://tinyurl.hu...
267 #4 Perle
- 2018-03-09 17:55
A kurd ügyben annyit jelent majd az együttmûködés, amit azt a Gólya, gólya, gilice címû gyermekvers egyik sora említ: Török gyerek megvágja, magyar gyermek gyógyítja.
Két éve még nálunk gyógyítottak kurd harcosokat. Irányt vettünk dél-keletre. Irakban a keresztényeket támogatjuk Mintha az olaj motiválná a magyar külpolitikát is.s_olvas
267 #5 Perle
- 2018-03-10 13:47
A volt NDK területén tartanak tüzérségi hadgyakorlatot a legerõsebb náto tagállamok.
http://www.presst...st-Germany

Ha kicsit odébb mennének, Lengyelország már le lenne rohanva.

Törökországot kihagyták a jóból, ezért lehet, hogy a fenti együttmûködés is jó lesz még valamire.:|

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.58 másodperc
3,399,770 egyedi látogató