Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A magyaroknak is odacsapott a szlovák kormány megbukott keményfiúja

BelföldÉs akkor így lesz végül Cseh-Szlovákia Felvidék nélkül. Hja, a "mi" politikusaink ezt a hitvány bandát már messze lekörözték, de ezeket itt akasztani kell, miután leépítették a "politikai pártrendszert" és felépítették a SZEMÉLYI KULTUSZT! Malina Hedvig botránya, Sólyom László be nem engedése Szlovákiába, keményvonalas menekültpolitika – a hétfõn lemondott szlovák belügyminiszter a pozsonyi vezetõ kormánypárt, a Smer „ökle” volt. Távozása a politikai feszültség enyhítését szolgálja, de a pénteken Pozsonyban összegyûlt rekordnagyságú tömegnek már nemcsak belõle, hanem Robert Fico miniszterelnökbõl is elege van.


Hétfõn délelõtt lemondott a szlovák belügyminiszter, Robert Kaliòák, aki 2006-2010 között már betöltötte ezt a posztot, és 2012-tõl újra e tárcát vezette. A kormánykoalíció vezetõ erejének, a Smernek is meghatározó politikusa távozik ezzel a kulcsfontosságú tisztségbõl. Informálisan Kaliòákot a második embernek tartották Pozsonyban Robert Fico kormányfõ mögött.

Az olasz ’Ndrangheta bûnszervezet és a szlovák politika esetleges összefüggéseit vizsgáló fiatal újságíró, Ján Kuciak és jegyese februári meggyilkolása olyan politikai hullámokat vetett az elmúlt hetekben, amik már túlmutatnak magán a gyilkosságon is. Az üggyel elsõsorban a kormányzó koalíció vezetõ erejét, Robert Fico miniszterelnök pártját, a Smert hozzák kapcsolatba. Hogy jogosan-e vagy sem, azt jelenleg egyáltalán nem lehet megítélni, hiszen nem tudni, hogy ki gyilkolta meg a tényfeltáró újságírót, és pláne nem, hogy volt-e megbízó, és ha igen, akkor az kicsoda.
Protesters holds placards bearing faceted portraits of Slovakia's Prime Minister Robert Fico (L) and Interior Minister Robert Kalinak (R) during a rally under the slogan "For a Decent Slovakia", against corruption and to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova on March 9, 2018 at the Slovak National Uprising (SNP) square in Bratislava, Slovakia. Demonstrations were expected to be held in dozens of Slovak cities and also abroad after the murder of investigative journalist Jan Kuciak, who was probing alleged high-level political corruption / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
Robert Fico miniszterelnököt és Robert Kaliòak belügyminisztert gúnyoló képekkel tüntetnek Pozsonyban 2018. március 9-én
Fotó: Joe Kalmar / AFP

Az viszont biztos, hogy az újságíró éppen egy olyan cikken dolgozott, amely a szlovák kormánypártnak rendkívül kellemetlen lett volna, hiszen írt például arról a Mária Tro¹kováról is, aki 2007-ben döntõs volt a Miss Universe szépségversenyen, az elmúlt hetekig pedig Robert Fico miniszterelnök fõtanácsosaként dolgozott, valamint együtt vállalkozott egy kétes hírû olasz vállalkozóval. A gyilkosság óta Tro¹ková lemondott pozíciójáról.
Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia. The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
A meggyilkolt szlovák újságíró utolsó cikke: Ficóra vetül a maffia árnyéka
Fegyvercsempészet, zsarolás, adócsalás, jogosulatlanul igényelt támogatások és politikai kapcsolatok – a megölt Ján Kuciak durva dolgokat tárt fel befejezetlen cikkében.

Ugyanakkor Ján Kuciak és élettársa meggyilkolása más problémákat is felszínre hozott. A gyilkosság miatt egyelõre konkrétan senkit nem tettek és tehettek felelõssé, de a lemondások azóta sorozatosak a szlovák belpolitikában. Mostani lépését Robert Kalinák is azzal indokolta: távozásával is szeretne hozzájárulni az országban kialakult helyzet stabilizálásához. „Távozásom után a vizsgálati szerveknek nagyobb nyugalmuk lesz a munkájukhoz” – utalt Ján Kuciak újságíró és élettársa meggyilkolásának kivizsgálására.

A szlovák bûnüldözõ szervek és a belügyminisztérium tevékenysége hosszú évek óta vitatott. A kegyelemdöfést a belügyminiszternek nem is a gyilkosság miatti felháborodás adta meg, hanem egy speciális ügyész múlt heti vádjai, miszerint Robert Kaliòák belügyminiszter és Tibor Ga¹par rendõrfõkapitány akadályozták õt 2010 óta bizonyos zavaros pénzmozgások kinyomozásában.
Pozsony, 2016. augusztus 1. Tibor Gaspar szlovák országos rendõrfõkapitány beszédet mond a Magyarországra vezényelt 25 fõs rendõri egység tagjainak búcsúztatásán Pozsonyban, a rendõrképzõ szakközépiskolában 2016. augusztus 1-jén. A háttérben Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A rendõröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Tibor Ga¹par szlovák országos rendõrfõkapitány beszédet mond a Magyarországra vezényelt 25 fõs rendõri egység tagjainak búcsúztatásán Pozsonyban, a rendõrképzõ szakközépiskolában 2016. augusztus 1-jén. A háttérben Robert Kalinák szlovák belügyminiszter. A rendõröket a szlovák kormány a magyar-szerb határra vezényli határvédelmi feladatok ellátására.
Fotó: Krizsán Csaba / MTI

A speciális ügyész, Vasil ©pirko feljelentéssel fenyegetõzött, majd pénteken óriási tüntetést is rendeztek Pozsonyban és Szlovákia-szerte, ahol már Fico kormányfõvel való elégedetlenségét is kifejezte a tömeg. Fico azonban nehezen vált meg Kaliòáktól, hiszen õ nem egyedül irányítja a Smert és a szlovák kormányt. Hol a pártban, hol a kormányban egy idõre helyettese is volt a belügyminisztere. Kaliòák valódi szerepét valószínûleg majd csak a történészek tudják feltárni, de múlt heti cikkünkben is említettük, hogy a belügyminiszter nagyon szoros munkatársa volt Ficónak, és emiatt persze nagyon sokat is tudhat a kormányfõrõl.
People gather at Slovak National Uprising (SNP) square during a rally under the slogan "For a Decent Slovakia" to pay tribute to murdered Slovak journalist Jan Kuciak and his fiancee Martina Kusnirova on March 9, 2018 in Bratislava, Slovakia. Demonstrations were expected to be held in dozens of Slovak cities and also abroad after the murder of investigative journalist Jan Kuciak, who was probing alleged high-level political corruption / AFP PHOTO / JOE KLAMAR
„Elég volt Ficóból” – hatalmas tömeg tüntet Pozsonyban
Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolásának kivizsgálását és egy hiteles, nem korrupt kormány felállítását követelik.

Kaliòák – amellett, hogy a speciális ügyész különféle furcsa pénzügyi mûveletekkel is összefüggésbe hozta – a Smer „ökle” is volt egyben: idén januárban Andrej Kiska államfõvel került éles vitába. Kiska azzal is megvádolta, hogy a belügyminiszter felhasználja ellene a Nemzeti Bûnüldözési Ügynökséget, amely az elnök cégének adóügyeit vette elõ újra, jóllehet korábban már lezárták a vizsgálatot.

Kiska most, a kettõs gyilkosság után visszavágott az õt támadó kormánynak: Szerinte a pozsonyi titkosszolgálatok informáltak egyes minisztereket az olasz maffiózók tevékenységérõl, mégsem történt semmi különös az ügyekben (Kiska ugyanakkor nem nevezett meg név szerint egyetlen minisztert sem).
Slovak Prime Minister Robert Fico stands behind bundles of Euro banknotes during a press conference on the murder case of a leading journalist who investigated high-profile tax fraud on February 27, 2018 in Bratislava, Slovakia. The body of Jan Kuciak, a 27-year-old reporter for the aktuality.sk news portal owned by Axel Springer and Ringier, was on Sunday (February 25, 2018) discovered alongside that of his fiancee Martina Kusnirova at their home in Velka Maca, 65 kilometres (40 miles) east of the Slovak capital Bratislava. Prime Minister Robert Fico said his government was offering one million euros ($1.2 million) for information leading to the killers' capture. / AFP PHOTO / VLADIMIR SIMICEK
Orbán fegyveréhez nyúl Fico Szlovákia legsúlyosabb politikai válságában
Csütörtökön eszkalálódni kezdett a válság a február végi újságíró-gyilkosság után. Egy speciális ügyész súlyos vádakkal állt elõ, bukhat a belügyminiszter, Fico pedig kezdi elveszteni a realitásérzékét.

Kaliòák a keményvonalas álláspontot támogatta a menekültkérdésben is:

Pozsony elutasítja a Brüsszel által javasolt menekültkvótát

– nyilatkozta többször.

Itthon ugyanakkor egy magyar vonatkozású ügy miatt ismert a leginkább: Malina Hedvig nyitrai egyetemista 2006-ban azt állította, hogy megverték, amiért magyarul beszélt a mobiltelefonjába. Az ügyben Kaliòák jelentette be, hogy leállították a támadók utáni nyomozást, viszont késõbb Malina ellen kezdtek eljárásokat, miközben a belügyminiszter beteges hazudozónak is nevezte a magyar nemzetiségû szlovákiai lányt (aki azóta Magyarországra költözött). Kaliòákot viszont Malina Hedvig jelentette fel becsületsértésért, ezt a pert végül közös megegyezéssel lezárták. Az ügy máig sem tisztázott teljes mértékben, sõt bizonyos eljárások is zajlanak még mindig.

Szintén Kaliòákkal és a bûnüldözési hiányosságok miatt sokat emlegetett Tibor Ga¹par rendõrfõnökkel találkozott Robert Fico akkor is, mielõtt 2009-ben Sólyom László akkori magyar köztársasági elnöktõl Szlovákia megvonta az engedélyt, hogy beléphessen az országba.

Kiemelt képünkön Robert Kalinák szlovák belügyminiszter sajtóértekezleten jelenti be lemondását Pozsonyban 2018. március 12-én
Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-03-13 22:09
Odacsaptak Kárpátalján is a magyaroknak . Munkaszünei nap lesz március 15., de ukrán alkotmány ünnep lesz.
http://vestiua.co...92843.html
.
4 #2 Posta Imre
- 2018-03-14 20:17
Magyar lehet Szlovákia új kormányfõje
Az egyik cseh napilap arról ír, hogy a szlovák kormányválságból Bugár Béla, a Most-Híd párt elnöke jelentené a kiutat.

A szlovákiai kormányválságot eddig Bugár Béla, a Most-Híd elnöke kezelte a legjobban, ezért kiutat jelenthetne a válságból, ha õ lenne Szlovákia új kormányfõje – állította a Mladá Fronta Dnes címû cseh liberális napilap szerdai kiadásában.
hirdetés

A kormánykoalíciós Most-Híd párt elnöke „a mai helyzetben nemcsak kiutat jelentene a válságból, esélyt Szlovákia megújulása számára, hanem biztosíték lenne arra is, hogy többek között (Ján) Kuciak meggyilkolását is kivizsgálják” – írja Lubos Palata, a közép-európai témákkal rendszeresen foglalkozó szerzõ.

Úgy véli: Bugár Béla az az ember, „aki az ellenzéki tüntetéseken is képes felállni a színpadra, és úgy megnyugtatni a szlovákokat, hogy többségük elhagyja az utcát, és hazamegy”.

Lubos Palata szerint ugyanis nem Robert Fico, hanem Bugár Béla volt az, „aki eddig jól megbirkózott a válsággal”.

A kérdés csak az, képes lenne-e már Szlovákia elviselni, hogy egy magyar álljon az élén?

– teszi hozzá a szerzõ.
https://www.nlcaf...ugar-bela/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.37 másodperc
3,401,524 egyedi látogató