Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Gyogyókapitány jelenti

GondolatokEgyszer régen, nagyon régen, kerek erdõ közepében élt egy királyfika. Aztán meg meghalt, de a tanulságot levonta, pediglen: az erdõ halálos! Kerüljétek el a kerekeket, szögletest és sarkosat és csak egyenest éljetek, míg meg nem hallgatnak! Van más tanulság is, de azt képben had foglalom össze.

Talán emlékeztek még rá, hogy legutóbb Oszlóban dolgoztam, de a munka ott kitelt. Lica pár napja jelezte, hogy annyira leállt a cég, hogy életében elõször tán munkanélküli kell legyen. Persze a kérdés összetett és ennek semmi köze a "francia önmerénylethez" és az EU kapuinak zárásához és Oroszországhoz való igazodásához, mert ugye nem mese, hanem tény.

Ami engem illet és ami érint, adódott, hogy az asszony gerincsérves nyári fiaskója és mostani rehabilitációját segítendõ ajánlottam, hogy beállok mellé segédnek. Ismer. Tudja mire vagyok képes és képtelen. Örömmel fogadott és biza tanulom a gyógyszertári assziszi - szenteskedést, járok oskolába és ...szóval 4 diploma után lesz (lehet) egy OKJ-s képesítésem is. Jó móka, bár kicsit tisztább munka, mint amihez mostanában szoktam, de általános vegyészként és vegyész üzemmérnökként a helyzet ismerõs, a labor nem idegen, a munka meg nem büdös, az asszony kedvében járni meg külön megtiszteltetés.

De ha már mesés volt a kezdet, had anekdotázzam el az okozatláncot. Annak idején, mikor sógornõm még csak számíthatott rá, hogy sógornõm lesz, Verával közölte meglátásait velem kapcsolatban. Katonatiszt voltam és nem csináltam titkot belõle, hogy édesapám sokszor és sokkal többet fogyaszt alkoholt, mint kellenék, vagy egészséges lenne, s bár magam a mai napig tartózkodom a delíriumtól, ez akkoriban feleségem családjának rosszallását és lényegében Vera "kitagadását" jeltette. Nem vicc, bár mostani állapotunkban igen annak látszik. Eljegyzésünkre sem voltak hajlandók jelenni, de mindegy is, mert ami volt elmúlt. Biztos? Nos, sógornõm megjegyezte, hogy nekem szükségem van arra, hogy Veronikán felkapaszkodva jussak be az "elitbe". Akkor õ mg csak tanult az egyetemen. Nos, épp a napokban emlékeztünk meg mosolyogva errõl a "jóslatról", hogy lám, milyen igaza is volt és én terep kettõben kapaszkodom a "felsõ tízezerbe", ahová "hála a nukiknak" Verám sem tartozik a szó használt értelmében, a nemhasználatosban meg lassan már a "felsõ száz" is zsemlemorzsának tûnik.

Ne találgassatok! Ma kúpot öntöttem zabszem helyett és pont jól jöhet azoknak, akiknek kell! Van rézhüvelyes is, de mivel hamarosan "katonának" kell lennem, így nem zavar, hogy addig, átmenetileg ezt az átmeneti életet élem.

Apropó! A patikák visszaállamosítása ma már nem kérdés. 2017-ben esedékes lesz, tehát még egy év kifutás van, aztán minden teljességgel bizonyosan bizonytalan. Szívem szerint paraszt lennék, aki egyébként is vagyok, mert annak születtem, csak a nagyzási hóbortom elég-edetlen a karimájával. Tehát a sorrend: gyogyó-bogyó, háború majd a föld. Minden körbe ér, még a kerek erdõ is.

Hozzászólások

2 #20 gerry
- 2015-11-17 07:11
:) .... akkor én már csak egy sört kérek!
172 #21 pozor124
- 2015-11-17 07:14
Jó volt ez a név, Satori (szatori), azt jelenti; megvilágosodás! Látom elküldted megvilágosodni melegebb éghajlatra!s_vigyori Ha már illõen szkíta fehér mágusnak szólított, hát megkapta: elvarázsoltad adófizetõvé, fizessen csak adót, fõleg neked!:o Na meg köll nyugodnom, iszok éggy kávét.s_reggel
172 #22 pozor124
- 2015-11-17 07:19
(Én azért sajnálom egy kicsit Satits_f-ang)
2 #23 gerry
- 2015-11-17 07:26
pozor - privátban írhatsz neki, hogy bizonyítsa neked a millió éves bizonyítékait... szólj, ha kell az e-mail címe! Biztos örülni fog neked!
s_azta
172 #24 pozor124
- 2015-11-17 08:36
Na mivanmivanmivan?s_kukk Senkinek nincs szómenése? Elég behalt itt a párbeszéd. Rákéne segíteni a kapitánynak kúppal, hátha jobban csúszik azután.
2 #25 gerry
- 2015-11-17 08:42
...afijúkabányábandolgoznak... én meg a sújtólég vagyok!
s_hihi
130 #26 kisvakond
- 2015-11-17 09:27
Sziasztok!

Mi most 4 fakeretes komposztálót raktunk meg diólevéllel. Amit töpped, megy rá a többi, mogyoró és nyír, meg moha, ami kijön a fû közül.

Ha van elég idõ érlelni a komposztot, a dió is ártalmatlanná válik:
http://utajovobe....diolevelet

Kettõ ládát tavaly õsszel, kettõt pedig idén tavasszal üzemeltünk be, így kell is várnunk, mire összegyûlik a komposzt. Giliszta szerencsére van bõven. Amikor az irodában félreteszik a kávézaccot, turbózom õket. Leírások szerint szeretik :)

Ha kész a kísérlet, megírom a tapasztalatokat.
2 #27 gerry
- 2015-11-17 10:32
kisvakond... a 90-es évek elején, itt svájcban is bevezették a lakótelepeken (is) a komposzt tárolókat. Rengeteg háziasszony, család rá is cuppant a dologra, a világ tisztasága és lelki békéjük megóv'asa érdekében.

Akkor már mindenhol volt (fizetõs) szemeteszacsi - szabvány, 1x35 literes 1.50 Fr -ért darabja (néhol drágábB), már használtuk a soklyuku tárolókat - fehér üveg, zöld üveg, müanyagflakon, PET flakon, aluminium, vas, battery (elem) ...stb. Fél svájc vagy szortírozott, vagy lábosban, fazékban, müanyagvödörben... vitte a konyhai maradványokat (pl. levágott kisujj ;)) a (facölöpökkel elzárt és kialakíitott területen eldugott) komposztládához...

Mit ad isten - a komposzt elkezdett erjedni, töppedni ...itt ott be is gyulladt egy nem várt kémiai reakciót követõn majd 3-4 hónap múlva az összes lakótelep - és környéke - olyannyira büzleni kezdett, hogy a három kilométerrel arréb lévö tanyán tenyésztett disznók petíciót nyujtottak be a tanácsba, hogy ilyen büdösben nem tudnak ellen(n)i.

Nagyjából 8 hónap mulva megszüntették a projektet

(Én, mint laikus ennyi tapasztalatot szereztem belôle.) Arról ne szól a fáma, hogy hányan kaptak tüdõsorvadást és a kb 2 év múlva meginduló - kétszer nagyobb mint a normális - 12-16 cm méretüre nõttek - meztelencsiga inváziót se reklámozta az egészségügyi tálca...
s_Hlp
Ha van szomszédod, gondolj erre is... ha zsidó, akkor a komposztra szórj rá néha döglött kutyát, záptojást, fehérjében dús dolgokat és legtávolabbra a házatoktól, az ö ablaka alá/háza/keritése mellé telepitsd! Díszítsd fel kis kereszttel, karácsonyfával és a kutya lánca legyen olyan hoszzú, hogy könyelmesen elérjen a ládáig.

Amennyiben a kutyád is fellázad, ragaszd le az orrát leukoplaszttal!

s_hihi
8 #28 miskolcilaci
- 2015-11-17 10:32
Doki! A kúp öntést fokozni kellene. Ahogy látom a csillagszórók elég újak.
kepfeltoltes.hu/151117/image__3__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/151117/image__2__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
kepfeltoltes.hu/151117/image__4__www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://hvg.hu/itt...ar_utcakon
37 #29 HER
- 2015-11-17 11:15
Kedves kisvakond! Javaslatom! A tojáshéja is mehet a komposztba! Mikor kezd bomlani szórd meg fõlddel egy rétegben, utánna megint mehet a komposztnak való!
Hasznos munkát kívánok!s_grat
66 #30 9323elitelt
- 2015-11-17 14:17
Na, mit mondtam, hogy már minden magyarországi fegyveres hatágú csillagos rangjelzéssel fog mászkálni a közterületeken?
Persze a (szavazó)bárányok még mindig hallgatnak, fel sem tûnik nekik.
Cionista megszállás Magyarországon?
Á, ugyan, dehogy...
66 #31 9323elitelt
- 2015-11-17 14:28
Imre!
Én azért örülök, hogy végre van valami végzettségednek jobban megfelelõ munkakör, mint ami eddig volt.
Tök mindegy manapság, hogy hol dolgozol, a munkával megkeresett pénzed úgyis a zsidóbankba kerül....
52 #32 kuka7
- 2015-11-17 14:37
Imre,hogy satorit kidobtad,megérdemelte,jól tetted,hisz elõbb,vagy utóbb,sokakról kiderül,kicsodák.--Mindent lehet komposztálni,csak a tetejét,néha le kell takarni fõddel.A komposzt tetejébe meg vessetekvalamit,vagy ültessetek,és fogtok csodálkozni,míj szép zöldséges,növekedik!-áldás,békességet!
4 #33 Posta Imre
- 2015-11-17 14:55
Úgy látom ezt a dógot jól megrohasztottuk oszt mehet a kompósztba, vagy nix kompószta? Ma mértem ki vaselint is. Hozzak? Szóljatok!

Pozór, szólj, ha menni akarsz, nem tartóztatlak! Aki nem oszt, nem szoroz én meg már sz@rozni nem akarok egyetlen alkesszel sem.

Laci, én ráérek, most a szolgálatok kapkodhatnak, de hát kapják be. Szótam nem? Egyenruhám van, tán még szerb is. A BW-s bakancsom már nagyon gyatra sokszor ragasztottam a talpát, lehet még be kellene újítanom, de ahogy itt militarizálódik a sok bugris, én úgy békülök magammal. Tetszik a folyamat.

Ottó, ha hiszed, ha nem, de úgy érzem már elég rég, hogy teljesen mindegy mit teszek, vagy nem. Ha itt ülök az nem jó, ehhez képest bármit is teszek és nem magamnak, magamért, hanem a családért, már jó.

Kuka, nem örülök neki. ilyenkor mindig egy darabot a szívembõl is veszítek. Amit most használok, már a 6. és lassan elfogy ez is. Még egy maradt raktáron. s_gitar
2 #34 gerry
- 2015-11-17 18:08
bard - kösz, hogy feltetted, már el is mentettem magamnak... Tetszik a kivitele és a nyelv is változott néhány dologban, pl az, hogy a Dezcember vagy a piczi kihullatta a "z"-t sajnálom. Bár lehet, hogy az osztrák befolyás miatt maradt meg a nyelvben...
Csak az a kár, hogy nem tudom kézbevenni és lapozgatni, meg bezárt már a karácsonyi bazár is ahol már 3 Forintért is olyan jó dolgokat lehetett venni... :)
75 #35 talpi
- 2015-11-17 23:03
Nagyon új ott még a de-rék szíjazat is, no és azt hiszem, van még mit tapasztalniuk, mert "van még új a Nap alatt.
Kérdés, mi lapul a "kalap" alatt, és ma zubbony sem semi, mit is, vagy kit takar?
75 #36 talpi
- 2015-11-18 05:37
Imre!
Azért minden második kúpba tehetnél némi higanyt is, s akkor a használónak, akár "segíthetnél is" a "szakszerû" felhelyezésben, egy erõteljes cipõ orrkúppal történõ rúgással, méltó helyre juttatni", persze, a célszemély kiválasztása rád van bízva. :) Azért arra megkérheted / :D/, hogy az "átmeneti kúphoz" igazítsa oda saját kezûleg, majd, neked csak abban kellene segíteni, hogy a "torkolati energiát" a fenneb leírt módon megadd a "magnak". Onnantól a higany már teszi a dolgát.
48 #37 ro-zsola
- 2015-11-18 12:14
Nagy örömmel tapasztalom , hogy van igény a tanyasi életre.
Jómagam 25 éve komposztálok , senki sem tanított ( melyik zsidó csinál ilyesmit ? ). No :
1. Keress egy félreesõ helyet
2. Minden zöldet kivéve a gallyat hord egy rakásra
3. Idõként " taposd meg "
4. Amint kimelegszik , fogj egy múanyagzsákot ( vagy többet a rakástól függõen ) , terítsd le a rakást. Néha ha nem felejted el locsolj rá egy két pohárnyi vizet
5. Folyamatosan lehet a rákásra tenni új zöldet , csak taposd meg és mindig le kell fedni.
6. Amint beköszönt az õsz , ha kevés a csapadék akkor le lehet venni a " takarót " és néhány lapát földet rádobni. Megint taposd meg
7. Havonta egyszer ajánlot a rakás " áttörni " . Erre alkalmas eszköz : kapa , vasvilla vagy ha túl kelmény : csákány
8. Minden " törés " után ismét taposd meg
9. Egész évben bármikor felhasználható a " magházföld "
10. Lehetõleg kerüljétek az olyan zöldet amely magokat tarmalmaz ( a komposztba dobott magokat a magházfölddel együtt ismét elveted )
11. Az ideális érlelési idõ 1 év
12 . Ne használd el az összes földet. Ha a halom alján meghagyod a következõ évben ráhordott zöldet a maradékkal összekeverve sokkal gyorsabban érik majd be
13. Nehogy má' 12 pont legyen !
Sok módszer van
Én egész évben komposztálok . Van két halmom , az egyik mindig alkalmas a szétszórásra , a másik folyamatosan nyitva van és nyomom rá amit csak tudok.
Ilyenkor õsszel letakarom múanyaggal és meghintem kevés földdel. Tavaszra teljesen elporlik.
Ha lehet ajánlatos szalmát használni. A szalma hamar rohad , a keletkezõ folyadék pedig nagyban puhitja és érleli a komposztot. Minden falevelet felhasználok ( nemcsak diófám van ) emelett minden ki nem magzott gazt , szárat , levelet , konyhamaradékot stb
A mûanyag a legjobb választás szerintem. Nem ázik át , nem engedi át a szagokat , nem engedi kiszáradni a rakást , meleget tart ami a baktériumoknak nagyon kedvez. Az igy kapott " magházföldet " bármikor el lehet szórni korlátlan mennyiségben , 25 év alatt nem tapasztaltam semmilyen káros mellékhatást. Az állati eredetû trágya túlzott mértékben " kiégeti a földet ". A mûtrágya felpuffasztja a terményt ami nagyon hamar romlik.
A legjobb ha két rakást készítesz. Az egyiket felhasználod , a másikra folyamatosan hordod a zöldet. Néha az érett földbõl érdemes rászórni a friss zöldre és kevés vizzel meglocsolni. Viszont a friss zöldet minden esetben le kell takarni. A következõ évben ugyanez a séma csupán a halom változik.
Mindet fel szoktam használni. Szõlõvenyigét és gallyat nehezebb komposztálni. Ha sok földet szórsz rá 3-4 év múlva elrohadt. Viszont napraforgókórót , kukoricaszárat könnyedén felhasználhatsz csak vágd apróra és a gyökérétõl kell megszabadítani. A rakásra gond nélkül lehet szórni hamut , kávézaccot vagy bármilyen szerves eredetû anyagot ( locsoláshoz pld mosogatólevet szoktam használni ) , baromfitollat röviden bármit. ( esetleg egy-két kellõen feldarabolt " barnát " is )
Az EU-s balfaxoknak csak annyit mondhatok : " Gyertek erõvel ha valami nem tetszik ". Bár többször is pofáztak holmi EU-s köcsögök , 25 év alatt egyszer sem alkalmaztam " reformokat ".
2 #38 gerry
- 2015-11-18 13:52
Ro-zsola - te egy erkörcsi túró vagy, mer' nem követed az EU irányvonalát. fogadok, hogy gyógyfüveket is gyüjtesz és kendert termesztesz...

...sõt mi több, véres húst is meg szalonnát is eszel és fehérkenyérrel kanalazod be a gulyáslevest...

s_hihi --- Istenem, micsoda romlott emberek vannak arrafelé!

Szóltam néhány embernek, hogy ott a környéketeken még nincs ilyen, mehetnek üzletet építeni:
www.parokia.hu/data/gallery/2957/pic_etel1.jpg

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.33 másodperc
4,707,748 egyedi látogató