Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Terroristakeltetõ Brüsszelben: fél óra alatt katonai fegyvert is lehet venni

KülföldBrüsszel? Hm...! Mi is van ott? Mocskos zsidótanya? Így érthetõ. Brüsszel Molenbeek nevû kerülete a terroristák és a radikálisok egyik központja lett, fél óra alatt bármilyen katonai fegyvert és robbanóanyagot is be lehet szerezni. A helyi fiatalok között 37 százalékos a munkanélküliség, sokan csatlakoznak az Iszlám Államhoz, a helyi mecsetekbõl pedig ömlik a dzsihádista propaganda. A belga kormány megpróbálja megelõzni a bajt, de eddig nagyon kevés eredményt értek el.

A rendõrség több embert is õrizetbe vett Brüsszel külvárosában, a hírhedt Molenbeekben a november 13-i párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban. Az extrémistacsoportokat kutatók valószínûleg nem is lepõdtek meg ezen, az elmúlt évek európai terrorcselekményeinél ugyanis rendre találtak valamilyen molenbeeki szálat is. Úgy tûnik tehát, hogy a radikálisok Molenbeekben húzódnak meg, majd onnan indítanak terrorista támadásokat.

A terrorcselekmények vizsgálatánál mindig találunk valamilyen kapcsolatot Molenbeekhez"

– mondta Charles Michel belga kormányfõ. Az országban a hivatalos adatok szerint több mint 400-an csatlakoztak az Iszlám Államhoz, ami a 11 milliós belga népességhez viszonyítva az egyik legnagyobb kontingens Európában.

A párizsi merényleteknek 129 áldozata volt, a szálak Belgiumba vezették a rendõröket
Forrás: AFP/Dominique Faget

Szakértõk arra is felhívták a figyelmet, hogy ez a szám kétszer több, mint Franciaországban, és négyszer több, mint az Egyesült Királyságban.

További gondot okoz, hogy olyan hálózatokon keresztül is beszervezik a fiatalokat, mint a Playstation vagy a WhatsApp.

Az elmúlt hónapok megelõzõ intézkedései elégtelenek voltak, a kormányfõ szerint pedig Molenbeek „gigantikus problémát" okoz.

Az Iszlám Állam harcosainak származási országa, aránya és száma Európában

A helyi polgármester szerint a nagyarányú munkanélküliség táplálja az erõszakot, ráadásul a sok fiatal kapcsolatban áll az Iszlám Állammal, a mecsetekbõl pedig ömlik a dzsihádista propaganda.
Könnyû fegyverhez jutni

Belgium régóta nyitva áll az iszlám prédikátorok elõtt, ráadásul igen könnyen lehet automata fegyverekhez is jutni.

Fél órán belül bárki katonai fegyverhez juthat 500 és 1000 euró közötti összegért"

– állítja a brüsszeli Itinera Intézet fõmunkatársa. Brüsszel emiatt jobban hasonlít egy nagyobb amerikai városra, mint az alapvetõen fegyvermentes Európára. Rendõrségi eszközöket is könnyû beszerezni, ráadásul olyan vegyi anyagokat is lehet kapni, amilyenekbõl a Párizsban használt robbanószert állították elõ" – tette hozzá.

Senkinek sem ajánlják, hogy Molenbeekben este egyedül sétáljon
Forrás: AFP/Joel Saget

A szélsõséges nézeteket Bassam Ayachi francia állampolgárságú imám honosította meg, miután az 1990-es években létrehozta a Belga Iszlám Központot. A hatóságok szerint a szervezet egyértelmûen az al-Kaidához közel álló nézeteket terjeszt, és dzsihádista harcosokat is toborzott.

„Belgium szövetségi állam, és ez elõnyt jelent a terroristáknak, Hollandiában ugyanis sokkal nehezebb eltûnni" – mondta Edwin Bakker, a holland Leideni Egyetem terrorizmuskutatója, aki szerint

Brüsszel egyes területei olyanok, mintha nem is lennének a belga állam felügyelete alatt.

Hiába látja a helyi lakosság, hogy történik valami, a rendõrséget nem vonják be. A professzor szerint a politikai elit is felelõs a kialakult helyzetért, az elavult törvények ugyanis nem akadályozzák meg, hogy erõszakos témájú prédikációk hangozzanak el a mecsetekben, valamint hogy a fiatalok Szíriába utazzanak az Iszlám Állam toborzása után.
Kilátástalanság a fiatalok között

A kerületben a lakosság túlnyomó része észak-afrikai bevándorlók második és harmadik generációs leszármazottja. Óriási, 25 százalékos a munkanélküliségi ráta, és fõleg a fiatalokat sújtja, közöttük ugyanis 37 százalék az állástalanok aránya. Mindkét adat jóval rosszabb Belgium más területeihez képest, ráadásul Brüsszel másik oldalán egy kozmopolita, virágzó város ad otthont az Európai Unió intézményeinek is.

A bénult belga közigazgatás nem segíti a terroristasejtek felszámolását
Forrás: AFP/Dominique Faget

A kerületben élõ fiatalok közül néhányan már a húszas éveik elején elkövetnek kisebb-nagyobb bûncselekményeket, majd igen gyorsan radikalizálódnak. Késõbb megjárják Szíriát is, és amikor visszatérnek, már nem félnek a haláltól. Volt olyan kutató, aki szerint jobban bánnak a fegyverekkel, mint a belga kommandósok.

Úgy tekintenek a harcra, mint egy valódi videojátékra.

A helyi hatóságok egyre inkább aggódnak a radikális iszlám megjelenése miatt, ám azt minden esetben hangsúlyozzák, hogy

ez csak a kisebbség a békés vallásgyakorlókhoz képest.

Belgium muszlim vezetõje például rendszeresen világossá teszi, hogy elkötelezett a demokratikus értékek mellett, és elítéli a barbárságot.
Belgium a terrorizmus központja

George Dallemagne ellenzéki politikus szerint a problémák az 1970-es évekig vezethetõk vissza, amikor Szaúd-Arábiától kértek segítséget. Akkor jelentek meg olyan prédikátorok, akik a fundamentalista tanításokat is magukkal hozták. A politikus úgy vélte, Belgium lett a terrorizmus központja Európában.

Franciaországot sokkolta a terrortámadás
Forrás: AFP/Alain Jocard

Brüsszel esete azonban nem egyedülálló Belgiumban. Egy másik jelentõs városban, Antwerpenben mûködik például az egyik legnagyobb radikális szervezet a sharia4belgium (saría Belgiumért) nevû csoport, ez igen aktív a közösségi felületeken is. Vezetõit korábban elítélték, amiért harcosokat toboroztak Szíriába.

A molenbeeki kapcsolat viszont felfedezhetõ már 2004-es terrorcselekményeknél is. A Charlie Hebdo szerkesztõsége elleni, 2015. januári támadás után kiderült, hogy az egyik elkövetõ szintén Molenbeekben szerezte be a fegyverét.

Ez egy olyan hely ugyanis, ahol el lehet tûnni a rendõrség szeme elõl."

A Szíriából visszatérõ terroristák olyan hálózatot találnak ott, ami kiváló kiindulási pont egy terrorcselekmény elkövetéséhez.

A fegyvervásárlás semmilyen akadályba sem ütközik, ezért az Európai Unió belügyminisztereinek pénteki tanácskozásán azt szorgalmazza majd Franciaország, hogy foglalkozzanak a fegyverforgalmazás csökkentésével. Sokan úgy vélik, hogy a kereskedelmet nem lehet megállítani, Belgium ugyanis szövetségi államként képtelen erre, miután túl sok feladat oszlik meg a regionális és a nemzeti szint között.

Az utcai mûvészek is gyorsan reagáltak a merényletre
Forrás: AFP/Kenzo Tribouillard

Brüsszel egy 1,2 milliós város, 6 rendõrkapitánysággal és 19 önkormányzattal. New York a 11 milliós lakosságával nagyságrendekkel nagyobb. És hány kapitánysága van? Egy! – mutatott rá a belga belügyminiszter.

„Van egy kis gond Belgiumban: nem tudjuk, mennyi fegyver van az országban. Igazából fogalmunk sincs" – mondta Nils Duquet, a Flamand Békeintézet kutatója.

További problémát okoz, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida egymás versenytársaként megpróbálják felülmúlni egymást, és minél brutálisabb támadásokat akarnak véghez vinni.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.55 másodperc
4,458,048 egyedi látogató