Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A hadsereg önmagában nem képes kezelni minden biztonsági kihívást

BelföldLegalább egyet meg Kelet vona kísérelni, de ennyi balfaszt, zsidó seggnyalót egyben tartani már azért valami! Ti tudtátok mi az a "Nemzeti ellenálló képesség"? Az értelemnek és a becsületnek eddig jól ellenállt, csak hát ugye minden értelmezés kérdése.Állami, civil és katonai áldozatvállalásra is szükség van ahhoz, hogy garantálni lehessen a biztonságot – mondta Szabó István vezérõrnagy, a Honvéd Vezérkar fõnök koordinációs helyettese május 9-én, szerdán a Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott nemzetközi konferencián.

A vezérõrnagy a Nemzeti ellenálló képesség: lehetõségek és kihívások a változó biztonsági környezetben címû konferencián elmondott nyitóbeszédében hangsúlyozta: a történelem végül bebizonyította a totalitárius rendszerek életképtelenségét, de máig sok millió embert inspirálnak a szélsõséges nézetek. Bár a legtöbb biztonsági kihívást végül képesek kezelni az egyes nemzetek és a szövetségek, ugyanakkor a szerteágazó ok-okozati rendszerben nagyon nehéz elõre megjósolni, hogy egy-egy intézkedés sikeres lesz-e.

Túl gyorsan változik a biztonsági környezet, s önmagukban a katonai képességek nem lehetnek elegendõek minden kihívás kezelésére. Szabó István vezérõrnagy szavai szerint, a NATO is felismerte, hogy elengedhetetlen a civil felkészültség és készenlét a problémák kezelésére, sõt ezekben a helyzetekben az egymásra utaltság az egyik legfontosabb szempont, hiszen a különbözõ hatóságok és szervezetek csak együttmûködve lehetnek igazán hatékonyak.

Dr. Besenyõ János ezredes, a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóhely osztályvezetõje lapunknak elmondta: a szimpóziumot a Magyar Atlanti Tanáccsal és a NATO Kiképzési és Transzformációs Parancsnokságával, valamint az Óbudai Egyetemmel együttmûködésben szervezte a kutatóhely. A konferencián mások mellett jelen vannak hazai és külföldi kutatók, NATO-tisztviselõk, és a témában érintett szakemberek.

„A nemzeti ellenálló képesség mindennel foglalkozik, ami veszélyt jelenthet az országra, például terror, migráció, természeti katasztrófa, vagy ipari baleset. Az elõadók igen széles spektrumot fednek le, s szerepelnek közöttük nemzetközi szakemberek, olasz, lengyel, amerikai, német, izraeli, tehát nagyon sok területrõl érkeztek” – mondta Besenyõ ezredes. Kitért arra is, hogy manapság a különbözõ biztonsági kihívások együttmûködésre késztetik a felelõs szervezeteket, így egy „egyszerû” ipari baleset elhárítása is több hatóság, esetleg a hadsereg összehangolt munkáját igényli.

mb4a6037.jpgA kétnapos konferencia célja jobban megérteni a leginkább érintettek közötti egymásra utaltságot, felismerni a közös érdekeket, és hozzájárulni az ellenálló képesség fejlesztéséhez. A konferencia eredményei alapján létrehozott oktató programok hozzájárulhatnak az egységtudathoz, a fenyegetések hatékonyabb egyéni és közös felismeréséhez, az együttmûködõ párbeszédhez, és mind az állampolgárok, mind a társadalom részérõl egy elkötelezettebb megközelítést tesznek lehetõvé.

mb4a6088ny1.jpgA rendezvény kiegészíti a NATO-ban, az EU-ban és egyes államokban már folyamatban levõ munkát. A konferencián mások mellett jelen volt Monica Shephard, az Amerikai Vezérkar J7 Csoportfõnökség fõnökhelyettese, Takács Attila dandártábornok, az MH Hadkiegészítõ, Felkészítõ és Kiképzõ Parancsnokság parancsnoka, és prof. rr. Rajnai Zoltán, az Óbudai Egyetem Biztonságtudományi Doktori Iskola vezetõje.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018-05-10 20:49
Ma már kiszámíthatatlan, hol és mikor alkalmaznak erõszakot https://honvedele..._eroszakot
238 #2 bivaly
- 2018-05-11 06:56
Leginkább azért, mert nincs !
267 #3 Perle
- 2018-05-11 09:29
Ezt a nagy igazságot már bõ 70 évvel ezetõtt felismerték a jugoszláv és egyéb nemzetek partizánjai.:D

Alkora most a kihívás, hogy még a civilek is behívót kaphatnak.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,405,594 egyedi látogató