Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Tovább bonyolódik a szaúdi újságíró ügye

KultúraSemmi bonyodalom, csak bemutatják, hogy csináltak és mit eddig is és nem csak õk. Szaúd-Arábia megszûnik, ha jól sejthetõ. Amerikai lapértesülések szerint Szaúd-Arábia kedden, Mike Pompeo amerikai külügyminiszter rijádi látogatása idején 100 millió dollárt utalt át Washingtonnak az északkelet-szíriai helyzet stabilizálásához való hozzájárulásként.

Szaúd-Arábia még augusztusban nyilvánosan ígéretet tett arra, hogy anyagilag is támogatja az Egyesült Államok erõfeszítéseit a Szíria északkeleti vidékein kialakult helyzet stabilizálására. Ígéretét azonban mindeddig nem váltotta valóra, az átutalás idõzítése pedig – amelyrõl elsõként a The New York Times adott hírt – elemzõkben kételyt ébresztett: vajon a kifizetés nincs-e kapcsolatban a Szaúd-Arábia isztambuli konzulátusán eltûnt és vélhetõen meggyilkolt szaúdi újságíró, Dzsamál Hasogdzsi ügyével.

Az amerikai külügyminisztérium cáfolta a feltételezést, miszerint bármiféle összefüggés volna az összeg átutalása és Mike Pompeo rijádi tárgyalásai között. A The Washington Post, amelyben Hasogdzsi rendszeresen publikált, megkereste Brett McGurk különmegbízottat, aki az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló koalíció ügyeiben felelõs. A külügyi alkalmazott közleményben válaszolt a lapnak. “A pénzeszközök átutalása régóta tartó folyamat, semmi köze nincs más eseményekhez vagy a külügyminiszter látogatásához” – szögezte le McGurk.
A The Washington Post megjegyezte: Szaúd-Arábia, amely olajban gazdag és az Egyesült Államok szilárd szövetségese, régóta az anyagi lehetõségeire támaszkodik, amikor politikai célkitûzéseinek támogatására akarja rávenni partnereit. A lap – konkrét nevek említése nélkül – azt írta: “Nyugati diplomaták gyanúja szerint a sivatagi királyság kompenzálja majd Törökországot is azért, mert beleegyezett a Hasogdzsi-ügy közös kivizsgálásába.” Ez a “kompenzálás” adósságkönnyítést vagy a gyöngélkedõ török gazdaság bármilyen jellegû megsegítését jelentheti.
A demokraták Trump szaúdi kapcsolatainak feltárását kérik

Demokrata párti szenátorok nyílt levélben szólították fel szerdán Donald Trump amerikai elnököt, hogy hozza nyilvánosságra Szaúd-Arábiához fûzõdõ üzleti kapcsolatait. A levelet – amely a Dzsamál Hasogdzsi szaúdi újságíró isztambuli meggyilkolásának ügyében zajló vizsgálatok és amerikai-szaúdi diplomáciai egyeztetések közepette született – 11 demokrata párti szenátor írta alá, és nemcsak az elnököt, hanem a vállalatbirodalmában dolgozó két fiát is Rijádhoz fûzõdõ, múltbeli és esetleges jelenlegi kapcsolataik részletes feltárására szólítják fel.

A politikusok szerint rendkívül fontos, hogy az Egyesült Államok Szaúd-Arábiával kapcsolatos politikáját ne befolyásolják olyan érdekkonfliktusok, amelyek az elnök vagy a családja Szaúd-Arábiához kötõdõ gazdasági kapcsolataiból eredhetnek.

Ennek elkerülésére a törvényhozók azt követelik, hogy az elnök és a fiai hozzanak nyilvánosságra minden dokumentumot, amely az elmúlt tíz évben “beruházásokra, kifizetésekre vagy bármely más, szaúdi pénzügyi tranzakcióra vonatkozik, beleértve a szaúdi királyi család tagjaitól vagy más szaúdi személyektõl érkezett átutalásokat is”. Donald Trump adjon számot arról is – teszik hozzá -, milyen esetleges üzleti elképzelésekrõl tárgyalt szaúdi partnerekkel vagy szaúdi befektetõkkel 2015 júniusa után, vagyis azt követõen, hogy bejelentette indulását az amerikai elnökválasztáson. Az esetleges összeférhetetlenség miatt az elnöknek nyilvánosságra kellene hoznia azt is, hogy milyen értékes ajándékokat kapott szaúdi állampolgároktól 2016 novembere, azaz elnökké választása óta.
A levél kapcsán hírügynökségek emlékeztetnek arra, hogy a rijádi rezsimmel szemben kritikus Dzsamál Hasogdzsi eltûnése ügyében az amerikai elnök egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tesz arra vonatkozóan, hogy Washington mit kíván lépni, ha bebizonyosodik, hogy az újságírót meggyilkolták Szaúd-Arábia isztambuli fõkonzulátusán. Egyfelõl múlt szombaton “súlyos büntetéssel” fenyegette meg Rijádot, szerdán viszont leszögezte, hogy az Egyesült Államok nem akar szakítani a Hasogdzsi-ügy miatt Szaúd-Arábiával, amely fontos szövetségese, és megerõsítette azt is, hogy nem áll szándékában felbontani a tavaly kötött, 115 milliárd dolláros fegyvereladási megállapodást Rijáddal. Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2018-10-22 22:31
Iránt szeretnék az amerikai-szaudi-izraeli szövetségesek Szíriából eltávolítani.
684 #2 atacama
- 2018-10-23 07:54
fejlemények az ügyben,bár az igazság tartalma....
https://privatban...nak-322344
684 #3 atacama
- 2018-10-23 08:11
A ciájé izgatgatója is meg van hívva a dszemborira..
http://www.origo....=hirkereso
4 #4 Posta Imre
- 2018-10-23 08:55
Nekem az tetszik, hogy "16-an nekiestek és ellenállt" ebbe halt bele, majd feldarabolta magát", de leváltották a titkosszolgálat helyettes vezetõjét. Ponyimajem?
267 #5 Perle
- 2018-10-23 09:58
Az írja az újság, hogy magyar-izraeli álompolgár által vezetett , szíájés gyökerekkel rendelkezõ zsoldoshadsereg likvidálja közel-keleten a poltitikusokat
https://www.busin...ns-2018-10
Itt van az itthoni hírekben is.
http://hunhir.inf...;id=119887

Itt mutatják az akció lebonyolítását és leírják, hogy összefügg a volt szaudi újságíró meggilkolásával
https://www.daily...-East.html
267 #6 Perle
- 2018-10-23 11:00
Megtalálták az ujságíró holttestét a szaudi fõkonzul rezidenciájának kútjában:
https://www.haber...96-haberi/
684 #7 atacama
- 2018-10-23 11:43
Hát hiába ezek a kutak...kutak és a szürke ló..:D
75 #8 talpi
- 2018-10-23 18:13
tacama
- 2018. október 23. 12:43:58
No ezért kell bejelenteni itthon is a kutakat, hátha kiásódik belõle valami :(
75 #9 talpi
- 2018-10-23 18:14
Úgy gondolom Szaudnak reszeltek
75 #10 talpi
- 2018-10-23 18:18
6 Perle
- 2018. október 23. 12:00:56

Pont ott volt egy dron, hmmm mily érdekes ?!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.94 másodperc
3,891,037 egyedi látogató