Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Közel volt a Notre Dame a teljes pusztuláshoz, de sikerült megmenteni

BelföldMiért nem tud lángba borulni a dohány utcai zsinagóga, mondjuk? Csak kérdem? Ezek szimbo-likud és "véletle, csak tüzetesen tessék szemlélõdni! Annyira rohadtul keresztlények akarnak eztán lenni a szarháziak, mint eddig, csak most még jobban! Biztos túlóráztak a migráns munkások és a flex, hegesztõ, eldobott csikk és a szolgálatok által biztosított gyújtószerkezet ere volt képes. Kigyulladt és órákon át égett a francia fõváros, Párizs egyik jelképe, a Notre Dame székesegyház hétfõ este, a nagyhét elsõ napján, a tûz következtében összeomlott az épület huszártornya és odaveszett teljes tetõszerkezete.

A párizsi katedrális hét óra körül gyulladt ki. Valószínûleg az egész tetõszerkezete le fog égni.

A központi torony ledõlt:

A tragédia fõbb mozzanatait nyomon követhetik az alábbi cikkünkben is:

A Notre-Dame megmenekült a teljes pusztulástól, de jelentõsek a károk
Hét óra után gyulladt ki a katedrális. Leomlott a huszártornya, a harangtornyok is veszélyben voltak. A fõtemplom végül megmenekült a teljes pusztulástól.

A lángokat csak több órás erõfeszítéssel tudták megfékezni, egyes részeken eloltani kedd hajnalra.

A tûzoltóság tájékoztatása szerint sikerült megmenteni a 850 éves gótikus épület kõbõl készült szerkezetét és tornyait a teljes pusztulástól.

A Notre Dame székesegyház szóvivõje elmondta, hogy a kegytárgyak egyelõre biztonságban vannak a sekrestyében lévõ Kincstárban. Az ANSA olasz hírügynökség szerint a megmenekült relikviák között van Szent Lajos király tunikája és Krisztus töviskoronája is, amelyet a hagyomány szerint Szent (IX.) Lajos gyûjtött be a Szentföldrõl.

Hivatalosan egyelõre nem tudni, mi okozta a tüzet. Az elsõ hírek szerint a lángok a restaurálási munkálatokhoz felállított állványzaton, a tetõszerkezetnél keletkeztek, és onnan terjedtek tovább. A rendõrség balesetként kezeli a tûzesetet.

Egy tûzoltó megsérült oltás közben, ezt leszámítva a katasztrófának nincsenek sérültjei. Az ügyészség vizsgálatot indított, írja az MTI.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök röviddel éjfél elõtt újságíróknak azt mondta, újjáépítik a Notre Dame-ot. Hangsúlyozta, hogy a tûzoltók bátorságának köszönhetõen a székesegyház homlokzata és két fõ tornya nem dõlt le.

A Notre Dame a történelmünk, az irodalmunk, a szellemünk része, nagy eseményeink, járványaink, háborúink, felszabadulásaink színhelye, életünk epicentruma

– fogalmazott a szemmel láthatóan megilletõdött elnök a még lángoló épület elõtt.

Közölte, hogy már kedden adománygyûjtést kezdeményeznek Franciaországban és külföldön az újjáépítéshez, és kérte a világ legnagyobb tehetségeinek segítségét is.

Az egyik leggazdagabb francia család, a Pinault máris százmillió eurót (30 milliárd, vagyis 30 ezer millió forintot) ajánlott fel a helyreállításra. A család számos divatmárka tulajdonosa, de érdekelt a médiában, a borászatban is, valamint egyebek között a Christie´s aukciós ház tulajdonosa. A japán kormány is jelezte készségét arra, hogy hozzájáruljon a reastaurálás költségeihez. Szakértõk szerint a munkálatok évekig tarthatnak majd.

Több nemzetközi szervezet és ország vezetõ tisztségviselõi, egyházi méltóságok együttérzésükrõl biztosították a franciákat a történtek miatt.

Donald Tusk, az Európai tanács elnöke Twitter-üzenetében együttérzését fejezte ki Franciaországgal, és úgy fogalmazott, hogy a párizsi Notre Dame egész Európa katedrálisa.

A tûzvész sújtotta Notre Dame

Franciaország és európai kultúránk jelképe

– jelentette ki Angela Merkel német kancellár.

Erdõ Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szolidaritásáról biztosította a párizsi érseket és a francia katolikus közösséget a Notre Dame-ban kitört tûzvész miatt hétfõ este.

Magyarország együttérez Franciaországgal a párizsi Notre Dame székesegyházban kitört tûzvész miatt – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfõn esti közleményében.

Kiemelt kép: Bertrand GUAY / AFP
Link

Hozzászólások

2 #39 gerry
- 2019-04-17 09:57
"...mert úgy érzem csak azt olvassátok ki belõle amire reflektálni van kedvetek." - úristen, hogy mennyire szubjektív ez a világ!
fkriszta, zoli - nem rólatok szól a fáma! Nem is miattatok írtam ennyit - Akkor még egyszer; Imre volt a kiváltó oka - amivel kezdtem az elsõ hozzászólásomban. (Imre - megértem a miértjét, hogy ezt írod: "...érzelmileg és szellemileg is teljesen hidegen hagy,...) De az is csak a kezdõ lökést adta és nem személyeskedésnek szántam. Tudjátok ez pont az ami: Az ing meg akié... - csak az ingrõl tárgyaltam. De mindegy is - állandóan ugyanaz a koreográfia. :(
1313 #40 zoli
- 2019-04-17 09:59
Tudod Kriszta,bármennyire nem tetszik itt néhány embernek,én tudom,hogy létezik egy magasabb rendezõ erõ,aminek nem kellenek a megmondó emberek,és akit nem érdekel,hogy ki mit tart szépnek,vagy megõrizni valónak.Erre utaltam,hogy ha az ember épülését emelkedését szolgálja,akkor lesz még néhány kõhalmaz ami vagy összedõl,vagy tûz emészti el,nincs jelentõsége.Ami a lényeg az az ember,és ehhez nincs szükség se kicsi se nagy templomra,amit ember épített. Írtam korábban,ide vagy máshová mindegy,hogy lesznek változások,és meglepõ dolgok,sok egymás után.Kit sodor el a vihar?Nos azt aki szembe fordul vele!
1313 #41 zoli
- 2019-04-17 10:02
:D Kedves Gerry! Hidd el,hogy elfogadom a kritikádat,és én döntöm el mihez kezdek vele!Személyeskedsz,vagy nem....semmi baj! :D
238 #42 bivaly
- 2019-04-17 10:03
Kriszta !

Csak pontosítottam. Gyári hibám, hogy precíz vagyok, foglalkozási ártalom, egyébként meg nagyon sokan csak már ezért utálnak mint a szart.
Nem Rád gondolok, meg nem is az oldalra pillanatnyilag.
Szóval tessenek kedvesek lenni precízen, beleköthetetlenül fogalmazni ! Szép és jó ez a magyar nyelv. Tessék használni megfelelõen ! Árnyaltan, Kriszta kedves, mondom, beleköthetetlenül ! Értem ám amit írsz, de én már csak ilyen vagyok.
És végtelenül sajnálnám a Parlamentet. Nem tehet róla, hogy patkányokkal van tele. A patkányok kiírtása meg nem az épület rájuk robbantásával lehetséges.
Tudom, hogy tudod. Na !
2 #43 gerry
- 2019-04-17 10:04
Hmmmm. Nem kritika - "csak" gondolatok.
1072 #44 fkriszta
- 2019-04-17 10:12
s_proszt részemrõl nincs vita Urak! Spec én nem utállak Bivaly :)
68 #45 kolpeny
- 2019-04-17 14:41
Én sem értenék egyet a Sixtus-kápolna elpusztításával.
Michelangelo óriási nagyság volt, de MEGRENDELÉSRE dolgozott, ezért nem át, ha tudjuk, hogy mit is szimbolizálnak azok a freskók:

https://www.youtu...5erUfL4a20
2 #46 gerry
- 2019-04-17 15:39
Most olvastam: Eddig 600 millió Euró gyült össze - és én még nem is adtam!s_V
1368 #47 Karpatkanyar
- 2019-04-17 16:07
Gerry, te tartogasd a pénzed a Dohány utcai zsinagógára, hogy jól felsózzák a helyét.
34 #48 valahun
- 2019-04-17 18:24
Sziasztok! Egy érdekességre figyeltem fel. Húsvét ünnepe a mindenkori tavaszi napéjegyenlõség utáni elsõ holdtölte utáni vasárnap. Idén a tavaszi napéjegyenlõség március 20-án 20 óra 58 perckor volt, az azt követõ elõ holdtölte pedig március 21-én 1 óra 43 perckor. Tehát, ha jól gondolom, akkor húsvét vasárnapjának március 24-én kellett volna lennie. Kérdés, ki és miért tolta el idén a húsvétot majdnem egy hónappal? Csak nem összefüggés van a tûzesettel? s_hihi
63 #49 GP
- 2019-04-17 18:52
Biztosítási csalás!?
B)

Össze fog dõlni a Notre-Dame katedrális, de nincs pénz a felújítására

Dózsa-Vépy Renáta
2017.08.07. 20:16

Notre-Dame

Notre Dame is nagy osszegre van biztositva es a vilagorokseg resze, ezert valoszinu valamelyik biztosito nagyon bele fog nyulni a zsebebe.. vagy nem, mert nem tudta az allam szavatolni az epulet biztonsagos allagat. Kit huznak csobe egy jo kis tuzijatekos show musorral? Az adofizetoket.
Masik a Vatikannak van annyi penze hogy felujittassa csakhogy ez az epulet nem vatikani tulajdon igy le se sajnaljak, most dobnak valamit a kozosbe de a lenyeg hogy ezred reszet amit kellene.
Tokeletesen jo idozites hogy felrazza a keresztenyeket es tuzet szitson megjobban az Iszlam es Kereszteny kozt.. megy egy muszlimot is sikerult keppbe hozni ahogy az ego Notre Dame-on maszkal.
Sok infot fogunk kapni a jovoben errol, lessz ilyen is olyan is, amiben biztos vagyok az az hogy veletlenek ilyen sorozatban nincsenek.
4 #50 Posta Imre
- 2019-04-17 18:59
Nem fogják felújítani! Újjá fogják építeni! Új valláshoz új templony!
267 #51 Perle
- 2019-04-17 20:01
Egy titokzatos alak a tûz elõtt:
https://www.youtu...btfl77MvM4
684 #52 atacama
- 2019-04-17 20:23
már most annyi píztet dobtak össze titokzatosak hogy
a kacsaláb is dukál belõle kifuti a kacsalábra is! ja az1/3-dából a többi a szokásos!!
238 #53 bivaly
- 2019-04-17 20:26
Perle !

Nem egy titokzatos alak volt arra felé ! Egy ilyen tûz, egy ilyen épületben komolyan megtervezett gyújtogatás következménye volt. Égjen is, meg nem is ! "Sikerült kimenteni az ereklyéket", ja, kivitték mielõtt felgyújtották.
238 #54 bivaly
- 2019-04-17 20:31
Zoli !

40 # re reagálva, ne legyél ebben olyan biztos, de tudod mit, legyél, ahogy akarod ! A vihar elvisz, ha elég nagy, akár ellene mész, akár vele futsz, akkor is ! Az nem lesz veled kíméletes akkor sem, ha örülsz neki.
68 #55 kolpeny
- 2019-04-17 20:40
Notre Dame - Vissza a jövõbe.

https://www.youtu...SYhLo2iqe4
267 #56 Perle
- 2019-04-17 21:43
A Notre Dame és zsidó kapcsolata:
https://www.times...onnection/

"Regardless of the dark history Notre Dame and the Catholic Church hold for the Jews, there is still a profound sadness that this iconic landmark suffered such fire damage. Whatever horrific atrocities have been done in the name of the Church throughout history, we are blessed to have so many Christians today who love and support Israel and the Jewish people, and vehemently disagree with how the Church treated Jews over the centuries."

Fenti idézet innenhttps://israelunw...-the-jews/
1368 #57 Karpatkanyar
- 2019-04-18 07:16
Perle, akkor ilyen alapon felgyujthatjak az összes kereszteny templomot. Ez csak olyan "lovagoljuk meg a katasztrofat" tipikus esete. Mocskos, aljas szandeku zsido sajnaltatas.
Nem volt belöle nagy media visszhang, de a Luzern-i fahidat is felgyujtottak, ami teljesen leegett. 1365-ben epitettek es azota sertetlenül allt. Ez persze nem egy kereszteny szimbolum, mint a Notre Dame, de politikai hattere van ennek is. Hivatalosan soha nem gyanusitgattak senkit. Suttogva mondogattak, hogy a szerbek tehettek a Jugoszlav haboru alatt, mivel Svajc a horvatoknak adta a regi katonai teherautoikat.

de.wikipedia.org/wiki/Kapellbr%C3%BCcke#/media/File:Kapellenbr%C3%BCcke_Luzern.jpg

A Notre Dame felgyujtasa a Sarga Mellenyesek elleni akcio is lehetett. Mas egyebröl ami a gerontofil Macront zavarna nem tudok.
Egyebkent ez a Notre Dame tüzeset nem szeretnem ha ennek az oldalnak az örökös gumicsontja lenne. Chemtrail utan meg ez is. Magyar ügyekkel nem is fogunk hamarosan foglalkozni.

Gerry nem bannam, ha a Gyiran cikket a vörösiszaprol kitenned. Gondolom mint moderator erre van lehetöseged. Annak a cikknek a masodik fele a lenyeg!!!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.18 másodperc
3,442,524 egyedi látogató