Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Bekövetkezett a mézkatasztrófa Magyarországon

BelföldBárcsak annyit jelentene ez a hír, hogy kevés lesz az akácméz...
Egy átlagos évhez képest alig fele terem akácmézből idén. Ez legfeljebb csak a hazai szükségletet fedezi, exportra nem jut – mondta az InfoRádióban az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Bross Péter szerint az utóbbi hetek csapadékos, hűvös időjárása miatt volt olyan területe az országnak, ahol egy csepp akácmézet sem tudtak betakarítani, így biztosan több méhész is tönkremegy majd.


Katasztrofális a termés, ami nagyon rég volt ilyen rossz Magyarországon – fogalmazott az InfoRádióban Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke.

Az ok egyértelműen az időjárás, pont az akácvirágzásra érkezett meg Magyarországra a várva várt csapadék, esőben viszont a méh nem tud kirepülni – ráadásul a 10-15 fokos nappalok sem voltak ritkák.

“Ilyen időben napok kellenek, míg magához tér a növény, 25 fok körüli, napsütéses idő kellett volna. Vannak méhészek, akik idén nem tudtak akácmézet pergetni, vannak, akik egy átlagos évet talán megközelítő termést, de az országos eredmény azt mutatja, hogy egy átlagos év felét sem sikerül letermelni. Ez 4-6 ezer tonna akácmézet jelent, ami talán kielégíti a hazai fogyasztást, de exportra nem jut, miközben ez a legfőbb terméke a magyar méhészeknek.

Ezt a kiesést nem tudjuk pótolni” – világított rá Bross Péter.

Az akácméz felvásárlási ára közben duplája, mint az egyéb mézeké, ami különösen is érzékenyen érinti a magyar méhészeti ágazatot.
A méhcsaládok száma amúgy is nagyon alacsony, sok család elpusztult télen, a repcét pedig az aszály tizedelte a tavasz elején, tehát – mint Bross Péter megismételte -, ez az év katasztrófa a méhésztársadalomnak.

Több méhész a válságban úgy reagál, hogy befejezi a tevékenységet, és a kormány lehetőségei is végesek ebben a helyzetben.

“Hátravan még a nyári méhlegelés, a hárs, a selyemfűkóró, a napraforgó, reménykedni még lehet, de ez az év fekete év lesz” – nyomatékosította az egyesületi vezető.

Forrás: https://http://nemzeti.net/hirek

Hozzászólások

1313 #1 zoli
- 2019-06-07 14:30
Lehet,hogy túlzásba esem,de az időjárás befolyásolás,szépen működött.Azt senki nem gondolja,hogy ez a rengeteg csapadék természetes volt.A termést tönkretenni,és orbán zsidajait az EU-ban marasztalni lehet a cél.De mindenképpen a kiszolgáltatottság növelése a fő cél. Aztán,mivel minden eladó,lehet már szolgáltatásként is megrendelhető az időjárás befolyásolás,itt épp a mézpiac megszerzése érdekében.
684 #2 atacama
- 2019-06-07 16:35
bizony vonzó ám a mézpiac...a magyar méhészek jelentős hányadot birtokolnak a tortából..éppen azt figyeltem a portámon gogy pont akkor lett minden szarrá áztatva mikor minden virágzott a szomszéd hatalmas cseresznye fája is csak egy nagy fehérfelhőnek tűnt annyi virág volt rajta na mondom ittszép termés lesz..aztán elmúlt a virágzás belombosodott és alig fityeg néhány pirosló szem a levelek között.. tehát a méhek nem tudtak porozni..de igy volt ez az akác esetében is..
267 #3 Perle
- 2019-06-07 22:12
Nem az időjárást kellene okolni, hanem a növényvédelmi és rovarirtó szereket. Azok pusztították el a méhek nagy százalékát. Hiába lett volna kedvező időjárás, megporzás akkor is kevesebb lett volna. De ne aggódjunk, mert majd veszünk a multiktól óccsó kínai mézet,
https://www.youtu...Yj69HBavrY
mint néhány évvel ezelőtt. Vagy még ma is, ki tudja.
https://www.agrar....5453.html
:o
1072 #4 fkriszta
- 2019-06-07 22:30
Nos nem tudom máshol hogy volt, de anyuméknál akkora jólét van a méheknél hogy több mint megduplázták magukat.... két családból három új rajzott ki, és ez a tendencia megfigyelhető a környéken a sok családdal bánóknál is. A csapadéktól én is féltem először, bár inkább a szélviharoktól. Most viszont minden virul, több évnyi vízhiány pótlódott. Szóval ha nem a híreket figyelem hanem a valóságot, akkor tán megengedhetem magamnak a köszönetet...?
684 #5 atacama
- 2019-06-08 10:39
pótlódott ám bizony.. de mégse jó epresek,meggyesek,cseresznyések már szűkölnek.. sok a víz..
ha meg szárazságvan mint tavaly akkor meg az nem jó.. a fene se tud eligazodni ezeken a szölős zöldszuretet tart mert nagyon suk lesz.. még pénzel is támogatják..
tavaly is a szöllő szezon idején jártam keltem a piacokon és szinte csak olasz szöllőt láttam némi magyarral körítve.. szégyen hogy mindenki spekulál hülyének nézik a népet..inkább kiírtja minthogy olcsóbban adná szezonjában a gyümőlcsöt.. de hát mit várunk mikor szinte minden a csepegő orrú púposhátú spekuláló,nyerészkedő zsidó szemétládák kezébe van!!!
2 #6 gerry
- 2019-06-08 11:58
atacama - ne zsidózz mert Imre védelmében kitiltalak!.

ÍGY NEM LEHETETT VOLNA?:

"... a csepegő orrú púposhátú spekuláló,nyerészkedő szemétládák kezébe van!!!"

Nehogy már ne értsük meg.s_hihi
684 #7 atacama
- 2019-06-08 12:10
Mikortól nem lehet itt zsídózni ombre?
valami dátumot lehetne?
valaki valamikor mondta hogy nem lehet?s_hee
Azuffózásról tudok hogy nem csípod...
80 #8 monguzking
- 2019-06-08 20:16
mindegy ha kamposorrut vagy metszettet mondok akkor is értjük....facebookon én is vigyázok hogy ne tiltsanak--megosztani megosztok mindent de kommenteléseknél igyekszek vigyázni
2 #9 gerry
- 2019-06-08 21:23
atacama te mindent komolyan veszel? Nem lennék a feleséged (se a férjed!):D
...az ufozással nincs semmi bajom - csak azt nem szeretem amikor valaki okoskodni kezd és elmondja, hogy tegnap éjjel is felvitték a zürhajóra és meg is dugták. Reggel még mindig izzadt a félelemtõl...
:o
75 #10 talpi
- 2019-06-09 04:26
vagy-, bicskával keresztelt, jordánparti székely? :)
99 #11 MORMOTA1968
- 2019-06-09 09:50
Az éjjel is beszéltek az egyik ismert természet védő csatornán a méztermelők egyre nehezebb helyzetéről és egyre kilátástalanabb jövőjéről. No meg a méz egészségmegőrző szerepéről! Hogy aki napi szinten fogyassza, az mennyivel egészségesebb és még influenza szezonba sem lesz beteg soha! Tört dióval és biocitrom levével és héjával összeérlelve egy hónapon keresztül pedig kiváló értisztitó, immunerősitő! Plusz bioboltból való almaecet ivóvizbe, gyümölcslébe
keverve. s_hee

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.85 másodperc
3,401,359 egyedi látogató