Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Egyszer régen, nagyon régen

GondolatokMostanában elég sok impulzus ér és elég fárasztó is a fázis, melyen keresztül kell evickélnünk, vagy együtt, vagy egyenként, de mindenképpen. Sokat dolgozom. Többet mint eddig és jól bírom, főleg, hogy egyre bátrabban nyúlok a spaklihoz, glettvashoz és a szavakhoz is. Már állványozunk is! Szabadvakolásban vagyunk Talpival és Matyival. Nem mondom, hogy nem fárasztó, mert de. Érzem minden tagom, még ha tagolatlanul is, egy az egyben. Most éppen ezt dobta a gép. Lehet holnap dob mást.

Látom többeket megvisel a klímaváltozás és nem tud mit kezdeni a változás gondolatával sem, pedig valójában semmi nem változott. Páran behisztiztek, sokan meg a fejüket fogják, vagy más test-ré-süket. Bocsánat, nincs energiám mindenkivel külön foglalkozni, de meg kedvem sincs szájba rágni. Ami haladhat, az halad és aránylag nem rosszul. Azoknak, akik ezzel elégedetlenek (nem is tudom meghatározni, hogy mivel), tegyenek jobbat, többet, másképp, vagy ne tegyenek. Az elmúlt hetekben az én agyam is megfőtt párszor a napon, de ettől csak szittyább lettem, legalábbis a tükör azt állítja. Állótükör.

Na tehát hogy is állunk? Igen, egyszer nagyon régen volt egy képzelt státusom, foglalkozásom és világképem. Na ezekből mára semmi nem maradt, mármint a régiekből és van amit már nem is szeretnék meghatározni. Idén rászánom a maradék időm, energiám és persze a család türelmét, hogy a nemzeti ügyekben egységes álláspontra segítsem, akik oda tartanak, ha már feltámadt az igény. Nyilván, ha kell, tovább is léphetünk, fizikai megvalósítás irányába is valaminek, mit még ma nem neveznék néven. Lehet holnap sem és lehet neve sem lesz. A lényeg, ne én akarjam. Én már nem fogok erőlködni, meg győzködni senkit semmiről, hogy mi lenne a jó, üdvös, vagy éppen a rossz, de kötelező kör. Úgy tűnik ezt a szerepet hivatalból átvették tőlem a szervek. Nekem ezzel nincs dolgom.

Van egy fixa ideám. Tudom, hogy butaság, de akkor is. Idén töltöm az 50. Nem nagy ügy, de aki ismer már pár éve, tudja, sanszos volt, hogy a 40. sem lesz meg. Meglett. Idén szeretnék lezárni minden "folyamatot" magamon belül és "kívül". Minden sietség, hamariság és késedelem nélkül. Ebben benne van sok minden, amit szóba sem tudok önteni, de lehet, hogy menne, csak nem is törekszem rá. Páran itt tán szavak nélkül is értitek, sokan meg mondatok halmazából sem. Nem nagy ügy. Az "állandó készenlét" állapotát kívánom magam mögött tudni. Most fizikai erőfeszítek, de aztán meditáció lesz. Még nem tudom hogyan és mit is fogok csinálni, de ettől biztosan nem lesz terméketlenebb a produktuma. A világot és a benne izgő-mozgókat (köztük magamat is) más nézőpontokból is meg kell vizslatnom. Noha tudom, hogy ebben bőven számíthatok rátok, attól tartok, jobbára ez amolyan magányos küldetés-féle. Most még csak terv. Régen volt már tervem. Most körvonalazódik bennem valami. Úgy, mint régen.

Hozzászólások

139 #1 jozsef toth
- 2019-07-16 20:08
Imre !
Vannak reflex cselekvesek,ra termetseg,tapasztalati DONTESEK,es tudatos.
De nics olyan amibe belene lehetne FARADNI!
Foleg ha nincs bent eredmeny .
Es ez teljessen mindegy,hogy ki mire erti!
Minden esetre EN is remellem,hogy meg lesz az iden vart 50s_grat
1513 #2 Irrefutable
- 2019-07-17 15:45
Bizony izgalmas/vagy félelmetes vagy együtt a kettő a változás.
Magam sem gondoltam volna, hogy ellep majd a " boszorkánykonyha", de bíz annyira lelkesítő volt a videó, hogy kitaláltam vágjunk bele. Így lehet majd törni, zúzni, keverni, kutyulni.
Az ember belefárad a felelősségbe, ha olyan fajta, hogy fontos a hivatása. És ha jönnek a falak, cselszövevények, akkor feláll és azt mondja, jó lelkiismerettel nem adom ehhez a nevem
Még akkor sem, ha a külvilág felé egy "státuszvesztés" az ára.
Mivel nem hiszek, vagy nálam nem működtek a népi hóbortok, a friss tárkonyos gyerekszar érlelés növekvő holdban, így túlzottan nem okoz lelki válságot, hogy ki mit hogyan kapdos.
És ami a lényeg 3 évig nem kell emberekkel foglalkoznis_hihi
238 #3 bivaly
- 2019-07-17 16:05
Irrefutable !

És most csirkéket nevelsz ? Felolvasol nekik Shakespeare szonetteket,vagy Petőfi összest, esetleg Arany Toldi-ját !? És balettórákat is vesznek.
És akkor okos tyúkokká lesznek, pár kakassal kiegészülve.

Az utolsó mondatodra reagáltam, irigyellek ! Nekem még pár hülyével "kapcsolatban kell maradnom".

Lassan ott tartok, hogy rákérdezek Sbertre, nincs-e kőccsön egy AMD-je, egy fél éccakára ?
Ja kérem, álmodik a nyomor. Irrefutable, nem hiszed el mennyire irigyellek ! Erről álmodom négy éve ! De van még három, ebből egy akire vicsorogni fogok, még nem tudja, kettőt elvigyorgok februárig, akkortól már nagyon nagykorú leszek, és onnantól én is csak csirkéket nevelek. Ja, és egyetlen kakast. ( Az én vagyok.)
2 #4 gerry
- 2019-07-17 16:27
Bivaly - nem foglak irigyelni amikor a tyúkokat kergeted a szemétdomb körül (Kivéve ha ez a bizonyos tyúk a viccbeli lesz:
Kakas kergeti az új, fiatal tyúkot, az meg rohan körbe-körbe. Megszólítja az egyik idõsebb tyúk: "- Mit rohangálsz, úgy is el fog kapni", mire a fiatalabb, lihegve: "- Tudom, de futok még egy kört, nehogy kurvának nézzen"

- gondold, meg nem minden olyan irigylésreméltó mint ahogy azt látod! Én elengedtem minden tyúkot a kertbõl - inkább olvasgatok ;) AMD-vel meg nehézkes Budapesten sétálgatni!
1513 #5 Irrefutable
- 2019-07-17 16:38
Bivaly! Feladat adott, a végén aránylag elég jó fizetés, habár megnézlek majd kötelező ápolási gyakorlaton, mikor pelenkázod az öregeket. ( habár azt magamtól is megnézem:o)
Ui: Csak kutyak és macskák vannak, és nevelhetetlenek.
4 #6 Posta Imre
- 2019-07-17 17:03
Gerry! Gumicsirke!
2 #7 gerry
- 2019-07-17 17:05
Imre - elemmel is müködik? - Akkor elküldjünk egyet Bivalynak? s_vigyori
4 #8 Posta Imre
- 2019-07-17 17:07
Gerry a szili-khonoshoz nem kell elem, úgy tudom. Zokninak is használható, bár akkor kicsit kotlósabbra sikeredik.
238 #9 bivaly
- 2019-07-17 17:15
Gerry !

Ti ármányosan, és fedetten a guminőről beszéltek ! Legyen távirányítható ! Melegvizes, és alkáli elemmel, inkább akkuval ! És nyusziszőrrel a muffon, hogy legyen valami valóságérzete !
Kiröhögni az öreget !? Nem szégyenlitek magstokat ? Nem !

Irrefutable !

Hogyan kerül a pelenka a képbe ? Egyébként én mostam szaros pelenkát, és még itt vagyok ! Nem Pamporsoztunk egykor ! Öregeket sem !

Irrefutable, ha én elmondanám az életem, akkor azt mondanád, hogy hazudok, ilyen nincs, csak kitaláltam !
2 #10 gerry
- 2019-07-17 20:00
Egy kis kultúra:
Faludi György neve összenõtt Francois Villon nevével. Lefordította - meglehetõsen eltalálva és hitelesen visszaadva annak hangulatát, mondandóját és fanyar humorát.
De azt már kevesen tudják, hogy a saját versét is belecsempészte a Villon balladák sokadik kiadásába:

Ez még napjainkban is egy aktuális üzenet.

Ballada a parlamenthez


Most, hogy a bitó árnyékában állok,
a parlament eszéhez apellálok.
Mert jogában áll minden féregnek, dögnek
védekezni, ha életére törnek,
a kutya vonít, a kígyó sziszeg,
a farkas üvölt, s ebben a hideg,
tetves ketrecben, ahová bezártak:
csak én, csak én fogjam be a pofámat?

Persze: nem nékem állna a deres,
ha úr lehetnék vagy gazdag nemes,
de mivelhogy szegény bitang vagyok,
a vallatásnál csak pofont kapok,
s most, hogy még hozzá kínpadra ítéltek,
ha hegyes szögekkel húsomba tépnek,
ha olajba főznek, ha négyrétre vágnak:
most is, most is fogjam be a pofámat?

Nem - a fejemben még több szalma lenne,
mint amennyi szalma nőtt már eddig benne,
ha most a parlament elé nem állnék,
a végső lehelletig nem protestálnék,
hogy ártatlan vagyok, s ha siralomházba zárnak
s a bitó alatt a martalócok várnak,
míg a szuronyok merev négyszögben állnak,
hát még akkor is fogjam be a pofámat?

Búcsú

Nem: látjátok, nem hiába firkálok,
mert ha ezt a verset ki nem gondolom,
fölöttem folyna már régen az árok,
s csalán nőtt volna már a gyomromon.
Ezért, ha a zsaruk a nyakadra hágnak,
az urak előtt ne fogd be a pofádat.Faludy közéleti verselése miatt 1938 legvégén húzott ki Párizsba a fenyegető lecsukás elől. Itthon persze megírták róla, már akkor is, hetven-hetvenöt éve, hogy hazaáruló: "De áruló-e az, ki megszökik, / egy országból, hol száját betömik, / hol izzasztják, lenézik, megköpik, / és egy napon titokban felkötik?" (Alkony a Dráá folyónál)
4 #11 Posta Imre
- 2019-07-17 20:15
Gerry, csak egy hiba van ezzel. Egy apró, de igen maceszos hiba.
139 #12 jozsef toth
- 2019-07-17 20:27
Imre de boldog lennek,ha csak1 hiba lenne!
En tobbet latok!!!s_kukk
Napmint nap eveken kerztul csak 1 feltett cik utan .
Egymas hukyezese ,es jobban tudom,isteni szikrak,minden szar van!
Csak nincs egyseg!
Van siras ,es b@szogatas!
A sok baba kozt el vesz a gyerek!
4 #13 Posta Imre
- 2019-07-17 20:29
Józsi, lehet, hogy ez ma az egység. Ebben mindenki egy. Lehet rosszul nézzük és nem rosszul látjuk.
34 #14 valahun
- 2019-07-17 22:00
Imre, átérzem. Hasonlóan vagyok én is. De mindig történik valami csoda, ami továbbhajt. Voltam kétszer odaát, de visszadotak újra az akváriumba :D Pedig maradtam volna már ott. Ma ilyen gondolataim voltak : "Magam után húzom magam, mint egy csapzott esőköpenyt a földön." És erre jött az üzenet a legkisebb gyerekemtől, mintha érezte volna: " Csillagszilánk a rézsút üvegen. A szélbe könyöklünk anyám meg én. Pléh-párkány. Mennyei párkányon egy ezüstre smirglizett pléhedény. "
Ennek a gyereknek a társaságában képes vagyok ma már 15 kilométert gyalogolni, úgy hogy észre se veszem, holott januárban még pár lépést is alig tudtam tenni. Ha másért nem is, de őértük érdemes volt végig küzdeni ezt a rohadt nehéz ötven évet, de főleg az utóbbi tízet.
139 #15 jozsef toth
- 2019-07-17 23:22
lehet, hogy ez ma az egység.
Latod es bisztos.Hogy ez 1 ilyen egyseg.
De meg a vilag tortenetebe ,ilyen egyseggel csak eddig lehetet jutni!
Ettol tovabb egy masik egysegre lenne szukseg.
De eddi meg az istenek nem engedejeztek .
2 #16 gerry
- 2019-07-17 23:42
Imre - "csak egy hiba van ezzel. Egy apró, de igen maceszos hiba."

Nem hiba. 2006-ban meghalt. Elõtte azért magyar volt, ameddig lehetett. Tudom, hogy ez most nagy hiba, azért ne felejtsd el, hogy 1910-ben született - többet megélt mint mi.
A világ persze sokat változott, talán nem mindig elõnyére.
...és nem mellesleg; A vers tartalmára próbáltam felhívni a figyelmet, nem a maceszra. Azért ez különbség.
238 #17 bivaly
- 2019-07-18 04:56
Gerry !

Abban a bizonyos mondatban az az irigylésre méltó, hogy "3 évig nem kell emberekkel foglalkoznom ".
A többi akasztófahumor.

Ami meg Faludyt illeti, akkor volt az "igazi", amikor hazajött ! Hazajött meghalni, és tolni szellemileg az SZDSZ szekerét ! Nekem ez az ember hiába fordította le Villont, csak egy magyargyűlölő marad. Pedig olvastam bizonyos életkorszakomban Villont elégszer.
"Nyakamon érzem, hogy seggem mily' nehéz".
1313 #18 zoli
- 2019-07-18 05:28
Imre!
Fújj egyet,aztán hajrá.Nincs kilépés.Senki sem tagadhatja meg önmagát.Abból baj szokás lenni! Tapasztalat,nem látnoki jóslás!
2 #19 gerry
- 2019-07-18 06:41
bivaly - Faludi 56-ban menekült el Magyarországról. 200'000 magyarral együtt ( Egy év múlva néhányezer visszament. A kint maradottak között bizonyára volt néhányszáz "köztörvényes, csavargó de Ausztriában, némelyek Jugoszláviában magyarként jelentkeztek be a menekült lágerekbe). Egy évvel késõbb, 1957-ben német nyelven jelent meg töle a "Tragödie eines Volkes" (Egy nép tragédiája) cimü dokumentum könyve. Megkaptam egy itt élõ, idõs magyar ismerõsömtõl ( aki néhány hónap múlva meghalt, így "megörököltem";) még 1984-ben olvastam el és a mai napig emlékszem arra, hogy miröl írt. A magyarokról, a magyar emberek történetét írta meg, nem a zsidók szenvedéseit. 3 évig volt a recski munkatáborban - ott nem volt különbség a deportált zsidók és magyarok között. Az ÁVH nem válogatott. Mi 3 év körüliek voltunk 56-ban. Nem én, hanem az apám szívta meg az 56 utáni éveket. Még öregkorára is elég jól tudott németül, ezért elkérte tõlem amikor egyszer kint voltak nálunk. Elfeledkeztem a könyvrõl, nem tudom hová lett, nem találtam meg amikor apu meghalt, illetve azt követõ néhány évben...
Faludi 1988-ban ment haza és 10 évvel késõbb magyarországon beindult egy olyan változás amit látva, már tudhatta mi fog bekövetkezni. Azt azért elfogadhatod, hogy nem a kommunisták utódait választotta és ne felejtsd el, hogy értelmiségi volt.
Az SZDSZ - pontosan erre a rétegre számíthatott.

Mindenki választás lehetõsége nélkül születik erre a világra. Egy gyerek évtizedek alatt tanulja meg "hol a helye". MEGTANÍTJÁK neki, ahogy most egyre több helyen a világban. Faludi is megtanulta a leckét egy életre.
De ma ott tartunk, hogy a magyarok szinte ugyanúgy gyülölnek mint a zsidók. Jogosan? Úgy vélem, így már elég nehéz megkülönböztetni egymástól a gyülölködõket.
Szerinted minden magyar egyforma? Minden zsidó egyforma?
Szerinted egyformák vagyunk?
Ezt nem hiszem de nem azért mert "vannak jó zsidõk is".
Faludi is csak egy ember volt. Amikor tudatosították benne, hogy zsidó akkor zsidó lett belõle.
Mi,- magyarnak születettek - kérdezem én - megtagadtuk a magyarságunkat akkor amikor rájöttünk, hogy bün lett magyarnak lenni?

Nem vagyok megbocsátó lélek, akkor sem ha nem tudok gyülölni és a jövõben sem szeretnék lealacsonyodni annyira, hogy vakon gyülöljek bárkit. Meghagyom azoknak akiket ez az érzés irányít.

Mint leírtam - a vers egy üzenet, ami most is "naprakész". De te se arra koncentrálsz.

Ami neked irigylésre méltó a versben - az nekem elfogadhatatlan valóság akkor is ha mi ketten nagyjából ugyanazt látjuk, de másként deffiniálva.

Bennem harag van nem gyülölet, meglehet éppen ez a "megbocsáthatatlan bünöm" - nem éltem át azt amit Te és az otthonélõk százezrei. Ez igaz, de nem hinném, hogy e-miatt bünösnek kellene éreznem magam. Így alakult az életem és nem bántam meg, hogy még éppen idõben - 15 évig várva a megfelelõ pillanatra - én válasszam meg a sorsom irányát, nem hagyva, hogy azt mások irányítsák.

A harag - emberi érzés.
A gyűlölet mögött kiszolgáltatottság, gyengeség, félelem vagy irigység és tudatlanság áll. Akkor is ha "jogosnak találtatik".

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.28 másodperc
4,707,835 egyedi látogató