Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elsöprő győzelmet aratott Salvini

Belföld
Orbán "nagy barátja", Netanjahu csicskája, Moszkva ügynöke a moszad elkötelezettje. Szabadkőművesség netovábbja. Jó kis maszalg ez az egész... Az eredmények csaknem teljes összesítése alapján a Liga vezette jobboldal jelöltje nyerte az Umbriában vasárnap tartott tartományi választást több mint 57 százalékos eredménnyel.

Több szempontból is sikernek számít ez Matteo Salvini és a Liga számára. A párt által a tartomány élére jelölt Donatella Tesei egy hagyományosan baloldali, ötven éve “vörös fellegvárnak” tartott térségben szerzett jelentős többséget.

A Firenze és Róma között, az olasz csizma szárának közepén fekvő Umbriának a hetvenes évek óta kizárólag baloldali-balközép elnöke volt. Ez a legdélebbi régió, ahol az észak-olasz erőnek számító Liga saját elnökjelölttel tudott győzelmet aratni.

Ekkora előnyt a Liga leginkább derűlátó előrejelzései sem jósoltak. A balközép koalíció jelöltje, Vincenzo Bianconi húsz százalékponttal maradt le; 37 százalékot szerzett.

Matteo Salvini perugiai sajtótájékoztatóján történelmi eredményről, a demokrácia ünnepéről beszélt. Kijelentette, hogy a “jelentéktelen” Conte-kormány napjai meg vannak számlálva. Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) elnöke a kormány lemondását követelte, hangsúlyozva, hogy a jobboldal egymás után beveszi a többi tartományt, és “felszabadítja Olaszországot”. Silvio Berlusconi, a Hajrá Olaszország (FI) elnöke megjegyezte, Umbria bizonyította, hogy a jobbközépnek joga van a kormányzásra.

A szintén nem végleges eredmények szerint a pártok rangsorában a Liga 36 százalék fölött teljesített a májusi EP-választásokon elért eredményéhez hasonlóan. A FdI 10 százalék, az FI pedig 5 százalék fölött szerepelt.

A baloldali Demokrata Párt (PD) 22 százalék körül teljesített, ami jóval kevesebb a 2015-ös tartományi választásokon szerzett 35 százaléknál, de megfelel a PD jelenleg mért országos erejének.

Az országos szinten a PD-vel koalícióban kormányzó Öt Csillag Mozgalom (M5S) tíz százalék alá zuhant Umbriában a négy évvel ezelőtt 14 százalékról. Ez a kormánypárt mindenkori legrosszabb eredménye. Nicola Zingaretti PD-főtitkár elismerte a vereséget.

Az M5S szűkszavúan úgy kommentált, hogy a PD-vel való választási szövetség nem hozta meg a várt eredményt. A tartományi választási kampánytól magát távol tartó, a PD-ből korábban kivált Matteo Renzi, az Élő Olaszország (IV) vezetője szerint is tévedés volt a PD-M5S szövetség. Giuseppe Conte kormányfő közölte, hogy nem mond le, mert mint fogalmazott “hiba lenne most megállni”.

A Corriere della Sera című lap úgy vélte, hiába az egyik legkisebb olasz tartományról van szó, Salvini csapást mért a kormányerőkre, ami csak növelte a belpolitikai bizonytalanságot.

Umbriában a szavazásra jogosult több mint 700 ezer választó 64,4 százaléka járult az urnákhoz, a 2015-ös 55,4-hez képest.

Legközelebb január végén Emilia Romagna és Calabria tartományban rendeznek választást. A jobboldal Umbriával 12-re emelte az általa vezetett régiók számát a húsz olasz tartományból.
Link


Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2019-10-28 14:12
Súlyos vereséget szenvedett Türingiában Merkel pártja
Merkel pártja a harmadik helyre szorult Türingiában · Győzött a Linke, szárnyalt az AfD


Választási eredmények

A tartományi választási bizottság adatai szerint az 1,729 millió választásra jogosult türingiai 64,9 százaléka, 1,121 millió ember vett részt a Landtag-választáson, ami jelentős növekedés a 2014-ben tartott előző választáson regisztrált 52,7 százalékhoz képest.

A Baloldal az öt évvel korábbi 28,2 százalék után a szavazatok 31 százalékát gyűjtötte össze, ami 29 képviselői helyet jelent a 90 tagú tartományi gyűlésben.

Az AfD a 2014-es 10,6 százalék után 23,4 százalékot szerzett, ami 22 mandátumot jelent.

A CDU támogatottsága az öt évvel ezelőtti 33,5 százalékról 21,8 százalékra süllyedt, így 21 képviselőt küldhet a tartományi parlamentbe.

Az SPD a 2014-es 12,4 százalék után a szavazatok 8,2 százalékát kapta, frakciója 8 képviselőből áll majd.

A Zöldek támogatottsága az öt évvel ezelőtti 5,7 százalékról 5,2 százalékra csökkent, ami 5 képviselői helyet jelent.

Öt év szünet után ismét van törvényhozási képviselete Türingiában a liberális Szabad Demokrata Pártnak (FDP), amely a 2014-es 2,5 százalék után hajszállal az 5 százalékos bejutási küszöb felett, 5,0005 százalékon végzett, és így öttagú frakciója lesz.

A várakozásoknak megfelelően a posztkommunista utódpártból létrejött radikális baloldali Die Linke nyerte meg tegnap a türingiai választásokat, ­Angela Merkel német kancellár Kereszténydemokrata Uniója (CDU) viszont a harmadik helyre szorult az év utolsó tartományi megméretésén. A német köztelevízióban közölt előrejelzések szerint a Die Linke a voksok csaknem 30, míg a CDU a 23 százalékát szerezhette meg a kétmilliós keleti tartományban, mégpedig magas, 65 százalék feletti választói részvétel mellett. Több mint megduplázta a 2014-es eredményét és az említett két párt közé ékelődve, 24 százalékkal a második helyen végzett a szélsőjobboldali Alternatíva Németországnak (AfD), amelyet éppen ebben a tartományban az egész német politika egyik legszélsőségesebbnek tartott alakja, Björn Höcke vezet.
https://magyarnem...a-7439048/
1563 #2 eLZi
- 2019-10-29 04:37
Sakkjátszma?Végjáték?Minden táblán ugyanazok a bábok mozdulnak? Ez ám az összehangoltság..

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
3,398,732 egyedi látogató