Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az MNB elvárja a bankoktól, ne kelljen a lakosságnak törlesztenie a felvett hiteleket év végéig

BelföldÓ, nem ám a "gazdaság átállásáról" és banki szektor teljes felülírásáról van itten szó, hanem valami vírusról. Vagy mégsem? Tán még a kilakoltatások is le lesznek állítva, mert az is tömegjelenet, meg a deviza-hiteltelnség is le vagyon rendezve, sőt államadósság se lösz, ahogy állam sem van. Eh, csuda egy világ ez. Az MNB felszólítja a bankokat, hogy a rendkívüli helyzetre való tekintettel a vállalati ügyfelekhez hasonlóan rendeljenek el törlesztési moratóriumot minden lakossági hitel esetén, segítve az átmeneti fizetési nehézségek átvészelését. A törlesztési moratórium 2020 végéig történő fenntartása indokolt. Amennyiben a hazai bankok nem gondoskodnak a moratóriumról, az MNB felkéri a Kormányt, hogy maga hozzon ilyen rendelkezést

– áll a jegybank közleményében.

Az MNB elvárja, hogy átmenetileg a bankok a jelenlegi veszélyhelyzet alatt könnyen elérhető, a jelenleginél kedvezőbb árazású személyi hiteleket tegyenek elérhetővé, amelyek teljes hiteldíjmutatója (THM) a jegybanki alapkamat szintjét legfeljebb 5 százalékponttal haladhatja meg.

Elvárt továbbá, hogy a bankok a háztartások likviditási helyzetének javítása érdekében vizsgálják felül az általános hitelezési gyakorlatukat, a hitelkeretek keretösszegét és azok kamatköltségét is.

A fentiek mellett az MNB elvárja a bankoktól, hogy az elkövetkező 6 hónapos időszakban az olyan árazási struktúrájú számlacsomagoknál és hiteltermékeknél, amelyeknél az árazás az ügyfél adott banknál vezetett bankszámlájára beérkező utalások összegéhez kötött ne alkalmazzák az utalások elmaradása esetére rögzített díj- és kamat emeléseket. A fennálló lakáshitelek tekintetében az MNB felszólítja a bankokat, hogy ajánlják fel a hitelfelvevőknek a kedvezőbb kamatfelár és legalább 5 évre szóló kamatfixálás mellett elérhető Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitel termékekre való átváltás lehetőségét.

A munkaerőpiaci és így a háztartási jövedelmi helyzet romlásával járó kockázatokat biztosítások útján is csökkenthetik az adósok és a bankok. Az MNB ezért elvárja, hogy a bankok a biztosítókkal együttműködve kínáljanak ügyfeleiknek kedvező költségű, csökkentett jutalékú hiteltörlesztési kockázatokat csökkentő termékeket, kiemelten a munkanélküliség esetére szóló biztosításokat. Elvárt továbbá, hogy a bankok és biztosítók tegyék könnyen elérhetővé ezeket a termékeket úgy, hogy azok a nehéz helyzetbe került fogyasztók számára valós, megfelelő védelmet legyenek képesek nyújtani – áll a jegybanki közleményben.

Az MNB javasolja a Kormány számára, hogy a rendkívüli helyzetre tekintettel a támogatott háztartási hitelek esetében is gondolja át, milyen módon biztosítható azok tényleges érvényesíthetősége. Indokolt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény és a babaváró hitelek esetében a gyermekvállalásra rendelkezésre álló határidők kitolása.

Két napja azt jelentette be az MNB, hogy a vállalati hiteleknél vár el törlesztési moratóriumot év végéig a bankoktól.
Link

Hozzászólások

1987 #1 Hazafinak
- 2020-03-18 14:18
Ugy hallottam a gazdasági minisztertől, hogy valódi fedezetet kell teremteni a gondok" megoldására. Mi Mi jelenti ebben az esetben a fedezetet?! Arany beszolgáltatás? Az biztos fedezet lenne. De nem elég a virtuális pénz előállítása?! Ha a FED megtehette, hogy több száz milliárd dollárt nyomott ki a tőzsde megmentésére. még is háromszor omlott össze 5 nap alatt. Most 1 trillió dollárt pumpál bele.
9 #2 vala_ki
- 2020-03-18 15:00
Lassan lejár a különböző szabadalmakon való meggazdagodás kora is? https://index.hu/..._nyakukba/
Életmentő szelepet nyomtattak, pert varrnának a nyakukba
"AZ EGYÉBKÉNT 10 EZER DOLLÁROS ESZKÖZNEK 1 DOLLÁRÉRT KÉSZÍTETTÉK EL A MÁSOLATÁT"
788 #3 nyomkereso
- 2020-03-19 08:22
Ha jól értelmezem a kölcsönök törlesztéséről kiadott rendeletet, akkor megállították a pénzszivattyút Magyarországon. A kocka el van vetve. A katonák is úton vannak a 140 céghez. Melegszik a helyzet.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,410,456 egyedi látogató