Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A NATO és az MD erõsíti együttmûködését

KülföldSzépen alakul a "béke"! Kína jól megtámogatta a maci által leszervezett tanálkozót. A NATO-tagállamok és az úgynevezett Mediterrán Párbeszéd (MD) országainak (Algéria, Egyiptom, Izrael, Jordánia, Marokkó, Mauritánia, Tunézia) vezérkari fõnökei javaslatcsomagot fogadtak el a katonai együttmûködés erõsítésérõl, a védelmi képességek fejlesztésének érdekében – közölte a brüsszeli NATO-központban mûködõ magyar katonai képviselõi hivatal pénteken.

A csütörtöki brüsszeli ülésen az egyiptomi és a marokkói vezérkar képviselõi beszámolót tartottak a térség biztonsági helyzetérõl, és ebben a szélsõséges iszlamista szervezetek egyre erõsödõ, a régió biztonságát veszélyeztetõ tevékenységét emelték ki.

Jens Stoltenberg, a NATO fõtitkára az ülésén hangoztatta, hogy a válságok kezelése során a stabilitás minél szélesebb kiterjesztésére kell törekedni, de a katonai szövetségnek képesnek kell lennie nagy létszámú erõk gyors telepítésére is. A védelmi képességek fejlesztése során kiemelten fontos az együttmûködés az Európai Unióval, valamint az ENSZ-szel, s az együttmûködést nagyobb tartalommal kell megtölteni a jövõben – mondta Stoltenberg.

A vezérkari fõnökök értékelték az afganisztáni Resolute Support (Eltökélt támogatás) nevû mûvelet helyzetét is.
Magyarország elkötelezett

A Magyarországot képviselõ Benkõ Tibor vezérezredes hozzászólásában hangsúlyozta Magyarország elkötelezettségét a mûvelet sikere mellett, hiszen az a biztonság megteremtésével nagymértékben hozzájárulhat az ázsiai országból induló migránsok számának csökkentéséhez is.

Az ülés résztvevõi megállapították, hogy a NATO walesi csúcstalálkozóján elfogadott készenléti akcióterv végrehajtásának köszönhetõen a szövetség katonai képességeinek fejlesztése terén egyértelmû elõrelépés történt az elmúlt hónapokban. Ugyanakkor az egyre összetettebbé váló és romló biztonsági környezet további alkalmazkodást tesz szükségessé az új helyzetekhez.

A szövetséget keletrõl és délrõl érõ kihívások szerintük tartós jellegûek, és folyamatos válaszadást igényelnek.
A NATO-nak együtt kell mûködnie másokkal

A vezérkari fõnökök elfogadták a katonai adaptációs stratégiát is, amely irányt szab a NATO katonai képességeinek fejlesztésére, magas szintû készenlétére és alkalmazhatóságára vonatkozóan. A stratégia kidolgozásáról tavaly szeptemberben, az isztambuli vezérkari fõnöki konferencián hoztak döntést.

Benkõ Tibor a hozzászólásban támogatta a katonai adaptáció irányait, és kiemelte, hogy a szövetségnek készen kell állnia mindhárom alapfeladatának ellátására (kollektív védelem, válságkezelés és biztonsági együttmûködés a partnerekkel). A déli irányból érkezõ veszélyek kezelése kapcsán hangsúlyozta, hogy ebben a NATO-nak más nemzetközi szervezetekkel is együtt kell mûködnie, különösen az Európai Unióval.

Az ülésen a szlovák, valamint a magyar fegyveres erõk között kialakult kiváló együttmûködés érdekében végzett munkája elismeréséül Milan Maxim vezérezredes, a szlovák vezérkar fõnöke Benkõ Tibort a Szlovák Fegyveres Erõk vezérkari fõnöki emlékérmének arany fokozatával tüntette ki.
Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
4,460,831 egyedi látogató