Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Pogány vagyok

VersekPogány vagyok, bármit is jelentsen!
Ember, ki nem bújik hamis tanúk mögé,
S ki hallgat, majd felejtsen mindent,
Mit összetúrtak a színlelt tanok köré!

Bezárt kapum tárva-nyitva, lóg saroglya,
Vasalt világtengely, csikorgó zsanér.
Gõzölgõ jövõ trágyája a múltat kelti éltetve,
Lebontva régi giccset, csigaházat festi a vér.

Minden szikkad, mi nedves, s mi kedves
Az egekig érve tart oszlopot és irányt.
Jajdulva lebomlik minden, mi szerves.
A gondtól terhes vár megváltót, királyt.

45 múltam, s 45 múlva múltam 90.
Idõm befejezni derékban a szöget.
Sorsom függõónként fejem fölött
Lebeg: ölelve eleven-korhadó tövet.

Felszín alatti lápba lépve húz a hiúság,
Mint tele kézzel kapkodót a kapzsi lét,
Ki pengét markolva metszi szét ifjú
Ábrándos szívébe tört hegedû virtusát.

De kongatnak már, egyre hív a küldõ szó:
A porta porát nyelve törni-zúzni ellen-ért,
Hogy minden muzsika, mi hangzik e Honban
Sajogva, mint kürtszó zúgjon a szellemért!

Pogány vagyok, bármit is jelentsen!
Pogányt akarok látni is felettem!
Pogány maradok bárki is felejtsen!
Pogány magyar: a szerelmes Istenért!

Hozzászólások

118 #39 keepfargo
- 2015-10-28 03:34
9323elitélt
Keepfargot azért nem érted, mert a buddhizmust nem érted. Ezzel nem vagy egyedül: a buddhizmusról csak azt tudja mindenki, hogy nincs benne isten, de azt nem hogy van benne isteni princípium, vagyis elv, ami az egész létben benne van.
Buddhát többször megkérdezték erröl, és általában olyan jellegü választ adott, ami a kérdezö felfogóképességét és a kérdezett fogalom felfoghatatlanságát hozta összefüggésbe. Ha egyszerübben akarom kifejezni; valami olyasmit mondott, hogy ne is kísérletezzen az ember az isten megragadásával, vagy megértésével, mert nincsenek meg hozzá a képességei. (vagy az érzékszervei sem, akár..bár ezeket javítani lehet, pl. a rendszeres, kitartó meditál´ssal..)
Egy ún. "személyes isten" ( v. isten, mint emberformájú személy) pedig teljesen kívül van a buddhista gondolatvilágon. Ennek az egyik következménye az, hogy istentagadónak kiáltják ki a buddhizmust, s a másik, hogy kialakultak ún. buddhisták, akiknek maga Buddha helyettesíti a megragadható, bámulható istent, akihez fohászkodni lehet - ahelyett, hogy az istenit (az isteni elvet) próbálná keresni, találni és táplálni, úgy magában, mint a külvilágban.
( Mert hisz a mag-a és a kül-világ egy és oszthatatlan, a mag-a nélül nincs kül-világ, és a kül-világ nélkül nem létezhetne a mag-a sem.)
118 #40 keepfargo
- 2015-10-28 03:51
Elolvasva újra amit fent említett elítéltnek írtam, két dolog kívánkozik még ide: az egyik, hogy nem szabad kioktatásnak venni, ha valaki, mint most én is, meg akarja osztani a többlet-tudását egy témáról, és semmiképpen nem szabad úgy reagálni, hogy az illetö azért "osztja az észt", mert neki feleslegben van.
A másik, ami közvetlen összefüggésben van az elsö idekívánkozott kiegészítéssel, az az, hogy mivel senki nem tud mindent, és semelyik vallás nem tarthat igényt a mindentudásra, azt a legjobb megnézni, hogy mi a közös ezekben a vallási igyekezetekben, keresésekben.
A Dalai Láma beszélt erröl, és megemlítette, hogy szinte minden vallás említi a másik ember iránti szeretetet. (az elég szomorú, ha csak említi, és nem vezetö elvként használja - kiemelés tölem), viszont van itt valami amit megint meg szeretnék osztani veletek ezzel kapcsolatban.

Az ösi magyar rovásírás három legegyszerübb, csak egyenes vonalú jelét egymáshoz rendelve (úgy hogy a legegyszerübb elöl, s az összetettebbek utána) ez jön ki: Szer-etet Ös-ten Egy - vagyis; a szeretet és az isten: egy (Isten=Szeretet)
( A függöleges egyenes vonal+egyes kereszt+kettös kereszt, amiröl szó van ( SZ; I; Gy betük ), a hozzájuk tartozó fö jelentéstartalommal)

Ez tehát a buddhista elv is. A szeretetnek azonban nem a kereszténységböl ismert felebarát-iránti változatát propagálja, hanem a Mindenre (és benne mindenkire) érvényes együttérzésröl igyekszik meggyözni, amely alól az állatvilágot sem vonja ki - ( na, ez már egy kicsit nehezebb dió, így erröl majd máskor...)
31 #41 orokkezdo51
- 2015-10-28 08:29
https://www.youtu...5deMVLOyf8
Tudom, hogy õk a fúj-emberek MÉGIS. Ami a mindenkiben-minden érzõ lényben-, és mindenben jelen lévõ törvényeket illeti lehet, hogy tévednek, lehet hogy nem. Aki gondolkodik, az hülyeségeket is mondhat, aki viszont nem gondolkodik, az csak készen eszik a tányérból, amit elé tolnak. Nem az a fontos kérdés, hogy van e élet az élet után hanem, hogy elõtte van e. A másként látáshoz segítettek hozzá olyan emberek, akiket hitelesnek tartottam, mert...már leírtam. Ezek az emberek a koronájuk vesztése nélkül tudtak az árny oldalukról, tévedéseikrõl is beszélni, sõt saját magukon piszok jóízûen tudnak kacagni. A többi ajánlatomat szívesen elküldöm, mert nem szeretném borzolni a kedélyeket, az érzõ lények iránti együttérzésembõl!s_Laptop
37 #42 HER
- 2015-10-28 20:54
https://www.youtu...7cmosskojI

Szepes Mária - Ismerd meg önmagad
66 #43 9323elitelt
- 2015-10-29 04:06
Én nem ajánlok semmilyen irodalmat, csak annyit kérek szépen, hogy amennyiben megint (valamiért) Istenre, vagy különbözõ vallásfilozófiákra terelõdne a szó, akkor Gerry próbáljon meg kevésbé fölényesen, lehengerlõen nyilatkozni.
Elõre is köszönöm!
2 #44 gerry
- 2015-10-29 06:05
elitelt - te meg ne eröltesd mert úgy jársz mint a szülõ nõk ... csak nálad agyilag jön ki az aranyér... aztán kénytelen leszel kezelésre járni... bár nem is arany...
.............................
Amúgy ha nem erölteted a hülyeségeidet akkor én se fogom eröltetni a sajátomat. Lalapapa - UFO Hívõ, vagy valami ilyesmi - régebben még privátban is küldözgette nekem a leveleit "UFO-ügyben". Aztán megértette, hogy nem igazán vonz az "éjjel meglátogattak és ott álltak az ágyam mellett" téma. Most beír egy UFO infós linket (vagy többet :o) az üzenõfalra, aztán vagy megnézem, vagy nem (többnyire megnézem.) DE NEM ERÖLTETI!
Nincs is semmi bajom vele. Se neki velem...
(na ez volt a 34 próbálkozásom irányodban...)
s_Laptop
(Lalapapánal nem kellett ennyi ... tudod-e miért? Bár néha az írásából ez nem derül ki de tud normálisan gondolkodni)
...na jó, mi az, hogy "normális" ebben a világban - azt tudom, hogy én az vagyok - megmondták a hangok is - de a -tól /-ig határ igencsak elmosódott...
66 #45 9323elitelt
- 2015-10-29 14:47
Kedves Gerry!

Ugyan, melyik vallást "erõltetem" rád? Ugyan mennyi könyvet, vagy yutube elõadást küldözgettem neked privátban?
Egyet sem.
A veszekedések (mert a vitában elhangzanak érvek-ellenérvek) mindig azért törtek ki, mert elég durván beszólogattál azoknak, akik egymással vallásfilozófiai kérdésekrõl beszélgettek.
Én újfent csak arra kérlek szépen, hogy ezt ne tedd!
Mégegyszer elõre is köszönöm! :D :D
48 #46 ro-zsola
- 2015-10-29 17:44
No kedves drága idióta balfaxok és balfaxnõk !
Visszasirjátok ti még Gerry " gyerekek " megszólítását. Mi ez a pofázás magyar nyelven ? Budha , Lao-Ce meg a többi köcsög emlegetése ? Inkább fogjátok be a mocskos pofátokat !
Ki az apátok körülmetélt túrós faxa engedte meg nektek hogy magyar nyelven ilyen ökörségeket irogassatok ?
Kit érdekel az indiai meg mindenféle szedett-vedett " filozófia " ? Miért nem elég nektek a magyar ?
Halál ? " A holtak világát az élõk ne háborgassák ! ". Xarok rá mit pofáznak a " keleti bölcsek ". Ha magyar vagy akkor a magyar filozófiát kell követned. Ha ez nem tetszik , el lehet takarodni Indiába. Ott majd pofázhattok a nyomorban
Magyar földön , magyar ember elméjét nemmagyar " bölcsességekkel " megfertõzni halálos bûn. Ismétlem : akinek nem tetszik , takarodjon a piksába.
A mi õseink életfilozófiáját a világ minden népi csak tisztelettel emlegeti. Nektek miért nem felel meg ?
Beletapostam valaki lelkivilágába ? Nagyívben lexarom.
128 #47 bogyo
- 2015-10-29 18:09
ami igaz az igaz.
4 #48 Posta Imre
- 2015-10-29 18:49
Rozsola, lassan Janó fénykorát éled. Azért ne fokozd, mert a kevesebb néha több. Én sem moderálom magam túlzottan, de egy kicsit mégis.
48 #49 ro-zsola
- 2015-10-29 19:11
nincs értelme moderálnom magam. Mindenki megy vissza oda ahonnan jött. Aki " imádja Amerikát " takarodjon oda. Stb
Értse már meg mindenki. Nincs multikulti. Magyar földön magyar nyelven beszélünk , hitünk a " Jézus - hit " , fehérek vagyunk , õseink hagyománya szerint élünk. Akinek ez nem tetszik , nagy a világ. Takarodjon innen. Nem fogadunk be olyanokat akik nem tisztelik hagyományainkat. Ez a föld a magyaroké. Senki sem kötelezhet engem hogy a saját szülõföldemen a saját életemet másokhoz " moderáljam "
Más. Indiában a patkány szent állat. Etetik és csókolgatják a dögöket. Magyarföldön a patkányt írtják. Ha valakinek kedve támad patkányt csókolgatni az takarodjon oda.
Önmagamat ismétlem : el lehet takarodni innen !
2 #50 gerry
- 2015-10-29 20:09
ro-zsola - csak azért csókolgatják a patkányt, mert a másik szent állatot a tehenet, nehéz ölbe venni és csókolgatni a kérõdzõ-nyálazó csókos száját... (csak pótlás a szeretetrezgõknek!)s_hihi

Imre - azért moderálod magad te is, mert mi még jó modort tanultunk és francia nevelést kaptunk - az udvarban, hátul a francban...- és én például mindig elöre köszöntem annak a bácsínak az utcán aki takonyrészegen, kezében egy franciakulcsot lóbálva jött velem szemben.
Hiába na Angyalföldön - ha nem tartottad be a kultúrált viselkedés alapjait - könnyen kaptál ingyenes illemórákat. s_vigyori
4 #51 Posta Imre
- 2015-10-29 20:14
Gerry ebben van valami! Én falusi vagyok, de reflexbõl most is minden ismeretlennek is köszönhetnékem van, de aztán legyûröm, viszont bûntudatot érzek. Na, azt es legyûröm. Rozsola már-már olyan "kerecsenesen" nyers. Nem baj ez, mert legalább nem Rezsõ és én meg égek helyette is, minta rezsó.
75 #52 talpi
- 2015-10-29 20:28
Mi bajofok Rezsõvel? Már szerintem kellemesen megpáxolódott mint a "tatárbiffstek/:D/ Angyalföldiesen franCia kulcsilag. Amúgy ro-zsola, amo igaz az igaz , ;)
66 #53 9323elitelt
- 2015-10-29 20:45
Talpi!
Ha egy magasabb és egy alacsonyabb rendû kultúra találkozik, és sokáig egymás mellett élnek, akkor a megfigyelések szerint nem a magasabb kultúra emeli magához az alacsonyabb rendût, hanem az alacsony húzza le magához a magasabb rendût.
Ezért van az, hogy a magyarországi tévében, és filmekben nincs más csak zsidó, cigány és ilyen feketepákó-szerû képzõdmény. Ezért nyomták a gyõzikét, meg a Mónika sót, és a többi szarságot.
Ebbõl kiindulva: ha már egy elkezdi, akkor egy idõ után majd a többség is ehhez a "színvonalhoz" fog süllyedni.
48 #54 ro-zsola
- 2015-10-29 21:08
Tudod Imre hogy van ez. Vannak dolgok amelyeknél nem kell " pol- korrektnek " lenni. Mindenki maga dönti el hogyan éli az életét. A Kárpát Medence a magyar nemzeté. Idegeneknek jut elegendõ hely a Földön. Magyarországon a magyar hagyomány kötelezõ , Bulgáriában a bolgár , Lengyelországban a lengyel stb.
Minden nemzetnek joga van a saját hagyományai szerint élni az életét. Nincs szükségünk sem az iszlám sem a judaizmus hagyományaira. De ami a legfontosabb , senki se kényszerítsen arra hogy a saját szülõföldemen mások szabják meg hogyan éljek. Akinek tetszik a zsidó kultúra , menjen Izraelbe stb
Aki rajong az iszlámért az menjen az arabokhoz .
2 #55 gerry
- 2015-10-29 22:01
értelek ro-zsola... aki meg a nõkért rajong az menjen a pi........
rosszlámpás házba!:D
48 #56 ro-zsola
- 2015-10-30 02:16
aki az olyan nõkért rajong az igen.
118 #57 keepfargo
- 2015-10-30 02:40
azért az nem "fair" hogy indiáról valakinek elsöre a patkányok jutnak eszébe, csak azért mert van 1, azaz egy szekta, amelyik a patkány és az ember közti (tagadhatatlan) hasonlóságokból indult ki. el lehetne ehelyett azon gondolkozni, hogy mi adja azt a többletet indiának, amitöl a 1,3 MILLIÁRD ember aránylag súrlódásmentesen él most már jónéhány évtizede.

mi nem szeretjük a patkányokat, ha már itt tartunk; ez rendben is van, de mennyire szeretjük egymást? volt-e európa történetében akárcsak egyetlen évszázad, mit évszázad, évtized, amikor békében éltünk egymás mellett, elnyomott kisebbségek nélkül? ugye nem?

aki a patkányban egy élölényt lát, amelyik élni akar, és nem csak a kártevöt, annak könnyebb egy másik emberben is az élö természetet csodálni, s nem a másik ember kiirtására törekedni...
( arról már nem is érdemes említést tenni, hogy hány ember, söt egész népcsoport viselkedett már patkányféreg módjára...)

rozsola, te meg jobban tennéd, ha nem vennél minden, mégcsak nem is javaslatot, hanem népszerüsítést vagy ismertetést, személyes sértésnek, mert ha így folytatod , a buta-i zugba szorulsz bele vagy a guta-i zub fog megütni téged. azt meg nem szeretnénk, a PI.-honlap-olvasói, beleértve engem is.

különben, hogy valami újabb lepiszkolni valót írjak: lehet, hogy buddha (késöbb kiirtott) népe, a shakyák, valami kapcsolatban állhattak a székelyekkel - j.k.i lehet hogy már ízlelgette e két szó/név hasonló hangzását is. (szívesen megkérdezném). amivel csak azt akarom mondani, hogy talán nem minden idegen, ami annak tünik, mint ahogy nem minden a miénk, amit ránk eröltettek (ld, jézuska, meg föleg szt. pali-madár, aki pali-ra vett nem egy népet..)

az ösmagyarok jézushitével nekem személyesen egy bajom van csak, de az elég komoly: ha az ösmagyarság - ugyanúgy mint annak írásrendszere - létezhetett 34 ezer éve is, akkor abban az idöben ugyan vajon milyen hitviláguk lehetett? remélem, nem jézushitüek voltak; még mielött jézuska megszületett volna! ha mégis, arról én nem tudok...

mivel itt már kár lenne megállni; ha eddig jutottam, felmerül a kérdés bennem: akármi lehetett a magyarság öseinek hite, ha a késöbbiekben, mert az tetszett meg nekik, jézus tanítását tették a magukévá. (vagy azért mert jézus is rokonuk volt - ld. badinyi jós ferenc: jézus király a pártus herceg - vagy azért, mert ezt találták egybeesni a kor és a saját maguk szellemével). ezt el lehetne fogadni. el lehetne ilyen alapon azt is fogadni, hogy egy késöbbi idöpontban a magyarság (maradéka) egy újabb "hitrendszert" vagy inkább életfilozófiát sajátítson el, ami jobban megfelel a bonyolult világ magyarázataként...föleg, ha majd kiderül, hogy buddhához is rokoni szálak füzik...

félreértés ne essék: nem azt szeretném, hogy kazár példára valami felsöbbrendüségi dogmát verjenek akárkik a magyarok fejébe, inkább az lenne jó, ha észrevennénk hogy a buddhista életfelfogás és életvitel nemcsak nekünk, de az egész emberiségnek egy élhetö, logikus alternatívát kínál, az eröszaknak, mint folyton emelkedö spirálnak, a megértésével.

(mellesleg, én meg azt sz...om le, hogyha a fegyvergyártók elesnének a haszontól )

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.90 másodperc
4,081,810 egyedi látogató