Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Elszívnak minden mérget, hogy túléljenek, közben belehal a társadalom

BelföldMost már hivatalos "holokauszt-tudat" épül. 1000 cigány sem pótol egyetlen magyart sem, bármily hitvány is legyen az. Szóval a cigány országot gründol? Közpénzbõl? Mi a qvaisten! Katolikusok, jezsuiták? Majd juttassátok eszembe, hogy egy se ússza ezt meg! Tragédia, hogy a dizájnerdrogok embereket tesznek roncsokká. És az is tragédia, hogy ez csak akkor érdekli a társadalom többségét, amikor ezek a roncsok elõkerülnek egy-egy villanásnyira a nyomortelepek mélyérõl. Amikor nem fûtetlen vályogházakban feszülnek görcsbe a testek, hanem a város közepén futó villamos megállóiban. Amikor egy bekészült apa nem a feleségét, a gyerekeit veri véresre otthon, hanem egy kocsma elõtt ácsorgó középosztálybeli fiatalokat.

Mindez nem újdonság, a dizájnerek már 2010 környéke óta pusztítanak Magyarországon, de a Jezsuita Roma Szakkollégium és a Budapesti Református Cigány Szakkollégium Dizájnerdrogok a szegregátumokban címmel szombaton megrendezett konferenciáján nagyon sok szemszögbõl szembesülhettünk a magyar társadalmat felfaló, lesújtó valósággal.

A cigányok sorsáról Trianon jut eszembe: akkor sem éreztük a bajt, nem éreztük a veszélyt, nem tettünk meg mindent a nemzetiségek felemeléséért. Mintha Isten elhagyta volna az észak-kelet-magyarországi régiót. Azt mondhatják magukban az ott élõk: »Elszakadunk a hazától, nem sokat kaptunk tõle, építünk egy sajátot!« Ez egy második Trianon

– ütött meg rögtön a nyitóbeszédben nemzethalált vizionáló hangot Székely János püspök, az esemény fõvédnöke. Egyházi szereplõk, karitatív szervezetek és civil szervezetek munkatársai, kutatók, orvosok, szociális munkások mind arról beszéltek, hogy borzalmas a helyzet, az utolsó utáni órában vagyunk. Egyedül a kormány megjelent képviselõi tûntek nyugodtnak.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Székely János – Fotó: Bielik István/24.hu
Ez nem drogkérdés, súlyosabb annál

A szombathelyi püspök egyenesen kimondta, amit a legtöbb elõadó csak óvatosan kerülgetett: amikor dizájnerdrog-problémáról beszélünk, akkor igazából fõleg a cigányság problémájáról van szó.

Szegregátumokat emlegetünk, de ez eufemizmus. Ezek cigánygettók!

– mondta a konferencia vége felé Csépányi Gabriella, a társadalom peremére került fiatalokkal törõdõ Diótörés Alapítvány elnöke. A szociológus azt is kifejtette, hogy már harminc éve vesz részt hasonló konferenciákon, és semmi elõrelépést nem lát azóta, sõt rosszabb lett a helyzet.

Ezt azzal fejelném meg, hogy ha kivonjuk a képletbõl a dizájnerdrogokat, akkor az elõadókat hallgatva ugyanazokkal a problémákkal szembesülhettünk, mint amiket a kádár-kori telepfelszámolások okán már rég leírtak a korszak szakemberei.

Rendszerek, kormányok, rezsimek jöhettek, mehettek, a magyar cigányság jelentõs része azonban megrekedt a társadalom legalján. És az évtized elején a kezükbe kerültek a dizájnerdrogok, ami az utolsó szeg lehet a kilátástalan szegénység feliratú koporsóban.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Topolánszky Ákos – Fotó: Bielik István/24.hu

Topolánszky Ákos, a Budapesti Református Cigány Szakkollégium lelkésze, a konferencia egyik házigazdája foglalta össze a szakértõi konszenzust, miszerint a dizájnerdrog-probléma elsõsorban nem is addiktológiai kérdés, hanem egy társadalmi problémahalmaz tünete. De haladjunk sorjában, hogy megértsük mit is jelent ez! Érdemes, mert a dizájnerdrog-problémán keresztül feltárul a mélyszegénység, aminek a drog csak az egyik gyilkos fegyvere.
Eufória nincs, csak menekülés

Rácz József addiktológus szaktekintély kezdte a kutatások ismertetését. Ezekbõl hét volt az elmúlt idõszakban, több az Emmi támogatásával készült, tehát nem lehet azt mondani, hogy a kormány ne lenne tisztában a helyzet súlyával.

Az egyetemi tanszékvezetõ elmondta, hogy dizájnerdrognak alapvetõen két típusú kábítószert neveznek:

a biofüvet, vagy herbált, ami növényi törmelék bevonva valamilyen oldószerrel, a marihuánához semmi köze,
és a kristályt, vagy pentát, ami egyfajta katinon, ezt rövidítették egy idõben katinak.

A 2010-es években kezdtek el terjedni Magyarországon ezek a nagyon olcsó, nagyon erõs hatást kiváltó szerek: ezeknek a tulajdonságaiknak köszönhetõen kezdték a legszegényebbek használni õket. A gettókban a dizájnerek ezért rövid távon kiütötték az amfetaminokat, a füvet és a heroint is. Aztán bizonyos körökben az alkoholt és a nyugtatókat is, mert jelenleg nincs olcsóbb módja a kábulásnak.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Rácz József – Fotó: Bielik István/24.hu

A féllegális szerek – a vegyületek változása miatt csak utólag tilthatóak – könnyen beszerezhetõek, ennek is köszönhetõen a használóik elõbb nyúlnak hozzájuk a kutatások szerint, mint az alkoholhoz.

Minden harmadik dizájneres 14 éves koráig kezdi a drogozást, és 16 éves korukra már a felük túl van az elsõ kábítószerezésen.

Ezek a fiatalok és idõsebbek – arra nincs adat, hogy hányan lehetnek az országban – teljesen mást keresnek a dizájnerdrogokban, mint a füvezõ egyetemisták, a kokainozó elit, vagy az ecstasyval bulizók. A dizájnerdrog nem okoz eufóriát, csak a stresszt, a szorongást oldja, a menekülés eszköze, így segít túlélni a kilátástalan nyomor mindennapjait – foglalta össze Rácz József.

Abban a pillanatban elfelejtek mindent, és csak magam vagyok, a magam csendességében

– idézte az egyik kutatásban megkérdezett dizájneres magyarázatát az addiktológus.

A VIII. és a IX. kerületekben drogambulanciákon addiktológusként dolgozó Bodrogi Andrea azt mondta, hogy „már visszasírják a heroinistákat”, mert olyan gyorsan változnak a dizájnerek, hogy fogalmuk sincs mit használnak a kliensek, így a pszichotikus tünetek elõtt is szinte teljesen tudatlanul állnak.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Lannert Judit – Fotó: Bielik István/24.hu

Ráadásul a vivõanyag bármi lehet, emiatt halnak bele sokan a dizájnerezésbe. A konferencián kiderült, hogy ledarált kuplungtárcsát, halottasházból lopott balzsamot, patkánymérget, oldószereket, bármilyen mérget magukba tolnak ezek a függõk, a lényeg, hogy kábítson.

Így nem csoda, hogy mindenki arról számolt be: az az új helyzet állt elõ, hogy visszafordíthatatlan mentális problémákhoz vezetnek ezek a szerek. Gyorsan nagyon rossz állapotba kerülnek a fogyasztók, és a hatások végzetesek.
Szülõkké váltak a dizájneresek

Az egész közösségben jellemzõ valamilyen függõség, csak különbözõ formái vannak

– foglalta össze szegregátumokbeli tapasztalatait Lannert Judit társadalomtudós. Példának említette, amikor egy védõnõtõl megkérdezték, hogy ki használ Rivotrilt, mire visszakérdezés volt a válasz: „Miért, ki nem szokott?”

Lannert Judit szerint azonban „nagyon fehér ember megoldás” szétverni az olyan szegregátumokat, ahol ennyire elterjedtek a függõségek, mert az ott élõknek csak ezeken a közösségeken belül vannak kapcsolataik. Õ a kreatív oktatásban látja a megoldást, szerinte ezzel billenthetõk ki az ilyen helyeken élõ szegény gyerekek a szürke, fájdalmas hétköznapjaikból, így adhatóak a kezükbe eszközök és célok, amelyek alternatívái lehetnek a szabadidõs drogozásnak.

Megjegyezte, hogy az iskolának nem kifejezett feladata a drogprevenció, de ettõl függetlenül hatalmas problémának látja, hogy a pedagógusok teljesen felkészületlenül állnak a dizájnerdrogos gyerekekkel szemben.

A kisebb településeken pedig a szociális védõháló, a civil szervezetek is csak elvétve bukkannak fel, ami tovább növeli a bajt. Az egyházak pedig szerinte ambivalens szereplõk: a jó szándékuk ellenére sokat ártanak az egyházi óvodákkal, iskolákkal, mert ezekbe menekíti a helyi elit a gyermekeit, így valósítva meg a szegregációt.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Szécsi Judit – Fotó: Bielik István/24.hu

Szécsi Judit szociális munkás kiemelte: a kutatások tapasztalata, hogy évrõl évre egyre többen használják a dizájnerdrogokat. A klasszikus drogok már csak ritkán, akkor kerülnek elõ a szegregátumokban, amikor pénzhez jutnak az emberek hónap elején.

Ebben a terjedésben nagy szerepe van annak, hogy már szülõkké váltak azok, akik dizájnereken nõttek fel.

A rossz szülõi minták, a túl engedékeny nevelés, a túl korai felnõtté válás – ahogy egy elõadó fogalmazott: már szexelnek és drogoznak, aztán játékot kérnek ezek a fiatalok –, másrészt a jövõtõl való szorongás, a támogató kapcsolatok hiánya, az eszköztelenség a helyzet megváltoztatására mind hajlamosítják a mélyszegénységben élõket a dizájnerdrogokba menekülésre.
A kormány az egészségügyre tolná a káoszt

Az eddigiek alapján talán nem kell tovább magyarázni, hogy miért tartja úgy a szakmai konszenzus, hogy a dizájnerdrog-probléma társadalmi ügy, a szegénység, a kirekesztettség, a diszkrimináció tünete, és nem olyan gond, amit egészségügyi rendszernek kellene megoldania.

A kormányban mégis él ez a szemlélet: éppen a hét elején dobták át a problémát az egészségügyi államtitkárságnak.

Így a konferencián a kormány részérõl Csányi Endre Péter, az egészségügy szakmai irányításáért felelõs helyettes államtitkár jelent meg, akinek a szereplése leginkább olyan volt, mint Pilátusé a krédóban. A belgyógyász, farmakológus és onkológus végzettségû helyettes államtitkár el is mondta, hogy még nem tud sok mindent mondani, mert teljesen új neki a terület, de biztosított mindenkit, hogy keresni fogja a releváns szakemberekkel, szervezetekkel a kapcsolatot. Attól függetlenül, hogy a kormányban az egészségügyi államtitkárságra testálták a dizájnerdrog-problémát, a helyettes államtitkár egyértelmûen úgy beszélt, mint aki tudja, hogy nem egészségügyi vészhelyzettel áll szemben, hanem társadalmival.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Csányi Endre Péter – Fotó: Bielik István/24.hu

A mikrofont a drogmegelõzési fõosztályt vezetõ Majzik Balázs vette át, aki a kábítószerügyi egyeztetõ fórumok fontosságát ecsetelte. Ezek azok a szervezetek, amelyek igyekeznek minden releváns szakembert, szervezetet integrálni a településeken, hogy tegyenek a droghelyzet ellen. Jelenleg azonban mindössze 85 ilyen mûködik az országban.
Kétségbeesés a terepen

Nem egy új dolog, hogy borzalmas körülmények között élnek emberek, csak a dizájnerõrület miatt lett látványos

– mondta a régen terepen dolgozó Szemelyácz János. Viszont az egyértelmû újdonság a pécsi civilként dolgozó addiktológus szerint, hogy a dizájneresekbõl „mentális retardáltak” lesznek. Elmesélte, hogy ugyanazokkal az uzsorásokkal, stricikkel, bûnözõkkel találkozott korábban is a szegregátumokban, amikor még szipusokkal kellett foglalkozniuk, mint most, csak akkoriban még legalább látszott valami halvány kiút, a dizájner viszont reménytelen állapotba taszítja a fogyasztót és a közösségeket is.

„Átrohan rajtunk ez az egész, és itt marad egy csomó borzalmas állapotú fiatal” – mondta az orvos, aki nem igazán tudja, mihez lehetne kezdeni ezekkel a „vegetáló” emberekkel.

A Hõs utcában dolgozó Urbanovszky Zsuzsanna sem festett vidámabb képet: õ azt látja, hogy a kivezényelt rendõrök csak felesleges szélmalomharcot folytatnak, ami a közvélemény megnyugtatásán kívül másra nem jó, a probléma gyökeréhez hozzá sem ér a rendvédelmi intézkedés.

Amíg a szociális szektor ilyen szinten alul van finanszírozva, addig kutathatunk bármennyit, nem fogunk tudni elõre lépni

– fogalmazta meg éles kritikáját. Szerinte tudatosítani kell, hogy dizájnerproblémát kezelni kell, nem belügyi eszközökkel üldözni: amíg a jövedelmi szegénység és a lakhatási válság kezeletlen marad, addig minden más csak látszatintézkedés.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Fotó: Bielik István/24.hu

A karitatív szervezetek képviselõi is arról beszéltek, hogy a szociális problémákból következik a droghasználat, és ebbõl fakad a szegregátumokban gyakori családon belüli erõszak, bûnözés és a családok szétesése.

Amíg szegregátumon belül van a történet, addig nekünk nem jelent gondot, mondja a rendõrség. Amikor ezek az emberekben megjelennek a nagyvárosban, az lesz gond

– írta le a gettókban élõk magárahagyatottságát Rácsok Balázs, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatója. Megerõsítve, amit a cikk legelején írtam: amíg a többségi társadalom életét nem keseríti meg mások nyomora, addig a többség érzéketlen arra.

Németh Zsolt nyugalmazott rendõrtábornok szerint pedig nem is képes a rendõrség fellépni ilyen tömeges jelenséggel szemben: õk bûnügyeket akarnak felépíteni, akár több év megfigyeléssel, de közben zavartalanul terjed a drog. Másrészt a tábornok szerint a rendõrség „nem ismeri a valóságot”: büntetéssel akarják kiszolgálni a közvéleményt és a politikát, pedig szerinte ez energia és pénzpocsékolás, a hangsúlyt pedig a megelõzésre kellene helyezni.
Várunk a politikára

A záró blokkban a lehetséges megoldások kerültek terítékre. Vagyis kerültek volna, mert néhány bevallottan csak tûzoltásra alkalmas javaslat megfogalmazása után – amelyekre nincs állami forrás egyelõre – kitört sokakból az egész nap felgyülemlett feszültség.
Dizájnerdrogok a cigánytelepeken konferencia
Fotó: Bielik István/24.hu

Szóba került a szociális szféra végtelen alulfinanszírozottsága, a pályán maradók kiégése eszköztelenségük és sikertelenségük folyományaként, a segítõ szolgáltatások elérhetetlensége, kezdve a pszichológusoktól a családsegítõkön át a védõnõkig.

A kormány sokat tett azért, hogy ez a helyzet kialakult

– tette az asztalra az egész nap kerülgetett témát Szemelyácz János. Majd elkezdte sorolni: gyengült az addiktológiai ellátórendszer, háttérintézmények, pszichiátriai osztályok, civil szervezetek szûntek meg – mindez a kormánynak köszönhetõen.

Urbanovszky Zsuzsanna és Rácz József pedig amellett érvelt, hogy amíg a szegénység és a kirekesztettség ellen nem lép fel hatékonyan a politika, addig minden maradni fog úgy, ahogy most van. A probléma minden generációban újra és újra jelentkezik egyre súlyosabban, és nem nehéz belátni, hogy ennek az egész társadalom issza a levét.

Az emberek a szegregátumokban nem pilot projektekben pusztulnak el, hanem rendszerszerûen

– mondta ki a nap egyik legkeményebb mondatát Topolánszky Ákos lelkész.

Így hiába látszik apró elmozdulás a kormányzati szándékokban, hiába akar egyszerre segíteni egyház, civilek, szakértõk: ha nem történik hamarosan valami drasztikus változás, akkor a dizájnerdrogok darabjaira szedik Magyarország jelenét és jövõjét is.
Link

Hozzászólások

238 #1 bivaly
- 2019-03-11 07:33
Álszentkedünk, álszentkedünk, a büdös kurva jó anyátokat ? A politika régen megoldhatta volna, ha akarja ! Az oktatás ? Szerinted okos tojás ( mindegyik), holnaptól a görény Nina Ricci-t fog fingani, ha "okosan és szépen" elbeszélgetsz vele ?
521 #2 Istoczy
- 2019-03-11 07:34
Megoldódni látszik a cigánykérdés???
75 #3 talpi
- 2019-03-11 08:58
Nem nagyon szoktam káromkodni, most mégis kibuggyan belõlem az ízes magyar szó.
Miért nem basszátok szájba a jó qrva anyátokat!? Egy kibaszott gyermek mesét nem lehet megnézní úgy, hogy ne böfögne bele ez a nyomorult lelkû felcsuti ramszesz, valamely megbízottja, hogy" önnek is joga van tudni..."
Nem erre kíváncsi a gyermekem, te féreg, de a többi sem arra, hogy, iskolák környékén, villany oszlopokon, ugyan ezt a siralmas ömlengésedet olvassa.
Sokkal szebb lenne, ha titeket lengedeztetne ott a kellemes tavaszi szél.
75 #4 talpi
- 2019-03-11 09:05
Nyomjátok csak magatokba a dizajnereket, az csak titeket károsít és nem kötelezõ.
Amit viszont K-ormány szinten nyomnak, az egész, még megmaradt, "normális" részt is károsítja.
Ti, akik ezt a faszságot toljátok a nap 23.5 órájában, mi a faszt szívtok, hogy ennyire hülyék vagytok tõle???
154 #5 kakas
- 2019-03-11 09:09
75 #6 talpi
- 2019-03-11 09:57
Törpe Duce!
Ez ugye a "védõ beszéded volt"? Mert sajnos, nagyon "vád beszédre sikeredett" :) Sebaj, majd megmutatjuk, amikor, szembesítünk a HAZA árulással!
1323 #7 Laplage2
- 2019-03-11 10:21
Remélem hamarosan s_ratata
75 #8 talpi
- 2019-03-11 10:48
Laplage2
- 2019. március 11. 11:21:27
Ha rajtam múlik, biztos :)
1323 #9 Laplage2
- 2019-03-11 10:51
Bízz magadban és a teremtõben :)
80 #10 monguzking
- 2019-03-11 11:02
Sajnos ez problema nekunk is...tspasztalat hogy nem a kisebbseg magyar huzza fel magasabb szintre ciganyt hanem a tobbsegi cigany zulleszti ke magyart ottani regioban....penz volt de amig ciganyokat is tolvajok vezetik addig nem lesz valtozas pontosabban nem lesz valtozas mert mar nincs ido..pusztulni fog minden
75 #11 talpi
- 2019-03-11 11:12
Laplage2
- 2019. március 11. 11:51:27
Tudod, az ember a kerékpározást sem felejti el. Aki a poklokat megjárta, kívánja a "kénes szagot" :)
75 #12 talpi
- 2019-03-11 11:14
Több ott a barát, mint a menyországban :)
1323 #13 Laplage2
- 2019-03-11 11:29
Talpi, nem mindenkinek való az a világ.. De egyet értek
5 #14 kincses
- 2019-03-11 11:43
Nagyon megható ez a konferencia leírás, de tényleg. Miközben Magyarország tonnaszám égeti a pénzt, hogy felzárkóztassa a cigányokat, a cigányok meg azért sem. No, akkor, ha új megoldás kell, akkor tessék visszaadni a felelõsséget nekik. Nemesítsenek magukból népet, nemzetet. Saját vérükön és verítékükön, ahogy más is szokta. Unalmas már, hogy mindenkinek tennie kellene valamit, csak éppen azoknak nem, akik benne vannak nyakig. Õk az áldozatok. Na persze. Ilyen alapon egész Európa dizájnerdrogos lehetne, mert mindenki áldozata valaminek vagy valakinek valahol. A saját országot pedig ügyesen felejtsék el Magyarország területén, vagy próbálkozzanak üres területen. Lehet nekik is a fajtájuk között, ahol elfogadott a nomád életstílus, honfoglalni. De ezt az élõsködõ életformát, akár cigány, akár más, fel kell számolni. Arra való a karhatalom. Hozzon törvényt, hirdesse ki és tartassa be. Aki dolgozik és tanul, emberré és társdalommá válik, marad, aki nem, elmehet vagy rezervátumba megy. Miért a normális többségnek kell állandóan azon gondolkozni, hogy mi lesz velük, ha õket a saját hülyeségén kívül semmi nem érdekli, és ezt megengedheti magának. Ne engedhesse és kész. Mit kell ezt agyonkomplikálni. Kína a ló másik oldalán van, de mi még erre az oldalára sem kapaszkodtunk fel. Zéró társadalmi fegyelem van lassan...
8 #15 miskolcilaci
- 2019-03-11 11:45
Nádudvari csínytevés: alázták, verték iskolatársukat a "lányok", halott édesanyját is gyalázták Megaláztak és megvertek egy fiatal lányt Nádudvaron. A támadók szintén lányok, az áldozat iskolatársai. Videóra vették az egészet. Ököllel ütik, rugdossák áldozatukat, aki sírva könyörög, hogy hagyják abba. A megvert diák kórházba került.
Eredeti videofelvétel cenzúra nélkül!!!
Nádudvari epizód-1
https://www.youtu...qdYMlcroBo
Mentsétek el, amíg nem törlik!

Nádudvri epizód-2

https://www.youtu...3f7tK5ooMk
809 #16 megmondhatom-e
- 2019-03-11 11:45
-S.O.S. !

Az amerikai katonák (a zsidók zsoldosai) , akik nekünk "segíteni" jöttek - bármiben - megint elkezdték lõni - repülõkrõl is - a Bakonyt !

Ugye ez nagy segítség nekünk !!!?

Már csak erre a segítségre vártunk !

Az volt eddig az összes bajunk , hogy nyugodtan sétálhattunk a Bakonyban , közben nem lõttek agyon minket a zsidók !

Na ennek most vége!

Szeretlek Amerika ! Szeretlek gyilkos zsidó !
75 #17 talpi
- 2019-03-11 11:56
#13 Laplage2
- 2019. március 11. 12:29:36
Pedig az a való Világ, s amint alább olvasni, egyre közeleg.
63 #18 GP
- 2019-03-11 12:07
#15 miskolcilaci

Szépen lassan teljesen a fel fognak minket zabálni amíg a sok kretén politikusat játszadozik.

Ami meg a Nádudvari esetet érinti na szerintem a verõ és a vert fél is az úgynevezett "fehér" cigányok táborát erõsíti ahogy elnéztem, de valakiknek megint jól jön a kis hiszti.
8 #19 miskolcilaci
- 2019-03-11 12:18
GP! Helyesen látod! Gyúrnak a nemzeti összeborulásra. Nincsenek véletlenek.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.19 másodperc
3,450,387 egyedi látogató