Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Átvehetik a nők a világuralmat

KultúraSzőke kék szemű a sláger mindkét nemből a nemtelenek közül. Sikeres kihívója lehetne-e az egyértelműen alfa hímként viselkedő Donald Trump amerikai elnöknek a 2020-as elnökválasztáson egy olyan páros, amelyben az elnökjelölt nő lenne, ráadásul nőt választana alelnökjelöltjének is?


Képzeljük el egy pillanatra, hogy az amerikai demokraták nem egy hetvenes évei közepén járó személyt választanak meg jövőre (a szintén 70 fölötti) Donald Trump elnök kihívójának! Sokan lehetetlennek tarthatják ezt, hiszen a demokrata elnökjelölt-aspiránsok listáját a 76 éves Joe Biden korábbi alelnök vezeti, akit a 77 éves Bernie Sanders szenátor követ. Ugyanakkor veszítenek előnyükből két nővel, Elizabeth Warren (képünkön) és Kamala Harris szenátorokkal szemben - kezdi gondolatkísérletét Edward Luce, a Financial Times Egyesült Államokkal foglalkozó vezető publicistája.
Egyre ravaszabbul védekezik Trump

A hölgyek lendülete gyorsulhat a jövő év elején induló előválasztásokon. Hillary Clinton, a demokraták 2016-os elnökjelöltje elpuskázta az esélyét, ám ennek egyszeri okai lehettek. Ezért semmi akadálya annak, hogy két nő legyen a demokrata elnök-alelnökjelölt 2020-ban, és ami az FT publicistája szerint fontosabb: kívánatos lenne ez a felállás. És nem egyszerűen azért, hogy az USA történetében először nő ülhessen be az elnöki székbe.

Nem úttörők

Szemben Clintonnal, aki úttörő volt abban, hogy nőként indult az elnöki posztért, és az ország első nő elnökjelöltje lett, Warrennek és Harrisnak nincs oka arra, hogy újrajátssza ezt a szerepet. Programjuk önmagában indokolhatja jelöltségüket. Warren át akarja szabni az amerikai kapitalizmust, hogy az jobban szolgálja a középosztálybelieket, Harris az akarja, hogy az USA polgáraival szemben korrektebb társadalommá váljon.

Mindketten erős egyéniségek, akik képesek felkelteni a választóközönség érdeklődését - mint ahogy képesek arra is, hogy sok támogatói pénzt szerezzenek kampányukhoz. Mindketten megkötötték a kezüket azzal, hogy megesküdtek: átszabják a magánegészségügyi rendszert. Különbség köztük, hogy Warren zsebre teszi bármelyik gazdasági szakértőt, míg Harris eddig nem mutatott hozzáértést a gazdasági ügyekhez.

A lényeg: nemüknek semmi köze a képességeikhez. Közvetve ezt bizonyítja, hogy a további négy nő demokrata elnökjelölt-aspiráns nem azért szerepel halványan a közvélemény-kutatásokon (egyiküket sem mérik egy százalék felett), mert nő, hanem mert gyenge a politikai vonzereje.

Kész-e rá Amerika?

A nagy kérdés az: kész lenne-e az USA elfogadni egy nő-nő párost? Ez részben attól függ, kikről van szó. Az FT cikkírója szerint Ivanka Trump, az elnök lánya, aki mintha illene a papája dinasztikus ambícióiba, esélytelen lenne. Nikki Haley, Trump korábbi ENSZ-nagykövete viszont sikerrel járhatna. (Egy publicista a CNN-en megjelent cikkében azt írta, ha az elnök 2020-ban lecserélné alelnökét, Mike Pence-t Haleyre, simán nyerne.)

A közvélemény-kutatások szerint Warren és Harris éppen akkora különbséggel verhetné meg Trumpot 2020 novemberében, mint Biden. Kettejüket együtt az elnökkel és Pence-szel szemben nem mérik, de az FT cikkírója szerint az utóbbi prűdsége miatt nehéz helyzetbe kerülne az alelnökjelöltek vitáján. Egyszer kijelentette, hogy az egyetlen nő, akivel képes kettesben ebédelni, a felesége.

Kérdés, hogy egy nő, lehet akár olyan kemény, mint Margaret Thatcher, a britek vaslady miniszterelnöke, betöltheti-e elnökként a hadsereg főparancsnoki posztját. Ez nagy kihívás. Ha egy nő kemény, akkor általában nyomulósnak látják, ha udvarias, akkor gyengének. A nőknek úgy kell erőt mutatniuk, hogy ne idegenítsék el maguktól az ingadozó szavazókat, amikor azok férfi versenytársaikhoz hasonlítják őket.

Az esély

Sajátos módon ez az a terület, amelyen a nőknek jó esélyük van Trumppal szemben. Az elnök nagyon rosszul szerepel azokon a listákon, amelyeken a szerethetőség alapján állítják sorba a politikusokat. Trump lenézi a nőket, amit nő kihívói ellene fordíthatnak. Sokan gondolják azt, hogy Clinton azért vesztett 2016-ban mert nő, pedig inkább azzal árthatott a legtöbbet magának, hogy úgy viselkedett, mint aki azt gondolja: most eljött az ő ideje.

A 2008-ban hatalomra került Barack Obana etnikai háttere, intellektuális stílusa tükre volt elődje, George W. Bush vallásosságának és rossz beszédkészségének. Igaz 2000-ben ugyanezzel a habitussal ő állított tükröt elődje, a finoman szólva szoknyabolondnak bizonyult Bill Clintonnal szemben.

Ellentétek

Trump látványos felkészületlensége olyan kihívóiért kiállt, aki el tudja helyezni Afrikát a térképen. Hazudozását (hivatalba lépése óta 11 ezernél tartanak a számlálók) őszinteséggel, üzleti érdekei és politikai befolyása esetleges összefonódását átlátható anyagi háttérrel lehet ellenpontozni. És ott van gigantikus egója: annyit szerepel a médiában, mintha negyedik elnöki ciklusát taposná - biztosan hiányolnak már a választók egy kis szerénységet.

Az FT publicistája szerint ezeket az erényeket hozhatná a női kihívó páros, amennyiben a szavazók megelégelték volna a történelem leghivalkodóbb alfa hímjét a Fehér Házban. Meg aztán, ha mégis erre vágynának gyorsan találhatnak olyan férfi elnököt, aki nem riad vissza attól, hogy csodálja önmagát.
Link

Hozzászólások

1513 #1 Irrefutable
- 2019-07-28 19:52
Erről a régi vicc jut eszembe...
Ha nők vezetnék az országokat, nem lennének háborúk, csak egy rakás sértődött ország, amik nem állának szóba egymással.s_vigyori
139 #2 jozsef toth
- 2019-07-28 19:57
A politikaba ,hogy mikor es ki a vezeto azt SZERINTEM mar a szavazas elott eldontik!
Sott akar a szivarvany zaszlojaval a kezebe meg BUZARANTO es LESZBISZI is lehet az USA elnoke!
Bohocnak mindenki jo ,mert ugyis a hattulrol sugnak!
Olyan meg nem volt ,hogy a birka valassza a pasztort!
139 #3 jozsef toth
- 2019-07-28 20:01
1513 #1 Irrefutable s_grat
De voltak mar kiraj-nok! Es ott is a tanacsadok sugtak hattulrol!s_franc
267 #4 Perle
- 2019-07-28 20:29
Európában már vannak erre utaló jelek. Ott van a horvát és a szlovák elnökasszony, valamint az Eu élén Ursula.
A horvát elnökasszony alá tartozik a hadsereg is. Nincs is létszám hiány a katonák között, főként, akkor ha valamilyen tengeri nyári hadgyakorlat van, ami esetleg bikiniben vezényelne le. :D
https://www.leten...niben.html
Mellbedobással venné át az uralmat a többo női vezelőtől.
Aztán szőke még Iványka is, de még földrajzból korrepetálnia kellene mielőtt ellátogatna United Kingstonba Boriszhoz.
Az orosz elnök helyáre is akadna egy szőke, aki még ráadásul bátor és ügyeszes is.
139 #5 jozsef toth
- 2019-07-28 20:57
Perles_grat
Bisztos nem veletlen mondjak ,hogy a latszat fel siker!
A disszazadba bisztis mindenki vigyazba ALL !;)
de még földrajzból korrepetálnia kellene mielőtt ellátogatna United Kingstonba
Nincs ra szuksege mert azert van a kapitany!
Es ha jo szelek fujnak ,es az arboc eros meg celba is erhetnek.s_love
1513 #6 Irrefutable
- 2019-07-28 21:03
Jóska...a fene tudja VII. Henrik kedves édesanyjáról, aki a szürke eminenciást játszotta ezt nem lehet elmondani. Ott nő súgott férfinak...és ez sok esetben igaz, hogy a nők kaffogják fel a férfiakat. I. Erzsébet, meg lenyakaztatta az élete szerelmét, mert elárulta( most az irigység beszél belőlem)
Mindenesetre a férfiak sokkal több mindent lepergetnek, meg könnyebben kezelnek, mint a nők.És amennyi faces ,intrika, árulás volt, van és lesz politikai vonalon...nem feltétlen női léleknek való.
Hacsak....át nem alakul az egész rendszer. A politika meg amúgy is olyan, hogy akit ma pajzsra emelnek, azt holnap kútba dobnak.
Ahogy sokak Kádár papája is megaszonta, kérem szépen olyan rendszert nem lehet csinálni, ami mindenkinek jó.
Sokan belekötnek a női hadügyminiszterekbe, mentek a mémek az orosz vezetéssel ellenpéldàlózva. Talán mégis óvatosabban döntenek, mint a férfiak. Mert jobban átérzik, hogy a háborúba tarzozkódó ember is valakinek fia-lànya, unkokája, házastársa.
Meg azért vót nékünk Zrínyi Ilonánk is, aki a gyerekeivel sétált ostrom alatt a várfalon. Ma a nép agyonkövezné kiskorú veszélyeztetéséért.
Aztán ki tudja mi lesz ebből a világból...lehet amazonokat a csatába, fétfiakat a konyhába...igaz ezt már nem szívesen élném meg.
3 #7 Enid
- 2019-07-28 21:14
Emlékeztetnék rá, hogy: ha a "nő" fejébe veszi ( vagy teszik ), hogy "jobb" kell legyen a férfinél, sok esetben úgy sül el, hogy keményebb/kegyetlenebb viselkedési formát ölt és nemegyszer logikátlanul hasonló döntéseket hoz.
Persze valakinek esetleg pont ez a cél.

Most nagyon divatja van a "nő"-nek a politikában és egyéb stratégiai helyen, ahol a férfiak is gyakorta mindössze bábok.
Jó ideje hangoztatják, hogy a nőknek teret kell engedni a politikában, az egyházi életben stb., most ezt valósítják meg, tehát semmi spontaneitás nincs a dologban.

Ettől függetlenül voltak, vannak és lesznek az Emberek között nagy női személyiségek, akiket nem rakosgathatnak ide-oda, akik nem egy férfi mögül irányítanak, s talán nem is irányítanak.
Vannak. Teszik a dolgukat.

A cím vitatható része nem a " nők", hanem az "átvehetik" és a "világuralmat". Ez remekül tükrözi a politikai résztvevők tudati szintjét. A bányászbéka segge alatt vannak.
Ránk nézve szintén elgondolkodtató, hogy ezekre ruházzuk át döntéseink nagy részét, holott számtalan értékes ember él a Földön, akitől tanulni lehet.
139 #8 jozsef toth
- 2019-07-28 22:52
Trump Egyszer kijelentette, hogy az egyetlen nő, akivel képes kettesben ebédelni, a felesége.
Es ez igy van rendjen!
Nagyon sajnalom,hogy elete soran csak olyan nok vettek korul akikrol ez a tapasztalata.
Azt viszont becsulendo ,hogy nem akar a felesegen kivul KETTESBE ebedelni senki massal.
Miert akar valaki nos emberrel kettesbe ebedelni es esetleg MEG vacsorazni ???:|
139 #9 jozsef toth
- 2019-07-28 22:56
Mindig a meg valasztott ELNOKOT utolag szeretik lejaratni azok akik veszitettek!
Regi es ocska truk!
139 #10 jozsef toth
- 2019-07-29 00:00
1513 #6 Irrefutable !
Egy bisztos ,hogy a nok sok dolgot tudnak SUGI a ferfiak fulebe.;)
1513 #11 Irrefutable
- 2019-07-29 00:42
Ok. Akkor beszéljünk arról, hogy csupán jó vezető van e nemi megkülönböztetés nélkül, avagy vannak olyan esetleges nemekre vonatkozó specialitások, ami kiemelheti az adott nemet a megfelelő vezetésre. Én úgy gondolom, hogy ez a női " kiemelés" pusztán újabb megosztásra alkalmas. Vagy ért és alkalmas valaki valamire, mind szakmailag, mind morálisan vagy nem. Ez nem feminizmus...inkább az emberi karakterekre épít.
Viszont az napnál világosabb, hogy ha valaki nekifutásból akar valami hatalmat, címet az Pont a Nem megfelelő ember.
Ha ezt még megspékeljük egy magukat sejtelmesnek és hozzá szervülten kapcsolódó lenéző, lekezelő viselkedéssel kommunikációval...az mondhat vagy tehet bármit utána. Számomra és remélhetőleg sokak számára biztos nem lesz követendő vagy tiszteletet kivívó példakép, akire azt mondom vezető vagy érdemes figyelni a szavára.
Mint a mostaniaknál...trikolór pántlikával puffogtatott szterotíp sejtelmes közhelyek. Majd ekkor, majd akkor, majd kitartas, még nem jött el az idő elvtársak, kartársak és mindenesek.
Viszont...az egy dolog hogy az öregebb generáció hogyan képzeli az életét, neki mi a megfelelő, vagy mit tart értéknek. És azt, mintegy rátukmálva saját értékrendszerét mossa bele a fiatalabbakba, hogy csak ez és így a helyes. Közben a világ változik, az emberi igények változnak...és a fiatalokat ki kérdezi meg, ti.miylen világba szeretnétek élni?
Egyből egy újabb szterotípía...minden fiatal kocka ,meg hi tech majom, mit tudják ők!
Pedig igenis vannak okos értelmes fiatalok. Akiknek tökéletesen megvan az elképzelésük a világról. Mellette van egy természtes és aki hagyja mesterséges szelekció..
1313 #12 zoli
- 2019-07-29 05:42
A férfi a fej,a nő a nyak!
Mindég így volt,így is marad.
Máig a primitívnek mondott társadalmak ezt a formát őrzik,de a nem primitívnek mondottak is. Végig a történelem során,a nú mint a teremtés,vagy ha úgy tetszik az élet záloga volt van lesz.Nála összpontosul az élet misztériuma,ami kezdet és vég,születés,és halál. Ez a természetes rend,ha tetszik ha nem.Az egy másik kérdés,hogy a múlt században,a különféle mozgalmak miként billentették ki a természet rendjéből őket,emancipáció,egyenjogúság,nőnap,mindenki tudja honnan,és kik indították ezeket.Ma egy modern nő,teljesen fel van háborodva azon,hogy az ő elsődleges feladata az élet adás,és az élettel kapcsolatos döntések sorozata. Nem kell világuralmat átvenniük,egyszerűen ideje lenne megtalálni magukat,és újra átvenni a szerepüket,a természet rendjében,ÖSSZHANGBAN A FÉRFIVEL! Nincs olyan,hogy alsórendű,felsőrendű! Erről azok tudnak hitelesen mesélni,akik minimum 25 éve házasok!
3 #13 Enid
- 2019-07-29 06:21
Valószínűleg én nem fejezem ki magam megfelelően. Nekifutok mégegyszer.
Valójában nem ott van a "baj", hogy nő vagy férfi, hanem ott, hogy vezető akar lenni valaki.
Azt egy Egészséges közösségben a többiek választják, emelik ki maguk közül. Egyrêszt mint képviselő, másrészt, mint tanító, harmadtészt, mint példakép...
A közösség tagjai, akik úgyszintén foglalkoznak az adott témával különböző szinten (nem szavazó birkák!), úgy "érzik", hogy XY megfelel a vezetői posztra.
Erre felkérik! Mert mindenki tisztában van vele, hogy A poszt felelősséggel jár. Nem magas fizetéssel, hanem tisztelettel " honorálja" meg a csoport, ha az illető ezt elfogadja.
Lehet, szükségtelen, hogy ez kifejezetten tisztségben nyilvánuljon meg, de egy tudatos (elnézést, hogy ismétlem ezt a szót) társadalom akkor is érzi, tiszteletben tartja és bizony konzultál az úgynevezett bölcs Embereivel. Legyen az Nő, vagy Férfi.
Az ilyen Emberek nem papírt szereztek valamiről, hanem évek alatt megSZERezték, BÍRtokolták azt a tudást, ami Mesterré avatta őket. Nem a nép avatta (!), Az legfeljebb (és ez is egy szint és nem is akármilyen!) észrevette, hogy EZ az Ember alkalmas a Tudás átadására. Mert van neki, tehát van mit osztani. Nem észt oszt, hanem tudást (!), ez minőségileg más, nem arról van szó, hogy bemegy és "leadja az órát" a hallgatóknak. A Mester Tudást ad át! Akkor is, úgy is amikor és ahogyan csöndben van. Csakhogy érzékeltessem a metakomunikáció értékét.
Ilyen formán változtat a világon A Mester/Master (más tér) teret másít, vagyis ebben a virtuális valóságban elérheti azt, hogy változás következzen be.

Ennél nem szabad alább adni és egy közösségnek is fel kell ahhoz nő-ni (tehát a női princípiumra, a Lélekre tudni hagyatkozni) egyénenként, hogy a saját belső sugallatára tisztán tudjon dönteni. Ne tudják megvezetni kívülről! Ehhez a közösség minden tagjának önerőből, saját igénye kell legyen a saját ismereteinek, Tudásának, Tapasztalatainak bővítésére és ezáltal a Köz ügyeinek intézése felé is. Az intézés sem azt jelenti, hogy mindenki főnök, hanem azt, hogy többé-kevésbé képességeihez mérten részt vállal a közösség létének fenntartásában.
139 #14 jozsef toth
- 2019-07-29 06:23
zoli s_grat !
Akinek ez igy nem ertheto,nem jo neki az legyen az o baja!
1313 #15 zoli
- 2019-07-29 06:52
Kedves Enid!
Értsük mink,de szerintem túlbonyolítottad.
Ezerszer megegyeztünk abban,hogy vezetőt,vezért kiválasztják.A férfi egy kicsit alkalmasabb erre a posztra,( de rengeteg ellenpélda is van,biztosan nem véletlenül) mert ha leölődik nincs gáz,ugyanis a gyereket a nő szüli! A férfi cipel,hoz,telepít,követ vág,zsákol,erős,de a nő nem gyenge!Rengeteg olyan dolog van,amit a nő jobban csinál,erősebb a férfinél! De a nő teremtsen végre életet,a helyén,ott ahol a természet kijelölte a helyet! Ez nem ffi sovinizmus,ez a természet rendje!
2 #16 gerry
- 2019-07-29 09:58
zoli - ugyanarról beszéltek - szerintem Enid ís így látja a dolgokat és nem "nõpárti" - de gondolom ki fogja választani a neki megfelelõ nézõpontot: a "tilt, tür, támogat"-ból.

Egy tanulmány szerint (már régen olvastam), a férfi - nõi autóvezetõk közül a nõi figyelmesebb, szabálytartóbb mint egy férfi, de vészhelyzetben a férfiak gyorsabban és eredményesebben döntenek mint az azonos kalliberü nõi vezetõk.

A férfiak nem tudnak szülni - ezt a nõk tényleg sokkal "jobban csinálják" ;)

- Egy nõ elsõdlegesen azt a férfipartnert választja ki amelyik mellett biztonságosnak érzi a helyzetét. Másodlagos kiválasztás a párkapcsolatuban az esztétikus partner "ez illik hozzám".
- Férfiaknál a sorrend fordított: Elsõ helyen áll az idealizált nõi partner - többnyire vizuális megközelítéssel, második helyen a saját önbecsülésük kontrollja: "megérdemlem én ezt a nõt"

(Akinek nem inge, az ne vegye magára! ... bár úgy gondolom jóval több ingben járkálót kellene látnunk mint azt a néhány csellengõt.) Gondolkodjatok el rajta!
267 #17 Perle
- 2019-07-29 12:14
" szoknyabolondnak bizonyult Bill Clintonnal"

Állítólag a mindíg nadrágot viselő neje is szoknyabolondnak bizonyult. Bizony Isten.:D
https://i.chzbgr....h649D9F67/

Klintonné és leaánya olyen filmek gyártását támogatják, amelyek nőkról szólnak. Ezzel talán elősegítik a nők uralomra jutását .
https://womenandh...out-women/
1648 #18 Avian
- 2019-07-29 16:02
Ne felejtsük el még nyugati nem kell gyerek társadalmakban is a nö az élet potenciális hordozója...(ha legalábbis nemileg)
És a nö félti teremtését..a sajátját és a többiekét is mert az élet ettöl függ.
Én pl nem akarom a katonaságot - nem akarom hogy valami hülye politikai eggyetnemértés folytán a gyerekem unokám dédunokám haljon meg aztán a veszekedök megeggyeznek mint mindig...ás a veszteség csakis a kisemberé!

Nem hazavédelem az amikor a felsö vezetés marakodása inditja el a háborut vagy ahogy már napoleonitól kezdve az 1-2 vh-n át valaki direktmarkentingje és anyagi szaporodása érdekében! Dögöljön meg az ö retyerutyája ne az enyém! - ha kekeckedni akar.
139 #19 jozsef toth
- 2019-07-30 23:15
1648 #18 Avian !
En mas szavakkal ,de pont ezt irtam!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 1.68 másodperc
3,951,665 egyedi látogató