Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lagarde: veszélyben van a globális gazdaság

KülföldKi gondolta vona, hisz van sör és a szaúdiak összes finomítója se robbant még fel...cserébe dec. 31-től új világ lesz, vagy nem, ha az Északi Áramlat 2 megnyitja a kakajót... Az Európai Központi Bank (EKB) soron következő elnöke szerint a globális gazdaság “törékeny” és “veszélyben van”.

Christine Lagarde az AFP francia hírügynökségének adott nyilatkozatot, amely szerint az euróövezet központi bankjának leendő irányítója azt mondta: mivel a globális gazdaság növekedése túlságosan nagy mértékben függ a világ jegybankjainak lépéseitől, ezért döntéseiknek kiszámíthatónak kell lenniük.

A globális gazdaságra nézve kockázatokat jelentő tényezőkkel kapcsolatban – mint például a Brexit és az amerikai-kínai kereskedelmi viszály – Lagarde azt mondta, hogy “ezeket ember hozta létre és megjavítani is ember tudja”.

Az EKB leendő elnöke egyben felszólította a világ kormányait arra, hogy vállaljanak nagyobb szerepet a gazdasági gondok kezelésében ahelyett, hogy a megoldást a jegybankoktól várják el. Lagarde szerint “nem vezet semmi jóhoz”, a politikusok beavatkozása a jegybankok működésébe. Rámutatott arra, hogy “a jegybankoknak azzal kell foglalkozniuk, ami a feladatuk, tényekre és adatokra kell támaszkodniuk, hogy kiszámíthatóak legyenek, a stabilitásra kell koncentrálniuk”.

Brüsszel, 2019. szeptember 4.
Christine Lagarde, az Európai Központi Bank kijelölt elnöke az Európai Parlament gazdasági és monetáris politikai bizottsága előtti meghallgatásán Brüsszelben 2019. szeptember 4-én.
MTI/EPA/Olivier Hoslet

Christine Lagarde kinevezését az Európai Központi Bank (EKB) élére kedden szavazta meg az Európai Parlament (EP). A voksolás inkább formalitásnak számít, az ügyben csupán konzultációs jogkörrel bíró képviselőtestület ugyanis nem blokkolhatta volna a kinevezést, amelyről a tagországok állam-, illetve kormányfőinek októberi csúcstalálkozóján lesz majd hivatalos döntés.

A jogász végzettségű volt francia pénzügyminiszter az utóbbi nyolc évben a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatói tisztségét töltötte be.

Mario Draghi jelenlegi EKB-elnök megbízatása október 31-én jár le. Megválasztása esetén Christine Lagarde lesz a frankfurti székhelyű intézmény első női elnöke.

Link

Hozzászólások

2 #20 gerry
- 2019-09-21 20:50
Karpatkanyar - Az idõnek nincs iránya hanem az az állandó. Az összes többi fizikai változás az idõ-nullpontból viszonyítható. Erre viszont nem vagyunk képesek mert számunkra nem létezik az idõ változás mivel állandóan jelenidõnkben vagyunk se elõre se hátra nem tudunk elmozdulni. mérni se tudjuk (talán emlékszel még a pontnak nincs kiterjedése se egysége) és ez okból megmagyarázni se vagyunk képesek a világmindenséget.

Nekem se Einstein, se Hawkins elmélete nem mond semmit. Mindkettõ csupán hipotézis és nem bizonyítható, a részbizonyítékok csak részleges magyarázatokhoz csatolhatók. Ugyanez vonatkozik a Hit-re is: A dogma nem alapoz meg semmit, csak a kezdõ kérdéseket semlegesíti.

A többi csak Hit és az emberi fantázia terméke.

...................................................................................
De pont ezért szeretem a Fantasztikus irodalmat.. ;)
Abba nem lehet belekötni. Az a szintiszta valóság!
3 #21 Enid
- 2019-09-22 01:07
Karpatkanyar! Itt úgy mondják, hogy Szent Ágostonnal függ össze. Színrelépése előtt az emberek úgy hitték, hogy az idő körkörös. Igen ám, de így az ember ciklikus bűnbeesének lehetősége állt fenn. Márpedig, ha az Isten megbocsájtotta bűneinket és felmentett az eredendő bűn elkövetése alól, akkor ott a bűnbeesés legkisebb lehetőségét is ki kellett iktatni.
Ágoston szerint tehát egy előre mutató idővonalra volt szükség, ami egyben az Isten létét hivatott biztosítani.

Lényegében nem is az idő halad, hanem a tárgyak mozognak. Mi ennek a mozgásnak a függvényében "mérjük" az időt.

A régen nem mérték az időt, hanem archetipikusan érezték azt. Ezt bizonyítják az "időtlen"/időtálló mítoszok is. A történelem folyamatokat vázol fel "előtte", "miközben", "utána"...
A mítosz viszont inkább egy fotogram, amelyben egyszerre jelenik meg a múlt, a jelen és jövő.
1368 #22 Karpatkanyar
- 2019-09-22 07:46
Kaptam 2 választ, ami ténylegesen a scifi birodalmába tartozik. Kenyerem a tudomány volt és marad. Ismerek olyan értelmes fickót, aki azt hírdeti, rózsakeresztes alapon, hogy a tudományt az iskolákban azért tanítják, hogy megtévesszenek bennünket.
A relativítás elméletet Einstein egy kutatócsoporttal bizonyította is mégpedig oly módon, hogy egy bizonyos csillagot a bolygók állása miatt nem lehetett volna látni, de mégis látszott, mert nagy tömegek eltérítik a fényt.
Hawkins nem tudom melyik elméletére gondoltál. Egyébként ez a kijelentés, hogy az idő iránya az univerzum tágulásával van összefüggésben tőle származik. Csak a kérdések származnak tőlem.
4 #23 Posta Imre
- 2019-09-22 08:22
Idő? Most néztem egy orosz tudományos összeállítást, amelyben azt igazolják, hogy "nincs idő".
245 #24 hamu
- 2019-09-22 09:35
Nincs hát! Én ezt időtlen idők óta tudom.
2 #25 gerry
- 2019-09-22 11:17
Hamu s_grat


Tejószagú...
1368 #22 Karpatkanyar
- 2019-09-22 08:46

Azt hiszem néhány éve még nem voltál itt, de Imre esetleg igazolhatja, hogy hányszor kaptam pofonokat amikor (a pofonosztók értelmezése szerint én) egy ronda materialista voltam. :)
Ideje, hogy átvedd tölem a stafirungbotot. Ja, nem stafétabotot. Bár manapság már nincsenek olyan vehemens támadók mint egykor... szinte sajnálom. Csicseri lenne jó neked vagy Turul40 & Székely Sándor én meg elmennék nyaralni a ..... szigetekre, félmeztelen nôket nézni. Persze szigorúan tudományos alapon ugyanis pont ma reggel olvastam (egy magyar oldalon), hogy a tökéletes nõi mellek azok ahol a mellbimbók egymással 20°-os szöget zárnak be. Eddig csak szemmértékkel ellenõriztem, de ezentúl viszek magammal szögmérõt is. A tudomány az tudomány!
Ja igen, melyik kenyeret szereted, azt amelyiket nekem tanítottak persze még nem egyetemi szinten, csak "általánosban", hogy örökmozgó pedig nem létezik (nálam ez már akkor megdõlt a gyakorlatban amikor a lányom megszületett és megtanult járni - persze elöszõr még csak négykézlábon, de hamar túllépett ezen az átbukdácsoló szakaszán) és már pattanásos arcú kölyökként akkor se értettem "az anyag nem vész el csak átalakul" (egy lehetõséget tudtam csak elképzelni: esetleg ellopják), meg az anyag és az energia, szóval a fizika már akkor csodálatos volt a számomra... vagy az a tudomány a "kenyered" ami most van; Nullponti energia. - Ajjaj, bizonyítható. Veszélyben az örökmozgó nemlétezése... haldoklik és életre kel.
Mert nem mindegy melyik Tudomány marad benned miközben folyamatosan változik de közben jónéhányszor, de hányszor - mellékvágányra futott. Esetleg - ha van idõd - találkozhatunk, hogy megméregessem a fejméretedet, fejformádat, - melyik árja vonalhoz tartozol... hidd el ez egy kva-pontos és hiteles tudányos felfedezés volt amit anno tudományosan bizonyítottnak tekintettek. Talán még ma is egyesek (én azért megmértem a fejemet, nem Kazar formájú ;):
Azt írtad - 2 választ kaptál ami a sci-fi birodalmába tartozik. Hány éves is vagy? Ha "sok" akkor elnézõbb leszek, mert idõs korban az emberek egy része elveszíti a szellemi rugalmasságát. Nálam ez még nem jött el - mert ahogy Enid is megemlítette még csak 22 múltam így jogos a két pont. (Enid, köszi szépen a hitelesítést, hallom már neked is elküldték az ID kártyádat!)

Apropo, Einstein és kutatócsoportjának a bizonyítéka:
Kitalálták, hogy ezzel bizonyítható - és tényleg! Bebizonyították. Nesze, itt a Nobelcsont. Az emberiség 99%-a egyáltalán nem értette, a maradék 1% azonnal ovációban tört ki ... és továbbadta a tudást . A 99% elhitte. A tudomány nagy lépése.
Én kis hülye - mint Sci-Fi kedvelõ teljesen elvoltam kámpicsorodva amikor el kellett (volna) hinnem, hogy fénynél nagyobb sebesség nem létezik mert nem létezhet. (E=mc^2)
Az anyátokat, azt! és a hipersebesség??? Zutty és átrepültek a hõsök az Alfa Centauri egyik naprendszere mellé, ahol pont olyan emberek éltek kint nálunk, itt a Földön.
Kárpátkanyar - képzeld el (ha tudod, mert ez nem egészen tudományos dolog) a gondolataim is azonnal "zutty" átrepültek arra a másik bolygóra, nem egészen 1 mp alatt. Kinek lenne ideje még "fénysebességgel" is évekig csak repülni a nagy semmiben? - és ha a hétvégén más programot tervezek?
Most jut eszembe... tudomány, Fizika, a hang terjedési sebessége... gondolom emlékszel arra, hogy oskolás korunkban egy nagyon érdekes bizonyítékkal magyarázták a hangsebességgel kapcsolatot dolgokat; Közeledik az autó, hallog a hangját: BZIIIIIII majd amikor elment az orrod elõtt akkor BZOOOOO ... mélyebb lesz a hallott hang. Na vajon miért van ez, gyerekek?
Hát azért lesz a kocsi hangja hirtelen mélyebb, amikor elhalad előttünk, mer' a hanghullám frekvenciája lecsökken. Ezt a hangnál - és bármely más hullámnál - is megfigyelhető jelenséget hívjuk Doppler-hatásnak. Az pedig nem más mint leírva: A mozgó hullámforrás (ez esetben az elhaladó autó hangja) előtt összesűrűsödnek, míg mögötte megritkulnak a hullámhegyek. ami képletként így néz ki: f'=fc/(c± ck) alakú, ahol a
-” jel a közeledő, a „+” jel a távolodó hullámforrás esetére vonatkozik. A képletben c a hullám, ck pedig a hullámkeltő sebességét jelöli. De vajon mi a sürüsödés vagy a ritkulás elõidézõje? Az a közeg ahol terjed a pontból b pontba. Ha emlékszik még valaki arra, hogy a "hang" (azaz hanghullám de a deffinició szerint bármely más hullámnak is) változó a terjedési sebessége ha fában vagy vasban, folyadékban vagy légüres térben halad (vagy gyorsan el is tünik), az tisztában lehet azzal is, hogy a mérés csak az esetben hiteles, ha minden szükséges adatunk exakt pontosággal mérhetõ, bizonyítható.
Nos akkor kedves tudományosan felkészült Kárpátkanyar - megmondanád nekem, hogy amikor Einstein bizonyíitotta a fényelhajlást és inkrementális sebességget helyettesítõ képlettel deffiniálva a fénysebességet mint felsõ határt (elérni ugyan nem tudnánk, de megközelíteni lehetséges lenne értsd; Hullám-részecske kettősség)... akkor ismerte a "tudomány" a mai a világürben (az egész világegyetemben) lévõ és annak egynegyedét, más vélemények szerint szinte teljesen kitöltõ u.n. relytélyes "sötét anyag"-ot? Amiröl ugyan semmit nem tudunk, nem is értünk de ott kell lennie. *** Nos ebben a fekete anyagban a fény terjedési sebességét, hogy lehet vagy kell értelmezni? A quantumrészecskék mit is csinálnak? - a fény hogy a francba kapcsolódik és mi az a foton amit Einstein 1905-ben "bevezetett a tudományos köztudatba, mert a fény hullámtermészete nem volt megmagyarázható? Nem baj a "proton" mint a fény sajátos tulajdonságokkal rendelkező energiakvantuma. Érted, értjük?

Na persze, a tudós azért van, hogy tudjon... esetleg azért létezik, hogy bizonyíthassa azt, hogy elhigyjék, hogy õ tud.
ha jól emlékszem akkor ezért kapott Nobeldíjat 1921-ben. Egy hipotézisért amit addig-addig finomított ameddig el nem fogadta a tudós-társadalom. A többiek "Prof. Futottak Még" égbe emelték, munkájuk, jó fizetésük valamint tiszteletreméltóságuk (nagyon jó, klasszikus példája ennek Jules Verne 80 nap alatt a föld körül c. - tudom, csak fantasztikus irodalom - regényében a Királyi Tudományos Akadémia tagjainak megjelenítése ) biztosítva volt. Na ez az örök élet titka. (Lásd még MTA)
Kárpátkanyar - most , hogy is állunk a tudománnyal mint a te kenyereddel? Ehetõ még vagy olyan az íze mint egy megbuggyan éleszõnel egy kis penésszel keveredve?
Döntsd el - persze te magad. én csak piszkállak ... ez egy rossz szokásom - na akkor szép vasárnap délutánt mindenkinek!

***

A NATIONAL GEOGRAPHIC-cikkének egy részlete:

A csillagászok szerint egyébként a látható anyag a Világegyetemnek csupán 4-5%-át alkotja, további 25% a sötét anyag, legnagyobb rész pedig a rendkívül titokzatos sötét energia, amely fura jelenség elméletileg a gravitáció közömbösítésével az egész univerzum tágulását okozza.

- gondolom Einstein köszöni, jól van. Hiába a tudomány kenyere nem semmi.
6 #26 anzsi a macska hala
- 2019-09-23 13:37
Gerry, annak a tudománynak ami számunkra publikus az a tragédiája, hogy csak anyagban tud gondolkodni. Az univerzumnak az anyag csak egy része, a szerkezete viszont transzcendens. Szóval ezért nem jön ki sosem a matek.
1648 #27 Avian
- 2019-09-24 17:03
Az IDÖ az aikor a gondolathullámom vagy szavam(hangom) eljut a másik emberhez...mert minden hullámokban közlekedik a fény és a gondolat is.
bármilyen rövid idö id idö.

Nekem.
1368 #28 Karpatkanyar
- 2019-09-24 19:24
PI,
irod, Idö nincs.
A mai fizika mär eljutott arra a pontra, amikor a megoldasokat elöször spekulativ modon kell kjeressek. Ha egy elegge logikus spekulaciot összehozott vmelyik elmeleti fezikus, akkor azt probalja matematikailag igazolni. Ha ez megy, akkor marad a meresekkel, kiserletekkel mäs uton, igazolni az immar matematikailag is alatamasztott elmeletet.

Olvastam arrol is, hogy az idöt csak mi, emberek, talaltuk magunknak, hogy tudjuk a mozgasok lefutasat merni.

Elm,eleti fizikusok megallapodtak abban, hogy 11 dimenzio van plusz az idö, vagyis ezzel 12 dimenzio lenne. Vmelyik scifi-ben olvastam ezeknek a dimenzioknak az osztalyozasat es azt, hogy melyikben mi törtenhet, es azt is kitünö logikaval levezette az illetö, hogy egy 1 dimenzios leny, mit lathat a 2 dimenziosbol, vagy a 3-bol, vagy a ....Es forditva. Innen jön az a magyarazat, hogy Krisztus dimenziot valtott es ezert mindenütt ott van, anelkül, hogy mi öt lathatnak.
Egyebkent a Schrödinger elhiresült gondolatkiserlete miszerint a macska a dobozban egyszerre 2 allapotban van: elöben es halottban. Csak azutan döl el a macska vegleges allapota, miutan kinyitottad a dobozt. Erre van egy kitünö film, amit ajanlok megnezesre: "A Hijacking", magyar szinkronnal is van es ez a neve azt hiszem magyarul is a filmenek, tudtommal. A macskat itt egy tarsasag helyettesiti, de azert van egy macska is. A 35. percnel lassitsatok le a filmet es mondatonkent halgassatok a szöveget, hogy pontosan megertsetek. A Schrödinger macskajanak egy uj magyarazatat halljatok.
6 #29 anzsi a macska hala
- 2019-09-24 19:55
Kárpát, az idő a dimenziók összessége, ami az anyag, a fény, és a lelkek létezésének a helye. Nem egy + valami.
A keresztény vallásban szent szellet, vagy a mindenen átfújó szél.
Létezhet-e mozgás idő nélkül?

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.79 másodperc
4,615,351 egyedi látogató