Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kína az Új Selyemúttal törne az élre

KülföldCsak, hogy lássátok, ezért nem lehet nagyobb háború, csak biztosítani kell az útvonal biztonságát, stabilitást...és nem mellesleg persze ez is a háború része. Ha Marco Poló ezt megérhette volna! De szok occo hamismárkás poló azért ma is megéri.
Kína harminc év alatt lett a világ egyik legfontosabb gazdasága.
Mára Kína a világ második legnagyobb gazdasága, hamarosan pedig az Egyesült Államokat is leelőzheti.
Peking új nemzetközi programot indított, amivel megerősítené nemzetközi szerepét és rengeteg pénzt is keresne.
Ehhez keresnek most európai és ázsiai szövetségeseket.

Az elmúlt bő három évtized reformfolyamatainak köszönhetően Kína egy mezőgazdaság-központú országból a világ egyik legfontosabb termelő erejévé nőtte ki magát. Az a gazdasági modell, amely a hazai beruházás és termelés ösztönzése mellett a fejlett piacokra történő export erősítését célozza meg, tette lehetővé, hogy Kína a világ második legnagyobb gazdaságává váljon az Egyesült Államok után.
Kattintson és jöjjön velünk Kínába!

Az elmúlt időszak romló gazdasági kilátásai ugyanakkor arra ösztönözhetik a kínai vezetést, hogy új lehetőségeket keressen a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, miközben megerősíti az ország szerepét a globális erőtérben. A 2013 őszén az „Út és övezet” program keretében meghirdetett Selyemút gazdasági övezet Délkelet- és Közép-Ázsia, Afrika valamint Európa több mint 60 országát köti össze; nagyjából 4,4 milliárd embert, a világ össznépességének 63 százalékát érinti. Az érintett országok összesített GDP-je meghaladja a 2 billió dollárt, amely a világ gazdaságának közel 30 százalékátát teszi ki.

Az Új Selyemúthoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására a kínai kormány 40 milliárd dollárt különített el a Selyemút alapban. Egyes elemzők szerint az Új Selyemút kezdeményezés lehet Kína „Marshall-terve”, amely elősegítheti a térség gazdasági integrációját és új üzleti lehetőségeket nyithat a kínai vállalatok számára. Ráadásul biztos alapokat teremt Kína globális ambíciói számára is, hiszen az Új Selyemút és annak intézményi háttere lehet hivatott felvenni a versenyt az Egyesült Államok regionális törekvéseit megtestesítő Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodással (TTIP). Az eddig megkezdett beruházások kapcsán jól látható, hogy Kína nem a partner országok jótékony segélyezésére készül, hanem piaci alapú, biztos megtérüléssel kecsegtető beruházások finanszírozását tervezi.

Ugyanakkor, ahogy a történelmi Selyemút sem csak termékek szállítását tette lehetővé közel 2000 éven keresztül, úgy az Új Selyemút sem csak a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fűzésében, hanem a kontinensek közötti kulturális és technológiai összeköttetés megerősítésében is kiemelt szerepet játszhat.

Kína a kezdetektől fogva világossá tette, hogy a stratégia sikeressége szempontjából kulcsszerepet játszanak a kelet-közép európai államok. Ezt támasztja alá az is, hogy nem sokkal azt követően, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Kazahsztánban (2013. szeptember) majd Indonéziában (2013. október) tartott beszédében meghirdette az „Út és övezet” stratégiát, Li Ko-csiang miniszterelnök Romániában már a folyosó európai vonatkozásairól beszélt (2013. november). Az Új Selyemút stratégia szempontjából a térség államait tömörítő „16+1” platform az elmúlt időszakban a kínai külpolitika egyik kiemelt együttműködési mechanizmusává vált.
Kínában sem nőnek mindenhol felhőkarcolók. Kattintson és ismerje meg az ország egy másik arcát is!

Annak érdekében, hogy a kínai export versenyképes maradhasson az európai piacokon a növekvő termelési költségek ellenére is, elsősorban a szállítási idő csökkentésére van szükség. A korábbi beruházásoknak köszönhetően a kínai termékeket már nem szükséges a nagy észak-európai városokig (Hamburg, Amszterdam, Rotterdam) elszállítani, hiszen a hajók a szuezi csatornán való átkelést követően egyenesen a részben kínai tulajdonban álló pireuszi kikötőbe érkezhetnek. Így a korábbi átlagosan 30 napos szállítási idő 20 napra csökkent Kína és Európa között. A balkánon keresztül futó vasúti fejlesztések következtében további megtakarítások érhetőek el a szállítási időben, amelyek végeredményben a kínai termékek versenyképességét erősítik.

Ráadásul az Új Selyemút mentén megvalósuló infrastrukturális fejlesztések, mint például a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) stratégiailag fontos végpontján kialakított gwadari kikötő és a hozzá kapcsolódó út és vasútépítések több olyan kihívásra is választ adhatnak, amelyekkel a kínai vállalatok az elmúlt időszakban szembesültek.

Az alacsony hozamkörnyezet olyan befektetések felé tereli a kínai vállalatokat, amelyek magasabb megtérüléssel kecsegtetnek. Egyes pénzügyi elemzők szerint az Új Selyemúthoz kapcsolódó beruházások megtérülési rátája akár a 10-15 százalékot is elérheti, szemben a jelenleg tapasztalható egy számjegyű belföldi megtérülési mutatókkal.

Emellett a külföldön megvalósuló infrastrukturális beruházások felfutása Kína egy másik égető problémájára is megoldást kínálhat. Mivel a kínai gazdaságban a beruházás vezérelt növekedést fokozatosan felváltja a fogyasztás orientált modell, így a globális kereslet ingadozásával párosulva a kínai ipar állandósult, kihasználatlan többletkapacitásokkal rendelkezik. Ezen többletkapacitások felszívásához biztosítanak megfelelő lehetőséget azok a fejlesztések, amelyek a kínai vállalatok aktív szerepvállalásával, kínai technológia felhasználásával valósulhatnak meg az Új Selyemút mentén.

Az infrastrukturális fejlesztések szorosan illeszkednek abba a stratégiába, melynek célja hogy a következő években Kína megduplázza a közép-kelet-európai országokkal folytatott kereskedelem volumenét. Ez a törekvés erősíti a magyar kormány ázsiai piacokra vonatkozó gazdaságpolitikáját is, melynek eredményeként tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, amely 7 százalékos növekedéssel meghaladta az 1,6 milliárd eurós értéket. Ráadásul a Magyarországon jelen lévő kínai beruházások összértéke elérte a 3,5 milliárd dollárt, s közben jelentős esély mutatkozik arra, hogy Budapest váljon a térségbe irányuló kínai gazdasági törekvések pénzügyi központjává.

A két ország közötti szoros kapcsolatot jól mutatja az is, hogy június 6-án Vang Ji kínai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten egyetértési nyilatkozatot írt alá arról, hogy kormányaik mindent megtesznek a Selyemút gazdasági övezet létrehozásáért. Ezzel Magyarország lett az európai országok közül az első, amely ilyen formán is elköteleződött az „Út és övezet” stratégia megvalósítása mellett.

E stratégia szempontjából kiemelt fontosságú a Belgrád és Budapest között tervezett gyorsvasút megvalósulása, amely a kereskedelmi infrastruktúra fejlesztése mellett egyfajta referenciaként szolgálhat a térségben megvalósuló további kínai beruházások esetén. Az elmúlt időszakban felgyorsuló kormányközi tárgyalások eredményeként hamarosan minden akadály elhárulhat az elől, hogy az idén novemberben a Pekingben megrendezendő Kína-Közép-Kelet-Európa csúcson az összes szükséges szerződés aláírása megtörténhessen. Így tarthatóak lehetnek az eredeti tervek, miszerint 2017 végéig megvalósulhat a közel 350 kilométer hosszú, több mint 2,5 milliárd euró összértékű beruházás.

Gonda Bence – a szerző politológus-közgazdász
Link

Hozzászólások

159 #1 vanyusha
- 2015. október 13. 11:24:34
Kinai szok occo hamismárkás az mind valódi. A minap müholdas regionális Németh műsör ösze hasonlította porcelán tányér IKEA
kinaban gyár minimális gépesítés primitív munkakörülmények, szociális ,lakhatás stb. 0,5 eur előállítás összköltsége .Németbe minden gépesítve 4 eur.
A kinaiakat is ugyaz Szabadkerskedelmi övezett létesítési progra hajtja vidékről az iparba,fiatal nők elvonzása-"machita Dona gyárak" hagyomános családdi gazdálkodás ellehettetlenítése,mélyfurásu kutak infrastutura.Többezer iskolás lány keresnek szüleik hiába .Akik Európába szöknek ez elől it is olcsó igénytelen munkavállalót alkalmaznának ez a szociáális biznic kellene Merkell nek, MO tessztelve.
4 #2 Posta Imre
- 2015. október 13. 11:50:42
A harc mestere

Bemutató USA 2000. augusztus 25.

A harc mestere (The Art of War) 2000-ben megjelent kanadai-amerikai akciófilm Christian Duguay rendezésében. A főbb szerepekben Wesley Snipes, Michael Biehn, Anne Archer és Donald Sutherland láthatók.

A film címe Szun-ce (Sun Zi, Sun Tzu) középkori kínai szerző jól ismert művére, A háború művészeté-re utal, melyből többször idéznek a filmben az egyes szereplők.

A filmnek két folytatása készült, A harc mestere 2.: Az árulás, és A harc mester 3.: A megtorlás.

Cselekménye

Neil Shaw az ENSZ titkos ügynöke, aki kémkedéssel foglalkozik a nemzetközi béke és az együttműködés érdekében.

A 2000-es év szilveszterén két társa segítségével észak-koreai hadititkokat lop el, és megzsarolja az észak-koreai hadügyminisztert, aki ezután kénytelen folytatni az ENSZ-tárgyalásokat. Az eredményt az ENSZ főtitkár munkájának könyvelik el.

New York kikötőjében egy konténerben halott vietnami menekülteket találnak, és nem sokkal később egy ünnepélyes vacsorán megölik Kína ENSZ-képviselőjét, aki a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodást írta volna alá. Az egyik kínai tolmácsnőt megtámadják, életveszélyesen megsebesül. Társa később érkezik a helyszínre.

Shaw-t a merénylő csapdába csalja, ezért elfogják a rendőrök. Mivel kilétét nem fedheti fel, gyilkossággal vádolják és láncra verve elszállítják. Szállítás közben támadás éri a rabszállítót, az őröket megölik, Shaw-t kínaiak viszik magukkal, miközben ő látszólag öntudatlan.

Mivel a kínaiak csak arra akarják felhasználni, hogy az ujjlenyomata rajta legyen egy fegyveren, ezért mielőtt megölnék, Shaw ártalmatlanná teszi őket, miközben egy csöveket szállító kamion mellett haladnak el.

Az FBI gyilkosság vádjával el akarja fogni, azonban a nyomozás vezetője hamar átlátja, hogy nem lehet Shaw az igazi tettes, mivel megölte az őt „kiszabadító” triádokat.

Az életben maradt tolmácsnő felkeresi sérül társát a kórházban, azonban amikor kimegy a szobából, a nőt megölik. A támadó őt is meg akarja ölni, ekkor azonban közbelép Shaw, megöli a támadót, és a tolmácsot magával viszi.

A kínai tolmács segítségével lefordíttatja a nagykövet lelövésekor felvett hanganyagot. A nagykövet szerint a vietnami menekülteket szándékosan ölték meg, hogy ne jöjjön lére az egyezmény, és ő tudja, hogy ki a felelős.

Kiderül, hogy egy befolyásos kínai üzletembernek érdekében állt megakadályozni a kereskedelmi megállapodást, mert akkor fel kellett volna adnia a jelenlegi monopóliumát Kínában.

Shaw felkeresi, azonban miközben tárgyal vele, az üzletembert megölik.

A tolmácsnő elviszi a vacsorán felvett videót az ENSZ főtitkár asszisztensének, de csak késő éjszaka sikerül hozzá bejutnia. Beszélgetés közben rájön, hogy az események mögött a nő áll. A tolmácsnő a kihalt ENSZ székházban a vécében bújik el, és telefonon segítséget kér Shaw-tól.

Kiderül, hogy Shaw egyik társa, akit halottnak hitt, életben van, és a nőnek dolgozik.

Shaw és volt társa összecsapnak az ENSZ előcsarnokában, aminek végén csak Shaw marad életben.

A film végén a kínai tolmácsnő egy dél-franciaországi kávéház teraszán üldögél, amikor hirtelen elered az eső. Shaw jelenik meg a színen és felajánlja az esernyőjét. Valaki titokban fényképet készít róluk.
4 #3 Posta Imre
- 2015. október 13. 11:54:46
De ide ez jobban passzol.

Dragon Blade – előzetes Jackie Chan új filmjéhez

Dragon blade Kínában 2015 február 19-én, a kínai újév napján kezdik el vetíteni a mozik Jackie Chan legújabb, Dragon Blade címet kapott filmjét, amelyben a népszerű harcművész mellett John Cusack és Adrien Brody is szerepet kapott – az első előzetes is megérkezett hozzá.
A Han dinasztia idejében (Isz.: 206-220) játszódó film középpontjában Huo An (Chan) áll, a nyugati régiót védelmező alakulat parancsnoka, akit ördögi erők rabszolgasorsba kényszerítenek egy bűntettért, ami el sem követett. Ugyanekkor egy római tábornok, Lucius (Cusack) miután megmentette egy herceg életét, Kínába kénytelen menekülni. A páros összetalálkozik, és szokatlan szövetségre lépnek egymással. http://filmtraile...filmjehez/
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TVvpzS8LD78[/movie]
60 #4 csaba
- 2015. október 13. 12:57:02
A harc mestere
http://depositfil.../jbxtorsvh
Jelige a RAR-hoz filmvadasz
A harc mestere 2
http://depositfil.../44f60m6wq
A harc mestere 3. - A megtorlás
http://dfiles.eu/.../a5zb7a1pw
s_Laptop
118 #5 keepfargo
- 2015. október 14. 03:33:51
"Kattintson és jöjjön velünk Kínába!"

kattintson és menjen anyja kínjába...

melyik kínába, feleim, könyörgöm tisztelettel, amelyikben az ujgurokat irtják, vagy amelyikben a tibeti nöket sterilizálják, mert lelkileg megtörni egyiküket sem tudják...

naggyon jól megvagyunk és még jobban meglennénk a sok kinai szemét nélkül, amelyek közül a népirtás és a birodalmi világuralmi gondolkodás nem jár egyedül. mert szívesebben dolgoznék egy régimódi, minöségi magyar kisipari szerszámmal, mint a kinai nagyipari szeméttel; játékszerszámokkal, amik csak úgy néznek ki, mintha - de nem!

kamu-világ kell? ime a választék: zsizsik-kamu holo-akármivel, jenki csomagolású világbirodalommal, fedezetlen, észnélkül nyomott dollárral, vagy kinai-kamu használhatatlan szerszámmal és egyéb gagyival, meg népek önrendelkezési jogának teljes eltörlésével - ugye milyen könnyü választani?
majdnem olyan szabad választás ez, mint a világ "legnagyobb demokráciájában" ahol van két ( 2 ) azaz kettö ( 2 ) "politikai" párt, meg egy ( 1 ) azaz egy ( 1 ) privát pénzverde (a hozzávaló bankkal együtt), akitöl mindkét párt kapja a pénzt, hogy hülyítse a "választópolgárokat." Nofene. Ennél már volt jobb. Talán lesz is; csak nem t´om megérjük-e ?
2 #6 gerry
- 2015. október 14. 05:57:39
keepfargoo - "...a kinai nagyipari szeméttel; játékszerszámokkal, amik csak úgy néznek ki, mintha..."

- nos azért nem vagyok benne biztos, hogy ez a kinaiak hibája!

Itt is meg tudok venni mindenféle kinai dolgot, potom pénzért, az igaz. Tele vannak a boltok - ráadásul privát célra még használni is lehet öket. Viszont ha hosszabb távon gondolkozom és profi munkához keresek szerszámokat, akkor beülök az autómba és 40 percnyi távolságban, az egyik legjobb müszaki viszonteleladó cégnél megveszem ami kell. Ami igaz az igaz, kétszer annyiba kerül, de tízszer annyi ideig tart
https://www.brw.c...tion=False ... vagy online megrendelem a katalógusukból.
-
A kinai "csak" azt küldi amit kérsz (és megfizetsz)... de ezek a "bóvli áruk" még mindig jobbak mint annak idején a magyarországon beszerezhetõ keleti gyártású termékek voltak. :o (Nekem akkor is Belzer csípöfogóm volt - bár egy heti keresetembe került de ma is megvan.)
159 #7 vanyusha
- 2015. október 14. 10:09:10
Mikor kelet nyugat kerskedelmében a fő fizető eszköz anyag, érc fedezet helyett, a váltórészvények hadurak bárcái beváltása megnehezül hebeg habog heber ez(n)ek,A slep( sleperek)áradata pénzét polgárságra váltaná.Érdekes a Sz(l)avok szavuk van: akik HUN ok vóttak, cigány (szidok) mongol keverék vandor vandal népet, madar s" nak hyvtak- shytak, ger-jurta kerekes, VENger gereg görög -GERmány- mányol Saraz ol -öl -iol .HAN ok: (vot egy ábrám aki (fer)ham- kapott UR alko(t)d ó rendelet, elbocsájt.Romja i ak vízrajzi térkép Pannonskíj Mor . link olvasni https://shebtiw.wordpress.com/the-sea/okeanos-potamos/ egy más nézet: Eugene the last king of Atlantis. Ezek kAvar ondnak .
60 #8 csaba
- 2015. október 14. 11:28:07
2 #9 gerry
- 2015. október 14. 14:54:33
ványuska... mi van?s_azta

kicsit egyszerübben esetleg? :o (így is egész nap fájt a fejem ... jó, jó, tudom. Mindenkinek az fáj ami a leggyengébb. De mégis...)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.46 másodperc
2,487,471 egyedi látogató