Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az offshore-ügy tisztítótûzként perzseli fel a világpolitikát

TechnikaEz csak a jéghegy csúcsa..., de ami alatta van, még rohadtabb. Téged megbaxnak egy heti hátralékért, ezek meg milliárdos fedezetlen ígérvényekkel csencseltek, hivatalosan és köztudottan. Nos, a "világkormány" egy kis tartóosz-lopja ez. Azért nem elkenõdni! Ez a "bukta" kell a petro-dollár cseréhez és a Yüan-Rúbel aranyfedezetéhez. Semmi komoly. Bár hazánk egyike az offshore vagyonkimentés által leginkább érintett országoknak a világon, a miniszterelnök hallgatott a témáról. Az eddigi panamai anyagok csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán elsõ számú politikai vezetõk rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért felelõs biztosa. Kínában is ráomlott a mennyezet jó pár politikai vezetõ fejére.

Michel Sapin francia pénzügyminiszter szerdán bejelentette, hogy az offshore-botrány miatt Franciaország felkéri a Gazdasági Együttmûködési és Fejlesztési Szervezetet (OECD), hogy nyilvánítsa adózási kérdésekben nem együttmûködõ országnak Panamát. Angel Gurría, az OECD fõtitkára azt emelte ki, hogy Panama az adózási átláthatóság erõsítését célzó erõfeszítések "utolsó nagy kerékkötõje", a panamai iratok néven is ismert botrány révén azonban az egész világ láthatja, mennyire mélyreható következményekkel jár a közös küzdelem hátráltatása.

A hazai kormány hallgat – és folytatja az offshore bizniszt

A magyar miniszterelnök éppen tegnap folytatott Párizsban megbeszélést Gurríával, majd felszólalt a szervezet tanácsülésén. A francia kormányzattal ellentétben azonban nem követelt semmilyen lépést az offshore-ellenes küzdelemben – sõt a közlemények szerint szóba sem hozta az ügyet. Igaz, a korábbi fideszes országgyûlési képviselõ érintettségét is félvállról vette a kormánypárt és a több száz milliárdos letelepedési kötvény-bizniszt továbbra is offshore cégeken keresztül intézi.

Egy 2012-es nemzetközi kutatás szerint Magyarország egyike az offshore vagyonkimentés által legkedvezõtlenebbül érintett húsz fejlõdõ országnak. Az 1980-as évek óta Magyarországról kiáramlott összeg nyers számítások szerint a mostani magyar államadósság két és félszeresét teszi ki. Az államkasszából hiányzó adó nagyjából 242 milliárd dollár, és ez megelõzi a nálánál sokkal nagyobb, és korruptabb hírben álló Ukrajnát és Kazahsztánt is.

A valódi jogállamok már léptek

A 11.5 millió kiszivárgott panamai dokumentum eddig 72 volt- és jelenlegi államfõ érintettségét tárták föl. A hatóságok a botrány kapcsán eddig az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Ausztráliában, Új-Zélandon, Ausztriában, Svédországban és Hollandiában indítottak vizsgálatot. A brit, az izlandi, a máltai, az argentin, az orosz és az ukrán elsõ számú politikai vezetõk is rögtön célkeresztbe kerültek, csakúgy mint az EU energiaügyekért és klímaváltozásért felelõs biztosa.

A magyar miniszterelnök által 2014 novemberében ’mintaállamnak’ titulált Azerbajdzsán elnöki családjának sötét üzelmei is napvilágra kerültek.

Az elsõ ismert rendõrségi akció szerda délután történt, amikor a svájci hatóságok megrohanták az UEFA irodáit. Az ügybe azonnal belekeveredett Gianni Infantino, a FIFA új fõtitkára, aki az UEFA offshore üzelmekkel teli idõszakában – 2006 körül – jogi fõnökként dolgozott a szervezetnél. Infantino alig másfél hónapja lett a korrupciós botrányokba keveredett Sep Blatter FIFA elnök utódja és tisztakezûként mutatták be a közvéleménynek.

Az eddigi panamai anyagok azonban csupán a jéghegy csúcsát jelentik. A Boston Consulting Group felmérése szerint 2014-ben az adóparadicsomokban fialtatott magánvagyonok nagysága elérte a 8.9 ezermilliárd dollárt – a globális pénzügyi vagyon mintegy 6 százaléka –, és a cég véleménye szerint 2018 végére ez az összeg elérheti a 12.4 ezermilliárd dollárt.

Delaware megfelel az amerikaiaknak
Káncz Csaba
Káncz Csaba

Ezek az összegek nem foglalják magukba azokat az onshore adóparadicsomokat, mint amilyeneket az USA Delaware és Wyoming szövetségi államaiban találhatunk. Nem véletlen, hogy a panamai botrányban ilyen kevés észak-amerikai politikust találunk, hiszen õk kényelmesen tudják használni azt a Delaware szövetségi államot, ahol például Wilmington városkában egyetlen épületbe van bejegyezve 285 000 cég. Moszkva mindenesetre nem tudja megbocsátani, hogy Putyin elnök is belekeveredett, ezért a Kreml az utóbbi órákban a CIA mûveletének próbálja beállítani a panamai botrányt a házi-sajtóján keresztül

Visszaüthet a kínai elnök eddigi kampánya?

Kínában is ráomlott a mennyezet jó pár politikai vezetõ fejére, amely tényt egyelõre a kínai állami sajtó nem volt kegyes közölni a lakossággal. Holott érintettsége derült ki közeli rokonain keresztül Hszi Csin-ping elnöknek és a Kínai Kommunista Párt legfelsõbb döntéshozó szerve – a Politbüro Állandó Tanácsa – hat tagja közül kettõnek. A hivatalos kínai csoda propagandájában egyre kevésbé hívõ kínai elit mintegy 1 ezermilliárd dollárt mentett ki az országból a tavalyi év során.

Kínában a kommunista csúcsvezetõk és a milliárdosok kapcsolata rendkívül érzékeny kérdés. Hszi elnök ugyanis átfogó korrupció-ellenes kampánnyal zúzta szét politikai ellenfeleit és szerzett magának támogatottságot a nép körében. Ha tehát a panamai iratok egyértelmûen bizonyítják az elnök és közeli politikai támogatóinak az érintettségét, az akár politikai válságot is kirobbanthat Pekingben.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-04-08 10:59
4 #2 Posta Imre
- 2016-04-08 18:54
Havi 40 milliót kaszál a migránsokon egy politikus

Akad olyan német politikus, aki nagyot kaszál a bevándorlókon, miközben a német társadalom egyre megosztottabb, a költségvetésre pedig hatalmas terheket ró az áradat.http://888.hu/art...e=hirstart


Újabb korrupciós ügy miatt aggódhat a szlovák kormány

A Pénzügyi Hatóság csúcsvezetése tussoltatta el annak a lakóparknak az adóvisszaigénylési ügyét, melyben Robert Fico kormányfõ is lakik – állítja a hivatal egy korábbi alkalmazottja. Minderrõl az Új Szó számolt be.

A pénzügyi hatóság volt alkalmazottja állítja, hogy Ladislav Ba¹ternák adócsalási ügyét legfelsõbb utasításra, Franti¹ek Imrecze igazgató és Daniel Èeh igazgatóhelyettes nyomására tussolták el. Ba¹ternák pozsonyi vár alatt található lakóparkjában lakik egyebek mellett Robert Fico kormányfõ és Ján Poèiatek volt közlekedési miniszter. http://kitekinto....wftIHomNGM
238 #3 bivaly
- 2016-04-11 07:05
Mint jól látható, a világ erkölcsi nagyjai a legerkölcstelenebbek. Minden törvény, minden rendelet a saját patkány létük eltakarására, a hétköznapi ember ( emberiség !) átverésére, és kiszipolyozására jött létre, született meg, csak-és kizárólag ! Lehetne részletesebben, csak az 1000 év "A Szabó család" lenne, fiatlabbaknak, "Barátok közt", minimum !

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
2,750,916 egyedi látogató