Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Zsidó, lengyel, két jó barát?

KultúraEnnyi erővel lehetne "zsidó, zsidó, két jobbraát! Annyira békülni akarnak, hogy belekékülnek s -remélem- bele is pusztul mind egy szálig. Tadeusz Słobodzianek darabja, A mi osztályunk a Katonában.

„Volt szerencsém – szerencsém volt – egy teljesen hétköznapi estén, teljesen hétköznapi közönség tagjaként látni Tadeusz Słobodzianek A mi osztályunk című darabját a Kamrában. És megtapasztalni a vákuumszerű figyelmet, amely fokozatosan, a játéktér felől alakul ki; egyneműsíti a játék és a nézők terét, telítődik előbb döbbenettel, majd részvéttel, és mire kikóválygunk a kétórás előadás után az utcára, nyugtalanító gondolatokat viszünk magunkkal. Nyugtalanok vagyunk – méghozzá sokféleképpen nyugtalanok” – írta kritikusunk (a teljes kritika itt) a Kamrában játszott (de most a Katonába költöző), Máté Gábor által rendezett darabról, és arról a fejbe kólintással felérő, sokáig sajgó érzésről, melyet – tanúsíthatjuk! – Słobodzianek darabja (egy iskolai osztály tagjainak 20. századi története) okoz. Akik fejbe kólintanak: Pálos Hanna, Pelsőczy Réka, Bodnár Erika, Dénes Viktor, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Bán János, Szacsvay László, Ujlaki Dénes és Haumann Péter.

(Aki további lengyelezésre kíváncsi, ki ne hagyja Pawel Pawlikowskival készült interjúnkat!)
Zsidó, lengyel, két jó barát?
Színház

Időpont
2016. május 4. 19:00
Helyszín
Katona József Színház
1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 6.

Link

A MI OSZTÁLYUNK (2008)
Történelem XIV órában

120 perc, szünet nélkül

Słobodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítő visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-től napjainkig. A felhőtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt először a bolsevik diktatúra, később a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák fokozatos elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevőivé és az egymás elleni erőszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnőttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, ám egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midőn az ártatlan tréfák, felelőtlen kijelentések és jelentéktelennek tűnő konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyűlöletté alakulnak át.

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bűnről, a felelősségről, igazságról, melyre úgy tűnik, hogy senkinek nincs szüksége, valamint a történelemről, melyet lehetetlen tárgyilagosan rekonstruálni, objektíven elbírálni, főképp megmagyarázni, különösen itt, nálunk, Közép-Európában.

A mű 2010-ben elnyerte a rangos lengyelországi NIKE irodalmi díjat „Az év legjobb drámája” kategóriában. A darab ősbemutatójára a londoni Royal National Theatreben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is műsorra tűzték. Tel Aviv, Philadelphia, Chicago, Düsseldorff, Párizs, Stockholm, Ciprus, Madrid és Milánó előtt a magyarországi premier a darab negyedik bemutatója.A darabot Pászt Patrícia fordította, akinek válogatásában és fordításában, 2010 telén jelent meg egy átfogó, tíz, 2000 után íródott lengyel színpadi művet tartalmazó kötet Fiatal lengyel dráma címmel. Szintén az ő fordításában az Európa kiadónál látott napvilágot a Pálfalvi Lajos által szerkesztett Mai lengyel drámák c. antológiában a szerző egy korábbi műve, az Ilja próféta....Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. április 25. 20:33:08
Növelik a lengyel hadsereg létszámát


Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba.
"Oroszország nem rejti véka alá agresszív szándékait, és legalább 2008-tól kezdve következetesen arra törekszik, hogy az európai békerendszert destabilizálja, közvetlenül fenyegetve Lengyelországot és közvetlen szomszédait is" - jelentette ki Antoni Macierewicz védelmi miniszter.
Az első, a védelmi tárca szerint "több ezer fős" területvédelmi egységeket az év végéig három kelet-lengyelországi vajdaságban hozzák majd létre.

Mintegy 35 ezer főt számláló, önkéntesekből felállítandó területvédelmi erőt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba annak a koncepciónak a jegyében, amelyet hétfőn Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter írt alá.

Macierewicz a koncepcióról később a lengyel hadsereg évértékelő konferenciáján elmondta: ez a lengyel haderő átalakításának egyik legfontosabb feladatát valósítja meg.http://kitekinto....x5t_nomPO4


Levélben tiltakoznak a volt lengyel államfők

A tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt, figyelmeztet több befolyásos lengyel politikus.
A volt vezető politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg "egy nem jelentős többség diktátuma alatt dolgozik, lebecsülve a kisebbség érveit és érdekeit".
A levél tiszteletet fejez ki a lengyel alkotmánybírák "méltó magatartása" iránt, és pozitívan értékeli a Gazeta Wyborcza körül szerveződő, kormányellenes utcai tiltakozásokat szervező Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) tevékenységét is.

A tekintélyelvűség és az elszigetelődés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt - áll abban a levélben, melyet három volt államfő, volt külügyminiszterek és a rendszerváltás előtti ellenzékiek hétfőn a Gazeta Wyborcza című balliberális napilapban tettek közzé.http://kitekinto....x5wKnomPO4
139 #2 jozsef toth
- 2016. április 26. 09:47:59
Nekem csak az tetszik,hogy a mindenkori szarhazi vezeto politikusok es a rendorseg,hadsereg vezetoinek a rossz donesei miatt MINDIG az adott orszag polgari lakossagan csattan az ostor!Beke idobe lopjak a munkasok penzet!
Amikor a politikai szart haborus helyzebe sodorjak,akkor nem ok mennek haboruzni egy kijelolt katonai bazisra .
Pedig ott parbajozhatnanak annak erdekebe ,hogy ok vedjek meg az artatlan lakossagot.
Tudom ,hogy ez csak a mesebe letezik!
Mert ugye a birka tartok dontenek a birka elete felet!
A birka sohase viszi a gazdit a vagohidra!
Nincs a foldon olyan nemzet,vagy orszag ahol ne igy mukodne ez DE -MOCSOK- RA -CIA!!
267 #3 Perle
- 2016. április 26. 19:07:31
Csodálkozom, hogy a darab nem kapott még Uszkár díjat, és nem lett belőle halivudi ill." nemes" film. Ezzel a 21. századi témával művészi sikereket lehet elérni.
Ahogy elnézem a szereplő gárdát, alig van köztük magyar barát.s_olvas

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
2,488,359 egyedi látogató