Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A szabad akarat egy érzéki csalódás csupán?

TanácsadásKövetkeztetés? A zember úgy manipulálható, ahogy mások megkésett agya aztat megkívánja. Zsidó "tudósok" márcsaktuggyák! Emberi mivoltunk talán legfontosabb sajátja az a képességünk, hogy szabadon dönthetünk az élet különböző rendű-rangú kérdéseiben. Szemben a zombikkal és a robotokkal, mi emberek logikai, erkölcsi és érdekalapú megfontolások alapján értékeljük az adott helyzetet, és hozzuk meg ezek alapján a döntéseinket, melyben az emberi tudat alapvető szerepet játszik.

Adam Bear és Paul Bloom a patinás Yale Egyetem kutatói ezt a kérdéskört feszegetik a Psychological Science című szaklapban a napokban megjelent közleményükben.

A kutatók vizsgálatai szerint a szabad akarat pusztán illúzió,

a saját agyunk hallucinációkat keltvén elhiteti velünk, hogy a döntéseinket mi magunk hozzuk tudatosan, de valójában a dolgok már korábban, a tudatosulást megelőzően elhatározódtak.

Az új tanulmány végkövetkeztetése szerint a szabad akarat sokkal inkább illúzió, mintsem valós viselkedés
Forrás: AFP/Laurence Mouton

A pszichológusok egy pofonegyszerű kísérletet végeztek el. A részvevőnek öt darab fehér körről kellett megjósolni, hogy melyik fog vörössé változni.

A másodperc törtrésze alatt kellett gombnyomással tippelni.

A kísérleti alanyok a 20%-os matematikai esélytől jelentősen többször értek el helyes találatot.
Forrás: Origo

Biztosan felfedezték a logikát a felvillanások sorrendiségében - gondolhatnánk. De nem ez volt a helyzet, a fehér körök ugyanis teljesen véletlenszerűen váltottak színt. Amikor hosszabb idő volt a döntésre, akkor a várható 20%-os, tehát véletlenszerű arányban találták el a színváltó kört.
Anélkül, hogy tudnánk, az agy megcseréli az események sorrendjét

Mi történik, ha hamarjában kell döntést hoznunk? Az, hogy valójában agyunk észleli, hogy a fehér vörössé változott, a tudatunk azonban csak késve reagál erre. Van tehát egy szűk idősáv az agyi érzékelés és a tudatosulás között, s a döntéseinket ebben az időrésben hozzuk.

Egy idegsejt képe
Forrás: University of Lund

Magyarul, az események sorrendisége a következő: 1. az agy érzékeli a színcserét, 2. az ujj megnyomja a megfelelő gombot, 3. tudatosul a színcsere és az ujjlenyomás. Döbbenetes, ugye? És még nincs vége a történetnek, egy újabb meghökkentő lépés történik még: 4. az agy megcseréli az események sorrendjét, hogy azt a benyomást keltse bennünk, előbb tippeltünk a gomb megnyomásával, s csak ezt követően láttuk meg a fehér → vörös színváltást. Vajon mi értelme van ennek az egésznek?

Emberi neuron
Forrás: AFP/SPL

A sorrendcsere - tehát az időbeni visszadatálás és egyben memória újraírás - értelme valószínűleg az oksági viszonyokban való koherencia megteremtése, hiszen logikusan előbb tippelünk (gombnyomás), s csak aztán következik a tipp eredménye (a vörös szín megjelenése).
Reménytelen az emberi faj?

De miért keltődik elménkben olyan illúzió, mintha a tudatunk hozná a döntéseket, nem pedig az agyunk zombi részei? Nem tudjuk.

Viszont, ha ez a helyzet, akkor az emberi faj helyzete reménytelennek tűnik.

Ha kizárólag a tudatalattink határozza meg, mit teszünk, kétségünk nem lehet afelől, hogy e döntések nyers evolúciós érdekeket képviselnek.

A szabad akaratként megélt döntések biológiai háttere mást mutat, mint a szubjektív érzés
Forrás: Thinkstock

Nincs értelme erkölcsileg felelősségre vonni egy tömeggyilkost sem, hiszen nem tudatos cselekedet vezérelte. A személyes konfliktusainkat sem tudjuk megoldani,

hiszen amikor mérlegelünk, csak az beépített idegi mechanizmusaink működnek,

nem pedig a tudatos mérlegelés. Vagy rossz lenne a látószögünk, s nem így kell értelmezni az oksági láncolatot?

Nem tudni, hogy miért keletkezik az elménkben olyan illúzió, mintha a tudatunk hozná meg a döntéseket
Forrás: Thinkstock

Nem mellékesen jegyzem meg, hogy ez a téma egyáltalán nem újkeletű. Számos hasonló kísérletet végeztek már, a hír mégis úgy söpört keresztül a nemzetközi médián (itt és itt), mintha most fedezték volna fel e spanyolviaszt. Ez azért van, mert a tudományos újságírás egy nagy paradoxonnal terhelt: művelői nem a tudomány emberei, a mélyebb ismereteket igénylő kérdéseket nem tudják megítélni, ezért másoktól kényszerülnek átvenni és prezentálni a híreket, csak harsányabban, ha lehet. Így lesz az egérből végül elefánt.
Fél másodperces késés

De ha már a témánál vagyunk, említsük meg Benjamin Libet nevét, aki hasonló kutatásokat végzett még az 1960-as években, jóval komolyabb módszerekkel (elektrofiziológia az operáció alatt, stb.). Ő állapította meg, hogy a tapintás tudatos érzékelése

egy fél másodpercet késik az agy általi észleléshez képest,

melynek magyarázata, hogy a tudatosság felépüléséhez idő szükségeltetik.

Benjamin Libet amerikai neurológus
Forrás: America Pink

Libet végezte azt a kísérletet is, mely szerint a kéz felemelését csak azt követően határozzuk el miután az agyunk már felkészült e cselekvésre. Modern módszerekkel (ún. nem-invazív képalkotó eljárásokkal, mint pl. PET, fMRI) is igazolták e régi megfigyeléseket, de az értelmezést illetően még ma is vita folyik. Daniel Dennett neves amerikai filozófus szerint Libet kísérleteiben a probléma az események időzítésének nem egyértelmű volta.

A tudat erősen szubjektív kategória
Forrás: Origo

Tudaton egyébként a szubjektivitást értjük.

Egy példával illusztrálva, ez azt jelenti, hogy a fájdalom nem pusztán egy figyelmeztető inger az agyban, hanem egy kellemetlen élmény is egyben, amit nem érzünk például a beleink működése közben, noha azok is idegi kontroll alatt állnak.
Újra kell definiálni a tudat és a szabad akarat kérdéskörét

A tudat és a szabad akarat problematikáját nem csupán meg kell értenünk, hanem valószínűleg tartalmukban is újra kell definiálnunk majd e fogalmakat. Lehetséges, hogy a gyors döntéseket valóban az automatizmusaink produkálják és a tudatosulás csak annak a mechanizmusnak a mellékterméke, amik a megfontolt döntéseket hozzák.

Intuitíve érezzük, hogy a tudatunk valami fontos dolgot végez
Forrás: Thinkstock

Intuitíve érezzük, hogy a tudatunk valami fontos dolgot végez, nem lehet csak egy eszközök nélküli árnyékszerű valami. De vajon hogyan tud kiemelkedni a tudat az anyagi világ determinizmusából (előre meghatározottság), és hogyan képes hatni az anyagra (idegsejtek)? - ha egyáltalán ez a helyes kérdés. A másik – materialistának is nevezett – értelmezés szerint, az idegi és tudati működés ugyanazon folyamat két különböző aspektusa, amely nem választható szét egymástól.

Más felfogás szerint az idegi és tudati működés nem szétválasztható
Forrás: Image Source/Reb Images

Ma még azt sem tudjuk, milyen agyterületek hozzák létre tudatot, pedig David Chalmers filozófus ezt nevezte könnyű problémának. Egyes elképzelések szerint az ún. talamusz és bizonyos agykérgi területek (posterior parietális kéreg és a laterális pre-frontális kéreg) közötti ultragyors, szinkronizált agyhullámok generálják a tudatos élményt.

David Chalmers filozófus
Forrás: Youtube

Nem tudjuk biztosan, valóban ez-e a helyzet.

A nehéz probléma az, hogyan képződik a tudatosság.

A tudomány kemény diója ez a kérdés, de válaszunk lesz majd az biztos, csak nem tudni pontosan mikor. Addig is borzongjunk a zombi filmeken, abban a hiszemben, hogy mi különbek vagyunk tőlük.

(A szerző tanszékvezető egyetemi tanár, az MTA doktora, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének igazgatója)
Link

Hozzászólások

12 #1 spartakusz
- 2016. május 05. 10:04:37
Érdekes kérdés ez is a sakk tudás mellett például. Emlékezzünk a babára, sajnos nekem nem volt olyan élményem, azt mondják 3 éves korban már kell neki beszélni - jó - jó értem én, de milyen iskolába járt, hogy egyszer hirtelen elkezd beszélni és be nem áll a szája... pl.
Bánatos vagyok mert Atilla unokám 3 - éves elmúlott és még nem beszél - értelmes mióta óvodába jár int nekem pát és mondja pá - pá - figyelem a fejlődését - Hegel vigasztalt, hogy lánya is későn kezdett el beszélni, de amikor elkezdet be nem állt a szája - hát reménykedek - hogy a szent lélek bele száll és folyékonyan elkezd beszélni az én kis unokám is...

tisztelettel: id. Kiss László
4 #2 Posta Imre
- 2016. május 05. 13:36:34
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=cbTBZJuWxkQ[/movie]

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=mGgYB4HWCeo[/movie]

[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=lpReZ_nLcoY[/movie]
165 #3 LM
- 2016. május 05. 16:48:19
Megent fordítva nézik a dolgokat. Nem az ember generálja a tudatot hanem a tudat egy minőségi megnyilvánulása az emberként definiált lény, legalábbis szerintem. DE megint elmegyünk abba az irányba, hogy kibúvót keres a nemember, hogy nem is szándékosan teszi amit tesz hanem csak pusztán "nyers evolúciós érdek"ből - hát meg a fa**m

nyers evolúciós érdekből készülnek 100 évekre előre "forgatókönyvek" meg épülnek kizsákmányoló birodalmak, íródnak bölcseknek tulajdonított jegyzőkönyvek, meg törnek ki háborúk/válságok nyereségszerzés céljából, nemár

Az meg, hogy ebben a környezetben amit most közvetlenül tapasztalunk a tudat különböző szintjei különböző feladatokat látnak el sem véletlen, nem gondolnám, hogy nagyon sokat kéne filozofálni azon, hogy elugorjak vagy ne a felém hajtó vonat elől, szerintem ezt már előre a szintek ledumcsizták egymás között, hogy figyu már te "tudatalatti" ha jön a vonat ugorj el, előre jóváhagyom a kövi 80 évre oksi? Lehet, hogy a különböző tudatszintek egymásra hatását kéne vizsgálni az ilyen hülyeségek helyett amit itt összehordtak, bár ahhoz először is definiálni kéne a tudatot nem az anyagra visszavezetve (agytevékenység) vagy valami ilyesmi
4 #4 Posta Imre
- 2016. május 05. 16:59:14
LM, helyes a bőgés, orosz -lán!

Korábban hoztam, hogy csak "MO-n" van vagy 4 agykutakodó kísérleti központ. Kinek? Minek? Ami látszik belőle a praktikumban, az a teljes elhülyülés olyan szintje, hogy azt szívesen ráfognám a "predeszti nációra".
249 #5 Bazalt
- 2016. május 05. 20:37:31
Itt a szó, jaj, mindjárt már, a nyelvem hegyén:
Bullshit.

Amúgy a zombik is logika, erkölcsi és érdek alapú megfontolások alapján hoznak döntést. Csak ők nem ölik a saját fajtájukat.
249 #6 Bazalt
- 2016. május 05. 20:48:19
A döntés csak illuzió, nyomkodhatod a gombokat.
Vagy nem.
Na akik a nem nyomkodják a gombokat, ők szoktak lenni az asszociálisak.
267 #7 Perle
- 2016. május 05. 21:20:45
Az évszázad közepe táján már robotokba szerethetünk bele.
http://www.ft.com...z47m7qklEF
Készülhetnek filmszárhoz hasonló robotnők, akik felváltják majd a prostikat. Őket majd elmeketnek robotgyárba robotolni. Mindenkinek lehet majd robot kedvese, hitvese. Lőttek a magánynak. Az is érzéki csalódás lesz csak.
Jaj, beh szép új világ jön! Csak legyen elég szakember a szolgáltató iparban a garanciális javításokhoz.
249 #8 Bazalt
- 2016. május 05. 21:40:54
A javítással kapcsolatban nem lesz gond. Azt is robotok fogják csinálni

Bármilyen olyan tevékenységet ember végezhet, ahol végtelen magas a hibatűrés (ebből sok van: ilyenek a managerek, akik nem döntenek semmiről, de olvassák az emaileket, adminisztrálnak, meetingekre járnak, meg traingekre, nem is szolva azokról, akik őket koordinálják, a project ownerekről, a line managerekről, esetleg srum master). Hidd el ki van már találva, hogy a sok selejt mit csináljon. Ha az ember úgy érzi, hogy alig van munkája, könnyedén meg tudják 10x-ni az adminisztrációt.
238 #9 bivaly
- 2016. május 05. 22:16:53
LM !

Ezek a tetvek tudják, hogy hazudnak, és ha valami illúzió, akkor az ők maguk ! Már nem tudnak mit kitalálni "tudományosan", hogy lekössék a figyelmet minden szinten ! A XX.-ik század ezeknek a rüheknek a "tudomány" minden területének a megszerzése volt, ma pedig egyeduralkodók ! Nézzétek meg csak a " magyar tudományos akadémiát", így kisbetűvel ! Aki tényleg tud, az periférián van státuszban, és jól elszigetelve, hogy érdemi dolgokat ne közölhessen. Újat tán nem mondtam. Illúzió az, hogy ezek emberek, de nem, csak satnya, szemét hamisítványok .
Imre, az agykutatás szerintem mára, csak az emberek gondolkodásának, és cselekvésének a befolyásolási módozatait kutatja, azt a módszert, amivel a leghatékonyabban tudnak hatni az elmére, az észrevehetőség legkisebb esélye nélkül. Ez van ! Remélem, hogy ép elmék ellent tudnak állni sok mindennek. Ez az egyetlen valós remény, ami egyben utolsó lehetősége az emberiségnek. Egy biztos, már ugyan tele vagyok sebekkel, de még nem térdeltem le. Valami állva tart !? A ténykedésük a leghétköznapibb dolgokban is ott van, nyilván, mert csak akkor hatékony, már akinél . Hányadszor jön elő ez a nincs valóság, minden csak illúzió, leszámítva az ő "tudományos" dumájukat, az maga az igazság ?!
Hihetelen undorítóak, és nem illuzorikusan, de ténylegesen !
165 #10 LM
- 2016. május 06. 06:48:55
Imre, nem tudtam ezekről az agykutató központokról, de valóban furcsa, hogy ha működik legalább 4 akkor az eredményekről miért is nem hallunk, feltételezem azért mert nem a "mi" érdekünkben tevékenykednek, bár lehet csak megint parajnás vagyok :D

Érdekességképpen: egyre több olyan halál közeli élményt rögzítenek orvosok, ahol az agytevékenység kimutathatóan nulla de a "visszatért" beszámol tapasztalásról (tudati tevékenységről) ami kizárja, hogy az agy hozná létre a tudatot, igaz nem bizonyítja az ellenkezőjét de nem is cáfolja! A logika azt diktálná, hogy az agytevékenység a fizikai érzékszerveket köti össze ezzel a tapasztaló tudattal, de utóbbi létezhet az előbbi nélkül is, míg fordítottjára nincsen bizonyíték. Ez sem nagyon van marketingezve, pedig korunk egyik legmeghatározóbb felfedezése véleményem szerint.

Bivaly, egyetértek a "magyar" tudományos akadémia egy vicc, a tudományos elit ugyanolyan szekértoló mint a politikusok - egy csapat. Elzárják a világot az igazi (a jelenlegi rendszerre veszélyesnek ítélt) tudástól, de ez is csak egy már fent említett évszázadokon átívelő program része, volt idejük kitalálni és pozícióba hozni a csicskákat. Kérded mi tart állva? Az a tudatminőség ami meghatároz és amire ezeknek a férgeknek nincsen közvetlen ráhatásuk, manipulálhatják az anyagon keresztül mert van kapcsolat közöttük, de nem értik (hogy a szent rend szerint a felsőbb minőség határozza meg az alsót és nem fordítva!), nem irányíthatják és ez halálra rémiszti őket.
2 #11 gerry
- 2016. május 06. 07:17:45
LM - "...az agytevékenység a fizikai érzékszerveket köti össze ... ...de utóbbi létezhet az előbbi nélkül is"

Ezt - szerintem - néhány/száz/ millió agyhalott tökéletesen bizonyítja a földön:D
12 #12 spartakusz
- 2016. május 06. 08:16:02
Pontosítjuk!
Ha nem látod az izgató nőt, mint látta Turul40 - is akkor a szerszám nyugszik - de az agy elszáll ha látja a szerszámmal együtt! ha nem gondolsz rá és magad elé képzeled a kívánatost - akkor is nyugszik a szerszám - nem - mi van? hördül fel a tudat! Bizony a kettő független egymástól ez esetben! Minden esetben? Igen a programozott fizikálisan és szellemileg is ÍGY mutatkozik adódó körülmények minden esetében! Lehet szabályozni? pl. az ösztönt - igen, de nem mindenkinél! A tudatot? Igen - de nem mindenkinél!

nekem ez a rövid de velős válaszom - mert a program az program és az ÍGY működik ha akarod ha nem!
id. Kiss László
ui: ezt felismerve vertem MEG a számítógépen az automata sakkozó gépet a sok nyeretlen mérkőzés után AMIT ELSZENVEDTEM! - bizony - miért írtam le, hogy tudd - a rendszert így lehet megverni e játszmában - nem azt lép, amire be van programozva! ÉRTITEK - ÉRTETTEK - MINDANNYIUNKÉRT ÍROM!
M I N D E N K I N E K !

id. Kiss László
UI: PÁRTUS KIRÁLYUNK TANÍTÁSÁVAL!

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.54 másodperc
2,487,455 egyedi látogató