Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Európa legjobbjai között vagyunk gyógyszerfejlesztésben

TechnikaKísérleti telep. Kelet-Európa éllovasa Magyarország a klinikai kutatások terén, évente közel húszezer páciens bevonásával fejlesztik a jövő gyógyszereit. A kutatási programok jelentős plusz forrásokat biztosítanak a vizsgálatban részt vevő intézményeknek, a betegek pedig évekkel korábban juthatnak az új készítményekhez.

Hosszú utat kell bejárnia egy gyógyszernek addig, amíg a patikák polcaira kerülhet.
Mielőtt forgalomba hoznák őket, át kell esniük egy 10-15 éves klinikai kutatási perióduson, ez idő alatt felmérik hatásukat és kiszűrik az esetleges mellékhatásokat. A nemzetközi gyógyszerfejlesztés jelentős része Európában összpontosul, a tagországok között pedig kiemelkedő hazánk teljesítménye: a legtöbb klinikai vizsgálatot végző európai országok rangsorában Magyarország az első tíz között szerepel. Május 20-a a klinikai kutatások világnapja, ennek kapcsán beszélgettünk Kiss Gáborral, a Synexus Magyarország Egészségügyi Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatójával.
Csökkenti az orvosok elvándorlását
"A klinikai kutatások jelentős plusz forrást biztosítanak az intézmények, így az orvosok számára is, akiknek ráadásul az újabb készítmények hatásmechanizmusának kiismerése izgalmas szakmai fejlődést biztosít. Ezzel csökkenthető az elvándorlás üteme, a klinikai kutatásoknak erős orvosmegtartó hatása van" - hangsúlyozta Kiss Gábor. A hazai gyógyszerfejlesztés évente nagyságrendileg 86-95 milliárd forint nemzetgazdasági értéket teremt, ezt a közvetett és közvetlen foglalkoztatás, illetve az ebből származó jövedelmek adják. Az egészségügy szinte minden országban deficites, a kelet-európai kórházak számára pedig különösen nagy jelentőséggel bírnak ezek a plusz források.
Magyarországon a klinikai vizsgálatok több, mint fele az onkológiai, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedésekre irányulnak, de sok új készítményt vizsgálnak a diabetológiában is.

Az emberen végzett orvostudományi kutatás a gyógyszerek hatásainak legeredményesebb tesztje. Az orvostudomány határai egyre szélesebbek, e mellett ezeket a kutatásokat is csak szigorú jogszabályi keretek között lehet végezni. Hogy mikor végezhető embereken kutatás, az alábbi cikkünkben megtalálja!
Komoly versenyelőnyt biztosít hazánk számára a hatóság gyors és hatékony munkája a klinikai kutatások engedélyeztetése szempontjából - emelte ki Kiss Gábor. Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetnek (OGYÉI) hatvan nap áll rendelkezésére, hogy engedélyeztesse a vizsgálatokat, amelyet az esetek többségében tartani is tudnak. Ez a kelet-európai régió más országaihoz mérten komoly előnyhöz juttatja a hazai kutatókat. "A nemzetközi szinthez képest átlagosan egy hónappal gyorsabb a hazai engedélyeztetés, illetve a szerződéskötés is nagyjából ennyivel előbb zajlik itthon le. Több gyógyszergyártó versenyben van egy-egy klinikai kutatás kezdetekor, ahol az idő kardinális tényező, a hatóságok szerencsére proaktívan segítik a kutatási programok elindulását" - emelte ki az ügyvezető. Hazánkban jelenleg évente több mint 300 új klinikai vizsgálatot engedélyeznek, ezzel a tíz legjobban teljesítő ország között szerepelünk. A ranglistát Németország, az Egyesült Királyság és Franciaország vezeti, Kelet-Európából mindössze Magyarország, Lengyelország és Csehország szerepel az élbolyban.
Évekkel korábban juthatnak a gyógyszerekhez
Nem csak az orvosok, de a betegek számára is jelentős előnyökkel járhatnak ezek a kutatási programok. Évente közel 20 ezer páciens vesz részt klinikai vizsgálatban itthon, amivel az előkelő negyedik helyen állunk az európai országok rangsorában. A betegek ennek keretén belül ingyenesen hozzáférhetnek a legújabb terápiás készítményekhez, évekkel azok piacra kerülése előtt. Számukra nem csupán a gyógyszereket, de a kezeléssel járó egyéb költségeket - például az utazást - is finanszírozzák. További előny, hogy a kutatásba bevont személyek állandó kontroll alatt vannak, egészségügyi állapotukat figyelemmel kísérik, a vizsgálóorvost pedig a nap 24 órájában elérhetik bármilyen felmerülő probléma esetén. Sokak számára lehet motiváló az is, hogy kivehetik a részüket a jövő gyógyszerfejlesztéseiből, és hozzájárulhatnak egy új, hatékonyabb gyógymód kifejlesztéséhez.
Évekkel korábban juthatnak életmentő gyógyszerhez azok, akik klinikai kutatásban vesznek részt

Évekkel korábban juthatnak életmentő gyógyszerhez azok, akik klinikai kutatásban vesznek részt
Bővült a vizsgálatokban részt vevő személyek köre is. Az első fázisú kutatásokat (melynek során az emberi szervezet első alkalommal kapja a hatóanyagot) eddig csak egészséges, önkéntes jelentkezőkön tesztelhették. Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója ugyanakkor a napokban nyilatkozta, hogy az onkológia területén engedélyezik a végstádiumú betegek bevonását is a kutatásokba, akiknek az utolsó mentsvárat jelenthetik ezek a készítmények. A jelentkezőket szigorú kiválasztási folyamatnak vetik alá, sokan a koruk vagy laborértékük miatt sajnos nem vehetnek részt a kutatásban. Ha megfeleltek a feltételeknek, a kutatás típusától függően 6 hónapos vagy 3 éves, illetve ennél is hosszabb programba kapcsolódhatnak be.
A jelentkezés feltételeiről sajnos még csak némi kutatómunkával szerezhet tudomást az érdeklődő, nincs ugyanis egy egységes platform, amely összefoglalná a vizsgálatot végző intézményeket és a páciens vonzáskörzetében fellelhető lehetőségeket - emelte ki Kiss Gábor, aki szerint hatósági és civil részről is elindult a munka egy átfogó és könnyen értelmezhető webes felület kialakítására. Addig is érdemes a klinikai kutatásokra szakosodott egyes szervezetek, így a Synexus vagy helyi kórházak internetes oldalát végigböngészni a klinikai kutatások regionális lehetőségeiről.Link

Hozzászólások

267 #1 Perle
- 2016. május 21. 23:02:14
Az utólsó bekezdés tömény hazugság, mert nincs érdeklődő az kisérleti nyúl állásra, hanem telefonon fogják lasszóval az áldozatokat. Olyan is előfordul, hogy az egészségügyi intézmény beszéli rá a hozzá forduló beteget arra, hogy valamilyen kísérletben részt vegyen. Azzal hatnak rá, hogy térítés nélkül juthat a gyógyszerhez. A fentieket saját konkrét tapasztalattal tudom alátámasztani. Rajtam egy három betűs brit gyógyszergyár akarta volna az arcüreggyulladásra kifeljesztett új csodaszert tesztelni magyar kórház bevonásával.
Azokat, akiknek nem titkos a telefonszámuk, telefonkönyvől , vagy valamilyen adatbázis alapján rendszeresen hívogatják telefonon. Természetesen olyan számról, amit visszahívni nem lehet.
Nem jelent volna meg ez a cikk, ha lenne több megáltakodott, nem eléggé tájékozott ember a kisérleti nyúl céljára.
Aki másodrendűnek érzi magát a nyugati polgárhoz képest, az vállakozhat a feladatra. Úgy, mint azok, akik néhány forintért kiutaztak Bécsbe vérplazma donornak.
37 #2 HER
- 2016. május 22. 06:36:36
Kedves Perle, van érdeklődő! Egyik ismerősöm is benne volt egy ilyen okádékban, 10 ezer erzsébetutalványért havonta! Kispénzű volt ő is, sajnos nem veszi fel a telefont már, nem tudom, de gondolom! Háromszorosára meghízlalták az amúgy is kerekded formáját! Szteroidokat kapott kísérleti céllal!
Másik ismerősöm is mondta, egyik ismerőse is a pénzért csinálta!
37 #3 HER
- 2016. május 22. 06:59:05
"Magyarországon a klinikai vizsgálatok több, mint fele az onkológiai, illetve a szív- és érrendszeri megbetegedésekre irányulnak, de sok új készítményt vizsgálnak a diabetológiában is."

Ezért nem engedték meg a Professzor Úr vakcinát? Öszeáll a kép!?
267 #4 Perle
- 2016. május 22. 10:58:43
HER, nem vitatom, hogy vannak ön ként jelentkezők. Az viszont igen furcsa, hogy már forgalomban lévő gyógyszereket szedő embereket hívnak be utólagos viszgálatra. Itt van pld. a koleszterin csökkentőt szedő betegek esete , főként a statint tartalmazó gyógyszert kapóké.
http://tegyenazeg...isztracio/
Utólag hívják be őket ellenőrzésre, megnézni. hogy hatott- e, ártott- e a gyógyszer. Ez felvet néhány kérdést.s_olvas

Van egy orvos, aki tudja rájuk a választ és le is meri írni:
http://www.tenyek...es-q10.htm.
117 #5 sooska
- 2016. május 22. 12:05:48
Perle köszi a linket!
Hallottam erről , de nem találtam meg. Az orvosom próbálta rám erőltetni a koleszterin csökkentőt ,de nem fogadtam el!Kérdezte miért elmondtam a memória romlást lehetőségét ( másról nem tudtam). Mikor említettem a határértékek folyamatos csökkentését a leletekben hallgatott!! Már másik orvosom van, pénteken próbálkozott 7,86 koleszterin szintre pirulát adni ,visszautasítottam, tudomásul vette! Ezek után vegye be aki kitalálta, és nem csak a :)pirulát!
128 #6 bogyo
- 2016. május 22. 12:36:58
És a gyógyszermaffia több fronton támad!
http://www.orvosi...-uton-van/
117 #7 sooska
- 2016. május 22. 12:46:40
bogyo!
Legalább jól érezzük magunkat,és a többi kit érdekel!:D
37 #8 HER
- 2016. május 22. 14:52:00
Jaj derűsek!!! Nem szívni, teának főzni!;)
117 #9 sooska
- 2016. május 22. 17:14:49
s_f-ang

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.40 másodperc
2,486,411 egyedi látogató