Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A túlzásba vitt pozitív gondolkodásnak árnyoldala is van

TanácsadásHááát, be kell valljam, én egy kicsit már túlzásba vittem. És ti? Mindenki megtapasztalhatta már, hogy a pozitív gondolkodás egyik formája, a jövõrõl való álmodozás és a kellemes események elképzelése segít, hogy a jelenben jobban érezzük magunkat, de egy új tanulmány szerint a fantáziálgatásnak káros hatása is van - írja a PsyBlog.

A Psychological Science címû lapban közölt tanulmány szerzõi arra a megállapításra jutottak, hogy akik nagyon bíznak egy pozitív jövõképben, azok a jelenben ugyan a depresszió kevesebb tünetét produkálják, a késõbbiekben viszont fokozottan ki lesznek téve azoknak.

A héthónapos periódust átölelõ vizsgálatok eredményei (minél pozitívabb jövõképrõl ábrándoztak az alanyok, a depressziónak annál több tünetét figyelték meg náluk késõbb) ellentmondanak a pozitív gondolkodás elvének. „Kutatásunk szerint amennyire kellemes élmény a pozitív dolgokról való ábrándozás – ráadásul átsegít egy-egy nehéz helyzeten - idõvel megzavarhatja a lelki jólétet” – magyarázza Gabriele Oettingen, a tanulmány vezetõ szerzõje.
shutterstock 296425169
A megelõlegezett sikerélménytõl ellustulunk?

A veszélyes hatás valószínûleg annak köszönhetõ, hogy az ábrándozó emberek kevesebb energiát fektetnek abba, hogy valóban megragadjanak egy-egy lehetõséget és kihozzák abból a legjobbat. A fantáziák kellemes, de kevésbé hasznos jellemzõje ugyanis, hogy megengedik számunkra, hogy itt és most átéljünk és ezzel megelõlegezzünk magunknak egyfajta sikerélményt, ugyanakkor nem figyelmeztetnek azokra a problémákra, amelyekkel meg kell küzdenünk, hogy megvalósuljon az álmunk, vagyis motiváció nélkül hagynak – valószínûleg azért, mert pillanatnyilag úgy érezzük, hogy már el is értük az áhított célt. Lényegében tehát nem a pozitív hozzáállással van baj, hanem azzal, ha valaki úgy várja el az eredményeket, hogy alig tesz értük valamit.
Elvárások vs. fantáziák

A szakértõk szerint az elvárások azok, amik igazán számítanak, nem a fantáziálgatások. Azt várjuk, hogy átmegyünk a teszten, mert a korábbi vizsgákon is jól teljesítettünk; vagy azt, hogy találni fogunk egy új társat, hiszen több párkapcsolaton vagyunk már túl. „A pozitív elvárások a sikerrel függnek össze: azoknak, akiknek pozitív elvárásaik voltak azzal kapcsolatban, hogy találjanak egy társat, hogy hamar felgyógyuljanak egy betegségbõl, vagy hogy sikerüljön egy vizsgájuk, jobban teljesítettek azoknál, akiknek az elvárásaik negatívak voltak magukkal szemben” – igazolja a kutatók egy korábbi tanulmánya.

Oettingen szerint „a modern korban különös mértékben népszerû a pozitív gondolkodás, nem hiába éltetik a már mintegy tízmilliárdos önsegítõ piacot a pozitív gondolkodásra buzdító kiadványok. Eredményeink kérdésessé teszik, hogy érdemes-e finanszírozni egy olyan iparágat, ami kevésbé járul hozzá az egyén és a társadalom jólétéhez."

Ha kíváncsi, hogy milyen árnyoldalai lehetnek még annak, ha folyton pozitív gondolatokat várunk el magunktól, hogy a jó, az öröm, a boldogság kizárólagos keresése hoygan vezet el a boldogságcsapdához, akkor tartson velünk szeptemberben pszichológiai rendezvénysorozatunk elsõ alkalmára, és hallgassa meg dr. Szondy Máté, klinikai szakpszichológust, aki elmeséli majd mindazt, amit a pozitív pszichológia a teljes, tartalmasan megélt életrõl tud. Még van néhány hely, itt regisztrálhat is. Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016-08-23 20:14
Szerintem ez itt nem fenyeget senkit. Legalább ez.
249 #2 Bazalt
- 2016-08-23 22:54
Nagyon hasonló elmefuttatást olvastam nemrég: Ne mássz fel a fára, ha nem tudsz úszni, mert elüt a villamos.
165 #3 LM
- 2016-08-24 07:54
A pozitív gondolkodás önmagában nemhiszem, hogy bármikor elég volt. Csak cselekvéssel, tenni akarással együtt van értelme és sajnos ennek alapján lehet használni is befolyásolásra.

Vegyük elõször a klasszikust, hogy elég rágondolni és az univerzum majd megadja satöbbi. Nos ismerek pár ilyen álmodozót, nem sokkal van beljebb mint pár éve pedig nagyon akarja, látom rajta, csak éppen semmi értelmeset nem tesz az érdekében. Ezzel tökéletesen el lehet altatni egy pár generációt.

Aztán nézzük a II. Vh. német elit alakulatát. Az ideológia (legyen az bármilyen megítélésû) hogy õk a legjobbak, jobbak bármely más "embernél" valóban a legjobb harci alakulattá tette õket DE nem azért mert várták, hogy bárki vagy bármi majd megoldja helyettük, hanem mindennél jobban akarták ezt bizonyítani tettekkel. Teljesen kilátástalannak tûnõ helyzetekben is! Aztán ha az univerzum segített akkor segített ha nem akkor meg nem az az õ dolga.
267 #4 Perle
- 2016-08-24 22:52
A túlzásba vott pozitív gondolkodás saját magunk becsapása. Addig valóban kedvezõ állapot, amig bízunk valami beteljesülésében. A csalódás viszont fájóbb, mint az a kellemes érzés, amig hittünk sokszor a lehetetlenben.
Erre épül a szerencsjátékok tömege, ami mliiárdokat vesz ki a szegények zsebébõl.
69 #5 Szalonna
- 2016-08-25 02:42
"tehát nem a pozitív hozzáállással van baj, hanem azzal, ha valaki úgy várja el az eredményeket, hogy alig tesz értük valamit."

Ez a lényege. Hogy mi a pozitív? Az már relatív. És persze tudjuk hogy a szarhoz nem lehet pozitívan állni, végül is de, lehet, a kukába kell dobni a picsäba, így pozitív.
238 #6 bivaly
- 2016-08-25 06:56
Azért a balfaszokkal elhitették és közhely lett a " mindent lehet. csak akarni kell" terminológia. Akkor miért hal meg , hiszen "csak akarni kell" ! " Az más "! És ez csak egyetlen kis pici része az egésznek. A "pozitív gondolkodás súlykolása" a csoport terápia része, az önhülyítés egyik kihelyezett auto formája, az egyed egy idõ után ( lásd vallás ), elhiteti önmagával azt, amit saját maga sem hisz el, és ennek csapdájában õrlõdve , de mások és saját maga rabjaként éli le az életét.
A tettrekészség, az elképzelések megvalósításának lehetõségeit megpróbáló ember, nagyon hasonló, de ténylegesen teljesen más. Ez a trendi pozitív gondolkodás a pszihológia egyik kihelyezett ága, semmi más mint tömeghülyítés. Meleg szendvics szellemi éhezõknek.
4 #7 Posta Imre
- 2016-08-25 08:26
Furcsa foglalkozást ûz a férfi: sírva jönnek ki tõle, mégis népszerû
A férfihez azért járnak a japánok, hogy egymás elõtt sírjanak, megtanulják kifejezni mások elõtt az érzelmeiket. A foglalkozást a 40 éves Ryusei vezeti. Neki az a feladata, hogy filmeket vetítsen és letörölje a résztvevõk könnyeit.

Japánban már rendszeresen szerveznek úgynevezett sírás workshopokat, ezt egy ügyes üzletember Hiroki Terai találta ki. Egy alkalommal körülbelül 10 ember találkozik egymással, beülnek egy terembe, ahol érzelmes filmeket vetítenek nekik, amitõl elsírják magukat.http://faktor.hu/...e=hirstart
2 #8 gerry
- 2016-08-25 10:32
Imre - (most hallottams_hihi)

Második szemeszter: - Némi gyakorlat után, egyéni foglalkozásra is képesek!
Reggelente csak belenéznek a tükörbe ös amit ott látnak már elsírják magukat.

A harmadik szemeszter tartalma; Kimennek az utcára és a szembejövõ embereket 3-4 személyes csoportokban megríkatják! (Lehet inni is egy kicsit!)

Diplomázhat az, aki ha kimegy az utcára és egy szembejövõ amikor ránéz, a látványtól már rögtön is ered a könnye...

Doktori diplomát az kap...
- aki évente legalább 1 hektoliter könnyel képes hozzájárulni a természet bio-körforfgásához, vagy...
- zsidó (ferdeszemü vagy nem)
s_V
69 #9 Szalonna
- 2016-08-25 12:30
Hát nekem mutathatnának érzelmes filmet, biztos nem bõgnék. Egyáltalán nem szokásom.
2 #10 gerry
- 2016-08-25 14:42
Szalonna, nem mondod!!!!!

Kõszívü vagy.

A nõk fele szereti ha pátyolgathat egy érzelemdús és bús férfit! Rögtön beindul bennük az anyai ösztön (persze csak akkor ha aszegíny férfi képes bennük megmozgatni másféle ösztönöket is) és máris ott a vígasztalás lágy öle...
cdn.xl.thumbs.canstockphoto.hu/canstock6106158.jpg

...jajjj, hogy én is mijjjen szomorú vagyok! Jajj, ki vígasztaljon meg?!? Ó, segicccsen valaki!!! ....

mondjuk õ:
www.nemzetisport.hu/data/cikk/2/29/32/27/cikk_2293227/640Sidoni-Biemont111.jpg

...kõcsönösen vigasztaszlhatnánk egymást...s_sir
69 #11 Szalonna
- 2016-08-26 04:39
Nem baj. s_hihi
167 #12 Alex
- 2016-08-26 15:36
A pozitív gondolkodás az az, mikor a szöggel bebeszéltetik önmagának, hogy tulajdonképpen menete van, és ezért csavar ! Aztán ha ráver a kalapács zokon veszi, és depressziós lesz. :)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.99 másodperc
2,679,541 egyedi látogató