Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Németországgal és Franciaországgal tarthat külügyminiszteri találkozókat a V4

TanácsadásFigyeltek? Varsói szerzõdés, Molotov-Ribbentrotty, újrafelosztás, folyosó létrehozása...és kezdõdhet minden szépen elölrõl folytatódva, mise történt vona. Az EU összetartásának erõsítése céljából az úgynevezett weimari háromszög (Németország, Franciaország és Lengyelország) külügyminisztereinek a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) külügyminiszterivel bõvített tanácskozásokat is kellene tartania – javasolja a német, a francia és a lengyel diplomácia vezetõje a weimari együttmûködés kezdetének 25. évfordulója alkalmából kiadott hétfõi közös nyilatkozatukban.

A konzultációs fórum megalakításának évfordulójára szervezett, hétfõn véget ért németországi rendezvénysorozaton ismertetett nyilatkozatban Frank-Walter Steinmeier német, Jean-Marc Ayrault francia és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kiemelte: „meg kell értenünk az Európa-szkeptikus hozzáállás” okait, és az európai integrációt, illetve az Európai Uniót azzal kell megerõsíteni, hogy „bizonyítjuk mûködõképességét”.

Hozzátették: „komolyan vesszük polgáraink várakozásait, aggodalmait és félelmeit, és kézzelfogható eredményekkel akarjuk megmutatni, hogy korunk nagy kihívásaival birkózva az Európai Unió keretében többet érhetünk el, mint különálló nemzetállamokként”.

Azonban „egy rugalmas Európai Unió kialakítására törekedünk, amely tiszteletben tartja, hogy a tagállamoknak eltérõ ambíciói vannak a további integrációval kapcsolatban” – áll a nyilatkozatban.

Visegrádiak_2

Forrás: MTI

A három miniszter vasárnap Weimarban ünnepelte meg a konzultációs fórum megalapítását, hétfõn Berlinben a német külügyminisztérium nagyköveti értekezletén vettek részt. Frank-Walter Steinmeier az értekezleten elmondott beszédében – a Frankfurter Allgemeine Zeitung címû lapban pénteken megjelent vendégkommentárjában kifejtett gondolatokat is ismertetve – ismét hitet tett amellett, hogy az enyhülés politikáját kell követni az Oroszországgal folytatott kapcsolatokban, mert Európa biztonságáról csak egymással együttmûködve lehet gondoskodni.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa hangsúlyozta, hogy a konfrontáció és a növekvõ feszültség szakaszából el kell jutni a „közös biztonságról kialakított tartós egyetértésig”.

Witold Waszczykowski felidézte: 25 évvel ezelõtt a weimari háromszög országai az évszázados megosztottságot és viszályt félretéve tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megbeszéljék az európai ügyeket. Ma ismét megosztottság tapasztalható, „nem annyire mély, mint 25 évvel ezelõtt, de a Brexit (a brit uniós tagság megszüntetése) megmutatta, hogy a figyelemre nem méltatott repedések árokká mélyülhetnek”.

A lengyel diplomácia vezetõje hírportálok beszámolói szerint kormánya álláspontját megerõsítve hangsúlyozta, hogy az uniós intézményeknek az áruk és szolgáltatások, a tõke és a munkavállalók EU-n belüli szabad mozgásának biztosítására kell szorítkozniuk.

Aláhúzta, hogy a „szolidaritás próbája” lesz mindazon döntések végrehajtása, amelyeket a NATO-ban arról hoztak, hogy megerõsítik a szövetség jelenlétét a keleti határvidéken.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa kiemelte, hogy míg országa önállóan védelmezi uniós külsõ határát, dacolva az Ukrajna felõl rá nehezedõ állandó migrációs nyomással és a Kaukázus térségébõl sorozatosan érkezõ menekülthullámokkal, másutt a migrációs válsággal összefüggésben meglepõ módon kettõs mérce alkalmazása tapasztalható, és az Európai Bizottság „elsietett, felelõtlen, elhibázott” döntéseivel nem csupán nem járult hozzá a válság megoldásához, hanem hozzájárult újabb gondok kialakulásához, mindenekelõtt a belbiztonság területén.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt aláhúzta, hogy a válság megoldására nem az EU-ban, hanem a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában kell törekedni, ezekben a térségekben van szükség humanitárius erõfeszítésekre, amelyeket következetes, szigorú migrációs politika és határvédelem mellet kell kifejteni.

A lengyel külügyminiszterrel szemben Jean-Marc Ayrault úgy vélte, nemigen érdemes az EU jelenlegi helyzetét a Brexitbõl levezetve magyarázni, mert a Brexit mindenekelõtt brit belpolitikai okokra vezethetõ vissza. A szocialista párt (PS) politikusa hozzátette: a Brexit a korábbi félelmekkel ellentétben nem adott újabb lendületet a jobboldali populista erõknek, hanem megmutatta, mennyire fontos az EU.

A Brexit révén „erõsödik Európa láthatósága, realitása és szükségessége” – mondta a francia miniszterelnök.
Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016-08-29 21:01
Múlt héten hétfõn Angela Merkel, Francois Hollande francia államfõ és Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Nápolytól nem messze fekvõ Ventotene apró szigetének közelében találkoztak a Giuseppe Garibaldi olasz repülõgép-hordozó anyahajó fedélzetén.
http://www.korkep...-konkretum

A korábbiakhoz képest pédátlan, hogy az egyeztetés után nem volt összehívott sajtótájékoztató, mindez Merkeltõl különösen szokatlan, õ ugyanis rendszeresen tartott eddig sajtótájékoztatókat más vezetõkkel való találkozója után. Ez az eset sok ember ellenérzését kiváltotta Európában annak kapcsán, hogy ez a három vezetõ vajon milyen döntéseket hoz a fejük felett? Errõl nem beszéltek, és a találkozásuk se kapott különösebb médiavisszhangot. Aztán Merkel pénteken találkozott a V4-ekkel, de arról se derült ki semmi.
137 #2 balu
- 2016-08-30 13:47
Azért az tök poén, hogy szinte bármilyen 'ad hoc' államcsoportosulásra van valamilyen elnevezés. "Weimari háromszög"... ecsém. Az lesz majd necces, ha a szláv liga összeáll, nekünk meg csak az albánok, románok és az osztrákok maradnak havernak.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.29 másodperc
2,743,136 egyedi látogató