Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Németországgal és Franciaországgal tarthat külügyminiszteri találkozókat a V4

TanácsadásFigyeltek? Varsói szerződés, Molotov-Ribbentrotty, újrafelosztás, folyosó létrehozása...és kezdődhet minden szépen elölről folytatódva, mise történt vona. Az EU összetartásának erősítése céljából az úgynevezett weimari háromszög (Németország, Franciaország és Lengyelország) külügyminisztereinek a V4 csoport (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia) külügyminiszterivel bővített tanácskozásokat is kellene tartania – javasolja a német, a francia és a lengyel diplomácia vezetője a weimari együttműködés kezdetének 25. évfordulója alkalmából kiadott hétfői közös nyilatkozatukban.

A konzultációs fórum megalakításának évfordulójára szervezett, hétfőn véget ért németországi rendezvénysorozaton ismertetett nyilatkozatban Frank-Walter Steinmeier német, Jean-Marc Ayrault francia és Witold Waszczykowski lengyel külügyminiszter kiemelte: „meg kell értenünk az Európa-szkeptikus hozzáállás” okait, és az európai integrációt, illetve az Európai Uniót azzal kell megerősíteni, hogy „bizonyítjuk működőképességét”.

Hozzátették: „komolyan vesszük polgáraink várakozásait, aggodalmait és félelmeit, és kézzelfogható eredményekkel akarjuk megmutatni, hogy korunk nagy kihívásaival birkózva az Európai Unió keretében többet érhetünk el, mint különálló nemzetállamokként”.

Azonban „egy rugalmas Európai Unió kialakítására törekedünk, amely tiszteletben tartja, hogy a tagállamoknak eltérő ambíciói vannak a további integrációval kapcsolatban” – áll a nyilatkozatban.

Visegrádiak_2

Forrás: MTI

A három miniszter vasárnap Weimarban ünnepelte meg a konzultációs fórum megalapítását, hétfőn Berlinben a német külügyminisztérium nagyköveti értekezletén vettek részt. Frank-Walter Steinmeier az értekezleten elmondott beszédében – a Frankfurter Allgemeine Zeitung című lapban pénteken megjelent vendégkommentárjában kifejtett gondolatokat is ismertetve – ismét hitet tett amellett, hogy az enyhülés politikáját kell követni az Oroszországgal folytatott kapcsolatokban, mert Európa biztonságáról csak egymással együttműködve lehet gondoskodni.

A szociáldemokrata párt (SPD) politikusa hangsúlyozta, hogy a konfrontáció és a növekvő feszültség szakaszából el kell jutni a „közös biztonságról kialakított tartós egyetértésig”.

Witold Waszczykowski felidézte: 25 évvel ezelőtt a weimari háromszög országai az évszázados megosztottságot és viszályt félretéve tárgyalóasztalhoz ültek, hogy megbeszéljék az európai ügyeket. Ma ismét megosztottság tapasztalható, „nem annyire mély, mint 25 évvel ezelőtt, de a Brexit (a brit uniós tagság megszüntetése) megmutatta, hogy a figyelemre nem méltatott repedések árokká mélyülhetnek”.

A lengyel diplomácia vezetője hírportálok beszámolói szerint kormánya álláspontját megerősítve hangsúlyozta, hogy az uniós intézményeknek az áruk és szolgáltatások, a tőke és a munkavállalók EU-n belüli szabad mozgásának biztosítására kell szorítkozniuk.

Aláhúzta, hogy a „szolidaritás próbája” lesz mindazon döntések végrehajtása, amelyeket a NATO-ban arról hoztak, hogy megerősítik a szövetség jelenlétét a keleti határvidéken.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt politikusa kiemelte, hogy míg országa önállóan védelmezi uniós külső határát, dacolva az Ukrajna felől rá nehezedő állandó migrációs nyomással és a Kaukázus térségéből sorozatosan érkező menekülthullámokkal, másutt a migrációs válsággal összefüggésben meglepő módon kettős mérce alkalmazása tapasztalható, és az Európai Bizottság „elsietett, felelőtlen, elhibázott” döntéseivel nem csupán nem járult hozzá a válság megoldásához, hanem hozzájárult újabb gondok kialakulásához, mindenekelőtt a belbiztonság területén.

A nemzeti konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) párt aláhúzta, hogy a válság megoldására nem az EU-ban, hanem a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában kell törekedni, ezekben a térségekben van szükség humanitárius erőfeszítésekre, amelyeket következetes, szigorú migrációs politika és határvédelem mellet kell kifejteni.

A lengyel külügyminiszterrel szemben Jean-Marc Ayrault úgy vélte, nemigen érdemes az EU jelenlegi helyzetét a Brexitből levezetve magyarázni, mert a Brexit mindenekelőtt brit belpolitikai okokra vezethető vissza. A szocialista párt (PS) politikusa hozzátette: a Brexit a korábbi félelmekkel ellentétben nem adott újabb lendületet a jobboldali populista erőknek, hanem megmutatta, mennyire fontos az EU.

A Brexit révén „erősödik Európa láthatósága, realitása és szükségessége” – mondta a francia miniszterelnök.
Link

Hozzászólások

236 #1 Vazul
- 2016. augusztus 29. 21:01:03
Múlt héten hétfőn Angela Merkel, Francois Hollande francia államfő és Matteo Renzi olasz miniszterelnök a Nápolytól nem messze fekvő Ventotene apró szigetének közelében találkoztak a Giuseppe Garibaldi olasz repülőgép-hordozó anyahajó fedélzetén.
http://www.korkep...-konkretum

A korábbiakhoz képest pédátlan, hogy az egyeztetés után nem volt összehívott sajtótájékoztató, mindez Merkeltől különösen szokatlan, ő ugyanis rendszeresen tartott eddig sajtótájékoztatókat más vezetőkkel való találkozója után. Ez az eset sok ember ellenérzését kiváltotta Európában annak kapcsán, hogy ez a három vezető vajon milyen döntéseket hoz a fejük felett? Erről nem beszéltek, és a találkozásuk se kapott különösebb médiavisszhangot. Aztán Merkel pénteken találkozott a V4-ekkel, de arról se derült ki semmi.
137 #2 balu
- 2016. augusztus 30. 13:47:55
Azért az tök poén, hogy szinte bármilyen 'ad hoc' államcsoportosulásra van valamilyen elnevezés. "Weimari háromszög"... ecsém. Az lesz majd necces, ha a szláv liga összeáll, nekünk meg csak az albánok, románok és az osztrákok maradnak havernak.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
2,482,806 egyedi látogató