Honnan olvasnak:Le lesztek figyuzva!!!

Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Az európai hadsereg létrehozásáról akar tárgyalni Ficoval a cseh kormányfõ

TanácsadásSzóval a cseh-szlovákok beszélgetnek a belga-spanyol-olasz...egyesített haderõrõl? Neeeem! Csehszlovákiáról van szó és egy közös csehszlovák brigádról, mint régen, vagy nem is oly régen volt.
Az európai hadsereg létrehozásáról szeretne tárgyalni szlovák kollégájával Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök a szeptemberre tervezett közös cseh-szlovák kormányülésen – közölte Sobotka abban az interjúban, amelyet a Prima cseh kereskedelmi televízió sugárzott vasárnap.

A cseh és a szlovák kormány közös ülésében júniusban, Robert Fico prágai látogatásakor egyezett meg a két miniszterelnök. Az elmúlt években már volt ilyen találkozóra példa, de a márciusi szlovákiai parlamenti választások után ez lesz az elsõ közös tanácskozása a két kabinetnek.

Bohuslav Sobotka néhány hónapja javasolta, hogy hozzanak létre egy európai hadsereget, amely képes lenne sikeresen megküzdeni az olyan kontinentális problémával, mint amilyen jelenleg a migránsválság. Kezdeményezését Sobotka azzal magyarázta, hogy a NATO struktúrái bizonyos esetekben csak nehezen használhatóak. A közös európai hadsereg létrehozásának gondolata mellett a közelmúltban Orbán Viktor magyar miniszterelnök is kiállt. Pozsony az elképzelést eddig nem kommentálta.

A cseh miniszterelnök kifejtette, hogy a témáról több európai vezetõvel, köztük Angela Merkel német kancellárral is tárgyalt annak prágai látogatásakor. Németország – Sobotka szerint – készen áll az európai együttmûködés megerõsítésre a biztonságpolitika terén, beleértve a hadsereget is. „Ennek ellenére kötve van (a keze) a német alkotmány bizonyos korlátozásaival” – tette hozzá a kormányfõ. „Az európai szerzõdések és az egyes országok alkotmányai ennek ellenére elegendõ teret nyújtanak az együttmûködés megerõsítésére“ – vélekedett a politikus.

Leszögezte: az európai hadsereg létrehozása hosszú távú, több éves projekt, de már ma lehetõség van az együttmûködés megerõsítésének a keresésére, például a schengeni határ közös védelmében. Ezzel kapcsolatban jó példaként azt a segítséget említette, amelyet a visegrádi négyek keretében nyújtott Prága, Pozsony és Varsó Magyarországnak, illetve a régió néhány más országának a menekültáradat megfékezése érdekében.

Robert Fico júniusban Prágában azt nyilatkozta, hogy a szeptemberi cseh-szlovák közös kormányülésen az együttmûködés konkrét formáiról szeretnének tárgyalni a felek. Kiemelkedõ téma lesz Csehszlovákia megalakulása 100. évfordulójának megünneplése 2018-ban.
Link

Hozzászólások

159 #1 vanyusha
- 2016-09-04 17:39
Csak nem Auhorstrocheslav???
4 #2 Posta Imre
- 2016-09-04 17:46
Év végére meglehet a közös európai hadsereg terve

Ezt Németh Zsolt mondta, miután az Európai Unió külügyi bizottságainak elnökeivel tanácskozott.
Korábban a témában:

Jön az európai hadsereg?

Az Európai Unió külügyi bizottságai elnökeinek konferenciáján részt vett Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje és az EU soros elnökségét betöltõ Szlovákia külügyminisztere, Miroslav Lajcák is – mondta az MTI-nek az Országgyûlés külügyi bizottságának fideszes elnöke.

A tanácskozásnak három kiemelt témája volt. A migráció kérdésének megvitatása alapján Németh Zsolt úgy véli, hogy az EU által javasolt “kvótarendszer egyre több sebbõl vérzik”. Miroslav Lajcák azt hangsúlyozta, hogy ez a megoldás “nem emberséges”, mivel nem veszi figyelembe az emberek saját letelepedésével kapcsolatos döntését. A szlovák külügyminiszter ehelyett egy fenntartható migrációs politikai megalkotását szorgalmazta.

Másik kiemelt témaként a külügyi bizottsági vezetõk az Európa Tanács által nyáron elfogadott “Erõsebb Európa” címet viselõ európai globális stratégiáról is tanácskoztak. Németh Zsolt ennek kapcsán kiemelte: akkor lesz erõsebb Európa, ha képes lesz arra, hogy a biztonság és védelempolitika területén is megfogalmazza önmagát. A fideszes politikus ismertette kollégáival a magyar álláspontot, miszerint az Európai Unió elõtt álló egyik legfontosabb feladat jelenleg az európai hadsereg létrehozása.

Ebben a konferencia résztvevõi és Federica Mogherini is egyetértett. Az EU kül- és biztonságpolitikai fõképviselõje azt mondta: még ebben az évben egy úgynevezett európai uniós védelmi csomagot kíván letenni, az európai hadsereg megvalósításának menetrendjével együtt.

Mindemellett megvitatták az EU keleti és déli szomszédságának ügyeit is. Németh Zsolt ennek kapcsán kiemelte: Európának elemi érdeke, hogy szomszédságában stabilitást teremtsen. Ennek rövid távon a legfontosabb eszköze az, hogy az EU megadja a felajánlott vízummentességet Ukrajnának, Grúziának, Törökországnak és Koszovónak.
http://24.hu/koze...reg-terve/
4 #3 Posta Imre
- 2016-09-04 18:02
Szijjártó Péter: a visegrádi együttmûködés a leghatékonyabb szövetség ma az unióban

A visegrádi együttmûködés a legszorosabb és a leghatékonyabb szövetség ma az Európai Unión belül – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnap reggel a Kossuth Rádió Vasárnapi újság címû mûsorában. http://magyaridok.hu/belfold/szijja...an-971494/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.42 másodperc
2,679,484 egyedi látogató