Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Súlyos búzahelyzet: öngyilkossági hullámtól tartanak

KultúraBuzi egy helyzet, nem? Közben a szank-cionált orosz gabona meg rekordokat dönget és jön a gmo-mentes egészséges kenyérke. Putyin megígérte! Ha úgy véliTEK, hogy ez es véletlen, akkor így is van. Időjárás-függő. Az meg....politika kérdése. Kétségbeesett francia gazdák napról napra nagyobb számban hívják fel az újonnan létrehozott ottani segélyvonalat, miután a három évtizede legrosszabb búzatermés kilátástalanná teszi a megélhetésüket. Franciaországban öngyilkossági hullámtól tartanak.

Jóllehet augusztus végén még nem voltak végső számok, a francia mezőgazdasági minisztérium előrejelzése szerint a nagy tavaszi esőzések miatt idén várható az elmúlt 30 év legrosszabb búzatermése, ami 40 százalékkal is elmaradhat a 2011-2015-ös évek átlagától. A tavalyi több mint 40 millió tonna után az idei termés valószínűleg nem éri el a 30 millió tonnát sem.

Noha Olaszországban is nehéz a helyzet, a politico.eu jelentése szerint azonban Franciaország középső és keleti részén sok gazda kizárólag búzát termeszt. Ebben a régióban, a Tours közelében lévő Indra és Cher megyékben a helyi agrárkamara által augusztus elején létrehozott segélyvonal hívások tucatjait vette az első néhány hét alatt. A segélyvonal munkatársa, Dominique de Becdelièvre elmondta, hogy a gazdák különösen azért esnek kétségbe, mert már így is elmaradtak a hiteleik törlesztésével.

“Ha tisztában vagyunk a francia mezőgazdasági termelők öngyilkossági rátájával, a mostani rendkívüli nehézségek láttán, minden okunk megvan arra, hogy tartsunk a jövőtől, ezért számukra minden segítséget meg kell adni” – jelentette ki Dominique de Becdelièvre.

Forrás: blog.syngenta.hu
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016. szeptember 17. 12:37:44
Rekord gabonatermés várható Oroszországban
MTI Eco
2016.08.17., szerda, 10:58

Az orosz gabonaszövetség becslése szerint Oroszország gabonatermése az idén eléri a 114-118 millió tonnát, ez a poszt-szovjet korszak legjobb eredménye. A gabonatermésből 69,5 millió tonna a búza.

A tároló kapacitás mintegy 120 millió tonna, de ennek csak 40 százaléka képes jó minőségben megőrizni a gabonát - mondta Arkagyíj Zlocsevszkij, a gabonaszövetség elnöke.
Ezért fontos lenne, hogy a kormány eltörölje a búzára kivetett exportadót, amely durván 50 milliárd rubellel (215 milliárd forint) csökkenti a termelők bevételét - mondta Zlocsevszkij.
Az adó jelenleg tonnánként minimum 10 rubel, de a rubel leértékelődése esetén emelkedhet.
A gabonaszövetség úgy becsli, hogy Oroszország a július 1-jén kezdődött 2016/17-es idényben 38,5 millió tonna gabonát fog exportálni, ebből 28 millió tonna lesz a búza.
Az amerikai mezőgazdasági minisztérium (USDA) előrejelzése szerint a folyó idényben az orosz búzakivitel eléri a 30 millió tonnát és ezzel Oroszország az Európai Uniót megelőzve a világ legnagyobb exportőre lesz.

Forrás: MTI Eco
http://magyarmezo...zorszagban

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.33 másodperc
2,488,545 egyedi látogató