Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A régi világrend bukása

KultúraÉrzitek micsoda győzelem? Nem? Pedikk kibaxott nagy! Ma, ha már a xart átnevezik anyagcsere-végterméknek, győzelmi tort ülhet a "nép". Igaz, ugyanaz a xar maradt, de legalább ugyanolyan büdös is. A morális védőkorlát nélküli álhumanisták és a kereszténydemokrácia esélyei

A demokráciáról alkotott felfogás világméretű játszmája a negatív átfordítás rendszerszintű művelése. Az állandó negatív beszéd, bármely kormánytörekvés negatív címkékkel való ellátása a helyi és a világsajtó fő tápláléka lett. A jó hír gyakorlatilag nem létezik, mert azonnal megszületik annak negatív átfordítása, ami folyamatos tüntetéseket generál a világ minden részén. Az indok látszólag teljesen logikus, a fékek és ellensúlyok biztosítása, a kormány megújulási készségének, állandó hibajavításnak elősegítése. A szünet nélküli elégedetlenség keltése, a felháborodás fokozása a mindenkori ellenzék feladatává lett, mi több mindennapi kenyerévé, hiszen ezért kapja fizetését és ebből élnek médiakatonái is.

E demokráciafelfogás a 22-es csapdája, mert ha az ellenzék elismerné, hogy a kormány adott intézkedése jó, akkor saját magát zárná ki a hatalom valamikori birtoklásának lehetőségéből. Az ellenzék a tömegek elégedetlenségéből táplálkozik, bevetve a médiamanipuláció minden lehetséges eszközét. A demokrácia mai formáját mintha a „szétdobáló” agyalta volna ki, hogy az emberek egymás elleni gyűlöletét szítsa, és biztosítsa az örök „ellenségeskedést, vetélkedést, gyűlölködést, haragot, patvarkodást, veszekedést” (Gal. 5,20) a világban. Ebben a kaotikus zűrzavarban kezdett kiépülni hazánkban a kereszténységet felvállaló és a neoliberális világtrendet elutasító demokrácia. Óriá­si megdöbbenést okozva a neoliberális világban, most egy nagyhatalom lépett hasonló útra Donald Trump győzelmével.

A demokrácia népuralmat jelent, a többség által kinyilvánított politikai akaratot az ókori görögök óta. Csakhogy aki a többséggel nem ért egyet, az is a népnek tartja magát. Két ellentétes demokráciafelfogás áll egymással szemben. Más elképzelést vizionál a demokráciáról az uralkodó világtrend, a neoliberális posztmodern demokrácia, mint a keresztény. Sőt erről azt gondolja: ez az egyetlen, ami demokráciának nevezhető. Holott a demokrácia fogalma folyamatosan változott az évszázadok során. Például a liberalizmus értelmezése sem ugyanaz ma, mint Széchenyi korában. Az ő liberalizmusában még benne volt az európai kultúra lényegi elemét képező keresztény értékrend, a morál. Ma már nem liberalizmusról, hanem neoliberalizmusról, és a vele összekapcsolódott posztmodern értékrelativizmusról beszélhetünk.

Az amerikai demokrácia sem azonos alapokon áll, mint a protestáns etikára épülő eredeti alkotmánya, amely a mai napig érvényben van. Az amerikai demokrácia liberalizmus- és szabadságfelfogásának ma semmi köze az egykori protestáns morális értékrendhez. Francis Fukuyama amerikai filozófus figyelmeztetett, hogy Amerikában az „értékrelativizmus kötelező tananyaggá lett”, ami a morális értékrend halála. A liberális, azaz „nyugati” demokrácia teljes győzelmét jósolta a világban. Hamarosan megszületett azonban a válasz könyvére, Samuel P. Huntington amerikai politikatudós tollából, miszerint a liberális demokrácia csak egy lesz a sok közül, kultúrák harcává válik a világ. Láthatóan neki lett igaza, bár a liberális demokrácia egyedülvalóságát hirdetők ma is tartják állásaikat. Jürgen Habermas filozófus, a balliberálisok ikonja, egyetértett abban a 2004-ben Joseph Ratzinger bíborossal folytatott vitában, hogy „a liberális állam mögül hiányzik a morális támogatás”.

Ebből a morál nélküli világból nem kér a kereszténydemokrácia, amely egyre inkább bontogatja szárnyait a még mindig uralkodó neoliberális világban. Amerika nagyhatalom, így Trump győzelme meghirdette a kultúrharcot a neoliberalizmusához és posztmodern értékrelativizmusához még mindig ragaszkodó világi erőtérben. Magyarország fekete báránnyá válása a nemzetközi sajtóban ugyancsak ezzel van kapcsolatban. Ismerjük a csoportdinamikából a „fekete bárány”-képződés jelenségét.

Egy szociológiai kutatás szemléletesen mutatja meg egy konkrét esetben, mi történt a fiatalkorú leányanyák csoportjában, ahol az egyik frissen bekerült lány rendkívüli módon ragaszkodott gyermeke megtartásához. Ám a többieket már meggyőzték arról, hogy át kell adniuk születendő gyermeküket nevelőszülőknek, és le kell mondaniuk róla. Az újonnan érkező lány lett a csoport fekete báránya, akire dühödten rátámadtak, mert valójában mindegyikük szerette volna megtartani gyermekét. Hasonló dolog történt Magyarországgal az európai nemzetek között. Valójában mindenki érzi a mély morális válságot és a változtatás szükségességét, ám már behódoltak és meggyőződésükké vált a neoliberális, posztmodern, morál nélküli világrend egyedüli lehetséges útja. Új helyzetet teremt ebben Trump győzelme, ha nem felejti el, mit ígért a keresztényeknek és valóban változást hoz.

Azt mondják, Magyarország eltért az európai értékektől, és ezt el is hitte a világ. Éppen fordítva van, Európa tért el eredeti, kétezer éves zsidó-keresztény örökségétől, ahogyan Amerika a protestáns etikától. Az európai érték valójában tehát a zsidó-keresztény morálkultúra, nem pedig a neoliberális XXI. századi ideológia. A negatív átfordítás és negatív címkézés, miszerint nálunk nincs demokrácia és szabadság, nagyon hatásos a nyugati médiában. A Nyugat elhitte, mert sosem lett tisztázva, hogy létezik kereszténydemokrácia, és valójában az az eredeti európai kultúra. Most azt kívánjuk, hogy Trump emlékeztesse népét saját protestáns gyökereire.

A neoliberális-posztmodern világrend a keresztényellenesség és ateizmus talaján jött létre. De a posztmodern értékrelativizmusnak, a minden virág virágozhat elvnek éppen hogy biztosítania kellene a vallásszabadságot, amit a keresztények láthatóan nem kapnak meg. Nálunk az antidemokratikus, diktatórikus és szabadságjogokat korlátozó jelzőkkel ellátott országban ilyen elképzelhetetlen lenne! Itt az igazság megfordításának művészetével állunk szemben, ami a médiamanipuláció által jön létre, torzképet festve országunkról és most a Trump-jelenségről.

A hazugság ellen pedig fel kell venni a harcot, egy igazságos nemzetközi megítélésért kell kiállnunk. Át kell törnünk a negatív címkézés falát. A rossz nemzetközi megítélés időnként a pénzcsapok elzárásával is fenyeget.
A szabadság jézusi fogalom: „Ahol az Úrnak lelke, ott a szabadság” (2Kor. 3, 17). Támogatja az ember fennmaradását a morális támasszal, amely a bűntől szabaddá tesz. Ez jövőnk záloga, hiszen láthattuk, hogy az ókor összeomlása éppen ehhez hasonló morális válság miatt történt. A nyugati szabadságértelmezés álhumanista, a tolerancia nevében mindent megengedő, ez is jó, az is jó állásponton van, ami keresztény szempontból szabadosságot jelent, morális védőkorlát nélkül.

Ennek a világrendnek a bukását ünnepeljük Donald Trump győzelmében.

A szerző filozófus
Link

Hozzászólások

272 #1 Kameleon
- 2016. december 03. 19:20:51
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=_cwa2T4rvYc[/movie]

http://postaimre....t=0#c14158
7 #2 virag
- 2016. december 04. 04:18:49
118 #3 keepfargo
- 2016. december 04. 05:40:48
A 'filozofos' szerzovel nem tudok egyeterteni, gondolom, ti sem igazan.
Milyen democsokraciarol pampog ez itt?
Tobb mint 300M ember es 2 ( ket, azaz ketto darab ) part? Hulye ez?
Valaki szoljon mar neki (is)!

Daniaban; ott van valami demokraciara emlekezteto. Igen mert ok 5M- t szamlalnak es 15 part van.

Igaz, mi nem a danok seggeet kell nyaljuk, tehat ok el vannak felejtve. A "magyar' hivatalos vezetesnek nagyobb segg kell; ha lehet, a legnagyobb. A Nagy Satane eleg nagy, de egy nem is eleg, igy meg a Kis Satannak is nyalunk, annak pedig csontig es bo nyallal. (Na, majd meg is fogja koszonni...mind a ketto.:(
238 #4 bivaly
- 2016. december 04. 07:04:52
Szerzőkém !

Egy az, hogy hazudsz ! Na jó, nevezzük mellébeszélésnek ! A politikai korrektség hányadékát mint történelmi valóságot okádod bele az éterbe. A demokrácia nem népuralom, annak hazudják. Tudod a Kohn és fia KFT. ha trónra kerül, azt ti demokráciának nevezitek. Na már most, személyes elfoglaltságuk révén soha nincsenek ott, ezért strómann megbízottak játszák a vezetőt. Megint csak jól van, pontosítok, játszatjátok velük. Így már jó ? A demokrácia, amikor létezett, az nem az volt, hogy minden hülyét megkérdeztek, hogy mondja el mi a három kívánsága ! És te ezt itt leírod !
Kettő, te magadtól vagy ennyire hülye, vagy megbízásból ? Kétezer éves zsidó-keresztény örökség, mint morális példakép, meg egyáltalán ?! Meg a kis szociális kutatás eredménye ...?
Nagyon röviden, anyád ! Kicsit bővebben, az a kedves jó ..., anyátok !
60 #5 csaba
- 2016. december 04. 18:33:35
"Putyin: megbuktak az egypólusú világ létrehozására irányuló kísérletek"

"Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint megbuktak az egypólusú világ létrehozására irányuló kísérletek, az erőegyensúly a világon fokozatosan helyreáll, az Egyesült Államok élére pedig Donald Trump személyében "okos ember" került.

Ezt az orosz elnök a Gazprom állami többségű gázipari óriásvállalat tulajdonában lévő NTV orosz televízió által vasárnap sugárzott interjújában jelentette ki.
"Úgy gondolom, hogy más senki számára nem titok, hogy ezt mindenki amúgy is látja: sok partnerünk már maga is előnyben részesíti azt, hogy a nemzetközi joghoz forduljon, mert az egyensúly a világban fokozatosan helyreáll. Ez elkerülhetetlen" - jelentette ki.
"Az egypólusú világ létrehozására irányuló kísérletek nem szilárdultak meg. Már egy másik dimenzióban élünk" - fűzte hozzá.

Az orosz elnök azt hangoztatta, hogy Oroszország mindig is abból indult ki, hogy "saját nemzeti érdekeinket védelmezve tisztelettel kell viszonyulnunk mások érdekeihez is". Mint mondta, Moszkva ezen az alapon kívánja fejleszteni kapcsolatait a többi kormánnyal. Putyin az Egyesült Államokat a világ egyik fő gazdaságának és "vezető katonai hatalomként" jellemezte. Hangsúlyozta, hogy okos embernek tartja Trumpot, és kifejezte meggyőződését, hogy a megválasztott elnök tudatában van a hivatalával járó nagy felelősségnek.

"Trump kereskedő és vállalkozó volt, ma már államférfi, ma már ő a vezetője az Egyesült Államoknak, a világ egyik vezető országának, a világ egyik vezető gazdaságának, a vezető katonai hataloménak" - fogalmazott.

"És mivel sikert ért el az az üzleti életben, az arról tanúskodik, hogy okos ember. Ha pedig okos ember, akkor teljességgel és elég gyorsan felfogja a felelősség megváltozott szintjét. Abból indulunk ki, hogy éppen ebből az alapállásból fog cselekedni" - tette hozzá Putyin.

Az orosz elnök kijelentette, hogy az "arab tavaszt" és annak negatív következményeit az okozta, hogy a világ néhány kulcsjelentőségű országa, a saját geopolitikai érdekeinek kedvezve, elfordult a nemzetközi jog alapelveitől. Putyin szerint Moszkva korlátozott lehetőségekkel rendelkezett, hogy hatást gyakoroljon az eseményekre"
http://www.vilagl...iserletek/
116 #6 livia
- 2016. december 04. 18:50:20
No, majd elválik.
238 #7 bivaly
- 2016. december 05. 06:08:28
A szokásos nyálas lózungok. Lehet, hogy Putyin meg nem történtnek tekinti, de mi igen jól emlékezünk egy bizonyos Ribbentrop, Molotov paktumra. Aztán mi lett belőle, a második világháború, pedig mekkora béke volt ott és akkor !? Meg igazság is !
60 #8 csaba
- 2016. december 05. 09:02:36
"Putyin nem kér az EU tanácsaiból"
m.blog.hu/be/bekialtas/image/putyinuzenet2016-12-01.jpg

" Moszkva nem az Európai Unióval, hanem a saját érdekeiket előtérbe helyező államokkal akar tárgyalni.

Kína, India, Japán. Sokat mondó, hogy igazán perspektivikus partnerként ezeket az államokat, és ebben a sorrendben emelte ki az orosz államfő, Vlagyimir Putyin év végi üzenetének csaknem a végén. (A december 1-jén elhangzott beszéd orosz, illetve angol változata itt érhető el.) Mint mondta: Kínával - amely "világ legnagyobb gazdaságának pozícióját foglalja el" -, a kölcsönösen előnyös együttműködés minden évvel új, nagyléptékű kereskedelmi, befektetési, energetikai, fejlett technológiai projektekkel bővül. Indiára kiemelt stratégiai partnerként, a legkülönbözőbb területeken felfutó együttműködés hatalmas lehetőségeként tekint Moszkva. A Kreml vezetője szerint minőségi haladást értek el a Japánnal kiépített kapcsolatokban; üdvözölte a két ország közötti gazdasági kapcsolatok fejlesztését, a közös projektek indítására törekvést.

Az Amerikai Egyesült Államok a negyedik helyre szorult a felsorolásban. "Készek vagyunk az együttműködésre az új amerikai adminisztrációval" - mondta Putyin. "Fontos, hogy normalizáljuk, fejleszteni kezdjük a kétoldalú viszonyt az egyenjogúság és a kölcsönös előnyök alapján". Az egész világ érdeke, hogy Oroszország és az USA, a közös felelősség alapján, együtt cselekedjék a globális és a regionális problémák megoldásáért, a biztonság és a stabilitás biztosításáért. Az orosz államfő aláhúzta: azok a próbálkozások, amelyek az egyensúly megbontására irányulnak, globális katasztrófához vezethetnek. Az erőket mindenekelőtt a nemzetközi terrorizmus tényleges, korántsem légből kapott fenyegetése ellen kell egyesíteni - jelezte Putyin, majd odaszúrta:

"Épp ezt a feladatot oldják meg Szíriában a katonáink. A terroristákra érzékelhető csapást mértünk. Oroszország hadserege és flottája meggyőzően bizonyították, hogy képesek hatékonyan ténykedni állandó elhelyezési körleteiktől nagy távolságban".

Putyin nem beszélt sem Ukrajnáról, sem Németországról, sem Franciaországról, sem Lengyelországról, sem a Baltikumról. És természetesen Magyarországról sem a csaknem 70 perces szónoklatban. Elsősorban azért nem, mert ez az alkalom hagyományosan a belpolitikai kérdések áttekintését szolgálja. De persze, ettől még...

Ám a Kremlből ezúttal azt tartották fontosnak értésünkre adni: a dolgok jelenlegi állása szerint Európa csak az eurázsiai gazdasági térség részeként fontos számukra. Ennek megfelelően minden más nemzetközi szervezet az Európai Unió elé került a beszédben. Mint elhangzott: "Oroszország aktív keleti politikáját messze nem valamiféle konjunktúra diktálja, még csak nem is az orosz-USA-, illetve EU-kapcsolatok kihűlése, hanem a hosszú távú nemzeti érdekek és a világfejlődés tendenciái".

Ami az Európai Uniót illeti, az orosz elnök annak a meggyőződésének adott hangot, hogy van lehetőség a tagállamokkal való "beszélgetésre". Annál inkább, mert ezekben az országokban manapság növekszik az igény az önálló, saját érdekeket előtérbe helyező politikai és gazdasági felfogás képviseletére. "De majd meglátjuk, mi lesz ezzel a soron lévő választások tükrében" - adta az EU-tagok értésére Putyin azt, amit beszédének ezt megelőző részében így fejezett ki:

"Senkivel nem akarunk szemben állni. Ellentétben néhány külföldi kollégával, aki ellenséget lát Oroszországban, nem keressük, és soha nem is kerestük az ellenséget. Barátokra van szükségünk. De nem engedhetjük meg az érdekeink sérelmét, azok figyelmen kívül hagyását. Önállóan, magunk, idegen sugalmazások és kéretlen tanácsok nélkül akarjuk és fogjuk meghatározni a sorsunkat, építeni a jelenünket és a jövőnket". #

MEGJEGYZÉS: A beszéd sok tekintetben számunkra is tanulságos, oroszországi belpolitikai részét külön összefoglalóban ismertetem."

CÍMKÉP: Vlagyimir Putyin a szövetségi gyűlés tagjai előtt beszél a Nagy Kreml-palota György-termében (Fotó: Kremlin.ru)
http://www.vilagl...nacsaibol/
118 #9 keepfargo
- 2016. december 05. 13:29:47
Nem tudjuk, hany es milyen minosegu tanacsadoja lehet Putyinnak, (kell legyen eleg) es ami meg ennel fontosabb, hogy mennyiben hallgat rajuk.
Meg emlekszunk Hitler katonai "szakertelmere", amivel elsoporte tabornokai tanacsait...nem lett jo vege. A ravasz orosz nem eshet ilyen hibakba, mert akkor sok minden balul uthet ki.
Mennyire lehetunk biztosak abban, hogy a tanacsadoi csak orosz es oroszbarat erdekeket tartanak szem elott? Erre nem konnyu valaszolni.
Azt sem tud(hat)juk hogy vannak-e kivalasztott tanacsadoi, netan(yahoo) sugalmazoi vagy "joakaroi" akik a biztonsagaert is felelnek ???
(Mert amit pl. legutobb olvashattunk ITT, PI-nel a KGB-Mossad bonyolult viszonyarol, az kerdojeleket hagy...)

Miert akarunk mindent tudni? Tan mert magyar letunkre megtanultuk hogy biztosak nem lehetunk semmiben, bizni nem bizhatunk senkiben, (egymasban sem, ez a legrosszabb - eddig), es legalabb anyyi elegtetelunk legyen a vegen, hogy; na ugye, megmondtuk!
Hogy ezzel mire megyunk, megint nem tudom, de ha megint az jonne ki hogy okosabbak voltunk a vartnal, akkor el kell gondolkodnunk: talan meg lehetne probalni tobbet is, mint az okoskodast? Mi lenne az? Diplomacia? (nemzetkozi kapcsolatok) Szervezkedes? Felvilagositas?

Kerdesek, kerdesek. Kerdes, hogy mire jo mindez. Majd a nalam okosabbak megmondjak (ezt is). Vagy ha nem, hat nem.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
2,488,372 egyedi látogató