Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Osztie atya: Nem leszek fideszes pártkatona

KultúraEgyház? Megítélés? Keresztény és még értelmiség is? Nos a papi tanodák zömében olyan fos a tanár anyag, hogy bátran nevezhető sz@rnak is és a fejétől bűzlik a sok rossz buzi. Ideje lenne már egy jó nagy "keresztényirtásnak" is. Jót tenne a hitnek! Osztie Zoltán, a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének elnöke Az idők jelei című vitaanyagot bemutató konferencián az Olasz Kultúrintézetben 2015. október 30-án „Ha nem foglalunk állást közéleti ügyekben, akkor tovább rontunk az egyház megítélésén, ami így is rendkívül rossz”, fogalmaz a belvárosi katolikus plébános a Népszabadságnak adott interjújában.

A korábbi, markánsan kormánypárti kijelentéseit követően a minap a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége Olasz Intézetben tartott konferenciáján Osztie Zoltán belvárosi plébános éles beszédet intézett hallgatóságához, amelyben amellett, hogy a papok képzetlenségére és a plébániarendszer fenntarthatatlanságára utalt, részletesen megindokolta, miért nem tilos, hanem egyenesen szükséges és üdvös volna a papoknak a közélet kérdéseibe beleszólni. A Népszabadság szerdai számában adott interjújában ezt követően azt is mondta, „nem leszek fideszes pártkatona”.
Nem képesek megszólalni a fiatalabb papok

Osztie Zoltán atya a lapnak a papok „állapotáról” szólva kifejtette, nem általánosítana, de szép számmal vannak „főleg idősebb kollégák”, akik „hősiesen végzik a dolgukat”, a gondok viszont kulminálódnak, amikor ők kidőlnek a sorból. A fiatalabb korosztály bajainak egyik forrása szerinte a paphiány, a másik az ezzel összefüggésben lévő, kiheverhetetlen minőségi személyi veszteségek, amit a szocializmus évtizedekben szenvedett el az egyház az állományt tekintve.

– A bajok forrása az is, hogy azok a fiatalok, akik megkezdik papi hivatásukat, már nem tartoznak a csúcsértelmiséghez. Nem is mernek értelmiségi párbeszédet folytatni, mert nincsenek olyan szinten – szögezte le Osztie Zoltán, aki szerint a képzést át kellene strukturálni, hogy a teológiai tudáson túl a papok felkészültsége megfeleljen a kor igényeinek. Megengedhetetlennek tartja, hogy egy pap ne legyen képes megszólalni, „ha mikrofont dugnak az orra alá. Vagy ne tudjon megírni egy cikket”, ha arra van szükség.

A plébániai rendszerről megjegyezte, hogy azt sürgősen át kell alakítani úgy, hogy az ne táptalaja legyen a plébánosok elmagányosodásának. Ehhez helyi és felsőbb szinten is stratégiaalkotásra van szükség.
Iránytű a jobboldali kormányoknak
Orbán Viktor mintegy negyvenperces előadásában reagált az előtte felszólalókra is, így például az egyház stratégiáját hiányoló Osztie Zoltánnak, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége elnökének szavaira. A kormányfő úgy fogalmazott: most, hogy Veres Andrást megválasztották a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnökévé, lesz stratégia, de nem biztos benne, hogy abban lesz köszönet a kormánynak. Az idők jelei című vitaanyagról a miniszterelnök azt mondta, a dokumentum joggal aspirálhat arra, hogy a következő tíz év – reményei szerint jobboldali – kormányainak iránytűje legyen. Az Olasz Kultúrintézetben, az Országgyűlés Képviselőházának 1865 és 1902 között otthont adó épületben bemutatott vitaanyagban keresztény értelmiségiek értékelik a magyar valóságot, utat mutatnak a társadalomnak, számba veszik az eredményeket, de kritikát is gyakorolnak és javaslatokat tesznek.

Arra reagálva, hogy az Olasz Intézetben tartott rendezvényen Orbán Viktor is felszólalt (lásd keretes írásunkat), és mintha üdvözölte volna, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia élén Veres András váltotta az eddig elnöklő Erdő Pétert, azt mondta, nem hinné, hogy a miniszterelnök össze akarja ugrasztani a két főpapot, „ugyanakkor Orbán Viktor minden bizonnyal jól emlékszik azokra az időkre, amikor Veres András a püspöki kar titkára volt, és meglehetősen élénk érdeklődést mutatott a közélet iránt”.
Miért kéne a templomba zárkózni?

Ezzel kapcsolatban megjegyezte még, az egyháznak nem a templomba zárkózó, imádkozó emberek sokaságának kell lennie.

– Ha befolyásolni akarjuk az eseményeket, akkor meg kell szólalnunk. Máskülönben csak magunkat tehetjük felelőssé, ha nem úgy alakulnak a dolgok az országban, ahogyan helyesnek tartjuk. Ha nem foglalunk állást közéleti ügyekben, akkor tovább rontunk az egyház megítélésén, ami így is rendkívül rossz. Igenis politizálni kell. (…) Természetesen nem pártpolitikai elkötelezettségről beszélek. Sosem leszek fideszes pártkatona – szögezte Le Osztie Zoltán.
Link

Hozzászólások

48 #1 ro-zsola
- 2015. november 04. 19:03:27
Ideje lenne abbahagyni a judeo-katolikus baromkodást. Senki sem kiváncsi rá. Minden keresztény egyháznak Jézus kell legyen a példaképe. Egy humanoidból csakis a Jézusi életszemlélet csinál embert. Hagyjátok a francba mózest , ábrahámot , izsákot , illést , dávidot , salamont meg saul-pált.A kutya se kiváncsi rájuk.
4 #2 Posta Imre
- 2015. november 04. 19:36:52
Rozsola, még el se kezdődött igazán! Lassan az "egyház" is fellázad...
Tényleg, Isten milyen vallású? Jézus mely egyházat alapította? Csak kérdem....
75 #3 talpi
- 2015. november 04. 19:53:43
Imrém
egyetlen egyházat sem alapított viszont nagyon jól megvolt minden emberrel, kik emberként is viselkedtek,
75 #4 talpi
- 2015. november 04. 19:55:55
Isten viszont határozottan tiltotta, hogy" neki kő templomokat emeljenek, vagy mint bálványt imádják"
66 #5 9323elitelt
- 2015. november 04. 20:13:05
Csak Istentől elkülönült emberek gondolkodnak hitekben, meg vallásokban.
Ezek semmit sem érnek egyetlen egy személyes tapasztalathoz képest.
4 #6 Posta Imre
- 2015. november 04. 20:14:40
Tapli, sztem 'Jézusnak' sem tetszik a személyi kultusz, mert ha én úgy vagyok vele, ahogy egyszerű majdnem halandóként, akkor ő mög hogy van ezzel? Önimádó lenne?
79 #7 Bernard
- 2015. november 04. 20:42:03
Haggyuk már ezt a jézuskázást!
Egy kis olvasnivaló:
https://antikommu...c3a9se.pdf
48 #8 ro-zsola
- 2015. november 04. 21:02:55
bernard , ne ingerelj fel ,( kérdezd csak meg a többieket ) mert " kinyalatom veled a halottak orrából a taknyot !
ok
Jézus nem alapított egyházat. Az Ő hite nem más mint Nimród hite. Jézust szeretni és elfogadni nem személyi kultusz hanem humanoidból emberré válni.Csakis Jézus lehet példakép az ember számára.
Akármit is mondjatok , Jézus a tökéletes ember példaképe. Ti kit tartottok példaképnek ? Mózest vagy Ábrahámot ?
Várom a véleményeket.
79 #9 Bernard
- 2015. november 04. 21:10:55
?
Ez tényleg a zárt osztály.
48 #10 ro-zsola
- 2015. november 04. 21:31:35
bekaphatod a liberális eretnekségeddel együtt.
Ne akarj beleugatni a " nagyok " dolgába. " Istenkáromló " baromságaidat máshol " maszturbáld ".
66 #11 9323elitelt
- 2015. november 05. 03:40:07
Zárt osztály, ahol "Maunika-sót" játszanak a betegek.
Ehhez nincs mit hozzászólni.
8 #12 miskolcilaci
- 2015. november 05. 05:24:54
No, akkor jó helyen vagyok! :D
75 #13 talpi
- 2015. november 05. 06:04:52
Bizony ám ugyanis két éve itt megalakult a "gumiszoba" :D
48 #14 ro-zsola
- 2015. november 05. 11:14:40
zárt bizony. kerítéssel körbevont " terület ", nem kedveljük , nem fogadjuk be és nem integrálunk " idegeneket ". Ez van , a magyar " ilyenfajta "
154 #15 kakas
- 2015. november 05. 16:22:39
38.media.tumblr.com/1de99d25daf818988683251cf3757f40/tumblr_inline_nwy5zpCg2F1qch1rw_500.gif

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
2,488,442 egyedi látogató