Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Rejtélyes radioaktív anyag Európa felett

BelföldEasziteka jódot rendesen, amit szétoztottak ilyen "rejtélyes" esetekre? ja, hogy nem osztottak szét? Ez a-peh! Kim J. Ung sk szórhatta szét sorosgyurka képében, trumpli repülőjéről.A német szövetségi sugárvédelmi hivatal rejtélyes radioaktív anyag jelenlétéről számolt be Európa-szerte.

Veszélyben az egészségünk?

A Berliner Morgenpost tájékoztatása szerint először osztrák, majd német időjárási állomások dolgozói figyeltek fel a mért adatokban bekövetkezett kis mértékű változásra, majd méréseiket a szövetségi sugárvédelmi hivatal is ellenőrizte. Úgy találták, hogy a légkörben megnövekedett a ruténium egyik izotópjának, a 106Ru-nak a mennyisége - írja a lap értesüléseire hivatkozva az Index.

A frissen felfedezett radioaktív szennyeződés miatt alapvetően nem kell aggódni, annyira kis mértékű a koncentrációja a levegőben, hogy nem jelent semmiféle veszélyt az egészségre.

Hogy milyen forrásból származik a levegőbe jutott sugárzóanyag, egyelőre rejtély. Annyi biztos, hogy nem atomerőművi balesetről lehet szó, mivel csak egyetlen anyag egyetlen izotópja került a levegőbe, ami nem jellemző az atomenergetikai incidensekre. A szakemberek szerint valahonnan az Urál-hegység déli vidékeinek irányából származik az izotóp, és úgy néz ki, egyszeri szennyezésről lehetett szó.
Rejtélyes radioaktív anyag jelenlétéről számoltak be Európa felett
Rejtélyes radioaktív anyag van Európa felett

A béta-sugárzó 106-os ruténium felezési ideje kicsivel több mint egy év, azaz ennyi idő kell, hogy természetes bomlás útján felére csökkenjen a mennyisége. Használják többek között a rákgyógyászatban, műholdakban mint energiaforrást és atomerőművek fűtőelemeinek újrafeldolgozása során is.

A német és osztrák hatóságok kapcsolatba léptek orosz kollégáikkal, hogy tisztázzák a szennyezés okát és forrását, és megbízható adatokat kapjanak mértékéről.
Magyarországon is mérték a megnövekedett radioaktivitást

Erről számolt be az Indexnek dr. Zagyvai Péter, a Magyar Tudományos Akadémia Energiatudományi Kutatóközpont (MAT EK) csillebérci telephelyének sugárvédelmi megbízottja. A telepen működő levegőmonitorozó állomás naponta pár száz köbméter levegő átszűrésével vételez aeroszol mintákat, és az október első napjaiban vett mintákból a szükséges párnapos pihentetés után gammaspektroszkópiás eljárással valóban kimutatták a ruténium-106 jelenlétét.
Az óvatos becslés szerint két nagyságrenddel volt nagyobb a nálunk mért ruténium-106 mennyiség, mint az ugyanabban az időben Franciaországban mért mennyiség, amiből nyilvánvalóan arra lehet következtetni, hogy hozzánk a csóva vastagabb része jutott, mivel közelebb vagyunk a feltételezett forráshoz. A megnövekedett béta- és gammasugárzás semennyire sem veszélyeztette a lakosságot, az egészségre ártalmas határértékektől óriási távolságra voltunk, a természetes háttérsugárzás tíz-húszezred részéről volt csak szó, közölte Zagyvai Péter.
Hazai forrásból származhat a szennyezés?

A csillebérci kutatók egyébként először azt ellenőrizték, hogy nem hazai forrásból származott-e véletlenül a ruténium. Ezt ki lehetett zárni, azt azonban csak a mérések alapján nem lehet megmondani, hogy melyik országban van a szennyezés kibocsátója, és a szennyezés pontos mértékét sem nagyon lehet még megbecsülni sem.

Legvalószínűbb, hogy egy orvosi izotópokat előállító radiokémiai laborból szabadulhatott ki a kis mennyiségű sugárzó anyag - feltehetően meghibásodott szűrés vagy szigetelés miatt. Bármi történt is, befejezett incidensről van szó, a szennyezésnek nincs utánpótlása: az MTA EK mérései szerint a mért értékek visszaestek a szokásos szintre.
Link

Hozzászólások

60 #1 csaba
- 2017. október 10. 14:28:26
Perle a napokban föltett hsz.-e:
Ismét kiszökött valahonnan a radioaktív jod-6 os izotop, amit szeptember 29 óta lehet észlelni a levegőben Nyugat és Közép Európa felett, Ausztriát is beleértve. Állítólag nem káros az egészségre, de nálunk eddig a médiában nem említették..

http://www.popula...in-europe/
:o
4 #2 Posta Imre
- 2017. október 10. 14:43:40
csabám tudom, olvastam....azóta több nyelveken is, de most volt itt a helye 'mágyárul" a zösszeesküvős elméletek fölött. Így olyan kóhn-trasztos. Alul Putyin a KGB-s "összeesküvő-tudó, majd a lihegő-röhögő "cáfolat", s nem utolsósorban az a fránya "atomos" rádioaktivitás, amitől mostanában annyi szó esik és közben itt szipákoljuk.
69 #3 Szalonna
- 2017. október 10. 21:59:52
Ezek az izompókok már csak ilyenek.
684 #4 atacama
- 2017. október 11. 18:06:32
semmi baj,tessék jól megmosni a gyümölcsöt amit esetleg megtudnak venni a emberek, és ne igyunk mosatlan gyümőlcs levet se...
csernobilli sem volt veszélyes... ez sem az...
semmi pánik..maradj nyugodtan mint nyúl a hurokban...s_azta
267 #5 Perle
- 2017. október 13. 22:37:33
Jelezhetnék előre a meteorológusok a radioaktivitást és a mágneses viharokat is, mert ez utóbbiak alatt fordul elő az infarktuspok és agyvérzések döntő többsége is.
Igaz, hogy van nálunk orvosmeteorológiai jelentés is, de az csak a légnyomásról, ultraibolya sugárzásról, hideg- és melegfrontokról tájékoztat. Sehol egy szó a radioaktivitás mértékéről, a napkitörésekről, mágneses viharokról.

Oroszországban már készülőben van egy törvény arra, hogy akik érzékenyek ezekre a káros hatásokra, munkahelyükről távolmaradhassanak, csúsztassanak, vagy szabadnapot kaphassanak.
https://lenta.ru/.../13/otgyl/

Ha nálunk is lenne hasonló törvény, a kivett szabadnapunkon elmehetnénk vásárolni a Sugárba, vagy a Richter Skálába.:D
Óvóhelyet a legtöbb ember csak akkor találna magának a közelben, ha készít magának a betonbunkert.
A stadionok lelátója nem véd meg senkit.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.34 másodperc
1,568,219 egyedi látogató