Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Lemondott az országos főrabbi

BelföldMajdnem "osztálytársak" lettünk a debreceni egyetemen, mikor piclógiát nyammogtam. Volt egy kis pánik, aztán nem jött a csoportba. A többi meg már nem fontos. A mai nappal lemond az országos főrabbi posztról Frölich Róbert, ezt maga jelentette be a Facebook-oldalán.

Mint a bejegyzésben írta, az elmúlt majd’ harminc esztendő rabbinikus pályája során a neológ vallásos zsidóságot képviselte, nem csupán a rituálé vagy a gyakorlat szintkén, de a neológ szellemiség, a zsidó morál és erkölcs hirdetésével és megélésével, ezért sem érhetett célba az évekkel ezelőtt ellene indított nemtelen támadás.

Az elmúlt esztendőkben a MAZSIHISZ olyan irányba mozdult el, nem kis mértékben a világ vezetés tudtával, támogatásával, amely egyre távolabb kerül mindattól, amit képviseltem és képviselni szándékozom a jövőben is. Olyan eszközök kerültek bevetésre, melyekkel már nem tudok, és nem is akarok közösséget vállalni

– fogalmazott, hozzátéve, hogy amennyiben ez az út és ezek a módszerek a MAZSIHISZ jövője, úgy abban ő nem kíván felelős poszton lévő passzív szemlélője vagy aktív gátja lenni.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2018. április 11. 15:25:10
p1.vatera.hu/photos/b8/74/87b9_3_big.jpg
809 #2 megmondhatom-e
- 2018. április 11. 17:00:03
- úgy sajnálom a becsületes zsidót !

kár , hogy olyan nincs. ( különben honnan lenne antiszmtzms ?)

Csak -1- (egy) -"fajta" zsidó van. Neve : zsidó
58 #3 ssman
- 2018. április 12. 08:50:17
Khmmm!
Gardonyi Geza irasait olvastad-e komam? :)
69 #4 Szalonna
- 2018. április 12. 13:46:25
Gárdonyi inkább szász volt mint zsidó....

Gárdonyi édesapja, Ziegler Sándor Mihály (1823-1879) szász származású, evangélikus felekezetű gépészmérnök-feltaláló volt. Az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc alatt Pesten saját költségén hadi üzemet hozott létre, amely támogatta a honvédőket. Nevéhez a későbbi korok ezért a „Kossuth fegyvergyárosa" állandó jelzőt kapcsolták. Katonai szerepvállalása miatt álruhába öltözve érkezett vissza szülőfalujába, Nemeskérre. Elfogták és haditörvényszék elé került, megmenekülését csak annak köszönhette, hogy barátai kiálltak mellette, és lényegében hamis tanúzással megmentették az életét.

Ziegler Sándor az 1850-es években végleg hazatért Magyarországra, és egyik megbízása a szőlősgyöröki gőzmalom megépítése és felszerelése volt. E munkája során ismerte meg, majd 1860. december 8-án feleségül vette a nála tizenhét évvel fiatalabb Nagy Teréziát (1840-1926), parasztsorba süllyedt szőlősgyöröki római katolikus kurtanemesek sarját. Az evangélikus vallású apát a szőlősgyöröki plébános csak azzal a feltétellel eskette össze Nagy Teréziával, hogy kötelezte magát: gyermekeit a katolikus vallásban neveli. Ziegler Sánor 1879-ben, halála előtt hat nappal - anyagi okokból - áttért a katolikus hitre. Házasságukból hét gyermek - egy leány és hat fiú - született, de közülük csak hárman - Géza, Béla, Árpád - élték meg a felnőttkort.

Gárdonyi Géza első ízben tizenhat évesen, 1881. május 5-én az egri Füllentőben megjelent humoreszkjét írta alá Gárdonyi Z. Géza néven. Írói nevét születési anyakönyvezési helyszíne, Gárdony után választotta, és 1881 után - a Z. elhagyásával - egyre gyakrabban, az 1890-es évektől pedig kizárólagosan ezt tüntette fel művei fejlécén.

„Ami ezekben (a regényekben) történelem, az csak messziről fénylő színháttér, a fődolog, az előtér a mindig egyforma, időtlen kicsiny emberi sorsok képe" - fogalmazott Schöpflin Aladár irodalomtörténész 1937-ben Gárdonyi Géza történelmi regényeiről. Gárdonyi munkássága történelmi regényei révén szorosan kötődik a történelemtudományhoz, és így a levéltárakhoz. Az író nagy történelmi regényei mind kapcsolódnak olyan levéltári iratokhoz, amelyek a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában találhatók, illetve olyan utalásokat tartalmaznak, amelyeket levéltári dokumentumokkal is alá tudunk támasztani.

https://mult-kor.hu/20130807_hogyan_lett_ziegler_gezabol_gardonyi_geza
69 #5 Szalonna
- 2018. április 12. 13:50:08
https://kuruc.inf...

Gárdonyi Géza: "Az antiszemitizmus a magyar faj önvédelmi harca a föléje növő idegen zsidófajjal szemben" Miután Magyarországon 1922 kora nyarán megválasztották az új országgyűlés tagjait, a liberális-zsidó sajtó ismét tűz alá vette a „numerus clausus” néven emlegetett törvényt, s annak visszavonását követelte. A sajtóban egyre-másra szólaltak meg vezető közéleti emberek, a meghatározó többség azt az álláspontot képviselte, hogy a tudományegyetemekre továbbra is csak a népcsoport arányának megfelelő számú zsidó ifjút szabad felvenni. Ezzel a nemzetvédelmi intézkedéssel ugyanis a jogegyenlőség elve nem sérül. 1922 nyarán a Mult és Jövő című cionista hetilap felkereste egri magányában Gárdonyi Gézát. A nagy író nyilatkozott, de nem úgy, ahogy azt a másik oldalon várták. Siránkozott is a névtelen újságíró.
58 #6 ssman
- 2018. április 12. 17:28:53
Hmmm!
Pedig en meg ugy tanultam, anno meg Tulok is felhivta ra a figyelmet, bar a wikipedia....... :)
De lehet, hogy tevedunk........
69 #7 Szalonna
- 2018. április 12. 23:39:04
Horthy volt zsidó. Eredeti neve, Stefanus Blumenstein, csak erről kuss van, annó egy Tisza leszármazottal beszélgettem, akinek a családi iratai között megtalálható volt ez, hogy valamelyik rokona kapcsolatban állt vele, és a családi történetben ezt leírta....

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.41 másodperc
2,386,759 egyedi látogató