Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóMég nem regisztráltál?
Regisztráció

Elfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Virtuális koncentrációs tábor

KultúraSárkány ellen sárkányfű..."virtuális" holokoszthoz virtuális koncláger E-dukál! Képzeld el, ilyen lehetett...volna, vagy volt, mert mi most így "emlékezetkultúrálódunk". Lesznek nem is olyan virtuális kivégzések is...? Hogyan segíthet a virtuális valóság az eltűnt történelmi örökség megőrzésében? Miért alkalmas ez a technológia például az egykori koncentrációs tábor bemutatására?

A bergen-belseni emlékhely ma egy üres tér, nincsenek barakkok, semmi nem maradt a táborból.

Egy kiránduló osztály látogatja a tábort. A rendelkezésükre bocsátott tableteken futó alkalmazás megmutatja, milyen volt ez a hely a második világháború idején.

- Sokat tanultam ma – mondja a Futurisnak egy diák. – Ami itt történt, az borzasztó. Mindenhol tömegsírok, külön teető van a gyerekeknek. Meg lehet találni a krematóriumot, ahol az embereket elégették. Borzasztó és félelmetes. Sokat tanultam ma.

- Ez a tablet és a rajta lévő alkalmazás sokkal jobban motiválja a gyerekeket, mint egy hagyományos idegenvezetés. Jobban behúzza őket – mondja a gyerekeket kísérő tanár.

- Nagyon nehéz megérteni a hely történelmét, egyszerűen képtelenség felfogni, ezért bármilyen eszköz, ami segít érzelmi viszonyulást kialakítani, óriási segítség lehet – magyarázza az emlékhelynél dolgozó történész, Stephanie Billib.

Az alkalmazást egy európai kutatási projekt keretei között fejlesztették ki. A virtuális és fejlesztett valóságban a nagy adattömegek feldolgozására kifejlesztett szoftveres eszközökben rejlő lehetőségeket túlélők emlékeivel kombinálták. A látogatók így interaktív módon helyezhetik történelmi kontextusba a látottakat.

- Új oktatási paradigmát alakítottunk ki a történelemoktatásban, ami
a tanulói aktivitáson alapszik – magyarázza a Pompeu fabra Egyetem pszichológusa, Paul Verschure. – A helyszín nem csak egy hely, hanem olyan katalizátor, amely segít felidézni és rögzíteni a történelmi tudást. és pont erre van szükség. El kell mondanunk ezt a történetet a jövendő generációknak, a nekik átadott tapasztalatokat történeti tényekre kell alapoznunk.

Térképek, geolokációhoz igazított három dimenziós épületmodellek, virtuális és fejlesztett-valóság, művészek és szoftverfejlesztők által összeillesztett történelmi dokumentumok – mindez együtt adja az alkalmazás erejét.

- A következő lépés az, hogy valóban az oktatási program részévé tegyük az alkalmazást, hogy beágyazódjon, mint a történelemtanítás eszköze – mondja Sytse Wierenga, a Pomepu Fabra Egyetem interaktív média-szakértője. – Az a cél, hogy az emlékhely egy újabb eszközzel is meg tudja mutatni a múltat.

Link

Hozzászólások

60 #1 csaba
- 2016. március 22. 14:58:57
Talán ide tartozik az a videóanyag, amit az este tett föl .....
miskolcilaci
2016.03.21. 22:26
így manipulálják valós időben a videókat.

http://hvg.hu/tud...sere_video
:o
Innen már csak egy lépés, hogy akárki szájába adjanak akármilyen szöveget, amivel még jobban befolyásolni lehet az embereket!
:@s_ezt-ni
118 #2 keepfargo
- 2016. március 23. 04:16:04
Ha igy marad a zsidóuralom, a következö lépes az lesz, hogy kötelezik az iskolákat ill. a diákokat az intézményesített illúziókeltés, a virtuális hazugság megtekintésére. (Büntetöjogi vonatkozások figyelembevételével...)

Mi meg csak nézünk ki a fejünkböl, mert eddig is hazudtak, csak nem ilyen ügyesen, tehát nincs mit csinálni. VAGY ???!
Lehetne tiltakozni is? Lehetne követelni hogy David Cole auschwitzi dokumentumfilmjét mindenki legalább egyszer végignézze? (amelyben dokumentálva és bizonyítva vannak pl. kultúrház, úszómedence és óvóhely, amelyre 45-ben (!) tették fel a "gáz-bedobó nyílásokat"s_vigyori....:o

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.32 másodperc
2,488,551 egyedi látogató