Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

ORÖ-botrány: Farkas Flórián írta alá a legtöbb szerzõdést

BelföldCigány lop, zsidó lop...develop... Több mint egymilliárd forintnyi szerzõdést néztünk át, melyet a Híd a munka világába projekt keretein belül kötöttek meg. A megállapodások többsége Farkas Flóriánhoz köthetõ, ennek ellenére az utódja tart attól, hogy el kell vinnie a balhét, miután az EMMI visszakövetel 1,6 milliárd forintot.

Az atv.hu birtokába jutott több száz oldalnyi ORÖ dokumentum, aminek tekintélyes része a Híd a munka világába projekt keretein belül megkötött szerzõdés. Portálunk néhány hete már átnézett egy nagyjából 300 millió forint összértékû megállapodás-csomagot, a most feldolgozott dokumentumokkal pedig nagyjából 800 millió forintnyi újabb szerzõdést ismerhettünk meg.

Már az elõzõ cikkünkben is megírtuk, hogy az akkor megismert szerzõdések túlnyomó többségén az ORÖ-t 2014 végéig vezetõ Farkas Flórián elnök aláírása található,


a most átnézett dokumentumok pedig tovább bizonyítják azt a feltételezést, hogy a Híd a munka világába projektben kifizetett pénzek nagy része fölött szintén a jelenlegi miniszterelnöki biztos diszponált.

- 25 nagy értékû szerzõdést személyesen Farkas kötött, számításaink szerint több mint 540 millió forint értékben.

- 59 megállapodást Farkas bizalmasa, Dobóvári Ildikó, az ORÖ korábbi hivatalvezetõje intézett. Ezek jellemzõen kisebb értékû szerzõdések, összesen 236 millió forint értékben.

- Találtunk még egy 11 millió forintos szerzõsét, melyet „Foglalkoztatási lehetõségek az agrárszektorban” címû háttértanulmány megrendelésérõl szól, az azonban nem derül ki, hogy ki kötötte. Annyi azonban biztos, hogy Farkas Flórián regnálása idején hozták tetõ alá.

fotó: atv.huFotó: atv.hu

Bár az általunk megismert szerzõdések között nem találtuk a projektirodák vásárlásával kapcsolatos papírokat, a szerkesztõségünk birtokába jutott, Emberi Erõforrások Minisztériuma által készített ellenõrzési jegyzõkönyvbõl kiderül, hogy jócskán túlárazva, 260 millió forintért vásárolta meg a roma önkormányzat a központi projektirodának szánt Gellérthegy úti ingatlant. További tízmilliókat kötöttek kamufelújításokra, errõl bõvebben ebben a cikkünkben írtunk.

A fõvárosi központon kívül vállalta még az ORÖ, hogy létrehoz 7 regionális irodát. A gödöllõi irodához 25 millió 500 ezer forintért jutottak hozzá, a salgótarjáni központért pedig 13 millió 500 ezret fizettek. A zalaegerszegi ingatlan közel 18 millió forintba került az önkormányzatnak, míg a pécsi iroda vételára 22 millió 270 ezer forint volt. Téved, aki azt gondolja, hogy a vidéki irodák kialakításánál minden szabályosan ment. Errõl bõvebben itt.


Ha összeadjuk a számokat, nagyjából 1,1 milliárd forintnyi összeget kapunk, az általunk átnézett dokumentumok szerint ekkora értékben kötöttek szerzõdéseket Farkas Flórián elnöksége alatt.

Ez nem a teljes, a projekt keretein belül felhasznált pénz, körülbelül félmilliárd forintnyi összeg felhasználására nincs rálátásunk. Az ugyanakkor árulkodó, hogy a birtokunkba jutott szerzõdések alatt mindössze kettõn találkoztunk az ORÖ élén Farkast követõ Hegedüs István hivatalvezetõjének, Buri Edinának a nevével. Ezek együttes értéke 10 millió forintot alatti összeg. Nem tudható, hogy a Farkas-éra alatt minden egyes forintot szabálytalanul költöttek volna el, az viszont tény, hogy az EMMI a Híd a munka világába projektben elköltött minden fillért visszakövetel.

Visszakérik a pénzt, felelõs sehol

Az Emberi Erõforrások Minisztériuma március 8-án közölte, hogy szabálytalanságok gyanúja miatt elállt az Országos Roma Önkormányzattal a Híd a munka világába projektrõl kötött szerzõdéstõl. A kedvezményezetteknek vissza kell fizetniük a lehívott támogatási összegeket, mintegy 1,6 milliárd forintot.

A minisztériumi vizsgálatot Hegedüs István ORÖ-elnöksége idején kezdték meg. Buri Edina, az ORÖ Hegedüs alatti hivatalvezetõje azonban az ellenõrzési jegyzõkönyvben arra hívta fel a figyelmet, hogy az ellenõrzésbe be kell vonni a projekt megvalósítási idõszakában kötelezettségvállalással rendelkezõ személyeket, továbbá azt kérik, hogy a programban elkövetett szabálytalanságokért az azért felelõsõs személyeket vonják felelõsségre. (Az ORÖ egyik fideszes tagja, Vajda László korábban azt mondta az atv.hu-nak: Hegedüs Istvánnak a megválasztásától fogva 2015 májusáig nem volt aláírási joga.)fotó: atv.huFotó: atv.hu

Az EMMI helyszíni vizsgálatára egyébként idén február elsején került sor, de már korábban is lehetett tudni, hogy óriási gondok vannak a projekt háza táján. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tavaly májusban költségvetési csalás bûntett elkövetésének gyanúja miatt nyomozást indított ismeretlen tettes ellen, a már említett Gellérthegy utcai ingatlanban pedig lefoglalta a programmal kapcsolatos összes dokumentumot.

A felelõst azonban azóta sem találták meg, pedig mint látható, egyértelmû, hogy kik kötötték a szerzõdéseket. A jelek szerint azonban nincs félnivalója a miniszterelnöki biztosnak.


Nemrég egy LMP-s politikus kérdezte Orbán Viktort Farkas Flórián felelõsségérõl, a kormányfõ pedig kijelentette, hogy hiába utaznak Farkasra, ezzel éppen a volt ORÖ-elnök pozícióját erõsítik.

Azért, mert cigány?

Lázár János Miniszterelnökséget vezetõ miniszter novemberben még arról beszélt, hogy az ORÖ körüli botrány kapcsán egyéni karriereknek is vége szakad. A miniszter alig fél éve név szerint is említette Farkas Flóriánt, akinek más kisebbségi vezetõkkel együtt nagy a felelõssége abban, ha eljátsszák a többségi társadalom bizalmát.


„Akik a kisebbséget képviselik és eljátsszák a többség és a társadalom bizalmát pitiáner ügyek kapcsán, idézõjelbe téve, föláldozzák a nagy ügyet, azok óriási hibát követnek el. Nem a saját személyes karrierjük szempontjából, mert az megy a lecsóba, az irreleváns.”

Ennek fényében igencsak meghökkentõ volt, amikor egy pár héttel ezelõtti kormányinfón már arról beszélt, hogy szerinte azért támadják az újságírók Farkast, mert cigány. Az éles irányváltással kapcsolatban egy kormányzati döntésekre rálátással bíró parlamenti forrásunk arról beszélt az atv.hu munkatársának, hogy bár Farkas Flórián a vélt vagy valós ügyei miatt egyre kellemetlenebb a Fideszen belül, õ is „a tabuemberek” közé tartozik, akinek a falkaszellem és a bajtársiasság jegyében nem engedik el a kezét.


Sokat sejtetõen még azt is hozzátette, hogy meg tudja érteni Hegedüs István aggodalmait.

Akirõl úgy tudjuk, valóban attól tart, hogy a végén neki kell elvinnie a Híd a munka világába projekt körül kialakult balhét, annak ellenére, hogy állítása szerint összesen két szerzõdést kötött, amivel szemben nem találtak kifogást az ellenõrök.Link

Hozzászólások

Még nem küldtek hozzászólást

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.39 másodperc
3,406,205 egyedi látogató