Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kína az Új Selyemúttal törne az élre

KülföldCsak, hogy lássátok, ezért nem lehet nagyobb háború, csak biztosítani kell az útvonal biztonságát, stabilitást...és nem mellesleg persze ez is a háború része. Ha Marco Poló ezt megérhette volna! De szok occo hamismárkás poló azért ma is megéri.
Kína harminc év alatt lett a világ egyik legfontosabb gazdasága.
Mára Kína a világ második legnagyobb gazdasága, hamarosan pedig az Egyesült Államokat is leelõzheti.
Peking új nemzetközi programot indított, amivel megerõsítené nemzetközi szerepét és rengeteg pénzt is keresne.
Ehhez keresnek most európai és ázsiai szövetségeseket.

Az elmúlt bõ három évtized reformfolyamatainak köszönhetõen Kína egy mezõgazdaság-központú országból a világ egyik legfontosabb termelõ erejévé nõtte ki magát. Az a gazdasági modell, amely a hazai beruházás és termelés ösztönzése mellett a fejlett piacokra történõ export erõsítését célozza meg, tette lehetõvé, hogy Kína a világ második legnagyobb gazdaságává váljon az Egyesült Államok után.
Kattintson és jöjjön velünk Kínába!

Az elmúlt idõszak romló gazdasági kilátásai ugyanakkor arra ösztönözhetik a kínai vezetést, hogy új lehetõségeket keressen a gazdasági növekedés fenntartása érdekében, miközben megerõsíti az ország szerepét a globális erõtérben. A 2013 õszén az „Út és övezet” program keretében meghirdetett Selyemút gazdasági övezet Délkelet- és Közép-Ázsia, Afrika valamint Európa több mint 60 országát köti össze; nagyjából 4,4 milliárd embert, a világ össznépességének 63 százalékát érinti. Az érintett országok összesített GDP-je meghaladja a 2 billió dollárt, amely a világ gazdaságának közel 30 százalékátát teszi ki.

Az Új Selyemúthoz kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések megvalósítására a kínai kormány 40 milliárd dollárt különített el a Selyemút alapban. Egyes elemzõk szerint az Új Selyemút kezdeményezés lehet Kína „Marshall-terve”, amely elõsegítheti a térség gazdasági integrációját és új üzleti lehetõségeket nyithat a kínai vállalatok számára. Ráadásul biztos alapokat teremt Kína globális ambíciói számára is, hiszen az Új Selyemút és annak intézményi háttere lehet hivatott felvenni a versenyt az Egyesült Államok regionális törekvéseit megtestesítõ Transzatlanti Szabadkereskedelmi Megállapodással (TTIP). Az eddig megkezdett beruházások kapcsán jól látható, hogy Kína nem a partner országok jótékony segélyezésére készül, hanem piaci alapú, biztos megtérüléssel kecsegtetõ beruházások finanszírozását tervezi.

Ugyanakkor, ahogy a történelmi Selyemút sem csak termékek szállítását tette lehetõvé közel 2000 éven keresztül, úgy az Új Selyemút sem csak a kereskedelmi kapcsolatok szorosabbra fûzésében, hanem a kontinensek közötti kulturális és technológiai összeköttetés megerõsítésében is kiemelt szerepet játszhat.

Kína a kezdetektõl fogva világossá tette, hogy a stratégia sikeressége szempontjából kulcsszerepet játszanak a kelet-közép európai államok. Ezt támasztja alá az is, hogy nem sokkal azt követõen, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök Kazahsztánban (2013. szeptember) majd Indonéziában (2013. október) tartott beszédében meghirdette az „Út és övezet” stratégiát, Li Ko-csiang miniszterelnök Romániában már a folyosó európai vonatkozásairól beszélt (2013. november). Az Új Selyemút stratégia szempontjából a térség államait tömörítõ „16+1” platform az elmúlt idõszakban a kínai külpolitika egyik kiemelt együttmûködési mechanizmusává vált.
Kínában sem nõnek mindenhol felhõkarcolók. Kattintson és ismerje meg az ország egy másik arcát is!

Annak érdekében, hogy a kínai export versenyképes maradhasson az európai piacokon a növekvõ termelési költségek ellenére is, elsõsorban a szállítási idõ csökkentésére van szükség. A korábbi beruházásoknak köszönhetõen a kínai termékeket már nem szükséges a nagy észak-európai városokig (Hamburg, Amszterdam, Rotterdam) elszállítani, hiszen a hajók a szuezi csatornán való átkelést követõen egyenesen a részben kínai tulajdonban álló pireuszi kikötõbe érkezhetnek. Így a korábbi átlagosan 30 napos szállítási idõ 20 napra csökkent Kína és Európa között. A balkánon keresztül futó vasúti fejlesztések következtében további megtakarítások érhetõek el a szállítási idõben, amelyek végeredményben a kínai termékek versenyképességét erõsítik.

Ráadásul az Új Selyemút mentén megvalósuló infrastrukturális fejlesztések, mint például a Kína-Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) stratégiailag fontos végpontján kialakított gwadari kikötõ és a hozzá kapcsolódó út és vasútépítések több olyan kihívásra is választ adhatnak, amelyekkel a kínai vállalatok az elmúlt idõszakban szembesültek.

Az alacsony hozamkörnyezet olyan befektetések felé tereli a kínai vállalatokat, amelyek magasabb megtérüléssel kecsegtetnek. Egyes pénzügyi elemzõk szerint az Új Selyemúthoz kapcsolódó beruházások megtérülési rátája akár a 10-15 százalékot is elérheti, szemben a jelenleg tapasztalható egy számjegyû belföldi megtérülési mutatókkal.

Emellett a külföldön megvalósuló infrastrukturális beruházások felfutása Kína egy másik égetõ problémájára is megoldást kínálhat. Mivel a kínai gazdaságban a beruházás vezérelt növekedést fokozatosan felváltja a fogyasztás orientált modell, így a globális kereslet ingadozásával párosulva a kínai ipar állandósult, kihasználatlan többletkapacitásokkal rendelkezik. Ezen többletkapacitások felszívásához biztosítanak megfelelõ lehetõséget azok a fejlesztések, amelyek a kínai vállalatok aktív szerepvállalásával, kínai technológia felhasználásával valósulhatnak meg az Új Selyemút mentén.

Az infrastrukturális fejlesztések szorosan illeszkednek abba a stratégiába, melynek célja hogy a következõ években Kína megduplázza a közép-kelet-európai országokkal folytatott kereskedelem volumenét. Ez a törekvés erõsíti a magyar kormány ázsiai piacokra vonatkozó gazdaságpolitikáját is, melynek eredményeként tavaly rekordot döntött a Kínába irányuló magyar export, amely 7 százalékos növekedéssel meghaladta az 1,6 milliárd eurós értéket. Ráadásul a Magyarországon jelen lévõ kínai beruházások összértéke elérte a 3,5 milliárd dollárt, s közben jelentõs esély mutatkozik arra, hogy Budapest váljon a térségbe irányuló kínai gazdasági törekvések pénzügyi központjává.

A két ország közötti szoros kapcsolatot jól mutatja az is, hogy június 6-án Vang Ji kínai és Szijjártó Péter magyar külügyminiszter Budapesten egyetértési nyilatkozatot írt alá arról, hogy kormányaik mindent megtesznek a Selyemút gazdasági övezet létrehozásáért. Ezzel Magyarország lett az európai országok közül az elsõ, amely ilyen formán is elkötelezõdött az „Út és övezet” stratégia megvalósítása mellett.

E stratégia szempontjából kiemelt fontosságú a Belgrád és Budapest között tervezett gyorsvasút megvalósulása, amely a kereskedelmi infrastruktúra fejlesztése mellett egyfajta referenciaként szolgálhat a térségben megvalósuló további kínai beruházások esetén. Az elmúlt idõszakban felgyorsuló kormányközi tárgyalások eredményeként hamarosan minden akadály elhárulhat az elõl, hogy az idén novemberben a Pekingben megrendezendõ Kína-Közép-Kelet-Európa csúcson az összes szükséges szerzõdés aláírása megtörténhessen. Így tarthatóak lehetnek az eredeti tervek, miszerint 2017 végéig megvalósulhat a közel 350 kilométer hosszú, több mint 2,5 milliárd euró összértékû beruházás.

Gonda Bence – a szerzõ politológus-közgazdász
Link

Hozzászólások

159 #1 vanyusha
- 2015-10-13 11:24
Kinai szok occo hamismárkás az mind valódi. A minap müholdas regionális Németh mûsör ösze hasonlította porcelán tányér IKEA
kinaban gyár minimális gépesítés primitív munkakörülmények, szociális ,lakhatás stb. 0,5 eur elõállítás összköltsége .Németbe minden gépesítve 4 eur.
A kinaiakat is ugyaz Szabadkerskedelmi övezett létesítési progra hajtja vidékrõl az iparba,fiatal nõk elvonzása-"machita Dona gyárak" hagyomános családdi gazdálkodás ellehettetlenítése,mélyfurásu kutak infrastutura.Többezer iskolás lány keresnek szüleik hiába .Akik Európába szöknek ez elõl it is olcsó igénytelen munkavállalót alkalmaznának ez a szociáális biznic kellene Merkell nek, MO tessztelve.
4 #2 Posta Imre
- 2015-10-13 11:50
A harc mestere

Bemutató USA 2000. augusztus 25.

A harc mestere (The Art of War) 2000-ben megjelent kanadai-amerikai akciófilm Christian Duguay rendezésében. A fõbb szerepekben Wesley Snipes, Michael Biehn, Anne Archer és Donald Sutherland láthatók.

A film címe Szun-ce (Sun Zi, Sun Tzu) középkori kínai szerzõ jól ismert mûvére, A háború mûvészeté-re utal, melybõl többször idéznek a filmben az egyes szereplõk.

A filmnek két folytatása készült, A harc mestere 2.: Az árulás, és A harc mester 3.: A megtorlás.

Cselekménye

Neil Shaw az ENSZ titkos ügynöke, aki kémkedéssel foglalkozik a nemzetközi béke és az együttmûködés érdekében.

A 2000-es év szilveszterén két társa segítségével észak-koreai hadititkokat lop el, és megzsarolja az észak-koreai hadügyminisztert, aki ezután kénytelen folytatni az ENSZ-tárgyalásokat. Az eredményt az ENSZ fõtitkár munkájának könyvelik el.

New York kikötõjében egy konténerben halott vietnami menekülteket találnak, és nem sokkal késõbb egy ünnepélyes vacsorán megölik Kína ENSZ-képviselõjét, aki a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi megállapodást írta volna alá. Az egyik kínai tolmácsnõt megtámadják, életveszélyesen megsebesül. Társa késõbb érkezik a helyszínre.

Shaw-t a merénylõ csapdába csalja, ezért elfogják a rendõrök. Mivel kilétét nem fedheti fel, gyilkossággal vádolják és láncra verve elszállítják. Szállítás közben támadás éri a rabszállítót, az õröket megölik, Shaw-t kínaiak viszik magukkal, miközben õ látszólag öntudatlan.

Mivel a kínaiak csak arra akarják felhasználni, hogy az ujjlenyomata rajta legyen egy fegyveren, ezért mielõtt megölnék, Shaw ártalmatlanná teszi õket, miközben egy csöveket szállító kamion mellett haladnak el.

Az FBI gyilkosság vádjával el akarja fogni, azonban a nyomozás vezetõje hamar átlátja, hogy nem lehet Shaw az igazi tettes, mivel megölte az õt „kiszabadító” triádokat.

Az életben maradt tolmácsnõ felkeresi sérül társát a kórházban, azonban amikor kimegy a szobából, a nõt megölik. A támadó õt is meg akarja ölni, ekkor azonban közbelép Shaw, megöli a támadót, és a tolmácsot magával viszi.

A kínai tolmács segítségével lefordíttatja a nagykövet lelövésekor felvett hanganyagot. A nagykövet szerint a vietnami menekülteket szándékosan ölték meg, hogy ne jöjjön lére az egyezmény, és õ tudja, hogy ki a felelõs.

Kiderül, hogy egy befolyásos kínai üzletembernek érdekében állt megakadályozni a kereskedelmi megállapodást, mert akkor fel kellett volna adnia a jelenlegi monopóliumát Kínában.

Shaw felkeresi, azonban miközben tárgyal vele, az üzletembert megölik.

A tolmácsnõ elviszi a vacsorán felvett videót az ENSZ fõtitkár asszisztensének, de csak késõ éjszaka sikerül hozzá bejutnia. Beszélgetés közben rájön, hogy az események mögött a nõ áll. A tolmácsnõ a kihalt ENSZ székházban a vécében bújik el, és telefonon segítséget kér Shaw-tól.

Kiderül, hogy Shaw egyik társa, akit halottnak hitt, életben van, és a nõnek dolgozik.

Shaw és volt társa összecsapnak az ENSZ elõcsarnokában, aminek végén csak Shaw marad életben.

A film végén a kínai tolmácsnõ egy dél-franciaországi kávéház teraszán üldögél, amikor hirtelen elered az esõ. Shaw jelenik meg a színen és felajánlja az esernyõjét. Valaki titokban fényképet készít róluk.
4 #3 Posta Imre
- 2015-10-13 11:54
De ide ez jobban passzol.

Dragon Blade – elõzetes Jackie Chan új filmjéhez

Dragon blade Kínában 2015 február 19-én, a kínai újév napján kezdik el vetíteni a mozik Jackie Chan legújabb, Dragon Blade címet kapott filmjét, amelyben a népszerû harcmûvész mellett John Cusack és Adrien Brody is szerepet kapott – az elsõ elõzetes is megérkezett hozzá.
A Han dinasztia idejében (Isz.: 206-220) játszódó film középpontjában Huo An (Chan) áll, a nyugati régiót védelmezõ alakulat parancsnoka, akit ördögi erõk rabszolgasorsba kényszerítenek egy bûntettért, ami el sem követett. Ugyanekkor egy római tábornok, Lucius (Cusack) miután megmentette egy herceg életét, Kínába kénytelen menekülni. A páros összetalálkozik, és szokatlan szövetségre lépnek egymással. http://filmtraile...filmjehez/
[movie=youtube]https://www.youtube.com/watch?v=TVvpzS8LD78[/movie]
118 #4 keepfargo
- 2015-10-14 03:33
"Kattintson és jöjjön velünk Kínába!"

kattintson és menjen anyja kínjába...

melyik kínába, feleim, könyörgöm tisztelettel, amelyikben az ujgurokat irtják, vagy amelyikben a tibeti nöket sterilizálják, mert lelkileg megtörni egyiküket sem tudják...

naggyon jól megvagyunk és még jobban meglennénk a sok kinai szemét nélkül, amelyek közül a népirtás és a birodalmi világuralmi gondolkodás nem jár egyedül. mert szívesebben dolgoznék egy régimódi, minöségi magyar kisipari szerszámmal, mint a kinai nagyipari szeméttel; játékszerszámokkal, amik csak úgy néznek ki, mintha - de nem!

kamu-világ kell? ime a választék: zsizsik-kamu holo-akármivel, jenki csomagolású világbirodalommal, fedezetlen, észnélkül nyomott dollárral, vagy kinai-kamu használhatatlan szerszámmal és egyéb gagyival, meg népek önrendelkezési jogának teljes eltörlésével - ugye milyen könnyü választani?
majdnem olyan szabad választás ez, mint a világ "legnagyobb demokráciájában" ahol van két ( 2 ) azaz kettö ( 2 ) "politikai" párt, meg egy ( 1 ) azaz egy ( 1 ) privát pénzverde (a hozzávaló bankkal együtt), akitöl mindkét párt kapja a pénzt, hogy hülyítse a "választópolgárokat." Nofene. Ennél már volt jobb. Talán lesz is; csak nem t´om megérjük-e ?
2 #5 gerry
- 2015-10-14 05:57
keepfargoo - "...a kinai nagyipari szeméttel; játékszerszámokkal, amik csak úgy néznek ki, mintha..."

- nos azért nem vagyok benne biztos, hogy ez a kinaiak hibája!

Itt is meg tudok venni mindenféle kinai dolgot, potom pénzért, az igaz. Tele vannak a boltok - ráadásul privát célra még használni is lehet öket. Viszont ha hosszabb távon gondolkozom és profi munkához keresek szerszámokat, akkor beülök az autómba és 40 percnyi távolságban, az egyik legjobb müszaki viszonteleladó cégnél megveszem ami kell. Ami igaz az igaz, kétszer annyiba kerül, de tízszer annyi ideig tart
https://www.brw.c...tion=False ... vagy online megrendelem a katalógusukból.
-
A kinai "csak" azt küldi amit kérsz (és megfizetsz)... de ezek a "bóvli áruk" még mindig jobbak mint annak idején a magyarországon beszerezhetõ keleti gyártású termékek voltak. :o (Nekem akkor is Belzer csípöfogóm volt - bár egy heti keresetembe került de ma is megvan.)
159 #6 vanyusha
- 2015-10-14 10:09
Mikor kelet nyugat kerskedelmében a fõ fizetõ eszköz anyag, érc fedezet helyett, a váltórészvények hadurak bárcái beváltása megnehezül hebeg habog heber ez(n)ek,A slep( sleperek)áradata pénzét polgárságra váltaná.Érdekes a Sz(l)avok szavuk van: akik HUN ok vóttak, cigány (szidok) mongol keverék vandor vandal népet, madar s" nak hyvtak- shytak, ger-jurta kerekes, VENger gereg görög -GERmány- mányol Saraz ol -öl -iol .HAN ok: (vot egy ábrám aki (fer)ham- kapott UR alko(t)d ó rendelet, elbocsájt.Romja i ak vízrajzi térkép Pannonskíj Mor . link olvasni https://shebtiw.wordpress.com/the-sea/okeanos-potamos/ egy más nézet: Eugene the last king of Atlantis. Ezek kAvar ondnak .
2 #7 gerry
- 2015-10-14 14:54
ványuska... mi van?s_azta

kicsit egyszerübben esetleg? :o (így is egész nap fájt a fejem ... jó, jó, tudom. Mindenkinek az fáj ami a leggyengébb. De mégis...)

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.62 másodperc
4,460,764 egyedi látogató