Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

A Rothschildok miatt magyarázkodhat az ukrán elnök

KülföldCsak így lazán.... Az ukrán elnök nem bizniszelhet, ezért egy offshore-cégen keresztül átjátszotta Petro Porosenko a vállalatát a Rothschildoknak. Adót elkerülni nem akart, mégis forr a botrány.

A Rothschild-cégcsoport megerõsítette csütörtökön, hogy valóban bizalmi szerzõdést kötöttek az ukrán elnök tulajdonában lévõ Roshen édességipari vállalat irányításának átvételérõl, és közölték, hogy a szerzõdés a nemzetközi gyakorlatnak megfelelõ tartalmú.

A vállalat közleményében azt írta, hogy a bizalmi megállapodás olyan nemzetközi szabványokon alapul, amiket olyan politikusok esetében alkalmaznak, akiknek át kell adniuk vagyonuk kezelését arra az idõre, amíg hivatali idejüket töltik. A hét elején ismertté vált, hogy Petro Porosenko ukrán államfõ neve is szerepel az offshore cégekrõl és tulajdonosaikról a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott listán.
Offshore=felháborodás

Az ukrán sajtóban megjelent kommentárok szerint komoly felháborodást keltett az ország lakossága körében, hogy az államfõ offshore céggel rendelkezik, ami további presztízsveszteséget okozott neki. Az ügy iróniája az, hogy Porosenko egyszerûen be akarta tartani választási ígéretét a Roshen eladására vonatkozóan, de ennek megvalósításához elkerülhetetlen volt a cég megalapítása – írták a Washington Postban megjelent, majd az Ukrajinszka Pravda által is leközölt cikk ukrán szerzõi.

Felhívták a figyelmet arra, hogy az ukrán alkotmány értelmében rendelkezhet vagyonnal az államfõ, de üzleti tevékenységet nem folytathat. Azt azonban az ukrán jog nem szabályozza, hogy a hivatalban lévõ elnök már meglévõ aktívumainak átalakítása üzleti tevékenységnek minõsül-e. Szakértõk felróják Porosenkónak még azt, hogy a Brit Virgin-szigeteken bejegyzett új cége – amit a Roshen eladása érdekében hozott létre – nem szerepelt vagyonnyilatkozatában, noha erre sincs egyértelmû szabály.
Technikai jellegû ügylet

A cikk írói szerint valóban csak technikai jellegû ügyletrõl van szó, az államfõ eddig nem alkalmazta az általa létrehozott offshore céget adóelkerülésre, és annak semmi köze vagyonának gyarapodásához. Felhívták a figyelmet arra is, hogy Porosenko az ukrán és más posztszovjet országok politikusainak, üzletembereinek bevett gyakorlatával ellentétben nem más, hanem saját nevén hozta létre a virgin-szigeteki vállalatot.

A cikk szerint a Roshen tavaly több mint 1,3 milliárd hrivnyát (13,7 milliárd forintot) fizetett be adóként az ukrán állami költségvetésbe, amivel az ország 74. legnagyobb adófizetõje volt 2015-ben. A Forbes-Ukrajina múlt heti számában Porosenkót a hatodik helyre tette a leggazdagabb ukránok legfrissebb listáján. A lap szerint az elnök vagyona egy év alatt 100 millió dollárral nõtt, elérve a 858 millió dollárt. (MTI)

(A borítóképen nem egy Rothschild, hanem Soros György tárgyal Porosenkóval.)
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-04-08 09:02
Nem kért Kijevtõl autonómiát Kárpátaljának a megyei tanács

Nincs szó autonómiára vonatkozó kérésrõl abban a szélesebb körû önigazgatást szorgalmazó felhívásban, amelyet a Kárpátalja megyei tanács (közgyûlés) keddi ülésén fogadott el és intézett az ukrán állam vezetõihez - jelentette ki Mihajlo Rivisz, a megyei tanács elnöke egy tévéinterjúban.http://kitekinto....wdiTXomNGM
267 #2 Perle
- 2016-04-08 11:33
Jó átverték Poroskenkót a nyugati barátai, mint ahogy az összes ukránt is. Nem felelt meg nekik Janukovics a fényûzés miatt, valamint az Eu-ba való belépés ellenzése miatt. Most kiderül, hogy az új vezetéssel sincsenek közelebb az Eu-tagsághoz.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
4,440,217 egyedi látogató