Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Kérem, ne szavazzanak - úton a rendeleti kormányzás felé

BelföldMi a szösz! Ez már majdnem "harci helyzet".... Tévesnek bizonyultak azok a prognózisok, hogy az Orbán-érára jellemzõ kezdeti, „forradalmi” jogalkotást idõvel felváltja valamifajta konszolidációs idõszak. Öt éve - a második Orbán-kormány elsõ teljes évében - átlagosan 2 óra 12 percet bíbelõdött egy-egy javaslat tárgyalásával a parlament. Ez az idõ tavaly egy órával csökkent.A kormánypárti honatyák lemondtak a választóktól kapott felhatalmazásukról, és áldásukat adták arra, hogy a kabinet a jövõben a parlament kihagyásával döntsön a költségvetés módosításáról. Ezzel a múlt heti döntésükkel a Fidesz–KDNP képviselõi nemcsak a Schmitt Pál-i filozófiát emelték minõségileg új szintre (õ mint államfõ a végrehajtó hatalomnak nem fékje, hanem motorja kívánt lenni), de egyszersmind Kövér László elvárásának is eleget tettek.

A házelnök még 2013-ban beszélt arról, hogy a kormány túlságosan függ az Országgyûléstõl, nem tud a mindennapi helyzetekre gyorsan reagálni, ezért bõvíteni kellene azt a kört, amelyben a saját hatáskörében is dönthet. Mindez – ahogy Kövér akkoriban fogalmazott – „valamiféle rendeleti kormányzás lenne, a rendeleti kormányzás rossz íze nélkül”.

Túl sok macerát korábban sem jelentett egy-egy kormányzati javaslat szentesítése. A Fidesz–KDNP a házszabály megváltoztatásával már 2011-ben lehetõséget teremtett arra, hogy kivételesen sürgõs eljárásban lezavarhassa egyes törvények parlamenti vitáját. A „statáriális” törvényalkotást segítette az is, hogy az elõterjesztéseket – a szokásos tárcaköröztetések megelõzésére – kormánypárti képviselõk vették a nevükre. Így még az is megtörtént, hogy egy törvénymódosítás a vezérszónoki expozétól a végszavazásig kevesebb mint tíz perc alatt átment a Házon (HVG, 2013. szeptember 21.).

Az Oszággyûlés alalkuló ölésén 2014 májusában. Fújtak a képviseleti demokráciának?

Fotó: Fazekas István

Tévesnek bizonyultak azok a prognózisok, hogy a „forradalmi” jogalkotást idõvel felváltja valamifajta konszolidációs idõszak. A második és a harmadik Orbán-kormány elsõ teljes éveit összehasonlítva kiderül: tavaly még annál is több jogszabályt fogadott el a parlament, mint öt évvel korábban (2011-ben 215-öt, 2015-ben 230-at). Igaz, míg korábban fõként új törvényeket alkottak a honatyák (szám szerint 109-et), tavaly már csak 67 újszülöttrõl adott hírt a Magyar Közlöny.

Gyakran nyúltak a gyorsítóhoz

Közben a törvénymódosítások száma 106-ról 163-ra nõtt. Ezek gyakran már nem a 2010 elõtti idõkbõl örökölt jogszabály megváltoztatásáról szóltak; a Fidesz–KDNP által az elõzõ ciklusban elfogadott paragrafusokat írták át a megalkotóik. Ha olykor valami régi bútordarab kerül elõ, akkor pedig gyakran politikai érdek szól a változtatás mellett. Az 1996-os szerencsejáték-törvényt például tavaly novemberben 52 perc alatt sikerült átfazonírozni; s bár a címét nem változtatták lex Andy Vajnára, a tartalmát igen.

A parlament 2011-ben még átlagosan 2 óra 12 percet bíbelõdött egy-egy javaslat tárgyalásával, ez az idõ 2015-ben három perc híján egy órával csökkent (ismét csak összefüggésben azzal, hogy újabban a kisebb terjedelmû módosítások dominálnak). Az extra sürgõsséggel elfogadott törvények száma mérséklõdött, de a kormányoldal tavaly is gyakran nyúlt a gyorsítóhoz.

Öt éve 25 indítvány tárgyalását zavarták le a benyújtástól az elfogadásig mindössze három nap alatt. 2015-ben tíz törvénymódosítás tartott ugyanennyi ideig. A fõszabálytól eltérve tárgyalták például a migrációs helyzettel kapcsolatos módosításokat. A határzár (kerítés) felállítását, illetve a honvédség bevetésérõl szóló felhatalmazást például alig több mint két óra alatt sikerült elfogadtatni. A kötelezõ kvótákkal kapcsolatban Magyarország által indított uniós bírósági eljárásról is hasonló gyorsasággal (2 óra 45 perc) döntöttek. Azt, hogy a trend nem tört meg, mutatja, hogy percre pontosan ennyi idõt (2 óra 45 percet) vett igénybe idén márciusban a nemzeti otthonteremtésrõl szóló – utóbb Áder János államfõ által visszadobott – törvény megalkotása.

Szembetûnõ változás, hogy amíg 2011-ben a benyújtott és elfogadott törvények több mint negyedét kormánypárti képviselõk terjesztették elõ, ez az arány 2015-ben 10 százalék alá csökkent. Ez a kormányzati aktivitás növekedésével is összefügg: a tárcák elõterjesztése alapján elfogadott jogszabályok száma 147-rõl 181-re emelkedett.

Kérem, ne szavazzanak

Leginkább a szavazások számában mutatkozik meg a parlamenti – pontosabban a plenáris ülésen folyó – munka leértékelõdése. Míg a Gyurcsány-kormány és a második Orbán-kormány elsõ teljes évében nagyjából hasonló számban hangzott el a „kérem, szavazzanak” elnöki felszólítás (2007-ben 3307-szer, 2011-ben 3528-szor), 2015-ben mindössze 1150-szer. Mindez elsõsorban a tárgyalástechnikai módosításokkal magyarázható: a szakbizottságok módosító javaslatai például összegezve kerülnek a plénum elé, és egyebekben is szigorodtak a módosító javaslatok benyújtásának szabályai.

Fotó: Országgyûlés, HVG-gyûjtés

A parlament kormányzati ellenõrzõ funkciója sok tekintetben már korábban is csak látszat volt. Ezt tovább növelte, hogy míg 2011-ben 69 kormánypárti (ön)interpellációt nyújtottak be a képviselõk, tavaly már kétszer ennyit. Mindez persze csak statisztika, tartalmi szempontból ugyanis ezek a megnyilvánulások általában nem szóltak másról, mint hogy lehetõséget adjanak a kormányzati álláspont kifejtésére, az ellenzék ostorozására. Az ellenzék beletörõdését jelzi ugyanakkor, hogy képviselõi kevesebb interpellációt adtak be (korábban 530-at, tavaly 383-at). Igaz, az írásbeli kérések esetében aktívabbak voltak, mint valaha. Tavaly közel négyezer esetben követeltek írásbeli választ a kormánytól, ami két és félszer több, mint öt éve.

Az ellenzék nyilvános parlamenti megszólalási lehetõségeinek további szûkülésére utal a napirenden kívüli felszólalásokról készült statisztika. Bár ezek száma összességében nõtt (445-rõl 635-re), a súlypont a napirend elõttirõl áthelyezõdött a „fõmûsor” utáni sávba. 2011-ben még 332 napirend elõtti és 113 napirend utáni felszólalás hangzott el. Tavalyra az arány megfordult: 337-en már csak este, illetve késõ éjjel kaptak lehetõséget véleményük kifejtésére.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-04-10 19:46
Meghökkentõ tények Magyarországról - erre a szakértõk sem számítottak
Egyes közbeszerzési eljárások túlárazása a becsült 30 százalékkal szemben, elérheti a 140-320 százalékot is – derül ki a Korrupciókutató Központ Budapest nemrég nyilvánosságra hozott kutatásból. Hatalmas elõrelépést lehetne elérni nem nyilvános közbeszerzések betiltásával, az adatok publikálásával és folyamatos elemzéssel – láthatóan azonban ehhez nincs meg a kormányzati akarat. http://www.napi.h...12793.html
4 #2 Posta Imre
- 2016-04-10 20:45
Armenia protests Israel's supply of weapons to Azerbaijan


PanARMENIAN.Net - Armenia protested Israel's supply of arms to Azerbaijan, Haarets reports.

The protest comes after an Israel-made "suicide drone" attacked a convoy in the latest round of violence in Nagorno Karabakh.

Armenian ambassador to Egypt Armen Melkonyan, who also represents Yerevan in Israel, met with the head of the Foreign Ministry's Division for Eurasia Dan Oryan, conveying Armenia's utter discontent over equipping Azerbaijan.

The parties to the Karabakh conflict agreed on a bilateral ceasefire along the contact line which came into force at midday, April 5.

Prior to that, on the night of April 1-2, Azerbaijani armed forces initiated overt offensive operations in the southern, southeastern and northeastern directions of the line of contact with Nagorno Karabakh.http://www.panarm...ws/209970/
4 #3 Posta Imre
- 2016-04-11 20:31
Mit tanulnak a norvég iskolások Magyarországról?http://nokkulfold...BHXoc.dpbs

Hatalmas náci szimbólumot találtak egy amerikai sivatagban

A gigantikus horogkeresztet egy Roswell környéki sivatagos területrõl készült felvételen szúrták ki, azóta pedig beindulták a spekulációk és az összeesküvés elméletek, hogy a szimbólumok hogyan és legfõképp mikor kerülhettek a helyükre.
http://24.hu/elet...ivatagban/

Ankara egy német televíziós mûsorvezetõ felelõségre vonását kéri Berlintõl

A török kormány hétfõn egy televíziós mûsorvezetõ büntetõjogi felelõsségre vonását kérte a német kormánytól egy vers miatt, amelyben a mûsorvezetõ durva szavakkal szidalmazta Recep Tayyip Erdogan török államfõt, többek között nemi életére célozva.
http://www.hirado...berlintol/

Lehet még a magyaroknál is jobban utálni a bevándorlókat?

Nálunk a kerítés miatt nincsenek migránsok, mégis szinte nálunk a legnagyobb azoknak az aránya, akik szerint a bevándorlás a közeljövõ legnagyobb európai problémája. A bevándorlást akkor is elvetik a magyarok, ha az legális, az EU migrációs politikájával szemben nem teljes az elutasítás. Vannak olyan nemzetek, ahol még nálunk is jobban utálják az egészet.http://privatbank...kat-292264

Offshore-botrány - Cameron: a tengerentúli brit területek feltárják a náluk bejegyzett vállalatok tulajdonosi hátterét

A pénzügyi központként is mûködõ tengerentúli brit területek a jövõben kötelezõ jelleggel feltárják a brit bûnüldözési és adóhatóságok elõtt a náluk bejegyzett vállalatok tulajdonosi hátterét - mondta hétfõn David Cameron brit miniszterelnök.
http://www.hirado...-hatteret/


Lengyel külügyi tárca: nem újítják meg a Velencei Bizottság két lengyel tagjának mandátumát
http://www.hirado...andatumat/


Korrupció: még jobban bekeményítenének Romániában

A korrupció miatt jogerõsen elítélteknek nem lenne szabad betölteni többet azt a tisztséget, amelyben a korrupciós bûncselekményt elkövették – vélekedik Laura Codruþa Kövesi. A korrupcióellenes ügyészség (DNA) vezetõje errõl egy a ProTV-nek adott interjúban beszélt.http://kitekinto....wv0u3omPO4

Netanjahu: Izrael is bombázta Szíriáthttp://24.hu/kulf...a-sziriat/


Jön a dolgozók szövegértési tesztje: ezentúl a felnõtteknek is kötelezõ lesz a kompetenciateszt
Ezentúl Magyarország is részt vesz a felnõtteknek szóló képesség- és kompetenciamérési programban.
http://faktor.hu/...enciateszt

Uniós támogatást kap Törökország a jogállamiság megerõsítésére http://vs.hu/koze...paign=main

Perui elnökválasztás: az ex-diktátor lánya a favorithttp://kitekinto....wv0CHomPO4

Ismét nõhet Oroszország területe

A Grúziától egyoldalúan elszakadt Dél-Oszétiában még nyáron népszavazást tartanak az Oroszországhoz való csatlakozásról. http://24.hu/kulf...-terulete/

Az offshore az üzletben adócsaláshoz, a politikusoknak pedig a kincstár fosztogatásához szükséges http://www.karpat...-porosenko

Magyar államtitkárt neveztek ki Romániában

Jakab Istvánt, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) környezetvédelmi szakpolitikusát nevezte ki Dacian Ciolos miniszterelnök a romániai Környezetvédelmi Alap élére - közölte hétfõi számában a Krónika napilap.
http://www.hirado...omaniaban/

Bréking: Három öngyilkos merénylõ csapott le Oroszországbanhttp://888.hu/art...e=hirstart

Kiberkémeket toboroznak a dánok

Dánia titkosszolgálata egy új programot indít: hacker-hadsereget toboroz, ennek érdekében egy akadémiát is indít, hogy az online fenyegetéseket felkészülten fogadhassa.http://888.hu/art...e=hirstart

A migránsok miatt is ki kell nyitni a boltokat vasárnap

A törvényjavaslat indoklásában természetesen ott vannak a migránsok: hát hogy harcolhatnánk a kötelezõ betelepítési kvóta ellen, ha közben azon gondolkodunk, hogyan szavazzunk a vasárnapról?http://privatbank...nap-292249


Sokan kiakadtak, amiért Egyiptom két szigetet ad Szaúd-Arábiának

Ma tér haza ötnapos egyiptomi látogatásáról a szaúdi uralkodó. Nem üres kézzel.
http://www.globop...arabianak/

Cigányokat fenyegettek Bukarestben

Megdöbbenésüknek adtak hangot a román kormány tagjai azok után, hogy ismeretlen tettesek cigányellenes feliratokat festettek a nemzetközi romanap alkalmából felállított rendezvénysátorra Bukarestben. A roma kulturális központ által az Egyetem téren felhúzott hatalmas sátor oldalán „Halál a cigányokra!”, valamint szintén romaellenes, nyomdafestéket nem tûrõ feliratok jelentek meg szombatra virradóra. A szervezõk feljelentése nyomán a bukaresti rendõr-fõkapitányság gyûlöletre való uszítás és diszkrimináció gyanújával nyomozást indított az ügyben. Rendõrségi források szerint az ismeretlen elkövetõk legalább tízen lehettek.http://mno.hu/kul...en-1336958


Nekiment Izraelnek Sanders

MTI | 2016. április 11., hétfõ

Izrael aránytalan erõvel lépett fel Gázában 2014-ben és ha a palesztinokkal nem bánnak méltóságteljesen, akkor nem lesz békesség a régióban - jelentette ki Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor.
Sanders a CNN hírtelevíziónak adott interjút, a riporter csak az izraeli politikával kapcsolatos álláspontjáról kérdezte.
Az interjúban úgy mutatták be, mint "az elsõ zsidó jelölt, aki elnökjelöltségért folyó versenyben gyõzelmet ért el".
A vermonti szenátor elsõsorban a palesztin-izraeli konfliktusról és az 2014-es gázai háborúról beszélt, s elmondta, hogy álláspontja szerint Izrael válaszlépése aránytalan volt

Izrael aránytalan erõvel lépett fel Gázában 2014-ben és ha a palesztinokkal nem bánnak méltóságteljesen, akkor nem lesz békesség a régióban - jelentette ki Bernie Sanders vermonti demokrata szenátor, Hillary Clinton vetélytársa az elnökjelöltségért folyó küzdelemben. http://kitekinto....wv0XXomPO4

A vöröskeresztet használták álcaként a panamaiakhttp://mno.hu/kul...ak-1336899

Rejtélyes öngyilkossági hullám a kanadai indián közösségekben

Rendkívüli állapotot hirdetett ki öngyilkossági kísérletek aggasztó hulláma miatt egy kanadai indián közösség vasárnap, miután elõzõ éjjel 11 tagja próbált meg véget vetni életének. http://www.atv.hu...ossegekben

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,392,743 egyedi látogató