Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Netanjahu: Izrael nem megy sehova

KülföldNem hát! Ott dögölnek meg, ahol vannak! Izrael soha nem fog kivonulni a Golán-fennsíkról, és a Szíriával határos, stratégiai jelentõségû térség "örökre" a zsidó állam kezén marad - jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a fennsíkon tartott, ünnepélyes kormányülésen.

A kabinet megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett ülésen Netanjahu kétségét fejezte ki amiatt, hogy Szíria valaha is felépül-e az országot több mint öt éve sújtó pusztító polgárháborúból.

Az izraeli kormányfõ a héten Genfben, az ENSZ égisze alatt folyó szíriai béketárgyalások újabb fordulójára utalva azt mondta, nem ellenzi a Szíria stabilizálására irányuló diplomáciai törekvéseket mindaddig, amíg azok nem veszélyeztetik a zsidó állam biztonságát. Hozzátette, hogy a John Kerry amerikai külügyminiszterrel lezajlott telefonbeszélgetésén ugyanezt hangsúlyozta.

Netanjahu vasárnap leszögezte, a határ nem fog változni, és itt lenne az ideje annak, hogy a világ ötven év után végre elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött.

A zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. 1981-ben annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenõrzés alatt. A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálem lépését. A szíriai lakosság viszont zömmel elmenekült a fennsíkról, ahol zsidó telepesek alapítottak új városokat.

Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerzõdés, csak egy 1974-ben megkötött tûzszüneti megállapodás. A békemegállapodás kulcsfontosságú feltételeként mindig az izraeli kivonulást tartották számon a szakértõk. A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanásával és a kaotikus állapotok kialakulásával párhuzamosan azonban egyre halványul az esélye annak, hogy Izrael feladja a Golánt.


"A körülöttünk lévõ viharos térségben Izrael stabilizáló tényezõ, megoldás és nem probléma"

- szögezte le az izraeli miniszterelnök.

Jeruzsálem nagyrészt tartózkodott a beavatkozástól a szíriai konfliktusba. Múlt héten Netanjahu - elsõ alkalommal a háború történetében - elismerte, hogy Izrael több alkalommal is csapást mért a Bassár el-Aszad szíriai elnökkel szövetséges Hezbollah síita szélsõséges csoportnak szánt fegyverszállítmányokra.

atv.hu/MTI
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-04-17 20:14
What's Israel's Role in the Nagorno-Karabakh Conflict?
© Photo: YouTube/defenseupdate
Military & Intelligence
19:40 17.04.2016(updated 20:20 17.04.2016) Get short URL
133891226
With the decades-long Azeri-Armenian conflict over the disputed Nagorno-Karabakh region burning out of control for four intense, blood-soaked days at the beginning of this month, questions have emerged over the secretive role played by Israel in the conflict.

Read more: http://sputniknew...z4673dLZd4
267 #2 Perle
- 2016-04-18 20:47
Na, vazze! Az ameriaiak úgy tekintenek Ukrajnára, mint ahová át lehet települni, és a kelet-európai , balti országokkal együtt megalakítani az Európai Egyesült Államokat. Ez lenne a szcenáruó arra az esetre, ha kitör a Yellowstone parki vulkán.
http://e-news.su/...eezda.html

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.43 másodperc
4,440,128 egyedi látogató