Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Új zsinagógát létesítenek Budapesten

KultúraHiánypótló építkezés. Nyilvános WC is kell a stadionok mellé. Az EMIH több mint 2000 négyzetméteres új központja pár méterre lesz a Margit hídtól, ahol a pénteken végtisztességet kapó, 70 éve Dunába lõtt zsidó mártírok maradványait megtalálták. Hasonló méretû zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon.

Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) egy patinás dunaparti ingatlant újít fel és alakít át, melyben a tervek szerint zsinagóga, zsidó kulturális központ, kóser étterem és cukrászda, illetve oktatási központ is helyet kap majd az átalakításokat követõen – áll az EMIH közleményében.

Mint írják, a Margit híd pesti hídfõjénél fekvõ, jelenleg kihasználatlan Palatinus ház földszinti területén az EMIH az Újlipótvárosi zsidó közösségi élet fontos színhelyét alakítja ki. Szimbolikus értéke van az új zsinagóga bejelentésének, éppen azon a napon, amelyen hosszas egyeztetéseket követõen zsidó szertartás szerinti végtisztességet kapnak a központtól nem messze fellelt zsidó áldozatok. A zsinagógát várhatóan 2017-ben adják át, jelenleg tervezési fázisban van.

A hitközség a Margit híd pesti hídfõjénél található két Palatinus házból az egyik épület teljes földszinti területét fogja átalakítani a következõ hónapokban. A zsidó reneszánsz, a zsidó kultúra és vallás megismertetése és megismerhetõsége érdekében az épületben az EMIH tervei szerint különbözõ, egymást kiegészítõ funkciók is helyet kapnak majd.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetõ rabbija elmondta:

A hagyományok ápolása, a történelmünk ismerete létfontosságú, ugyanakkor meggyõzõdésem, hogy gyászbeszédeken túl a tetteknek még nagyobb ereje van: a zsidó hagyományok ápolásával és megismertetésével, újabb és újabb zsinagógák és közösségi terek, oktatási intézmények létrehozásával tudjuk a legemelkedettebben kegyeletünket is leróni a mártírok elõtt, az EMIH pedig évek óta elkötelezetten jár ezen az úton. Fontos, hogy a temetés mellett, a zsinagóga nyitásával az élet üzenetét is eljuttassuk az emberek felé.

A tervek szerint az EMIH új létesítménye a Palatinus ház földszinti részlegén, megközelítõleg 2000 négyzetméteren kap majd helyet. Kulturális központ, étterem, cukrászda, oktatási tér, és egy új zsinagógát is kialakítanak a komplexumban.

Ennek jelentõségét az is jól jelzi, hogy közel 11 éve adtak át utoljára Budapesten zsinagógát, hiszen 2005-ben szintén az EMIH, a Károly körúti Keren-Or központban alakított ki imahelyet hívei számára. Ráadásul, hasonló méretû zsinagóga egészen a második világháború óta nem létesült Magyarországon, ami tovább növeli a mostani bejelentés jelentõségét – áll a közleményben.

Nem csupán az új létesítményekre koncentrál az EMIH: a közösség a héten tartotta a közel 200 éves Óbudai Zsinagóga átadási ünnepségét, – mely éveken keresztül a Magyar Televízió stúdiójaként mûködött – azt követõen, hogy a belsõ restaurálási munkálatok befejezõdtek.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-04-18 20:47
Lemondott a muszlimpárti svéd politikus

Már régóta egyértelmû, hogy az európai baloldal, – fõleg a magyar – skizofréniában szenved, ugyanis az elmúlt idõszakban olyannyira muzulmán pártivá váltak, hogy közben megfeledkeztek a zsidókról.

Lemondott az a svéd miniszter, aki Izrael palesztinokkal való bánásmódját a náci Németország zsidókkal való bánásmódjához hasonlította. Mehmet Kaplan tavaly nyáron együtt vacsorázott török szélsõjobboldaliakkal is.

Mehmet Kaplan
Fotó: AFP

A baloldal már nem képes megvédeni senkit

A rendszerváltás utáni idõben a baloldal folyamatosan változtatta álláspontját, ám egy kérdéshez mindvégig hû maradt: az antiszemitizmus elleni harchoz. A bevándorlás támogatásával ugyanakkor átlépték a Rubicont.

Az ellenõrizetlen bevándorlás mellett érvek ezreit fel lehet hozni, ellene úgyszintén, ám a milliós számban Nyugat-Európába özönlõ muzulmánok az évszázadok alatt velünk emancipálódott zsidóság elûzését, valamint a nyugat európai antiszemitizmus megújulását fogják elõidézni.
Nyugat-Európa: az új antiszemitizmus hajnala

A szélsõséges muzulmán a jó muzulmán

Múlt héten ugyancsak heves felháborodást okozott a skandináv országban, hogy a lemondott tárcavezetõrõl olyan, 2015 júliusában készült fényképek kerültek nyilvánosságra, amelyeken török szélsõjobboldaliak társaságában látható egy vacsorán.A rendezvényt Ilhan Senturk, a Szürke Farkasok nevû szélsõjobboldali csoport svéd tagja tartotta.
A Szürke Farkasok a múlt évszázad hatvanas éveinek végén jelentek meg Törökországban, embereik harcoltak az Oroszországhoz tartozó Csecsenföldön, ahova fegyvereket csempésztek. Ez a farkasos történet honnan is olyan ismerõs? Ja megvan.

Amúgy a Szürke Farkasok egyik vezetõjük, a 32 éves Allarslan Celik közölte, hogy õ lõtte agyon tavaly november 24-én Szíriában a török légierõ által megsemmisített orosz Szu-24-es vadászbombázó pilótáját, aki katapultált gépébõl.

(MTI)
http://888.hu/art...e=hirstart
4 #2 Posta Imre
- 2016-04-18 20:49
Nyugat-Európa: az új antiszemitizmus hajnala

Rekordot dönt a nyugat-európai zsidók Izraelbe vándorlása.

Palesztin kisgyerek játékfegyverrel riogatja az izraeli katonákat, Hebron városában.
Fotó: AFP

A Spilerblog.hu szerzõje hajszálpontosan fogalmaz, amikor azt mondja, hogy a rendszerváltás utáni idõben a baloldal folyamatosan változtatta álláspontját, ám egy kérdéshez mindvégig hû maradt: az antiszemitizmus elleni harchoz. A bevándorlás támogatásával ugyanakkor átlépték a Rubicont.
Az ellenõrizetlen bevándorlás mellett érvek ezreit fel lehet hozni, ellene úgyszintén, ám a milliós számban Nyugat-Európába özönlõ muzulmánok az évszázadok alatt velünk emancipálódott zsidóság elûzését, valamint a nyugat európai antiszemitizmus megújulását fogják elõidézni.

A Nyugat-Európába tartó muzulmán-áradat mellékterméke az antiszemitizmus növekedése és a zsidóság elvándorlása. Tavaly közel 10 ezer nyugati-európai zsidó költözött Izraelbe, ami a valaha mért legmagasabb szám, közülük majdnem 8 ezren Franciaországból vándoroltak el, ami mögött valószínûleg ott van az a tény, hogy a franciaországi zsidókat éri a legtöbb támadás a többnyire muszlim szélsõségesek részérõl.

Szakértõk szerint a második világháború óta nem éreztek hasonló fenyegetést az európai zsidók – állítja a The Times of Israel. Belgiumban, Dániában, valamint a legnagyobb mértékben Franciaországban érték támadások a zsidókat. Franciaországban él a legnagyobb – félmilliós lélekszámú – európai zsidó közösség, amelynek intézményeit, iskoláit és zsinagógáit rohamfelszerelést viselõ rendõrök védik. Noha a francia népesség kevesebb mint egy százalékát adják, a bejelentett rasszista támadások több mint fele ellenük irányult 2015-ben a hivatalos adatok szerint.

Nyugat-Európában újjáéledõben van a zsidóellenesség"http://888.hu/art...us-hajnala
154 #3 kakas
- 2016-04-19 16:03
"2020-ban itt a világvége!
Ha túl akarod élni, gyere Magyarországra!
50 évvel vagyunk lemaradva!" :D

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,891,082 egyedi látogató