Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Újra lángba borul a Balkán?

KülföldVégre valami jó hír! Koszovó a zsidó-cigány-nato kohn-flitus-fészek. Az albán cigánnyal amúgy is kell valamit tenni, hisz ez nekik sem jó. Gondolom a szerbek már készen állnak. Koszovó függetlenségét Belgrád annak egyoldalú kikiáltása, 2008. február 17-e óta nem hajlandó elismerni.
Az augusztus 25-én aláírt, a szerb többségû önkormányzatok hatékonyabb érdekérvényesítését lehetõvé tevõ szerzõdés óta az ellenzéki erõk által felkorbácsolt indulatok egyre erõszakosabb cselekményekben csúcsosodnak ki.
A hétfõ este kitört zavargások elsõdleges mozgatórugójául az ellenzéki balközép Vetëvendosje, azaz Önrendelkezés alelnökének letartóztatása szolgált.

A BalkanInsight.com hírportál értesülései szerint egyik legfõbb vezetõjük, Albin Kurti elõállítása után az ellenzéki párt aktivistái kõzáport zúdítottak egy pristinai rendõrkapitányság épületére. A randalírozó csoportosulást a helyi rendõrség csak könnygáz bevetésének segítségével volt képes megfékezni. Az összecsapások eredményeképpen legkevesebb tizenöt sérült ellátása mellett két teljesen kiégett rendõrségi jármû és az objektum megrongálódott ablakai kerültek fel az este veszteséglistájára.
Kattintson és ismerje meg Koszovó eddig nem látott arcát!

Isa Mustafa kormányfõ saját közösségi oldalán ítélte el az erõszakot, amely meglátása szerint továbbra sem válhat politikai viták eldöntésének eszközévé. Kiadott közleményében mindezeken túl a jogszerûség és alkotmányosság betartása mellett felelõsségteljes magatartásra szólította fel a három számottevõ ellenzéki erõ képviselõit, tekintettel a közelgõ, Brüsszellel aláírandó Stabilizációs és Társulási Megállapodásra, továbbá a várható vízumliberalizáció bevezetésére.
Vetëvendosje

A Vetëvendosje mozgalom gyökerei egészen 1968-ig nyúlnak vissza, amikor a Jugoszláviában élõ albánság önálló politikai entitását elérni kívánó tüntetéseken szerepelt a demonstrálók elsõdleges jelszavaként („Önrendelkezést!”). A csoportosulás végül 2004-ben szervezõdött párttá, az önálló Koszovó eddigi két parlamenti választásán (2010, 2014) pedig 12-13 százalék körüli eredményeket elérve immáron a harmadik legbefolyásosabb politikai erõnek számít az országban, jelenleg 16 széket birtokolva a 120 fõs törvényhozásban.

A rendõrség által nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés szerint Albin Kurtit hétfõ este 9 óra magasságában vették õrizetbe, 2 órával késõbb viszont máris szabadon távozhatott. A megalapozott gyanú szerint a Vetëvendosje alelnöke tevékeny részese volt a koszovói törvényhozásban múlt hét csütörtökön lezajlott botrányos incidensnek (videó itt), amelynek során a feltételezett elkövetõk könnygázgránátokat hajítottak a honatyák közé.
Albin Kurti szabadulása után nyilatkozik (forrás: balkaneu.com)

Habár a pristinai hatóságok egy nagyobb nyomozás jogszerûen végrehajtott egyik epizódjaként tekintenek Kurti elõállítására, az érintett elmondása alapján errõl szó sem volt, autójából ugyanis erõszakkal rángatták ki mindenfajta parancs felmutatása nélkül. A rendõrség szóvivõjének tájékoztatása szerint a felderítés egyik következõ állomásaként már letartóztatási parancsot adtak ki a hétfõn kihallgatott alelnök egyik párttársa, Albulena Krasniqi ellen is.

A szerb-koszovói, az Európai Unió által is erõteljesen támogatott egyezmény aláírása hatalmas ellenzéki tüntetéssorozatba torkollott, parlamenti képviselõcsoportjaik pedig e hónap eleje óta próbálják széles eszköztáruk bevetésével ellehetetleníteni az érdemi munkát. Félelmeik alapján az aláírt dokumentum a Bosznia-Hercegovinában tapasztalttal megegyezõ jogokkal ruházná fel a szerb kisebbséget, amely végsõ soron meglátásuk szerint az ország gyors destabilizálódásához és széteséséhez vezetne.

A hétfõi incidensrõl további beszámolókat itt és itt nézhet meg.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2015-10-14 20:15
A szerbek erõsödésétõl rettegnek Koszovóban

Egyre erõszakosabb eszközökhöz nyúlnak a koszovói ellenzéki pártok, hogy megkadályozzák az országban élõ szerb közösséget abban, hogy szélesebb jogkörökhöz jusson. Mintegy kétszáz ellenzéki aktivista csapott össze hétfõ este rendõrökkel a koszovói fõvárosban, Pristinában, az egyik ellenzéki parlamenti párt, az Önrendelkezés alelnökének szabadon engedését követelve. http://magyaridok...ban-51946/

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.36 másodperc
4,440,087 egyedi látogató