Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Zsidó, lengyel, két jó barát?

KultúraEnnyi erõvel lehetne "zsidó, zsidó, két jobbraát! Annyira békülni akarnak, hogy belekékülnek s -remélem- bele is pusztul mind egy szálig. Tadeusz S³obodzianek darabja, A mi osztályunk a Katonában.

„Volt szerencsém – szerencsém volt – egy teljesen hétköznapi estén, teljesen hétköznapi közönség tagjaként látni Tadeusz S³obodzianek A mi osztályunk címû darabját a Kamrában. És megtapasztalni a vákuumszerû figyelmet, amely fokozatosan, a játéktér felõl alakul ki; egynemûsíti a játék és a nézõk terét, telítõdik elõbb döbbenettel, majd részvéttel, és mire kikóválygunk a kétórás elõadás után az utcára, nyugtalanító gondolatokat viszünk magunkkal. Nyugtalanok vagyunk – méghozzá sokféleképpen nyugtalanok” – írta kritikusunk (a teljes kritika itt) a Kamrában játszott (de most a Katonába költözõ), Máté Gábor által rendezett darabról, és arról a fejbe kólintással felérõ, sokáig sajgó érzésrõl, melyet – tanúsíthatjuk! – S³obodzianek darabja (egy iskolai osztály tagjainak 20. századi története) okoz. Akik fejbe kólintanak: Pálos Hanna, Pelsõczy Réka, Bodnár Erika, Dénes Viktor, Takátsy Péter, Rajkai Zoltán, Bán János, Szacsvay László, Ujlaki Dénes és Haumann Péter.

(Aki további lengyelezésre kíváncsi, ki ne hagyja Pawel Pawlikowskival készült interjúnkat!)
Zsidó, lengyel, két jó barát?
Színház

Idõpont
2016. május 4. 19:00
Helyszín
Katona József Színház
1052 Budapest, Petõfi Sándor utca 6.

Link

A MI OSZTÁLYUNK (2008)
Történelem XIV órában

120 perc, szünet nélkül

S³obodzianek egy iskolai osztály diákjainak sorsát követi: tíz lengyel és zsidó diák személyes elbeszélésének és megrendítõ visszaemlékezésének tükrében mutatja be hazája részvételét a XX. század borzalmaiban, 1925-tõl napjainkig. A felhõtlen gyermekkor küszöbén kitör a világháború, az osztályt elõször a bolsevik diktatúra, késõbb a fasiszta terror, majd ismét a kommunista önkény szakítja ketté. A különféle ideológiák fokozatos elterjedésével elmélyülnek a kölcsönös ellentétek, a jóbarátok árulások aktív résztevõivé és az egymás elleni erõszak áldozataivá válnak, kezdeti gondtalan közös játékuk a felnõttkor elérésével rémtörténetek sorává alakul.

Az autentikus események részleteit felhasználó darab nem csupán a XX. századi komplikált lengyel-zsidó-német-orosz kapcsolatok elé kíván tükröt állítani, ám egyetemes üzenetet hordoz az emberek közötti megértés – és megértés szándékának – hiányáról, illetve arról a történelmi folyamatról, midõn az ártatlan tréfák, felelõtlen kijelentések és jelentéktelennek tûnõ konfliktusok észrevétlenül egymás iránti nyílt színi gyûlöletté alakulnak át.

A mi osztályunk megrázó elbeszélés az egyéni és közös bûnrõl, a felelõsségrõl, igazságról, melyre úgy tûnik, hogy senkinek nincs szüksége, valamint a történelemrõl, melyet lehetetlen tárgyilagosan rekonstruálni, objektíven elbírálni, fõképp megmagyarázni, különösen itt, nálunk, Közép-Európában.

A mû 2010-ben elnyerte a rangos lengyelországi NIKE irodalmi díjat „Az év legjobb drámája” kategóriában. A darab õsbemutatójára a londoni Royal National Theatreben került sor 2009-ben, azóta Varsóban, Barcelonában és Torontóban is mûsorra tûzték. Tel Aviv, Philadelphia, Chicago, Düsseldorff, Párizs, Stockholm, Ciprus, Madrid és Milánó elõtt a magyarországi premier a darab negyedik bemutatója.A darabot Pászt Patrícia fordította, akinek válogatásában és fordításában, 2010 telén jelent meg egy átfogó, tíz, 2000 után íródott lengyel színpadi mûvet tartalmazó kötet Fiatal lengyel dráma címmel. Szintén az õ fordításában az Európa kiadónál látott napvilágot a Pálfalvi Lajos által szerkesztett Mai lengyel drámák c. antológiában a szerzõ egy korábbi mûve, az Ilja próféta....Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-04-25 20:33
Növelik a lengyel hadsereg létszámát


Mintegy 35 ezer fõt számláló, önkéntesekbõl felállítandó területvédelmi erõt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba.
"Oroszország nem rejti véka alá agresszív szándékait, és legalább 2008-tól kezdve következetesen arra törekszik, hogy az európai békerendszert destabilizálja, közvetlenül fenyegetve Lengyelországot és közvetlen szomszédait is" - jelentette ki Antoni Macierewicz védelmi miniszter.
Az elsõ, a védelmi tárca szerint "több ezer fõs" területvédelmi egységeket az év végéig három kelet-lengyelországi vajdaságban hozzák majd létre.

Mintegy 35 ezer fõt számláló, önkéntesekbõl felállítandó területvédelmi erõt vonnak be Lengyelország védelmi struktúráiba annak a koncepciónak a jegyében, amelyet hétfõn Antoni Macierewicz nemzetvédelmi miniszter írt alá.

Macierewicz a koncepcióról késõbb a lengyel hadsereg évértékelõ konferenciáján elmondta: ez a lengyel haderõ átalakításának egyik legfontosabb feladatát valósítja meg.http://kitekinto....x5t_nomPO4


Levélben tiltakoznak a volt lengyel államfõk

A tekintélyelvûség és az elszigetelõdés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt, figyelmeztet több befolyásos lengyel politikus.
A volt vezetõ politikusok szerint a lengyel parlament jelenleg "egy nem jelentõs többség diktátuma alatt dolgozik, lebecsülve a kisebbség érveit és érdekeit".
A levél tiszteletet fejez ki a lengyel alkotmánybírák "méltó magatartása" iránt, és pozitívan értékeli a Gazeta Wyborcza körül szervezõdõ, kormányellenes utcai tiltakozásokat szervezõ Demokráciavédelmi Bizottság (KOD) tevékenységét is.

A tekintélyelvûség és az elszigetelõdés felé halad Lengyelország a Jog és Igazságosság (PiS) kormányzása alatt - áll abban a levélben, melyet három volt államfõ, volt külügyminiszterek és a rendszerváltás elõtti ellenzékiek hétfõn a Gazeta Wyborcza címû balliberális napilapban tettek közzé.http://kitekinto....x5wKnomPO4
139 #2 jozsef toth
- 2016-04-26 09:47
Nekem csak az tetszik,hogy a mindenkori szarhazi vezeto politikusok es a rendorseg,hadsereg vezetoinek a rossz donesei miatt MINDIG az adott orszag polgari lakossagan csattan az ostor!Beke idobe lopjak a munkasok penzet!
Amikor a politikai szart haborus helyzebe sodorjak,akkor nem ok mennek haboruzni egy kijelolt katonai bazisra .
Pedig ott parbajozhatnanak annak erdekebe ,hogy ok vedjek meg az artatlan lakossagot.
Tudom ,hogy ez csak a mesebe letezik!
Mert ugye a birka tartok dontenek a birka elete felet!
A birka sohase viszi a gazdit a vagohidra!
Nincs a foldon olyan nemzet,vagy orszag ahol ne igy mukodne ez DE -MOCSOK- RA -CIA!!
267 #3 Perle
- 2016-04-26 19:07
Csodálkozom, hogy a darab nem kapott még Uszkár díjat, és nem lett belõle halivudi ill." nemes" film. Ezzel a 21. századi témával mûvészi sikereket lehet elérni.
Ahogy elnézem a szereplõ gárdát, alig van köztük magyar barát.s_olvas

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.59 másodperc
3,899,596 egyedi látogató