Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Hollandia is atomkatasztrófától tart?

KülföldHollandia 15 millió, a pajzsmirigyet a radioaktív sugárzással szemben megvédõ jódtablettát rendelt, hogy az atomerõmûvek körül a mostaninál nagyobb zónák lakosságát láthassa el ezekkel - közölte pénteken az ország egészségügyi minisztériuma.

A döntést annak hatására hozták meg, hogy Hollandiában, Németországban és Luxemburgban is vita indult arról, kellõen biztonságosak-e a közös határaikhoz közeli belga atomerõmûvek.

A jódtabletták elõvigyázatosságból történõ terjesztésének körzetét a 18 év alatti gyerekek és a várandós nõk vonatkozásában 100 kilométerre készülnek kiterjeszteni az erõmûvek körül - ismertette Edith Schippers, az egészségügyi tárca szóvivõje.

A szóvivõ hozzátette, hogy a nukleáris baleseteknél felszabaduló radioaktív jód leginkább az újszülöttekre nézve veszélyes.

Hollandiában mostanáig az erõmûvek 20 kilométeres körzetében minden 40 évesnél fiatalabb személy kapott jódtablettákat, hogy kéznél legyen odahaza.

Az ellátási zónák kiterjesztése - a nyugat-hollandiai Borssele atomerõmû körzetén kívül - az ország keleti és déli részét is érinti, az alsó-szászországi Elmslandban mûködõ német, illetve Doelben és Tihange-ban lévõ belga erõmûvek közelsége miatt.

A lakosság célcsoportjának ellátása után fennmaradó tablettákat "turisták, utazók, valamint a munkában lévõk számára" tartják majd készenlétben a holland hatóságok.

A hágai kormány egy nappal azután hozta meg döntését, hogy a szomszédos Belgiumban csütörtökön bejelentették: 2017-tõl minden belga háztartásnak juttatni fognak az atombaleset esetén szükségessé váló készítménybõl. A tabletták kiosztásának vagy készletezésének módjáról a két ország egyikében sem született még döntés.

A lakosság egészének jódtablettákkal történõ ellátása már a 2011-es fukusimai erõmûbaleset után felmerült Belgiumban.

A belga nukleáris erõmûvek biztonságossága két ok miatt vált közbeszéd tárgyává. Egyrészt 2012 nyarán repedéseket találtak a doeli erõmû 3-as és a tihange-i 2-es blokkján, s ezeket a szakemberek azóta vizsgálják. Másrészt, a novemberi párizsi terrortámadás elkövetõi után nyomozva, két gyanúsítottnál olyan, rejtett kamerás felvételeket talált a belga rendõrség, amelyek arról tanúskodnak, hogy a terroristák megfigyelték a flandriai Molban található atomerõmû egyik vezetõ beosztású munkatársát.

MTI
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-02 13:14
Európa szívében már nukleáris terrortámadástól rettegnek

A belga atomerõmûveken repedéseket találtak, ráadásul a párizsi robbantókhoz köthetõ szélsõségesek is feltûnõ érdeklõdést mutatnak a hasadóanyagok iránt. Belgiumban és Hollandiában most minden állampolgárnak jódtablettákat akarnak kiosztani. Hazánkban Paks környékén a hatóságok központilag tárolják a jódtablettákat. http://privatbank...nek-292937
150 #2 Turul40
- 2016-05-02 18:56
Na valaki nagy dózist kap költözzön be egy piramisba, mindegy mekkora, csak jó legyen a tájolása. psztttttt csak nektek. :)
245 #3 hamu
- 2016-05-02 20:42
Már most is lehet valami a levegõben, mert egész héten olyan erõs szívdobogásom van, mint soha elõtte.

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.47 másodperc
4,460,833 egyedi látogató