Bejelentkezés

Felhasználónév

JelszóElfelejtetted jelszavad?
Új jelszó kérése

Latorcai: a holokauszt a magyar történelem egyik legnagyobb tragédiája

KultúraA legnagyobb "tragédia", hogy a kivitelezést igen csapodár német precízséggel rendszeresen elszabotálta valaki és még ma is ezek a mocskos holokoszt-patkányok rágják az ember életét.
Nem csak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiája a holokauszt - jelentette ki Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelõs helyettes államtitkára csütörtökön az egykori auschwitzi haláltáborban megtartott megemlékezésen.
Latorcai a 150 fõs magyar küldöttség élén vesz részt a délkelet-lengyelországi Oswiecimben a 25. alkalommal megtartott Élet Menetén, amelyet a megszálló náci Németország által mûködtetett egykori auschwitzi láger területén rendeznek a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

Csütörtök délelõtt a mindenekelõtt érettségizõ diákokból és egyetemistákból, a MAZSÖK és a MAZSIHISZ elnökeibõl álló magyar küldöttség a 18-as auchwitzi magyar barakknál külön is megemlékezett a haláltábor magyarországi áldozatairól.

Az emléket "ébren kell tartani"

Ébren kell tartani a "nemcsak a magyar zsidóság, de az egész magyar társadalom történelmének egyik legnagyobb tragédiáját jelentõ" holokauszt emlékét, hogy "a jövõ nemzedékei a múlt ismeretében ne követhessék el ugyanazokat a szörnyûségeket, amelyek egyszer már megtörténtek" - mondta Latorcai Csaba.

"Az emlékezet ápolásával, a vészkorszak hiteles, kiegyensúlyozott bemutatásával közelebb juthatunk a célhoz: jóvátenni azt, ami megtörtént" - folytatta a helyettes államtitkár. Mint kifejtette, az emlékezetápolás része a magyarországi és a Kárpát-medencei zsinagógák jelenleg zajló felújítása, az elhagyott zsidó temetõk rendbehozatala is.

Nyolcezren az Élet Menetén

A magyar küldöttség délután több mint 50 más külföldi delegációval együtt részt vesz az Élet Menete központi megemlékezésén. Ennek során mintegy nyolcezer jelenlévõ háromkilométeres utat tesz meg a második világháborús halálmenetek egyik, az Auschwitz I. lágert és az auschwitz-birkenau-i megsemmisítõ tábort összekötõ útvonalán.

Az Élet Menetét, amely az 1988-ban kezdeményezett nemzetközi oktatási program része, az 1951-ben megalapított nemzetközi holokausztnapon szokták megszervezni, kezdetben kétéves, 1996-tól pedig évi rendszerességgel tartják meg.

A náci Németország 1940-ben, eredetileg lengyel foglyok számára létesítette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel késõbb jött létre, a megszállt Lengyelország területén mûködtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fõ színhelye.

Az auschwitzi múzeum szakértõi hozzávetõlegesen 1,3 millióra teszik a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, de sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük.

A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, õk alkották a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük - az auschwitzi múzeum adatai szerint - 325-330 ezer embert azonnal érkezésük után gázkamrákban pusztítottak el, mintegy 25 ezren a késõbbi szelekciók során vesztették életüket.

A haláltáborban meggyilkolt, elpusztult emberek száma legalább 1,1 millió volt.
Link

Hozzászólások

4 #1 Posta Imre
- 2016-05-05 13:29
Megszólaltak a szirénák Izraelben

Egész Izraelben megszólaltak a légoltalmi szirénák, Jeruzsálemben pedig a Saul fia Oscar-díjas magyar alkotás vetítésével kezdõdött az idei Holokauszt-emléknap Izraelben.

Országszerte megszólaltak a szirénák Izraelben a minden évben szokásos Holokauszt-napi megemlékezés keretében szerdán. Az egyperces néma megemlékezés keretében reggel 10-kor leálltak az autók a legforgalmasabb utakon is, majd megszólaltak az egész ország területén mûködõ légoltalmi szirénák. Az emberek kiszálltak a kocsiból, és egy percig lehajtott fejjel álltak, majd a szirénák elhalkultával mindenki visszaszállt az autókba.http://hvg.hu/vil...aelben#rss
83 #2 Sbert
- 2016-05-05 14:05
Megint járnak a vonatok odafele, telin?
Hazafele? ...hogy gyünnek, vala?
s_franc
4 #3 Posta Imre
- 2016-05-05 14:37
Zsidók bírálták a német YouTube-ot
Tóth Dalma

Tóth Dalma

2016. május 3. 10:58

A Zsidó Világkongresszus nincs megelégedve a német YouTube tevékenységével.
Fotó: AFP

Hétfõn a Zsidó Világkongresszus (WJC) azt állította, hogy a német Youtube elbukott. A WJC szerint a zenemegosztó oldalnak nem sikerült megakadályoznia a neonácikat abban, hogy online videókat használjanak fel arra, hogy antiszemita tartalmakat közöljenek.

A Zsidó Világkongresszus egy levelet küldött Philipp Justusnak, amelyben követelik, hogy még erõteljesebben lépjenek fel az olyan illegális anyagokkal szemben, amik Hitlert vagy az antiszemitizmust dicsõítik. Philipp Justus a Youtube német részlegéért felelõs személy.

„Miért van az, hogy a Google visszautasítja azt, hogy lépéseket tegyen afelé, hogy felületein ne burjánozhassanak el a rasszista és az antiszemita anyagok a megjelenése?" - tette fel a kérdést Robert Singer a New York központi WJC vezetõje.

Tényleg azt hiszik, hogy a dalok, amik dicsõítik a zsidók tömeges mészárlását vagy a zsidók ellen uszítanak, azok a szabad véleménynyilvánítás kategóriájába esnek?”

- folytatta.

Singer különösképpen kiemelt egy dalt, az In Belsen-t, amit egy szélsõjobboldali banda, a Kommando Freissler énekel. A dal széleskörben elérhetõ a YouTube-on , annak ellenére, hogy a zenekart Németországból kitiltották, tagjait pedig 2009-ben rasszizmus vádjával felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

Singer egy korábbi levelében, amit szeptemberben küldött Jens-Christian Wagnernak, a Bergen-Belsen volt koncentrációs tábor jelenlegi igazgatójának, arra kérte a létesítmény vezetõjét, hogy tiltsa be az In Belsent.

A WJC szóvivóje, Michael Thaidigsmann azt mondta, hogy a levélre nem kaptak választ. Miután a német Bild napilapban megjelent egy cikk a levélrõl, a dal néhány verzióját eltávolították a YouTube-ról, de nem az összeset.

"További dalok az albumról, és több ezer más neonáci bandák által készített klipp még mindig elérhetõ. Nyilvánvaló, hogy a Google/YouTube, nem veszi komolyan ezt az ügyet, a proaktivitás teljes hiányával állunk szemben, és habár a sértõ tartalmakat megjelölik, lassú folyamat azok eltávolítása.” – mondta Thaidigsmann

„Ha posztolok valamit Adale-tól vagy Taylor Swift-tõl, biztos lehetsz abban, hogy pár órán belül eltávolítják.” – mondta a WJC szóvivõje utalva a cégek szerzõi jogainak megsértésére.

"Fõ irányelvünk, hogy a bizonyos csoportok ellen irányuló gyûlöletbeszédet vagy a fajgyûlöletet szorgalmazó beszédeket egyértelmûen eltávolítjuk az oldalról." - fogalmazott a német YouTube vezetõje.

„Minden videót eltávolítunk, ami ellentmond ezeknek az irányelveknek, mihelyst ezt valaki jelezte. Ez magába foglalja, az extrém szélsõjobboldali radikális zenéket is.” - folytatta Philipp Justus.

A WJC egy e-mailen elküldte az összes szerintük provokatív videót és zenét, amit a YouTube hétfõ délután el is távolított. Németországban egyébként nagyon szigorúak a gyûlöletbeszéddel kapcsolatos törvények.

(TheLocal)
http://888.hu/art...youtube-ot
267 #4 Perle
- 2016-05-05 20:35
Ez a negyven éves fiatalember Izrael helybéli szócsöve. Meglepõ, hogy ugyanazt a kijelentést teszi az eseménnyel kapcsolatban, mint a kinti vezetés. Az elmúlt 3 évben annyiszor hallottuk, olvashattuk ezt a megállapítást a médiában, hogy lassan közmondássá válik. Ezzel kelünk, ezzel fekszünk.:|

Hozzászólás küldése

Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
Generálási idő: 0.45 másodperc
3,891,022 egyedi látogató